» »

Wifi kartice za Linux...

Wifi kartice za Linux...

Brane2 ::

Zadnjič mi je že n-tič dopi*dilo,da nikakor ne morem usposobit vdelanega 811b vmesnika v svoji Toshibi na Gentooju in ker je v tem času tehnika naredila kar nekaj korakov naprej, sem se odpravil v lov na 54 Mbitno kartico.

ker imam Linksysov AP, sem mislil pri Xenya-i ubosti tudi ene par kartic, a sem si premislil, ker zanje hočej bogastvo (12 kSIT za 811b/g model in 22kSIT za kao premium model), zato sem pri JAE d.o.o. ubodel par ASUSOvih kartic (WL-107g) za manj kot stane ena Linksys 54 Mbit kartica.

Sicer sem se je*al da sem usposobil Linux driver, vendar je bila glavni vzrok za to manjša okvara v notesniku, pa tudi crappy driver za Linux, priložen na CDju (ki ga toplo odsvetujem).

V glavnem, če kdo razmišlja o čem takem, mu priporočam ASUSov WL-107g (811b/g), ki za drobiž omogoča veliko in mi na Linuxu dela celo boljše kot v Winsih.

Treba je samo vedeti, da je kartica zasnovana na Ralinkovem (RT-2500) čipovju in da zanjo lahko uporabite ustrezne Open Source driverje na naslovu

http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php/Main_Page

Stvar mi frči ko nora, brez ndiswrapperja etc crap, s tazadnjim gentoo-source kernelom:2.6.11-r6.

No problemo so far. :)
On the journey of life, I chose the psycho path.

Matri[X] ::

Jaz imam tudi wlan kartico z istim chipsetom (Canyon PCMCIA 54G) in sem se pravtako malo dalj casa ukvarjal z njenim usposabljanjem. Zanima me, ali je tebi ratal usposobit zadevo iz CLIja? Ker meni je zacel wlan delovati sele ko sem zadevo skonfiguriral z GUIjem (prilozen utility, ki uporablja qt). Distro je debian.

CCfly ::

Jaz bom pa kar na Orinoco čipovju ostal.
Tukaj je delen pregled:
http://www.hpl.hp.com/personal/Jean_Tourrilhes/Linux/
Tukaj pa malo bolj podroben:
http://linux_wless.passys.nl/
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Brane2 ::


Zanima me, ali je tebi ratal usposobit zadevo iz CLIja?


Ja. Scompilal sem modul, ga modprobeal in z iwconfig nastavil parametre ter ifconfig določil IP. Aja, še defaalt route je blo treba nastavit.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Matri[X] ::

Hm, jaz sem isto naredil pa mi ne dela. Sploh se nocejo prizgati lucke na kartici. lsmod pa pokaze, da je module zloadan. V kernelu imam enablano podporo za wireless (iwconfig).

Brane2 ::

če se modul zloada, še ne pomeni da je vse O.K. Ko sem se zaj* z njim,sem imel PCMCIA socket pomotoma izklopljen, torej kartice mašina niti ni videla, pa se stvar sploh ni pritožila, ko sem modprobeal rt2500

V glavnem, moraš imeti naložen in delujoč modul za PCMCIA, kar je na moji Toshibi yenta_socket ( ne pa i82365, v kar so me prepričevali). To je prodpogoj, da rt2500 sploh lahko najde kartico.

Če tudi to še ne dela, poglej če izklop 4 kb kernel stacka spremeni stvari. V zadnjih erzijah kernela je ena opcija,s katero ima driver v kernelu na razpolago smao 4 kB stacka in ne 8 kb, kot prej in semtertja kakšna stvar tudi zaradi tega ne dela. Mislim, da je to pod "kernel hacking"...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Matri[X] ::

`lspci` mi najde wlan kartico na notebooku.

Bom med vikendom probal zadevo s kernelom na desktopu ki ima PCI verzijo te kartice in iste probleme.

Brane2 ::

Edina stvar, ki mi pade na pqamet kot možen problem, je mogoče vklopljen 4 Kb kernel stack in nevklopljena podpora Wifiju. Jaz jo imam scompilano not, čeprav ne uporabljam internih modulov.

Nisem probal, če bi delalo tudi brez tega. V glavnem, če ti iwconfig (brez parametrov) ne najde wlan0, pomeni da modul sploh ni našel naprave in da laufa "v prazno". No, razen če ima nastavljeno drugo ime naprave ( default je wlan, lčahko pa to spremeniš z dodatnim paramtrom za modul, ko ga modprobeaš).
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, če še nisi, naredi depmod -a, da pocahne odvisnost med moduli in ob modprobeu nalože prej še vse odvisne module.
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

linux - brezžična kartica s podporo 802.11a/b/g

Oddelek: Omrežja in internet
231662 (1352) Spajky
»

[Linux]wireless driver - RaLink RT61 (Rt2x00)

Oddelek: Operacijski sistemi
161516 (1399) Matevžk
»

ASUS WL-167g USB2.0 WLAN in Linux

Oddelek: Strojna oprema
51047 (911) CCfly
»

Linux distro [Wi-Fi]

Oddelek: Operacijski sistemi
61098 (1007) hruske
»

slika brezžičnih omrežij

Oddelek: Omrežja in internet
142149 (1828) pujsek_

Več podobnih tem