» »

Dve različni mreži v eno, kako?

Dve različni mreži v eno, kako?

jerry2000 ::

Pozdrav

Imam več računalnikov in mrežnih naprav. En računalnik, ki je v sosednji sobi je povezan v mrežo z ostalimi. Je pa v tej sobi še ena mrežna naprava (XBOX), ki je povezana s tem računalnikom preko twisted pair kabla. To je mogoče, ker ima ta računalnik dva mrežna priključka, torej dve mrežni kartici. Z eno je povezan iz sobe z ostalimi računalniki (preko routerja), preko druge mrežne pa je povezan z XBOX preko twisted pair. Moje omrežje je na 192.168.0.x, zdaj pa ne vem, kako naj določim TCP/IP XBOX-a in te druge mrežne kartice. Dal sem eni kartici 192.168.0.200, drugi 192.168.0.201, XBOX pa 192.168.0.221, samo ni mi jasno, zakaj ne morem FTP-jati iz druge sobe na XBOX, lahko le iz tega compa ki je direktno povezan. Je to normalno? Gateway na XBOX sem dal 192.168.0.200. Ali bi moral XBOX in ta drugo mrežno dati na 192.168.1.x omrežje? Samo potem prav tako ne bi delalo tako kot jaz hočem. Kako pa hočem? Da lahko FTP-jam na X-box iz sosednje sobe, je to sploh mogoče? Vem da če bi kupil switch bi to delalo, samo sem hotel izkoristiti mrežno kartico tega compa v dnevni sobi ki ima dve mrežni povezavi. Če ne morem gledati XBOX-a iz ostalih računalnikov potem to ni isto kot switch.

Morda se komu sanja o čem lapam sploh??? Morda še kdo lahko pomaga?

Jerry
Jerry and Tom

SasoS ::

Ja, če želiš imeti tako postavitev moraš XBOXu in drugi mrežni dat IP v drugem subnetu. Prav tako mora rač. z dvema mrežnima podpirati IP forwarding.
Druga možnost je da mrežni bridgaš. Tako imaš lahko vse v enem subnetu (pri XPjih samo označiš obe mrežni in daš bridge).

jerry2000 ::

Aha, drug subnet... Samo potem ne moreš iz prvega subneta gledati drugega, kajne? Samo računalnik, ki ima obe mrežni lahko gleda obe mreži?

Mislim da je potem bolj interesanten tisti bridge, je to samo od OS odvisno? ALi morajo mrežne to podpirati? Potem je, če prav razumem tako kot switch? Lahko gledam vse od koderkoli, le da je ta vmesni comp prižgan seveda...?

Je pa hec da mi na istem subnetu dela kot da bi dal drug subnit, ne vidim pa iz enega v drugega to je pa res, čeprav sem pustil isti subnet...

Jerry
Jerry and Tom

SasoS ::

Ja ne dela ti točno zaradi tega ker si dal IPje v istem subnetu. Gateway parameter deluje šele ko greš ven iz svojega subneta...
Za ftp bo taka povezava ok, če hočeš pa direkt share gledat je pa bolje vzpostavit bridge ker ima windows sharing težave delovati čez več subnetov...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Router z nastavitvami firewalla po imenih ali mac naslovih???

Oddelek: Kaj kupiti
51166 (1098) tomaz321
»

XBOX LIVE problem s konekcijo :( :( :(

Oddelek: Konzole
303107 (2824) T_F_7
»

VPN tezave

Oddelek: Omrežja in internet
71496 (1312) Person
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384845 (4364) SasoS
»

VARNA priključitev računalnika v omrežje.

Oddelek: Omrežja in internet
51415 (1239) poweroff

Več podobnih tem