Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima

joez7 ::
Nabavil sem to klimo: https://www.telekom.si/e-trgovina/hlaje...
Pa me zanima, če imajo tudi ostale klime tako narejeno, da ko imam nastavljeno na razvlaževanje, da ne moreš nastavit hitrosti pihanja? Samo na minimum piha in temeperaturo lahko nastavljaš? Saj je dovolj, to kar dela ampak mi je zanimivo ker v službi imamo eno Mitshubishijevo in lahko nastavljaš moč pihanja.
Tudi pri moji. Poceni model OLIMPIA 12 INVERTER (za 335€).
Na DRY gre vent na min. temp. pa na 20°C - in temp. se ne da nastavljat.
Tako, da je uporabno samo COOL , če nastavim temp. se vozi med nastavljeno in -2, če je vent na auto, pa vent med min in med.. Še najbolj mi je uporabna funkcija SILENT, tu gre vent še eno štufno nižje, upošteva pa tudi temperaturo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Furbo ::
tako da imam vsak dan za zalit vse rože v bajti in na oknih.
Preživele bodo, rasle pa počasneje.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Furbo ::
Kondenzat je menda praktično destilirana voda.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,

Ganon ::

edi123 ::
Na moji, prav tako kitajski, se tudi ne da nastavljati hitrosti pri razvlaževanju. Kolikor denarja, toliko muzike![]()
Niti ne. To je feature. Za max razvlaževanje mora biti pretok zraka minimalen, obrati kompresorja in odprtost EEV pa ravno ustrezna, da so hladilna rebra tik nad nulo. Dejansko pri moji ni razlike, če na Cool mode nastavim ventilator na min ali pa če vržem v Dry mode. Poraba je ista, temperatura izpuha je ista.
Kaj pa ce dam na nizjo temperaturo bo hitreje razvlazilo prostor?
Zdaj imam na 25c in lepo drzi vlago in je fajn. Ampak npr. ko se kuha ali ce kdaj susimo perilo na stojalu, in narase vlaznost, ce bi dal npr. na 20c bo hitreje padla vlaga?

Ganon ::
Seveda bo, saj to je osnova delovanja klime. Razvlažuje, ko hladi. Pri 25°C slabo. Zato ves čas govorimo o minimalni moči hlajenja. Če želiš manj vlage, bodo premočne klime morale konkretno ohladiti prostor, da bodo odvajale vlago. Za hec nastavi na 18°C in opazuj, kako požira vlago.

energetik ::
Seveda bo, saj to je osnova delovanja klime. Razvlažuje, ko hladi. Pri 25°C slabo. Zato ves čas govorimo o minimalni moči hlajenja. Če želiš manj vlage, bodo premočne klime morale konkretno ohladiti prostor, da bodo odvajale vlago. Za hec nastavi na 18°C in opazuj, kako požira vlago.No, to je odvisno od firme. Pri Gree je tako, da če je v sobi 24°, je vseeno ali nastavim 23 ali 20, vedno bo razvlaževalo enako. Le če sta temperaturi enaki ali je nastavljena višja od sobne, se zmanjša moč razvlaževanja.
vires in numeris

easyrider3 ::
Pri meni LG klima, če nastavim na razvlaževanje se čez nekaj časa kar ustavi in ostane odprta loputa a klima ne izpisuje nič a recimo vlage je v prostoru pa še vedno okrog 55% in temperatura tudi okrog 24 stopinj ali nekaj manj. S to klimo lahko hladim ali razvlazujem samo z nastavitvijo na hlajenje.

Vitt ::
Za max razvlaževanje mora biti pretok zraka minimalen, obrati kompresorja in odprtost EEV pa ravno ustrezna, da so hladilna rebra tik nad nulo. Dejansko pri moji ni razlike, če na Cool mode nastavim ventilator na min ali pa če vržem v Dry mode. Poraba je ista, temperatura izpuha je ista.
... pod pogojem seveda, da klima sploh ima EEV, kar cenejše (kot je zgoraj omenjena C&H Veritas2 3.5kWh, ki je todi pri meni) nimajo ...

Imajo pa vsaj TXV, ki je mehanski ekvivalent EEV, še vedno isto velja. Ampak ne vem če imaš prav, danes je EEV po mojem že cenejši od TXV,elektroniko za kontrolo pa itak ima vsaka klima.
Kakor vem pa nobena današnja split klima nima kapilare.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Imajo pa vsaj TXV, ki je mehanski ekvivalent EEV, še vedno isto velja. Ampak ne vem če imaš prav, danes je EEV po mojem že cenejši od TXV,elektroniko za kontrolo pa itak ima vsaka klima.
Moja definitivno ima kapilaro - sem našel shemo v service manualu, nisem ravno verjel in sem moral pogledat notri in se prepričat. EEV ima (po podatkih iz manuala) samo najmočnejša v seriji Veritas2 (model ...24). Enako je napisano v manualih za nekatere druge poceni klime (sicer nekatere imjo 2 kapilari in na eni je ventilček, da je karakteristika drugačna pri hlajenju kor pri ogrevanju). Pač tega nisem vedel ko sem kupoval
Sicer je vse ostalo notri kar imajo tudi dražji modeli - zunanja enota ima 3 senzorje temperature, notranja 2, ni sicer senzorjev tlaka kot nekatere imajo ... ni stvar v ceni tistega ventilčka ki jih stane verjetno par centov, ampak v tem, da ti prodajo dražji model ...
Ne vem koliko EEV vpliva na samo regulacijo, moja gre z močjo dosti nizko, a je to precej odvisno od zunanje temperature. Npr. pri zunanjih 20°C je poraba (hlajenje) samo okorog 100W, ampak z rastjo zunanje temperature ta minimum raste; ko je zunaj 27-28°C je okrog 220W, potem pa enkrat preskoči na okrog 350W in z rastjo zunanje temperature naprej raste, pri 36°C ne gre pod 500W in takrat mi preveč hladi. Mislim da ta odvisnost ni neka hardverska omejitev (edino tista "stopnička" med 220 in 350W bi znala biti zaradi tega, da inverter ne dela okrog 50 Hz) ampak da je tako sprogramirano, verjetno tudi zato, da ne razvlažuje premalo in potem folk po forumih jamra da klima ni ok ker je vlaga prevelika ... No tudi tega seveda nisem vedel, ampak ne bom vedel niti pri naslednji, ker tega podatka itak ni nikjer za dobit ... tako da ostane edino to, da pač ne kupiš najcenejši model ...

Anney ::
Prenosna vleče od 650w pa do 1000w. Povprečje nekje 800w.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

To je noro, če je res. Kapilara je katastrofa pri tako različnih pogojih, v katerih deluje split klima, to je primerno le za kakšne poceni razvlažilnike in pa hladilnike, ki vedno delajo v praktično istih pogojih. No, pa prenosne klime jo imajo tudi, ker tudi delajo vedno v skoraj enakih pogojih.Imajo pa vsaj TXV, ki je mehanski ekvivalent EEV, še vedno isto velja. Ampak ne vem če imaš prav, danes je EEV po mojem že cenejši od TXV,elektroniko za kontrolo pa itak ima vsaka klima.
Moja definitivno ima kapilaro - sem našel shemo v service manualu, nisem ravno verjel in sem moral pogledat notri in se prepričat. EEV ima (po podatkih iz manuala) samo najmočnejša v seriji Veritas2 (model ...24). Enako je napisano v manualih za nekatere druge poceni klime (sicer nekatere imjo 2 kapilari in na eni je ventilček, da je karakteristika drugačna pri hlajenju kor pri ogrevanju). Pač tega nisem vedel ko sem kupoval
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Fotka za tiste, ki ne verjamejo. Kapilara je zvita bakrena cevka spodaj na dnu. Ni EEV
Tako da tisti ki kupujete klimo se pozanimajte, kaj dobite ... Sicer mislim da tole bolj vpliva na slabši COP kot na regulacijo, kar mi ni nek problem, razliko v ceni na račun manjše porabe do na videz enakega vstopnega Gree modela (ki mislim da ima EEV) ne bi pokril v življenski dobi klime, pa tudi EEV se ne more pokvariti, ker ga ni ...
Še par besed o regulaciji pri tej klimi (torej C&H Veritas2 3.5kW): ta je videti zvezna od nastavljene temperature (ko kompresor dela na minimalni moči za trenutne zunanje pogoje) do temperature +2, ko deluje na maksimalni moči (ki je spet odvisna od zunanje temperature - npr. pri 36°C je skupno okrog 950W, pri 20°C pa okrog 550W). V področju od nastavljene temperature do temperature -2 kompresor še naprej deluje na minimalni moči, pod tem pa izklopi. Ko enkrat izklopi, pa z lepa spet ne vklopi, ker je histereza nekaj čez 2°C, poleg tega je tipalo notranje temperature ob strani klime in ne nad uparjevalnikom kot je večinoma bil na on-off klimah. Tole je iz eksperimentiranja, nekako podobno piše tudi v manualu za to klimo (pa tudi ni pretiranih razlik pri drugih proizvajalcih)
Regulacija v dehumidify modu je povsem enaka modu hlajenja z ventilatorjem na min. Fajn bi bilo, če bi vsaj notranji ventilator izklopil, če kompresor neha delati, ampak ne in ti potem vso vlago, ki je ostala v uparjevalniku lepo vrne nazaj v prostor, istočasno ga pa še vedno nekoliko hladi (resda bolj malo), kar ni zaželeno ne eno ne drugo ...
Tako da tisti ki kupujete klimo se pozanimajte, kaj dobite ... Sicer mislim da tole bolj vpliva na slabši COP kot na regulacijo, kar mi ni nek problem, razliko v ceni na račun manjše porabe do na videz enakega vstopnega Gree modela (ki mislim da ima EEV) ne bi pokril v življenski dobi klime, pa tudi EEV se ne more pokvariti, ker ga ni ...
Še par besed o regulaciji pri tej klimi (torej C&H Veritas2 3.5kW): ta je videti zvezna od nastavljene temperature (ko kompresor dela na minimalni moči za trenutne zunanje pogoje) do temperature +2, ko deluje na maksimalni moči (ki je spet odvisna od zunanje temperature - npr. pri 36°C je skupno okrog 950W, pri 20°C pa okrog 550W). V področju od nastavljene temperature do temperature -2 kompresor še naprej deluje na minimalni moči, pod tem pa izklopi. Ko enkrat izklopi, pa z lepa spet ne vklopi, ker je histereza nekaj čez 2°C, poleg tega je tipalo notranje temperature ob strani klime in ne nad uparjevalnikom kot je večinoma bil na on-off klimah. Tole je iz eksperimentiranja, nekako podobno piše tudi v manualu za to klimo (pa tudi ni pretiranih razlik pri drugih proizvajalcih)
Regulacija v dehumidify modu je povsem enaka modu hlajenja z ventilatorjem na min. Fajn bi bilo, če bi vsaj notranji ventilator izklopil, če kompresor neha delati, ampak ne in ti potem vso vlago, ki je ostala v uparjevalniku lepo vrne nazaj v prostor, istočasno ga pa še vedno nekoliko hladi (resda bolj malo), kar ni zaželeno ne eno ne drugo ...

Katero klimo bi potem ti priporočal? Kateri budget gree model pa ima EXV oz. TXV?
Jaz osebno imam izkušnje samo s tole kot sem napisal (sicer sem jo dobro naštudiral, ker me je pač zanimalo), če bo komu kaj v pomoč - prejšnje tedne (pa tudi v preteklosti) so namreč bile diskusije o minimalni moči klime ter modu razvlaževanja. Ne upam se kar koli svetovati - različni ljudje imamo različne želje/navade in različne konfiguracije stanovanj/hiš
Meni osebno je pri tej klimi problem samo to, da preveč hladi, kadar je zunaj čez 27-28°C, ker takrat ima previsoko minimalno moč - ker sem se pustil svetovat kolegu, da raje vzamem 3.5 kot 2.5kWh, razlika v ceni je pa bila samo mislim da 50 EUR. Če pogledaš, je tukaj v vsakem petem postu nasvet, naj se ne vzame premočna klima. Nekoliko slabši izkoristek mi ni problem (dražje klime pač imajo boljši izkoristek, nekatere tudi dvojni izmenjevalec in še boljši izkoristek - tudi Gree dela take, kar lahko pokrije razliko v ceni klime pri ogrevanju, pri hlajenju pa sumim), dodatnih bombončkov kot recimo senzor kje so osebe v sobi, da ne piha tja in podobno ne rabim (ne bi nič pomagale pri tem) itd
Sem pa pogledal zdaj v service manual (najdeš jih na netu) od Gree pular (kar je mislim da vstopni Gree model, zelo podoben moji, ki jo tudi dela Gree) in žal - tudi tam piše throtling method capilary, torej tisto kar sem prej napisal za vstopni model Gree je dejansko bilo narobe ... Za Gree amber pa piše, da ima EEV. Sicer je EEV elektronski regulator pretoka freona - koračni motorček, ki odpira in zapira ventil in regulira delovanje skupaj s spremembo hitrosti delovanja kompresorja. Pri moji vso regulacijo izvaja samo kompresor, v kapilari je pa pretok odvisen samo o razliki tlaka na eni in drugi strani cevke. TXV je starejša/mehanska izvedba le tega, tistega po moje v split klimah zdavnaj več ni, verjetno je tudi bistveno dražji

BorutK-73 ::

A kdo priporoča kakšno čistilo za klimo?
Detergent za posodo (brez balzama) + voda, daš v šprico in imaš zastonj.
vires in numeris

tony1 ::

Nekdo je spraševal za prenosno split klimo in na AliExpress se lahko jo kupi ampak je pa kar draga
I just found this on AliExpress:
€1,002.93 | Mobile Split Air Conditioner Portable DC Inverter 12000btu
https://a.aliexpress.com/_EwZlntY

Je imela sorodnica prenosno split klimo (sicer precej cenejšo, kupljeno pri nas kakih 15 let nazaj, mislim da za dobrih 200 EUR). Kompresor je v notranji enoti, v zunanji je samo ventilator in kondenzator, ne želiš si tisto ropotanje poslušat cel dan ...

IL_DIAVOLO ::
Kdo pa cepi cel dan v stanovanju?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Tudi ena ura bi se ti zdela kot cel dan. Ampak ok, če bi bila invertorka in bi delala na pol moči bi nekoliko manj ropotala ...

V-i-p ::
easyrider3 je izjavil:
Nekdo je spraševal za prenosno split klimo in na AliExpress se lahko jo kupi ampak je pa kar draga
Za 599€ pri nas: https://camp-ing.si/prenosna-klima-pola...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Ja ... bolj malo podatkov se o tej dobi (ali je inverterska, je kompresor notri ali zunaj). Ampak v navodilih je na koncu podatek Operating volume < 63 dB ... ki verjetno dovolj pove ...

Ja tista na AliExpress je konkretno veliko boljša seveda je tudi enkrat dražja.
Ko pogledaš malo specifikacije vidiš da tista iz Kitajske je malo podobna običajnim split klimam a
Ko pogledaš malo specifikacije vidiš da tista iz Kitajske je malo podobna običajnim split klimam a
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()

Veron ::
Bi znal kdo razložit, zakaj bolje plačati skoraj 1000eur več za mitsubishi klimo namesto hisense (primer)?
Predračun za mitsubishi 5kw zunanja + 2x 3.2kw notranja enota z montažo 2700
hisense 5kw zunanja in 2x 3.5kw notranja z montažo 1600

Bi znal kdo razložit, zakaj bolje plačati skoraj 1000eur več za mitsubishi klimo namesto hisense (primer)?
Razlika je v znamki in kvaliteti in na koncu morda tudi v samem izkoristku.
Zdaj,če že gledaš multi split klime potem je bolje za isto ceno kakor Hisense vzeti Cooper&Hunter ali Sinclair nato nekaj EUR dražje so Gree in vse to je bolje kakor Hisense.

jest10 ::
easyrider3 je izjavil:
450€ v bauhausu

gorazdkop ::
Tole zgornje bo švoh hladilo malo večji prostor. Namenjeno je prostornini avtodoma ali šotorja.

Magic1 ::
900W je čist zadosti za nek normalen prostor, seveda če ne pričakuješ čudežev. Za mojih 100m2 je 900W preveč celo v vročinskem valu, v kolikor dela 24/7.
Če pa misliš, da boš iz 30°C hitro spravil na 24°C, s tem da ti sonce nažiga čez okno, potem bo bridko razočaranje. Ter seveda je tudi vprašanje izolacije. Brez nje, je potreba večja. Vendar kakšin 20m2 ne bi smelo bit problem ob konstantnem delovanju. Stanovanje ni prikolica/šotor, kjer piha skozi, oziroma so odprta vrata.
Če pa misliš, da boš iz 30°C hitro spravil na 24°C, s tem da ti sonce nažiga čez okno, potem bo bridko razočaranje. Ter seveda je tudi vprašanje izolacije. Brez nje, je potreba večja. Vendar kakšin 20m2 ne bi smelo bit problem ob konstantnem delovanju. Stanovanje ni prikolica/šotor, kjer piha skozi, oziroma so odprta vrata.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

To govoriš o električni ali hladilni moči? Ker za tisto klimo je navedena hladilna moč 900W, poraba 345W (švohnejši model) ... in vse to pri < 63 dB

Za šotor,avtodom,prikolico pa nič kaj drugega. Zdaj, če se z avtom voziš in imaš klimo vključeno na avtomatsko je kar očitno razlika kadar se voziš proti soncu ali,da ti sonce sije od zadaj. Isto bo razlika v stanovanju ali kje drugje če sonce podobno pritiska

jest10 ::
To govoriš o električni ali hladilni moči? Ker za tisto klimo je navedena hladilna moč 900W, poraba 345W (švohnejši model) ... in vse to pri < 63 dB
Ta glasnost je skupaj z zunanjo enoto. Zadeva je mišljena za prikolice in ko ti visi na oknu, nimaš kaj dosti dušenja hrupa.
Če je uspeš namestiti v bajti(pozor, povezava je samo 0,5m dolžine), bo veliko tišje.
Jaz imam tisto z bauhausa, ker mi je v nulo šla skozi okrasno okence, ki sem ga nato zadelal s stiroporjem. Zadeva je tiha kot vsaka druga klima.
Koliko hladi? Dovolj za to, kar rabim. Če dela cel dan(jasno na max), vzdržuje za 65 kvadratov prostorov na 23-24°C in jasno tudi razvlažuje. Brez tega se prostor segreje na 26-27°C.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()

Ta glasnost je skupaj z zunanjo enoto. Zadeva je mišljena za prikolice in ko ti visi na oknu, nimaš kaj dosti dušenja hrupa.
Če je uspeš namestiti v bajti(pozor, povezava je samo 0,5m dolžine), bo veliko tišje.
Jaz imam tisto z bauhausa, ker mi je v nulo šla skozi okrasno okence, ki sem ga nato zadelal s stiroporjem. Zadeva je tiha kot vsaka druga klima.
Koliko hladi? Dovolj za to, kar rabim. Če dela cel dan(jasno na max), vzdržuje za 65 kvadratov prostorov na 23-24°C in jasno tudi razvlažuje. Brez tega se prostor segreje na 26-27°C.
No, tole so kar uporabne infomacije. Torej je v tem primeru kompresor vseeno v zunanji enoti, ker za tisto z aliexpress bi rekel, da je v notranji, ker je zunanja videti premajhna.
Dejnsko bi celo meni verjetno bila v redu za v dnevno sobo, če ne bi že imel klimo, ker več kot 300W električne moči pri obstoječi ne rabim oz. kadar gre čez, mi preveč hladi.

Nekatere prenosne split klime (vsaj tista pri omenjeni sorodnici) imajo stvar urejeno drugače: v notranji enoti je majhna črpalka (sicer ima tudi možnost, da ročno sprazniš posodico za kondenz), ki občasno spumpa vodo v zunanjo enoto nad ventilator, ki jo razprši v nevidne kapljice in odvoda sploh ne rabiš

Kot vsaka druga - luknjo ima, gor priklopiš cev in kondenzat spelješ, kamor želišNe verjamem, tole ima skoraj gotovo pumpico za kondenz, ki črpa vodo iz notranje v zunanjo enoto - tista ima izpust, ki ga lahko kam priklopiš ali pa pustiš, da kaplja na tla. To je mišljeno, da vržeš na okno avtodoma in dela, ne pa da boš vrtal luknje in napeljeval kondenz. Zakaj misliš, da ima toliko cevnih povezav do zunanje...
Praktično vsaka prenosna klima z izpuhom ima pumpico, tudi moja stara ~20 let jo ima. Kondenz stalno poliva po vročem izmenjevalcu in jo izpareva skozi izpušno cev. Niti po 2 tednih stalnega delovanja ni potrebno odlivati, hkrati to precej izboljšuje izkoristek.
vires in numeris