» »

Katera klima

Katera klima

««
97 / 120
»»

darkolord ::

Jo lahko postaviš nad vhodna vrata?

Mislim, da bi z eno klimo na hodniku šlo. Za hlajenje brez težav, za gretje bi bilo verjetno dobro vzeti močnejšo, npr. 5 kW namesto standardnih 3,5 kW.

Na primer nekaj takega.

Je pa seveda zelo veliko odvisno od izolacije (stene in okna).

aborko ::

Zdej je že par let od kar so bile tele Cooper&hunter tukaj debatirane. Kakšne so izkušnje po parih letih? So ok roba primerljiva z uveljavljenimi firmami? Imam nagledano c&h artic serija, kao do -25, z montažo bi bila cca 700€. Kaj veliko več ne bi deval, saj bo primarno za hlajenje, za ogrevaneje zgolj v prehodnem obdobju in mogoče še res v ekstremnem mrazu, če TČ ne bi zmogla.

;-) ::

Tast ima C&H in je zadovoljen tretjo sezono.

Na vikendu imam nek maxon ali nekaj takega hladi zgornjibstuk in se dol, kupil v bauhausu, bila zadnja ze kar v vozicku za 300€ zmontiral mi je lokalni veseljak. 3-4 sezone v nulo.

Doma Tesle z jagra v vsakem stuku svoja. Ko je vroče dela samo zgornja in je dovolj. 500€ z montazo vred smo vstran vrgli za drugo ker je ne rabmo.

miraldi ::

darkolord je izjavil:

Jo lahko postaviš nad vhodna vrata?

Mislim, da bi z eno klimo na hodniku šlo. Za hlajenje brez težav, za gretje bi bilo verjetno dobro vzeti močnejšo, npr. 5 kW namesto standardnih 3,5 kW.

Na primer nekaj takega.

Je pa seveda zelo veliko odvisno od izolacije (stene in okna).


Lahko jo postavim nad vhodna vrata.
Pa je to dost močno? Firme ne poznam

Kaj pa kaki Mitsubishi / Toshiba? Je z dvem notranjima enotama kakšna težava pri montaži?
i7 12700k
RTX 4070ti
32Gb

darkolord ::

Firma je največja firma za klime na svetu.

mkk20 ::

Letos smo montirali klimo v mansardi 3.5 kw. Postavili smo jo na hodnik, nad vrata, skozi katera prideš po stopnicah gor. Kar se tiče hlajenja sem zelo zadovoljen, čeprav sem bil skeptičen, da bom bolj kot ne hladil zgolj hodnik. Pa moram reči da se hladen zrak lepo razleze po prostorih..., rabiš sicer nekaj dlje časa, vzameš v zakup malce več porabe, ampak na koncu sem zadovoljen. Čez dan zaprem spalnice in odprem skupni prostor (dnevna/kuhinja), zvečer ta prostor zaprem in odprem spalnice oz. kobiniram glede na to kje se nahajamo. Je pa tudi prednost, da ni neposrednega vpiha, kar je fajn, posebej ponoči. Sem že spal v spalnici s klimo in sem kašlal kot osu.

Glede ogrevanja: v moji razporeditvi ne bi šlo. Preverjeno marca, ko je bilo še hladno, sem bolj kot ne grel hodnik. Očitno se toplota vseeno bolj ulovi na prekladah vrat. Resda klima ni usmerjena neposredno v noben prostor..., mogoče malo, toliko kolikor lahko usmerim z rozetami...
Skratka, za ogrevanje na podlagi kratkih izkušenj menim, da mora biti vseeno bolj open space.

Okapi ::

Pri ogrevanju zelo pomaga majhen ventilator, ali dva, ki topel zrak, ki se nabira pod stropom, usmeri proti tlom in omogoči boljše kroženje po prostoru.

Vuli ::

facepalm je izjavil:

MadMax je izjavil:

Jp, 30kg enojčka majstr na rami po lojtrah nese na nosilce, 70+kg multisplitko ne. Enako blokovska montaža pod okno v 7. štuku.
Konzole so 10eur, par lukenj več zvrtat pa tudi ni kunšt.


Zato se izbira prilagodi potrebi in stanju na terenu. Ni splosnega pravila, da je multi ali mono split boljsi.
Pri meni npr ni bilo problema z dvema 60kg+ zunanjima enotama, bi pa bila cela stena polna klim, ce bi dal vse monosplite. Dolzina cevi bi bila enaka, montaza pa bolj komplicirana.


Zaradi tega mene bolj mika multi. recimo CHML-U18RK2 ima neto 43kg, mogoče bi za v spodnjem štuku rabil kak meter cevi več...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|32GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

barakus ::

Okapi je izjavil:

Pri ogrevanju zelo pomaga majhen ventilator, ali dva, ki topel zrak, ki se nabira pod stropom, usmeri proti tlom in omogoči boljše kroženje po prostoru.


Kako pa naj bi pihal tak ventilator? A iz stropa dol?

Okapi ::

Lahko tudi gor. Pomembno je, da zrak kroži, da se ne nabira topel zrak pod stropom.

Blinkys ::

Je kdo probal urediti prezačevanje/cirkulacijo z odvzemom na mestu montaže notranje enote in izstopom v skrajnih prostorih? Se pravi instalacija cevi in ventilator. Nekaj v smislu toplozračnega sistema.
Sam razmišljam v tej smeri, da bi pred obnovo fasade po zunajih stenah napeljal pravokotne cevi60x120 v 2 skrajna prostora in s tem zagotovil kroženje zraka po prostorih.

energetik ::

Vse se da če se hoče, samo odvisno od izvedbe, koliko stane, koliko je hrupno in kako izgleda.

klimanova222 ::

Pozdravljeni, zanimam se za nakup klimatske naprave.

Moj "problem" tiči v mansardnem stanovanju, katerega si preurejam. Na jugu je 3,5 kvadrata zasteklitve s slabimi okni. Trenutno dosegajo temperature 29 stopinj s tem da vsako jutro zračim.

Koliko sem naštudiral bo moja klima laufala 24 ur na dan zato bi mogoče po mojem mnenju od malo boljše firme kot je mitsu ali lg. Trenutno se mi glede na izkoristek, varčnost in moč zdi najboljša ta:

https://www.emundia.si/lg-klima-naprava...

prosim za mnenje.

Steinkauz ::

Če preurejaš na novo, nebi šparal teh 200eur in kupiš boljšo.
https://www.emundia.si/mitsubishi-klima...

Kolk velik prostor imaš? Če je večji, je bolje močnejšo.

klimanova222 ::

Steinkauz je izjavil:

Če preurejaš na novo, nebi šparal teh 200eur in kupiš boljšo.
https://www.emundia.si/mitsubishi-klima...

Kolk velik prostor imaš? Če je večji, je bolje močnejšo.



Prostor je 35m^2. Hočem boljšo klimo ne neki tolko glih ampak neke prve klase pa verjetno za tak prostor tudi ni treba. Vem da je vsakih 150€ 1x boljša klima. Hvala za predlog zgleda odlično celo SEER.

Steinkauz ::

Aha no 35m2 ti bo vsaka BP shladila. Men 3.5kw laufa od 14.30-7.30 vsak dan za 60m2 stanovanje, štirje prostori, vsak z velikim oknom in shladi bp.
Poraba na mesc 10-25eur več.
Mam pa MSZ/MUZ-AP35VG

klimanova222 ::

Ja zato pa gledam na to da bo varčna in sposobna ker bo laufala cele dneve in tudi zunanja enota bo nažalost na zahodni legi (od 15:00 naprej sonce). Tako da ne bi rad kupoval neke poceni za 300€ da potem laufa na maximalni obremenitvi 20 ur na dan.

Tako da praviš da bi ta LG šel skoz al pa seveda ta msz ap34vg.

Steinkauz ::

LG ne poznam. Moje laično poznavanje firm klim je, da vzameš micko al pa daikin.

TehDucky ::

Imam na novo narejeno mansardno stanovanje 80m2, skupni prostor, kjer imam klimo pa je 35m2. Imam Gree Lomo 3.5kW (cca 600-650€). Wifi je super, imam v tej sobi psa in če je hudo vroče mu lahko na daljavo ohladim.

Recimo, da imam dobro izolirano stanovanje, ampak imam pa dotok svežega (toplega) zraka v stanovanje preko rekuperacije in se v teh dneh nekako drži 26-27 stopinj. Ko prižgem za eno uro, se mi zdi da pade na kakšne 25 stopinj, se pa še bolj pozna nižja vlažnost. Pa zunanje rolete podnevi, ko sveti, daš dol na okna, pomagajo ogromno.

max00slo ::

Kakšna je razlika če bi vzel tisto Mitsubishi AP35VGK, ki ima odlične karakteristike in izkoristke (seer, scop) ali pa recimo kaj od tega, kjer so izkoristki manjši a večja moč? https://www.emundia.si/klimatske-naprav....

Ker prostori so res razmetani (sredinski hodnik) in uporabne površine cca 80-90m2 a bi si želel da vseeno dovolj shladi večino prostorov. Bom to dosegel z ap35 enako kot z recimo neko 5 ali 6kw klimo?
Si non confectus, non reficiat.

TehDucky ::

V prodajalni imamo 2x5kW mitsubishi 5 kw msz/muz-veh (nekaj takega). Zjutraj, ko pribija sonce na 40m2 steklenih površin skoraj ne zmanjša temperature, šele po 12-13h, ko je senca na steklenih površinah se začne ohlajat.

Notranje temperature ne presežejo 28C brez klime, s klimo lahko dosežem do 24C, ampak rabim 3-5h. Se pa tudi pozna, ker stranke vrata odpirajo pa lahko tudi ostanejo malo dlje odprta.

In na tvojem mestu, če že razmišljaš o 5kw klimi, bi jo definitivno vzel, pa še kakšen stropni ventilator, da kroži zrak.

BorutK-73 ::

Klima za hlajenje ne pokuri veliko elektrike, ker so temperaturne razlike med zunaj in notri majhne. Poleti imaš max 15C razlike, pozimi pa enkrat več. Zato pa za hlajenje bo skoraj vsaka ok.

easyrider3 ::

danes komplet očiščena klima z ventilatorjem vred in kaj se zgodi da še vedno ne hldi kot bi morala.Enkrat hladi drugič samo mlačno piha a klimo imam pa od leta 2013 in to tako prehvaljeno Mitsubishi. Saj za tretjo klimo ki jo bom kupil sigurno ne bo drugega kakor Panasonic ker par mojih znancev in kolegov jih imajo in delujejo več kot 10 let u polno.

Tilen88 ::

Če so ti jo slabo zmontirali lahko pušča plin. Naj ti jo priklopijo na manometre in preverijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tilen88 ()

easyrider3 ::

Tilen88 je izjavil:

Če so ti jo slabo zmontirali lahko pušča plin. Naj ti jo priklopijo na manometre in preverijo.



Montirali so res za moje pojme šalabajzerji ker sem takrat povedal njim,da treba vakumirat ampak mi niso so rekli,da ni potrebe saj je zunajna enota takoj na drugi steni in da se samo malo ne previje cev od plina in ven porine če je zrak noter. Sigurno to ni pravilno ampak dobro recimo 5 let je delovala-hladila zdaj pa že lansko leto je prišlo,da ni hladila ampak samo mlačno pihala in potem sama od sebe spet začela hladiti. Lansko leto mi je tudi na spomladi prišel serviser spet tak,da ni to kar bi od njega pričakoval.Klimo mi je celo očistil tudi ventilator in vse kar se da in potem je probal-zmeril kako hladi in takrat je delovalo uredu ni nič priključil za recimo vakumiranje če mogoče kje pušča ali koliko je plina notri da se ve. Lepo računal 50 EUR in glej hudiča čez kakšne 3 mesece je spet začela zajebavati in ni hladila ko bi morala. Pa sem sam z čistilno peno za klime očistil in vse naredil kot je treba pa je klima spet nekaj časa delala kot treba. Zgleda da na vsake toliko časa deluje potem jo kar nekaj zagrabi in samo mlačno piha. Včeraj sem komplet očistil klimo kakor jo je takrat serviser pa potem prižgal okrog 18 ure in kaj naj rečem nisem bil zadovoljen saj ni začela hladiti pa sem nastavil na 16 stopinj in šele zvečer ob 22 uri je začela hladiti tako,da ko sem jo prižgal je bilo v sobi 24,5 stopinj in do 22 ure je potem ohladilo samo na 21 stopinj. Danes ko sem pršel iz službe in kakor vidim klima sedaj hladi samo koliko časa bo tako bom spet enkrat videl. Drugo leto verjetno to klimo vržem ven iz sobe in montiram drugo,tisto bom postavil na drugo steno kakor je ta. Klimo potrebujem samo za hlajenje ne rabim za gretje zato sem že lansko leto gledal klime recimo od Cooper&Hunter katero jih je veliko pohvalilo pa gledal sem tudi za klimo Gree te tudi kar pohvalijo. Sigurno če ne bi Panasonic tako dražje odstopala bi njo kupil recimo tiste kot so srbski Vox in podobne pa ne mislim kupit čeprav je lahko 100 eur cenejša.

easyrider3 ::

A ja pa klimo imam sedaj veliko 2.5 KW v sobi z dobrimi 20 kvadratimi a je bolje vzeti 3.5KW saj razlike so minimalne glede cene vprašanje je samo kako je potem glede porabe. Kaj vem po moje ne more biti neke bistvene razlike pri taknem prostoru glede porabe saj so inverterske

Horas ::

kar vzemi 3.5kw če je ista cena pa sploh. poraba se bilje nekje 10eur. jaz sem cel avgust hladil pa sem dobil samo slabih 10.eur višjo položnico.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

easyrider3 ::

Horas je izjavil:

kar vzemi 3.5kw če je ista cena pa sploh. poraba se bilje nekje 10eur. jaz sem cel avgust hladil pa sem dobil samo slabih 10.eur višjo položnico.


ja saj to tudi jaz mislim letos sta mi dve klimi kar dosti laufali in pri elektriki se je poznalo več samo dobrih 10 Eur kar je nič.

Furbo ::

easyrider3 je izjavil:

Sigurno če ne bi Panasonic tako dražje odstopala bi njo kupil recimo tiste kot so srbski Vox in podobne pa ne mislim kupit čeprav je lahko 100 eur cenejša.

Še ene 10x jo očisti, ker očitno ni v tem problem jao.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

buttcrack ::

Pa okna zapri :)

lay2er ::

Dodajam še mojo obupno izkušnjo s 3,5kw Mitshubishi in podjetjem REAM.
Prvič ko sem vklopil klimo se je po 2h delovanja iz nje ulil en potoček vode. Razdrem vse skupaj in ugotovim, da cevka za odvajanje kondenza ni bila položena naprej v kanalček v steni, ampak je prosto gledala v zrak (ustvaril se je sifon). Uglavnem izredna malomarnost monterjev. Popravim sam.

Drugič klima po 2 tednih začne brneti 24/7 (tudi ko je izklopjena), izkaže se, da je brez vsakega razloga šla ena od tuljava na osnovni plošči. Klima je sicer delovala, a smo morali vsakič izklopit varovalke, da smo lahko zaspali. Pridejo in zamenjajo.

Tretjič, klima se kmalu zatem ne poveže na zunanjo enoto. Pridejo (po obtožbah, da smo klimo pokvarili sami) pogledajo in ugotovijo, da so ob montaži pozabili napolnit plin.

Četrtič, za povezavo na omeržje moraš dokupit ogaben wifi modul, ki stane vsaj 60 eur in pokvari izgled cele klime, ker se ga montira poleg enote. Noro, da klima za 1400eur 2018 (takrat sem jo kupil) še ni imela tega built-in. Kupim, montiram - spet gre tuljava. Zamenjajo in pravijo, da naj modula raje ne priklapljam. Pod črto imam zdaj eno izredno nefleksibilno enoto za velike pare.

Skratka, izogibajte se micke, ker so zaspali na lovorikah, podobno kot je to naredila npr. Nokia.
Klima je v višjem cenovnem rangu, a jo nizkocenovni Haier, ki sem ga montiral na vikendu poje za malo malico v vseh pogledih.

Gregor P ::

Razen morda tega wifi modula si zdaj naštel, kaj vse je bilo narobe z montažerji pri montaži klime. To bi se ti lahko zgodilo torej pri vsaki klimi, če jo ne montirajo pravilno.:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Horas ::

pa še povejte kateri monterji so ane imensko pa firma ki prodaja/montira klime da bojo ljudje vedeli kateri so šalabajzerji
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

BorutK-73 ::

Problem je tudi v kupcih ki kupujejo klime v največji vročini in hočejo montažo takoj. In takrat imajo monterji največ dela, ne mislim samo z montažami, ampak servisi. Nabavi klimo sedaj ali pa aprila. če jo boš imel za hlajenje.

Tilen88 ::

Slabe montaže pol pa razne znamke klim krivite...

mat xxl ::

lay2er imam Micko in imam modul za WI FI, nikoli nobene težave z ničemer , deluje pa že 7 leto celo leto gretje in hlajenje.

BTW . Modul za Wifi gre tudi v samo klimo, čeprav navodila govorijo, da se montira na steno zraven. Meni modul deluje sedaj 3 leto brez vsake težave .....

Edino, kar je imam MSZ-FH in sem za čiščenje klical REAM, pa tam ne serviserji niso znali sneti valja za čiščenje, kasneje mi je to nekdo naredil, vendar ga tudi ni čisto ven dobil, no sedaj sem pa našel enega izšolanega, ki je tudi valj sorazmerno hitro dobil ven, da se to res 1 x letno vse opere, tako, kot je treba in ne le šprica z sprejčki in sesa s posebnimi nastavki....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

Furbo ::

Jaz imam tudi wifi modul, sicer pride z mojo Mitusbihshi klimo že zraven in je notri.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

lay2er ::

Seveda, saj je jasno kaj leti na micko in kaj na monterje (podjetje REAM). Sumim pa da je vezje moje enote v okvari glede na to da je dvakrat šla tuljava. Ok, sem očitno dobil slabo enoto (najbrž so majhne možnosti za to, amapk očitno obstajajo).

Klima sicer hladi vredu, moti pa me, da je moč ventilatorja tudi na max precej nizka, niti ne omogoča power mode (max moč ventilatorja), kar omogoča večina ostalih proizvajalcev. No, očitno odsotnost power moda nadomestijo s 10 različnimi gumbi za nastavitev timerja na daljincu (spet se mi zdi da so ostali v nekem drugem desetletju). Enostavno ne vidim prednosti micke pred drugimi proizvajalci, prej obratno.

Kar se tiče REAMa pa ja, edina logična razlaga mi je da so bili monterji pijani, pod vplivom drog ali popolni amaterji. Me pa ni bilo zraven ob montaži.

Furbo ::

Sem šel gledat moj daljinec zdaj in piše gor POWERFUL, to je verjetno to?

Sem pa tudi sam zaprosil REAM za predračun, pa so bili drugi bistveno cenejši, dobil sem 3,5 klimo (isto mitsubishi, isti model) za manj denarja, kot bi pri njih dal za 2,5 model.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

lay2er ::

Sam te tipke nimam

Model: MSZ-EF35VE-E5

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lay2er ()

Tilen88 ::

Kar precej tipk nimaš :P

Furbo ::

Na moji je, tkole zgleda. Model MSZ-LN35VG

i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

MadMax ::

Jaz imam ta powerful že na 12 let stari micki, FA25.
Ne manjka tudi na novejši FH, kot tudi na starejšem (ene 15 letk) panasonicu HE9 ne.

Ni to pogojeno z letnico temveč s cenovnim rangom, kjer se najcenejših modelov znanih firm pač ne kupuje v pričakovanju "ima vse kar imajo veliki". Tako kot pri Kii za isti denar dobiš več kot pri mercedesu, ni pa mercedes...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Gregor P ::

Sam imam tudi gumb "POWERFUL" na MSZ-FH35VE.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

lay2er ::

EF serija je pri micki kar lepo nekej v sredini, če ne čez njo. Mnogo pod njo so AP, BT ipd ki po tej logiki sploh ne hladijo.

Ampak ja važno da Haier za 800 eur premaga vsako micko, ker ji je ocitno ostalo samo še ime.

easyrider3 ::

Moja Mitsubishi klima MSZ-GE25VA tudi nima Powerfull opcije pa je takrat bila neki srednji razred,najbolj tiha klima z samo 19 decibeli glasnosti v tihem načinu kar sem tudi takrat iskal klimo katera ponoči najbolj tihi5 deluje

mat xxl ::

Ja EF je design klima z poudarkom na neslišna , kakor so jo reklamirali !

Žal si kupil skoraj neslišno klimo, posledično naj obratuje 24 ur pa bo nekako delovala..... , kot je potrebno.

Včasih je dobro pred nakupom vprašati poznavalce , poznam pa jaz nekoga, ki je tudi tako rdečo nabavil, pa tudi ni najbolj zadovoljen z njo z pihanjem.

Preveri še nekaj, kako je zapacan valj v njej ! Posveti noter z močno reflektorsko led svetilko in morda, se, kaj razjasni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

NejcSSD ::

AP35VG je super :) Tudi tiha in ornk hladi meni mansardo
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti

easyrider3 ::

Jaz enkrat na leto moram obvezno očistiti ventilator-valj saj se nabere orenk umazanije gor in to verjetno zato,ker je veliko praha v sobi in tudi vlaga je bolj visoka. Sem ratal že pravi specialist glede tega in protiprašne filtre tudi čistim na 14 dni ali tudi poprej odvisno. Sigurno je pa klima nepravilno montirana saj to mi je že veliko jih povedalo tudi serviser kateri je pri sosedu montiral klimo. Če imaš notranjo enoto in zunajno klime na isti steni je potrebno da so cevi vsaj dvakrat ovite v krogu za zunajno enoto nikakor pa ni dobro tako kot imam jaz direkt iz noter na ven priključeno. Ta serviser klim KLIMAJ iz Novega mesta,ki so mi to montirali niso hoteli tako narediti in verjetno je klima dobro delovala samo teh 4-5 let sedaj pa občasno pride da ne deluje več dobro.

MadMax ::

Klimajci se žal izogibajo vakumiranja kot hudič križa.
Saj garancijo že preživi, pa na začetku tudi vsaka klima dela bolje kot če je ni...
Upam,da jih R32 izuči.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
««
97 / 120
»»