Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
joez7 ::
A bi koga zanimala zunanja enota Gree GWHD(24)NK6LO (trojček multisplit) za drobiž?
Če ne, gre na deponijo :)
Pust jo nekje na strani. Not maš nekje 600g R32. Je dovolj za dofilat nekje 3 klime. (če je kdo menjaval - prestavljal notranjo enoto).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Katero od teh naj vzanem, uporabljena bo tudi za ogrevanje, tišja bi imela prednost, wifi mi ni pomemben:
C&H Arctic Inverter CH-S12FTXLA2-NG, greje do -20, nagibam se k tej
Gree GWH12 Pular Eco, 3,5 kW, greje do -15
Daikin Sensira MY FTXC35D/RXC35D, greje do -15
Micka je žal izven budžeta.
Od tehle, Je sam C&H Arctic Inverter CH-S12FTXLA2-NG po prospektu zmožna kaj gret (do 4.5kW).
Zakaj pa za gretje ne vzameš toplotne črpalke? Z klimo boš nekako ogrel sam en prostor - medtem ko boš z TČ glel celo hišo.
Vitt ::
Hm ... zanimivo
Iz imena sem mislil, da je C&H Arctic nekaj podobnega, kot Gree Nordic ... ampak service manual kaže, da ni. Gre za čisto klasično izvedbo z enostopenjskim kompresorjem, ta je sicer pri modelu 3.5kW malenkost večji, kot pri mojem C&H Veritas (10.8ccm vs 8.8ccm), sicer iz iste serije, pa ta ima EEV, medtem ko ima moja kapilaro. Pa deklariran COP je 4 (moja 3.9). Ni ravno neka dodana vrednost ...
Gree Pular je več ali manjh ekvivalent C&H Veritas, torej s kapilaro, kompresor enak
Iz imena sem mislil, da je C&H Arctic nekaj podobnega, kot Gree Nordic ... ampak service manual kaže, da ni. Gre za čisto klasično izvedbo z enostopenjskim kompresorjem, ta je sicer pri modelu 3.5kW malenkost večji, kot pri mojem C&H Veritas (10.8ccm vs 8.8ccm), sicer iz iste serije, pa ta ima EEV, medtem ko ima moja kapilaro. Pa deklariran COP je 4 (moja 3.9). Ni ravno neka dodana vrednost ...
Gree Pular je več ali manjh ekvivalent C&H Veritas, torej s kapilaro, kompresor enak
loliconsense ::
Pozdravljeni,
oživljam temo ker imamo doma namen nabavit klimo in trenutno gledamo HISENSE QH35XV4BG/AS35XV4EW. So Hisense načeloma OK kilme?
Cena za omenjen model je 1100€/enoto z montažo.
Lp
oživljam temo ker imamo doma namen nabavit klimo in trenutno gledamo HISENSE QH35XV4BG/AS35XV4EW. So Hisense načeloma OK kilme?
Lp
loliconsense je izjavil:
Pozdravljeni,
Lp
Za ta denar dobil tri https://www.martin.si/novice/ugodno-do-... , pol pa po dobrih 100€ za montažni material po klimi. Pa kak dan dela z prebojem in kanali.
Sedaj maš čas, si mal poiščeš ponudbe. Kolkor se spomnim, je sosed podobno 3,5 z montažo dobil za 650€.
Je pa zgleda našel eno akcijo. Notranje enote so vse tihe. Zunanje pa tak tak, odvisno od obremenitve.
So pa verjetno rebranded modeli. V Velenju ne delajo klim?
tony1 ::
Mislim, da so bile Gorenjeve klime vedno rebrandani kitajci (so pa nekoč, že pred desetletji res v Velenju delali TČje)...
Ja delali so Sanitarne Toplotne Črpalke, pa še kar solidne so ble.
Po temle sodeč https://tapro.si/sanitarna-toplotna-crp... še vedno, sam ne v Velenju.
Po temle sodeč https://tapro.si/sanitarna-toplotna-crp... še vedno, sam ne v Velenju.
darkolord ::
Rabim en nasvet.Pol leta kasneje - sem se odločil za talno klimo. Cene so zasoljene, ampak glede na pomanjkljive možnosti ogrevanja v tem štuku sem šel bolj na sigurno.
Na hodniku imam pripravljene inštalacije za stensko klimo, bi jo pa prioritetno uporabljal za gretje.
Razmišljam, če se mi splača zajebavati in predelati stvar za talno?
Razbijal stene raje ne bi, saj v vsakem primeru odtoka ne bi mogel prestaviti čisto na tla, ker je vmes sifon (gre v kanalizacijo), tako da bi verjetno rabil črpalko... vse skupaj bi lahko kvečjemu skril za knaufom?
ULTRA zadovoljen sem, niti približno si nisem predstavljal, da lahko dela tako dobro.
Do sedaj sem imel izkušnje s stenskimi klimami, kjer moraš za gretje pihanje nabiti do konca, da se topel zrak kam premakne. Tale mi pa čisto na minimum (silent) segreje praktično cel štuk v neizolirani bajti, pa tla so prijetno topla. Fucking A.
aborko ::
Lahko potrdim, sem pred zimo znancem zmontiral talno klimo Nibe, ki je sicer bila pod 500 eur v akciji. Top zadeva za gretje, tiha tako zunaj kot znotraj Neprimerljivo s stensko za gretje, res pa da sem do sedaj imel stika le s spodnjim-srednjim rangom. Za hlajenje pa bomo se videli.
Koliko si dal? Kateri model je tocno?
Koliko si dal? Kateri model je tocno?
enavlaka ::
Do sedaj sem imel izkušnje s stenskimi klimami, kjer moraš za gretje pihanje nabiti do konca, da se topel zrak kam premakne. Tale mi pa čisto na minimum (silent) segreje praktično cel štuk v neizolirani bajti, pa tla so prijetno topla. Fucking A.
A ta zna pihat "v tla" ali gre vse ven pri tisti zgornji loputi ?
energetik ::
Pol leta kasneje - sem se odločil za talno klimo. Cene so zasoljene, ampak glede na pomanjkljive možnosti ogrevanja v tem štuku sem šel bolj na sigurno.Dobro si zrihtal steno zadaj. A to imaš verjetno pumpico za kondenz?
ULTRA zadovoljen sem, niti približno si nisem predstavljal, da lahko dela tako dobro.
vires in numeris
Koliko si dal? Kateri model je tocno?2200 z montažo - Daikin Perfera (FVXM35B + RXM35A)
A ta zna pihat "v tla" ali gre vse ven pri tisti zgornji loputi ?Zna pihati v tla ja, to se najbolj pozna, lahko izbiraš spodaj/zgoraj/oboje
Dobro si zrihtal steno zadaj. A to imaš verjetno pumpico za kondenz?Hvala. Zadaj je pumpica ja (modra reč na prvi sliki), sem vzel "taboljšo", je popolnoma neslišna (pri gretju sicer itak ne dela).
OutOfTheBox ::
fikus_ ::
Topel zrak se dviga. In tega klima zajema, segreje ter piha proti tlom. Pri tem je nekaj prepiha, če te ne moti OK. Veliko je odvisno od prostorov in kroženja zraka, kako hitro bo ogrela.
Klima pod stropom je prvotno namenjena za hlajenje, zato je tudi notranja enota pod stropom.
Klima pod stropom je prvotno namenjena za hlajenje, zato je tudi notranja enota pod stropom.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Fora talne klime je, da bo prej ogrela prostor, in delal z manjšo hitrostjo ventilatorja (z manj "prepiha" in manj glasnosti ventilatorja) od stenske klime. Preprosto omogoča več udobja.
Zna pihati v tla ja, to se najbolj pozna, lahko izbiraš spodaj/zgoraj/oboje
Ja, to je bistveno pri vsem skupaj. Potem se dobro obnese
Vanich ::
Kaj pa ravno obratno; hlajenje talne klime, kako se to obnese?
So mi ravno prejšnji teden zgoraj v mansardi namontirali tole Cooper & Hunter talno klimo.
So mi ravno prejšnji teden zgoraj v mansardi namontirali tole Cooper & Hunter talno klimo.
Jp, z eno manjšo razliko - vrata večinoma niso do stropa, zato se pri gretju s stensko klimo topel zrak najprej nabira pod stropom v istem prostoru, šele potem ga gre nekaj v sosednje prostore. Če imaš visok strop, je to še toliko bolj očitno.
Pri talni bo hladen zrak priplezal tudi do ostalih prostorov, bodo pa tla seveda zelo mrzla ...
Pri talni bo hladen zrak priplezal tudi do ostalih prostorov, bodo pa tla seveda zelo mrzla ...
Okapi ::
Jp, z eno manjšo razliko - vrata večinoma niso do stropa, zato se pri gretju s stensko klimo topel zrak najprej nabira pod stropom v istem prostoru, šele potem ga gre nekaj v sosednje prostore. Če imaš visok strop, je to še toliko bolj očitno.
To bi bilo res, če bi imel pod stropom radiator. Klima pa vedno piha proti tlem in šele od tam se topel zrak dviga, na poti proti stropu pa gre tudi skozi odprta vrata.
Je pa v vsakem primeru (ne glede na vrsto gretja) koristno imeti vsaj en majhen ventilator, ki toplejši zrak izpod stropa, kjer ne koristi nikomur (razen morda tistim v nadstropju višje), usmerja proti tlom. Pri visokih stropih je to skoraj nujno, če nočeš zapravljati denarja za gretje.
Evo, sem šel prav pomerit (stanovanje z radiatorji, nobenega ventilatorja). Tla imajo 24,2 stopinji, strop 26,1 stopinjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Vanich ::
Najbolj enakomerno porazdelitev temp. zraka po visini se doseze s talnim gretjem.
Prvo z izolacijo, potem z ogrevanjem najhladnejše površine, ki so ponavadi tla.
Šihtna je bila kar v redu za hlajenje. Res pa ni dosegla roba pisarne, ki je 8m stran. Zrak spiha proti stropu in se potem spusti v velikem loku. Je pa res, da ne zajame vročega zraka pri stropu in tako imaš pol metra savne. Ni problematično če sediš, če stojiš pa ti ravno kuha glavo.
Talna za hlanjenje ima vse minuse stenske, ko ta greje.
Šihtna je bila kar v redu za hlajenje. Res pa ni dosegla roba pisarne, ki je 8m stran. Zrak spiha proti stropu in se potem spusti v velikem loku. Je pa res, da ne zajame vročega zraka pri stropu in tako imaš pol metra savne. Ni problematično če sediš, če stojiš pa ti ravno kuha glavo.
Okapi ::
Ni posebej pomembno. Finta je v udobju, ker nas ravno v noge najbolj zebe, in ravno na tleh rabimo najbolj ogret zrak.
Najbolj enakomerno porazdelitev temp. zraka po visini se doseze s talnim gretjem.
Bolj enakomerno je po površini, po višini ni pa po mojem nobene bistvene razlike v primerjavi z radiatorjem. Med tlemi in stropom bo še vedno 2-3 stopinje razlike.
Okrog 1°C.
Bolj enakomerno je po površini, po višini ni pa po mojem nobene bistvene razlike v primerjavi z radiatorjem. Med tlemi in stropom bo še vedno 2-3 stopinje razlike.
Niti pod razno. Imam IR termometer in navadne termometre. Ko je zunaj okoli -5° imajo tla 24°, na steni na 2m je 22°, na stropu je 22˚. Skoraj popolnoma enakomerno, le površina tal za odtenek toplejša. Udobje pa na vrhuncu.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Junip ::
Zdravo,
vidim, da je tukaj dosti ljudi z izkušnjami iz prve roke. Moj primer je sledeč (bom zelo vesel, če lahko kdo svetuje, kaj in kako):
Novozgrajena hiša (lesena skeletna gradnja). Glede na to, koliko smo jo nafilali z izolacijo, bo vsaj NEH, blizu pasivi. V zunanjih stenah je 28 cm lesno vlaknenih
plošč, pod estrihom 9 cm stiropora in 8 cm stirodura pod TP, v mansardi 30 cm izolacije. Hiša je P+M, skupno 110 kvadratov neto površine. V mansardi je samo spalnica
in kopalnica, ostalo galerija. Stropi so odprti do slemena. Okna so 3-slojna, cca 17 m2 (celotne fasade z okni vred je 150 kvadratov).
Po projektu strojnih inštalacij je predvideno vodno talno v obeh etažah, TČ moči 8kW, kar mi je totalni overkill, tako glede moči TČ kot finančno. Zdej, ni mi namen
prerekat se s strojnikom in dokazovati potratnost investicije tako in drugače. Malo sem se poigral z izračunom toplotnih izgub hiše, na letni ravni bi rabil max. 3000 kW
za ogrevanje hiše. Sanitarno vodo imam rešeno s sanitarno TČ.
Ideja je, da bi dal povsod v pritličju električno talno - v vsakem prostoru svoja veja el. kablov v estrihu, s senzorjem T in termostatom. Na sredi hiše pa eno stensko klimo
(nordic izvedbo). Prvenstveno bi hišo ogreval s klimo. Talno bi bilo bolj kot backup za prostore, ki bi jih klima težje dosegla (obe otroški sobi in kopalnica) in zaradi
moje boljše polovice, ki nima rada mrzlih tal. V mansardi ne bo nobenega ogrevanja (ok, samo v kopalnici elek. preproga in lojtra). Računam namreč, da bo prehod toplote skozi
stropove dovolj močen, da bo tudi v spalnici vsaj 18-19 stopinj, v galerijo pa bo tako ali tako prihajala toplota iz spodnjega dnevnega prostora. Tu imam namen dati ventilator,
ki bo topli zrak potiskal navzdol v P.
Gledam Gree, Amber Nordic GWH09YD-S6DBA1A, 2.5kW, lokacijo sem ji predvidel v vogalu hodnika, ki se odpre v dnevni prostor s kuhinjo. Vaša mnenja, pripombe??
vidim, da je tukaj dosti ljudi z izkušnjami iz prve roke. Moj primer je sledeč (bom zelo vesel, če lahko kdo svetuje, kaj in kako):
Novozgrajena hiša (lesena skeletna gradnja). Glede na to, koliko smo jo nafilali z izolacijo, bo vsaj NEH, blizu pasivi. V zunanjih stenah je 28 cm lesno vlaknenih
plošč, pod estrihom 9 cm stiropora in 8 cm stirodura pod TP, v mansardi 30 cm izolacije. Hiša je P+M, skupno 110 kvadratov neto površine. V mansardi je samo spalnica
in kopalnica, ostalo galerija. Stropi so odprti do slemena. Okna so 3-slojna, cca 17 m2 (celotne fasade z okni vred je 150 kvadratov).
Po projektu strojnih inštalacij je predvideno vodno talno v obeh etažah, TČ moči 8kW, kar mi je totalni overkill, tako glede moči TČ kot finančno. Zdej, ni mi namen
prerekat se s strojnikom in dokazovati potratnost investicije tako in drugače. Malo sem se poigral z izračunom toplotnih izgub hiše, na letni ravni bi rabil max. 3000 kW
za ogrevanje hiše. Sanitarno vodo imam rešeno s sanitarno TČ.
Ideja je, da bi dal povsod v pritličju električno talno - v vsakem prostoru svoja veja el. kablov v estrihu, s senzorjem T in termostatom. Na sredi hiše pa eno stensko klimo
(nordic izvedbo). Prvenstveno bi hišo ogreval s klimo. Talno bi bilo bolj kot backup za prostore, ki bi jih klima težje dosegla (obe otroški sobi in kopalnica) in zaradi
moje boljše polovice, ki nima rada mrzlih tal. V mansardi ne bo nobenega ogrevanja (ok, samo v kopalnici elek. preproga in lojtra). Računam namreč, da bo prehod toplote skozi
stropove dovolj močen, da bo tudi v spalnici vsaj 18-19 stopinj, v galerijo pa bo tako ali tako prihajala toplota iz spodnjega dnevnega prostora. Tu imam namen dati ventilator,
ki bo topli zrak potiskal navzdol v P.
Gledam Gree, Amber Nordic GWH09YD-S6DBA1A, 2.5kW, lokacijo sem ji predvidel v vogalu hodnika, ki se odpre v dnevni prostor s kuhinjo. Vaša mnenja, pripombe??
"Prvenstveno bi hišo ogreval s klimo. Talno bi bilo bolj kot backup za prostore, ki bi jih klima težje dosegla (obe otroški sobi in kopalnica) in zaradi moje boljše polovice, ki nima rada mrzlih tal."
Ne ga srat, no. Daj talno in konec. Pozabi klimo in ventilatorje za gretje v novogradnji. Moja teta je imela talno gretje že leta 1985...
"Po projektu strojnih inštalacij je predvideno vodno talno v obeh etažah, TČ moči 8kW, kar mi je totalni overkill"
Točno. Bajta bo totalno segreta (vroča?) že od prižgane pečice. TČ rabiš z mnogo manjšo močjo. Daj no vprašaj kakšnega energetskega svetovalca, zastonj so in obvladajo svoje delo.
Ne ga srat, no. Daj talno in konec. Pozabi klimo in ventilatorje za gretje v novogradnji. Moja teta je imela talno gretje že leta 1985...
"Po projektu strojnih inštalacij je predvideno vodno talno v obeh etažah, TČ moči 8kW, kar mi je totalni overkill"
Točno. Bajta bo totalno segreta (vroča?) že od prižgane pečice. TČ rabiš z mnogo manjšo močjo. Daj no vprašaj kakšnega energetskega svetovalca, zastonj so in obvladajo svoje delo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Junip, pri novogradnji ni dovoljeno direkt el. gretje. To lahko narediš mimo vsega in nadzorni ti mora na koncu podpisati papir, da je gradnja skladno z načrti, če ti bo sploh hotel.
PS projektanta strojnih inštalacij pošlji v tri krasne, naj se za plačano delo vsaj potrudi in naredi nov izračun. Če je res, kar pišeš o izolaciji, potem je kar nekaj napisal in po njegovem od viška ne boli glava.
Pocukaj ga za rokav in naj ti pokaže preračun toplotnih izgub ter potrebnega ogrevanja za tvojo hišo, ne kar nekaj tipskega.
PS projektanta strojnih inštalacij pošlji v tri krasne, naj se za plačano delo vsaj potrudi in naredi nov izračun. Če je res, kar pišeš o izolaciji, potem je kar nekaj napisal in po njegovem od viška ne boli glava.
Pocukaj ga za rokav in naj ti pokaže preračun toplotnih izgub ter potrebnega ogrevanja za tvojo hišo, ne kar nekaj tipskega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Če daš not TČ moči 2kW bi šlo skozi? Koliko je pa jebe s spr. projekta strojnih inštalacij?
DarwiN ::
A ni tale mal kisla? Toliko denarja zmetat v izolacijo, potem boš pa naslednjih 100 let trpel kompromise pri udobju, ker želiš prišparat pri ogrevanju? Pošteno TČ dobiš že za ~4k€ z montažo. Pa talno gretje bi te koštalo koliko? ~5k€? Skupaj rečmo ~10k€.. Ti pa razmišljaš, da bi kupil usrano klimo in el. talno, da bi privarčeval koliko?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
Tony1, seveda, dovolj bi bila TČ tam 4kW. Cena z montažo in vodno talno bi me prišlo med 7 in 8 tisoč ... (če ni to preoptimistično?)
Za elek. talno in klimo bi dal tam 2.5 tisoč. Za razliko se grejem zastonj vsaj naslednjih 10 let.
Ogrevanje na TČ poznam, sem ga imel v prejšnji hiši (masivna opečna gradnja). Njen 'minus' je počasno odzivanje na T spremembe, kar
bo še toliko bolj očitno pri leseni gradnji. Znanec ima prav tako leseno hišo, skoraj identično izolirano. Nabavil je Micko Zubadan,
najmanjšo kar jo je trofil. V talno spušča 26 stopinj (!) in ko se sonce upre v okna, ima zahajcano do amena, da non stop zračijo.
Med 3 in 4kW verjetno, tam nekje.. Sprememba projekta je seveda možna. Bolj mi gre za izkušnje forumašev, ki imajo doma podobno situacijo.
To je (zelo) dobro izolirana manjša hiša z ogrevanjem, ki to ni TČ. Bolj ko je hiša izolirana, manj se splača investicija v drago ogrevalno
napravo - in bolj vseeno je, kako drag vir ogrevanja imaš. Recimo, tale članek (Ogrevanje v prihodnosti) mi je dal misliti, da obstaja tudi
druga alternativa kot samo opevana TČ:
https://www.jaris.si/clanki/prezracevan...
Fikus, tega se zavedam. Sem napisal, prvenstveno bi bilo ogrevanje s klimo, ala TČ zrak-zrak. Če jo imam vgrajeno, mi tudi elek. talnega
ne more nihče oporekati ali pač?
DarwiN, z elek. talnim bi ogreval samo v nočnem režimu, koristim NT. Zalit z min 8 cm estriha (več estriha, več akumulacije) bi oddajal toploto naslednji dan.
Za elek. talno in klimo bi dal tam 2.5 tisoč. Za razliko se grejem zastonj vsaj naslednjih 10 let.
Ogrevanje na TČ poznam, sem ga imel v prejšnji hiši (masivna opečna gradnja). Njen 'minus' je počasno odzivanje na T spremembe, kar
bo še toliko bolj očitno pri leseni gradnji. Znanec ima prav tako leseno hišo, skoraj identično izolirano. Nabavil je Micko Zubadan,
najmanjšo kar jo je trofil. V talno spušča 26 stopinj (!) in ko se sonce upre v okna, ima zahajcano do amena, da non stop zračijo.
Med 3 in 4kW verjetno, tam nekje.. Sprememba projekta je seveda možna. Bolj mi gre za izkušnje forumašev, ki imajo doma podobno situacijo.
To je (zelo) dobro izolirana manjša hiša z ogrevanjem, ki to ni TČ. Bolj ko je hiša izolirana, manj se splača investicija v drago ogrevalno
napravo - in bolj vseeno je, kako drag vir ogrevanja imaš. Recimo, tale članek (Ogrevanje v prihodnosti) mi je dal misliti, da obstaja tudi
druga alternativa kot samo opevana TČ:
https://www.jaris.si/clanki/prezracevan...
Fikus, tega se zavedam. Sem napisal, prvenstveno bi bilo ogrevanje s klimo, ala TČ zrak-zrak. Če jo imam vgrajeno, mi tudi elek. talnega
ne more nihče oporekati ali pač?
DarwiN, z elek. talnim bi ogreval samo v nočnem režimu, koristim NT. Zalit z min 8 cm estriha (več estriha, več akumulacije) bi oddajal toploto naslednji dan.
Lonsarg ::
Pa ne mores pri projektu ranga 200k+ razmisljat o prihranku par k s takimi kompromisi no, halo na kakih stvareh bi eni sparali.
Klima je velik kompromis, ni to udobna resitev. Klima je sicer super hitra poceni resitev kot dodatni vir na kaki stari hisi z dragim primarnim virom.
Klima lahko potencialno postane udobna resitev ce jo upgrades v proper centralni kanalski klimatski sistem (lahko v kombinaciji z prezracevanjem). Sam tak projekt ne bo cenejsi kot TC. Vcasih se kombinira tak centralni klimatskei sistem z navadnim EL talnim kot backup/udobje.
Ampak se tak centralni klimatski sistem ne bo cisto isti nivo udobnosti kot talno, razen ce imas res konkretno pasivno hiso, da ne rabi lavfat na mocni nastavitvi da res izlocis vsak obcutek pihanja.
Klima je velik kompromis, ni to udobna resitev. Klima je sicer super hitra poceni resitev kot dodatni vir na kaki stari hisi z dragim primarnim virom.
Klima lahko potencialno postane udobna resitev ce jo upgrades v proper centralni kanalski klimatski sistem (lahko v kombinaciji z prezracevanjem). Sam tak projekt ne bo cenejsi kot TC. Vcasih se kombinira tak centralni klimatskei sistem z navadnim EL talnim kot backup/udobje.
Ampak se tak centralni klimatski sistem ne bo cisto isti nivo udobnosti kot talno, razen ce imas res konkretno pasivno hiso, da ne rabi lavfat na mocni nastavitvi da res izlocis vsak obcutek pihanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
feryz ::
Kakšne oslarije lahko bereš na tem forumu. Kot da je moč tč povezana s temperaturo v hiši. Lahko je, ampak premajhna moč z prenizko.
Prevelika moč pa nikakor ne povzroča previsoke temperature v hiši.
In, baje, vodno talno pregreva hišo, električno talno jo pa ne?
Zanimive teorije, ni kaj.
Btw, uporabno lahko narediš pred električnim talnim.
Ali pa za električnim talnim.
In se lahko kdorkoli, brez slabe vesti, podpiše na tisti papir.
Prevelika moč pa nikakor ne povzroča previsoke temperature v hiši.
In, baje, vodno talno pregreva hišo, električno talno jo pa ne?
Zanimive teorije, ni kaj.
Btw, uporabno lahko narediš pred električnim talnim.
Ali pa za električnim talnim.
In se lahko kdorkoli, brez slabe vesti, podpiše na tisti papir.
Nisem rekel, da prevelika moč TČ povzroča previsoke T v hiši. Rekel sem, da je slabost TČ njena slaba neodzivnost. Ko pride do topolotnih dobitkov v
hiši ali v njo (sončno obsevanje), hitro postane (pre)vroče, zmanjšati ogrevanja na TČ pa ne moreš izvesti v hipu - traja en dan, da se sprememba pozna.
hiši ali v njo (sončno obsevanje), hitro postane (pre)vroče, zmanjšati ogrevanja na TČ pa ne moreš izvesti v hipu - traja en dan, da se sprememba pozna.
Sobni termostat?
Nisem rekel, da prevelika moč TČ povzroča previsoke T v hiši. Rekel sem, da je slabost TČ njena slaba neodzivnost. Ko pride do topolotnih dobitkov v
Ta problem je prisoten v vseh sodobnih noro izoliranih hišah. Prižgeš pečico in se takoj pozna. Ampak tega se ne rešuje z menjavo vira ogrevanja, ne boš zdaj zato poslušal klime pozimi, gledal pihanja zraka. Tudi če v dobro izolirani hiši hipno ugasil vir ogrevanja v takem primeru ne bo veliko razlike.
Ko rata res prevroče odpreš okno ali pa daš prezračevanje na višjo stopnjo... Če hočeš biti do amena puvač (tle bo feri prikimal
Skratka, zdi se, da kompliciraš že vnaprej in izumljaš čudne rešitve. Daj not talno in TČ ustrezno preračunane moči (še enkrat: energetski svetovalci so dobesedno zastonj) in mirna bosna. To je višek udobja danes.
Ne štekam, kaj ima TČ tle zraven? Počasen odziv je lastnost talnega gretja v dobro izoliranem tlaku.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Lonsarg ::
No vodno talno doda neko ekstra kapaciteto napravm elektricnem talnem to je res.
Ni pa to v praksi noben problem, ce se vse prav nastavi. Namrec pocasno odzivnost se kompenzira z nizko temperaturo vode, da se grelna moc cimprej sprazni ko termostat javi. Kolega ki ima pasivno hiso spusca le 26 stopinj vodo notri, torej ko naraste na naprimer 24 je temperaturna razlika med tlemi in zrakom tako majhna da tla nic vec opazno ne grejejo.
Meni ko spuscam v nizkoenergetskem bloku notri 35 stopinj obcasno termostat prepocasi zagrabi in mi vcasih tudi za eno stopinjo uide navzgor. Bi najbrz lahko zmanjsal na pol stopinje z manjso temperaturo vode, pa se mi ne da ubadat zarad ene boge enostopinjske divergacije.
Ni pa to v praksi noben problem, ce se vse prav nastavi. Namrec pocasno odzivnost se kompenzira z nizko temperaturo vode, da se grelna moc cimprej sprazni ko termostat javi. Kolega ki ima pasivno hiso spusca le 26 stopinj vodo notri, torej ko naraste na naprimer 24 je temperaturna razlika med tlemi in zrakom tako majhna da tla nic vec opazno ne grejejo.
Meni ko spuscam v nizkoenergetskem bloku notri 35 stopinj obcasno termostat prepocasi zagrabi in mi vcasih tudi za eno stopinjo uide navzgor. Bi najbrz lahko zmanjsal na pol stopinje z manjso temperaturo vode, pa se mi ne da ubadat zarad ene boge enostopinjske divergacije.
DamijanD ::
Ne štekam, kaj ima TČ tle zraven? Počasen odziv je lastnost talnega gretja v dobro izoliranem tlaku.
Jp. In to se da vsaj deloma rešit s pametno adaptivno regulacijo, ki greje glede na napoved, ne glede na trenutno stanje. Torej, če imaš na jug ostekljeno izolirano hišo in veš da bo sončen dan. Lahko gretje zmanjšaš že prej...
Seveda nima TČ tukaj nič zraven - vodno talno bi se isto obnašalo, če bi ga priklopil na elektro peč. Še enkrat, želel
sem slišati mnenja lastnikov dobro izoliranih manjših hiš, ki za primarno gretje niso uporabili TČ. Pa, zgleda jih ni :-)
sem slišati mnenja lastnikov dobro izoliranih manjših hiš, ki za primarno gretje niso uporabili TČ. Pa, zgleda jih ni :-)
Kaj drugega kot TČ se ne izplača, je vse drazje. Pomembno pa je realno izračunati potrebno moč TČ za objekt.
Lahko daš sicer tudi centralno peč na elektriko (kolega kupil rabljeno za dva stotaka na Bolhu, in ker je hiša nova so bili tudi tako obratovalni stroški zelo poceni), ampak za novogradnje to ni dovoljeno in boš imel tezave pri uporabnem dovoljenju.
Lahko daš sicer tudi centralno peč na elektriko (kolega kupil rabljeno za dva stotaka na Bolhu, in ker je hiša nova so bili tudi tako obratovalni stroški zelo poceni), ampak za novogradnje to ni dovoljeno in boš imel tezave pri uporabnem dovoljenju.
Rabim en nasvet.Pol leta kasneje - sem se odločil za talno klimo. Cene so zasoljene, ampak glede na pomanjkljive možnosti ogrevanja v tem štuku sem šel bolj na sigurno.
Na hodniku imam pripravljene inštalacije za stensko klimo, bi jo pa prioritetno uporabljal za gretje.
Razmišljam, če se mi splača zajebavati in predelati stvar za talno?
Razbijal stene raje ne bi, saj v vsakem primeru odtoka ne bi mogel prestaviti čisto na tla, ker je vmes sifon (gre v kanalizacijo), tako da bi verjetno rabil črpalko... vse skupaj bi lahko kvečjemu skril za knaufom?
Hvala za navdih.
Izredno lepa stilska izvedba. Vse pohvale idejnemu vodji in izvedbi.
Nisem rekel, da prevelika moč TČ povzroča previsoke T v hiši. Rekel sem, da je slabost TČ njena slaba neodzivnost. Ko pride do topolotnih dobitkov vPoslušaj, če bo tebi v to hišo posijalo sonce, bo prevroče v vsakem primeru, če imaš TČ, vodno, el. talno ali klimo. To so dejstva in izkušnje.
Edina regulacija, ki takrat pomaga, je zunanje senčenje in/ali odpiranje oken.
Zato ne šparaj in vsekakor vgradi povsod vodno talno. Tudi če potem gor priklopiš el. peč. Obratno ne boš več mogel narediti.
Dodatno - resno si napisal STČ? Kje hudiča jo boš mel in kaj ji bo dovajalo toploto? Ne kopliciraj, zmontiraj vodno talno, gor pa 4kW TČ, ki ti bo grela sanitarno vodo (~300L) in bajto.
Za hlajenje imaš idealko, nekam v galerijo montiraj klimo, čim višje kot gre pod sleme. Dodatno - v kopalnice vgradi ŠE el. talno mrežo, boš videl zakaj.
vires in numeris
"Dodatno - v kopalnice vgradi ŠE el. talno mrežo, boš videl zakaj."
Povej kaj več... So tla v pritlični kopalnici zunaj zimske sezone, z vso to moderno izolacijo pod plato vseeno moteče mrzla? Je namen elektrike ogrevanje kopalnice zunaj ogrevalne sezone?
Povej kaj več... So tla v pritlični kopalnici zunaj zimske sezone, z vso to moderno izolacijo pod plato vseeno moteče mrzla? Je namen elektrike ogrevanje kopalnice zunaj ogrevalne sezone?
feryz ::
Jaz sem danes dobil klimo, najcenejšo možno.
Nikoli se nisem odločil zanjo, ker se bajta ne segreje dovolj poleti, kvečjemu ravno prav.
Je pa poleti problem z vlago, zato bo iz tega vidika malo boljše.
Jo moram pa čimprej zmontirati, če ne bo obstala v kleti.
Nikoli se nisem odločil zanjo, ker se bajta ne segreje dovolj poleti, kvečjemu ravno prav.
Dodatno - v kopalnice vgradi ŠE el. talno mrežo, boš videl zakaj.
A ni dovolj in boljše, da se v kopalnici bolj na gosto položijo ogrevalne cevi talnega ogrevanja? Rečmo 2x več cevi na m2.. V spalnici pa ravno obratno, običajno manj cevi.
Dodatno - v kopalnice vgradi ŠE el. talno mrežo, boš videl zakaj.
A ni dovolj in boljše, da se v kopalnici bolj na gosto položijo ogrevalne cevi talnega ogrevanja? Rečmo 2x več cevi na m2.. V spalnici pa ravno obratno, običajno manj cevi.
Ne, ni dovolj. Že pri meni, ki imam zgolj povprečno NEH, niti blizu pasivne, v tem času ogrevanje praktično ne dela več. Tla imajo isto stopinj, kot če ne bi imel talnega. V pasivki bo to vse samo še slabše, tla bodo mlačna v najboljšem primeru sredi zime. Februarja pa hladna. Jaz sicer v kopalnicah na timer prižigam el. lojtre, bi pa bilo bolj udobno, če bi lahko vžgal el. talno.
Ja, lahko narediš tudi 2 kroga iz TČ (direktni v kopalnice), ampak za občutek res toplih tal rabiš tam nekje vsaj 35° ogrevalno vodo, kar pomeni da bo npr. zdaj marca TČ delala samo za ogrevanje kopalnice ali dveh.
vires in numeris
starfotr ::
Jaz sem danes dobil klimo, najcenejšo možno.
Ah, zaradi vlage bi moral kupit kompresorski razvlažilnik in ne klime.