» »

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali.

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali.

««
19 / 26
»»

njok ::

Najbrz si se pri bottom-bottom malo zatipkal, ampak vidim kam meris. Poskusi namesto floatanja pristopit z absolutnim pozicioniranjem.

Pseudo-primer (zaradi lenobe uporabljam sass sintakso)

urosbe ::

Res je, zatipkal sem se (bottom-right) je bilo mišljeno. Z absolutnim pozicioniranjem pa nimam nobenih izkušenj, bi mi lahko posredoval kakšen primer za moj konkreten primer (npr. le za zgornjih 5x)?

Hudo, sem že pogruntal. Stric Google vse najde. Torej prejšnji primer bi lahko z absolutnimi pozicijami napisal takole:

.frame-top {
position:relative;
}
.frame-top-left {
background:url(images/frame-top-left.png) no-repeat;
height:5px;
width:5px;
position:absolute;
left:0px;
}
.frame-top-fill {
background:url(images/frame-top-fill.png) repeat-x;
left:5px;
right:5px;
}
.frame-top-right {
background:url(images/frame-top-right.png) no-repeat;
right:0px;
}
.frame-middle {
}
.frame-bottom {
position:relative;
}
.frame-bottom-left {
background:url(images/frame-bottom-left.png) no-repeat;
left:0px;
}
.frame-bottom-fill {
background:url(images/frame-bottom-fill.png) repeat-x;
left:5px;
right:5px;
}
.frame-bottom-right {
float:left;
background:url(images/frame-bottom-right.png) no-repeat;
right:0px;
}

Sem kaj bistvenega pozabil? Zgornji primer mi v Firefoxu lepo deluje, lepo raztegne toliko kolikor je širok tekst znotraj srednjega div-a, v IE7 mi ga pa raztegne čez celotno širino ekrana?

A obstaja kakšna fajn knjiga, kjer bi postopoma na podlagi primerov izvedel, katero tehniko najbolje uporabiti in zakaj. Npr. ta position: absolute do zdajle nisem vedel, da se ga uporablja še za kaj drugega kot le kakšen element, ki ga želiš res absolutno postaviti nekam na stran (npr. v zgornji desni kot).

preem ::

za roundad cornerje, bi lahko uporabil javascript, jquery ima plugin in narediš to z eno komadno $("div").round();

Poznam in ponekod tudi uporabljam, vendar bi rad kljub temu razjasnil te stvari, saj npr. ponekod teh script ne mores uporabiti (npr., da zelis imeti okvircek s crnim borderjem, sirokim 4px).

robotek87 ::

Mene pa zanima kako bi se dalo nardit tole

Na primer:

Imam pet div elementov in ko se postavim na enega spremeni barvo na rdečo

div{background-color:green;}
div:hover{background-color:red;}

Kako bi naredil, da takrat ko element spremeni barvo na rdeče (hover), vsi ostali div elementi spremenijo barvo na rumeno?

Arto ::

Mene pa zanima kako bi se dalo nardit tole

Na primer:

Imam pet div elementov in ko se postavim na enega spremeni barvo na rdečo

div{background-color:green;}
div:hover{background-color:red;}

Kako bi naredil, da takrat ko element spremeni barvo na rdeče (hover), vsi ostali div elementi spremenijo barvo na rumeno?

Hm, mogoče, če bi dal vse te elemente v en div, pa bi mu nastavil barvo za ozadje na zeleno. Potem bi pa dal tudi na ta div:hover{color: yellow;}

Nekaj v tem smislu :P

EDIT: evo, dela :)

div id="super"
div id="element" TEST /div
/div

#super{
background: green;
}

#super:hover{
background: yellow;
}

#element:hover{
background: red;
}

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arto ()

R33D3M33R ::

Jojmene. Nikakor ne večim divom nastavljati istega IDja!
To lepo rešiš z javascript, vsakemu daš unikaten id, recimo tako:

<div id="i1" onmouseover="document.getElementById('i2').style.background='yellow';document.getElementById('i3').style.background='yellow';document.getElementById('i4').style.background='yellow';document.getElementById('i5').style.background='yellow'"></div>
<div id="i2" onmouseover="document.getElementById('i1').style.background='yellow';document.getElementById('i3').style.background='yellow';document.getElementById('i4').style.background='yellow';document.getElementById('i5').style.background='yellow'"></div>
<div id="i3" onmouseover="document.getElementById('i2').style.background='yellow';document.getElementById('i1').style.background='yellow';document.getElementById('i4').style.background='yellow';document.getElementById('i5').style.background='yellow'"></div>
<div id="i4" onmouseover="document.getElementById('i2').style.background='yellow';document.getElementById('i3').style.background='yellow';document.getElementById('i1').style.background='yellow';document.getElementById('i5').style.background='yellow'"></div>
<div id="i5" onmouseover="document.getElementById('i2').style.background='yellow';document.getElementById('i3').style.background='yellow';document.getElementById('i4').style.background='yellow';document.getElementById('i1').style.background='yellow'"></div>

Ne izgleda lepo, je pa bolj pravilno kot tisto zgoraj.

Aja, pa mogoče je pametno napraviti še en onmouseout, da se poresetira.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

Arto ::

Jojmene. Nikakor ne večim divom nastavljati istega IDja!

Čisti lapsus, vem da se da class v takih primerih.

Drugače pa ja, uno moje ne vem, če je čist striktno pravilno(sicer ne vem zakaj ne bi bilo), samo sem hotel narest brez javascripta. No ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Arto ()

Hvala obema. Mi pride pa nasvet od arto bol prav (ker more bit vse z CSS) :D

Hardstyle ::

Pozdrav!
Mene pa zanima kako gnezdit CSS.
Kako v razred "besede" ugnezdit element span ?
Že prej pa imam deklariran razred span kateri ima osnovne elemente (text-decoration) in morajo veljati za celotni dokument, tisti kaj pa ga želim ugnezdit v razred "besede" pa mora veljati samo znotraj tistega razreda.
lp

Zgodovina sprememb…

Če imas span selektor (span{}) in razred (.besede{}) potem v željenem elementu span določiš class="besede"... in ti bo obveljalo kar imaš v selektorju + tisto kar je v razredu besede (če bos kakšno lastnost prepisal bo obveljala tista v razredu besede (ima višjo prioriteto)).

npr.:
span{color:red; text-align:center;}
.besede{color:blue}

span class="besede".... bo tekst prikazan z modro barvo in sredinsko poravnavo

Zlatoroh ::

Jaz imam 3 glavne dvi-e , desni meni, content in levi meni. Menija sta ponavadi krajša od vsebine. Kako naj naredim da bosta stranska div-a imela enako višino kakor content ? Sem že veliko prebrskal po spletu pa ni neke pametne rešitve.8-O

CoreySteel ::

Mogoče bom ustrelil v prazno, pa vseeno.
Probaj vse skupaj dat v en kontejner in višino divov na 100%.

tec ::

<div id="seznam">
<ul>
<li class="1 id1"><a href="#">prvi</a></li>
<li class="2 id2"><a href="#">drugi</a></li>
<li class="3 id3"><a href="#">tretji</a></li>
<li class="4 id4"><a href="#">četrti</a></li>
<li class="5 id5"><a href="#">peti</a></li>
<li class="6 id6"><a href="#">šesti</a></li>
</ul>
</div>

Tole rabim spravit v dva stolpca, tkole
prvi četrti
drugi peti
tretji šesti

Vse ideje dobrodošle

Hvala

Eh..sem že našel

#seznam ul {width: 50%; float: left; padding-left: 0; margin-left: 0;}
#seznam li { float: left; width: 50%; }
#seznam li:nth-child(odd) { clear: left; }

urban99 ::

Tole je frka na kubik, zgleda enostavno, v praksi pa... no, za tvojo rešitev boš moral najti še browser, ki jo podpira :)

ie7 in ff3 podpirata....ostal mi ni tak pomembno

http://www.maat-center.com/_t/css-stolp...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tec ()

ampak tole ti ne dela kot si želel:

prvi četrti
drugi peti
tretji šesti

Ja no...malo je drugače kot sem pričakoval. Ampak sem popravil IDje na linkih in jih tam razvrstil, tko kot mi ustreza.

Mogoče bom ustrelil v prazno, pa vseeno.
Probaj vse skupaj dat v en kontejner in višino divov na 100%.

Žou tole ne deluje, probal sem že veliko stvari. Tale stvar mi gre iz dneva v dan bolj na živce ;(( taka osnovna stvar joj. Ma še kdo kakšno rešitev ?

Sem že spedenal ta problem :) lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zlatoroh ()

Jao, Zlatoroh... če razrešenih stvari ne nameravaš objavit, v prihodnje ne pričakuj nikakršne pomoči. Problemi IN najdene rešitve so namen te teme, da se bo iz tega lahko kdo kaj naučil.

Ja problem sem rešil ampak se krajna div-a še vedno ne stegneta... V mojem primeru se je dalo to rešiti drugače (brez stegovanja div-ov). Za zgoraj omenjeni problem pa nism našel rešitve. Zato bolj težko povem rešitev.
lp

Einverstanden :) Mimo mene je ravno priletela tale "rešitev" z jqueryjem, če koga zanima: Equal Height Columns with jQuery.

kriko1 ::

Ve kak ekspert kaka je zgodba okoli -moz-border-radius in -webkit-border-radius?
Bo to enkrat css3 standard ali je to samo nekaj specifično za te dva webkit / mozilla?

http://www.css3.info/preview/rounded-bo...

Še kako drugače bi naredil take robove brez grobega poseganja v template ter da bi delovalo v vseh brskalnik, kateri podpirajo standarde?

Tody ::

Javascript je problem ? http://acko.net/blog/anti-aliased-nifty...

Drugače imaš tuka 25 načinov kako narediti zaobljene robove :D http://www.cssjuice.com/25-rounded-corn...

Jaz sem šel kar malo iz forme z web designom.

Dobil sem en template, divi so taki kot na sliki (brez #sidebar):

Žal original template uporablja absolutno pozicionirane na večini divov, kar povzroči kaos
če uporabnik ima drugo pisavo v brskalniku (npr #ct1 zleze čez #ct2 ter oba čez #main).

Zbrisal sem css in delam na novo, ampak nikakor mi ne uspe pravilno pozicionirat.
Prepogoji: div #main je širok 800px, #columns je 600px.
Rad bi jih pozicioniral tako kot na sliki.
Dodal sem #sidebar (širina 180px) ter tako grupiral div-e kateri bodo na desni.

Kako bi to storil brez da bi uporabljal absolutno pozicioniranje?
Poskusil sem z float ampak mi potem vsa vsebine v #main zleze čez le-tega.

JayKay ::

za vsak float element daj prazen div razreda recimo clearfix in v css naštimaj clear:both;
Gre za dodaten markup, ampak reši problem z float elementi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JayKay ()

Nextor ::

<table width="100%">
  <tr>
    <td bgcolor="red">
    </td>
    <td bgcolor="blue" width="500">
      test
    </td>
    <td bgcolor="green">
    </td>
  <tr>
</table>

Zna kdo tale primer z tabelo pretvorit v primer z DIV-i? Se pravi levi (rdeč) in desni (zelen) bi se širila glede na velikost samega okna, ampak sredinski (modri) pa bi bil fixne širine.

za boljše razumevanje

za boljše razumevanje

Sem našel eno rešitev, ampak ker jas v levem in desnem bloku ne bi imel nobene vsebine in ne bi rad imel praznih div-ov, bi potreboval neko bolj seo friendly varianto.

nekaj v stilu...
<div id="leviblok">
  <div id="desniblok">
    <div id="center">
    </div>
  </div>
</div>

Bi znal kdo tole rešit? :|

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nextor ()

Road Runner ::

Zakaj pa imas bloka ce v njiju ni vsebine?
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Nextor ::

Svar je taka, da mam centriran div, ki je fixne širine (800px) in ozadje, ki je v bodyu top center, ampak ko okno brskalnika zmanjšam pod 800px in se pojavijo scrolli, se še ozadje vedno centrira, kar mi pokvari izgled same strani, zato sem razmišljal, da bi ozadje razrezo na tri dele, prvi del, bi bil v prvem bloku in bil top righ, sredinski del bi bil v fixnem delu in desni del v desnem bloku, ter top left. S tabelami bi to rešil 123, ampak ker so tabele že izven mode, bi to nekak mogel rešiz z divi.

Mi lahko kdo pomaga pri tem? Dam za per ali dva! :|

Potreboval bi nasvet, kako v css-ju narediti naslednjo zadevo... design, ki bi se raztezal po širini npr. od 1000 do 1250px. Torej tisti uporabniki, ki imajo monitorje z resolucijo 1024x768 bi videli celotno vsebino, spet drugi z večjo resolucijo pa ne bi bili prikrajšani na 1000px širine, temveč bi se design raztegnil npr. na max 1250px. To bi bila tudi maksimum širina - pri uporabnikih z ekstremnimi resolucijami bi pač ostala širina na 1250px, ostalo pa belina. Uporabnikom z malimi resolucijami, bi bil design prikazan na 1000px širine, ter posledično scroll. Design bi rad, da je centriran sredinsko.

Še skica:

Za lažjo predstavo primer iz prakse - design mimovrste.com deluje točno na takšen način.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urosbe ()

Si poskusil na zunanji container aplicirat min-width ter max-width ter margin:auto?
mislim da bi moralo delati....

EDIT: ja, preizkušeno deluje, primer:
#container{min-width:600px; max-width:1200px; margin:auto;}

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kriko1 ()

Hm, kaj pa IE6 - ta mislim da min-width in max-width ne pozna?
Zunanji okvir mi je uspelo naresti, vendar kako pa potem notranje elemente prilagajam k temu? Znotraj desnega frame-a bi rad imel npr. 3 boxe, ki bi se prav tako prilagajali po širini na podlagi zunanjega containerja in s spodnjo kodo izgleda kot da bi bili fiksirani na max-width.

<html>
<head>
<style type='text/css'>
#container{min-width:1000px; max-width:1200px; margin:auto; background-color:#DDDDDD;}
#left{float:left; width:220px; height:500px; margin-right:10px; background-color:#FF0000;}
#right{float:left; min-width:770px; max-width:970px; height:500px; background-color:#FF0000;}
.box {float:left;border:solid 1px #000000; min-width:250px; max-width:320px; background-color:#00FF00;}
</style>
</head>
<body>

<div id='container'>
	<div id='left'></div>
	<div id='right'>
		<div class='box'>1-Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.</div>
		<div class='box'>2-It is a long established fact that a reader will be distracted by the readable content of a page when looking at its layout. </div>
		<div class='box'>3-There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don't look even slightly believable.</div>
	</div>
</div>

</body>
</html>

pizdarija1 ::

Upam da se vprašanje ni pojavlo že 100x.
Se da spremenit izgled radio, checkbox (z sliko) z css in zoprno plavo barvo označenega.
<select>
<option>test</option>
<option>test2</option>
</select>

Zgodovina sprememb…

Tody ::

Preveri tukaj :)http://reference.sitepoint.com/css maš tud označen kateri brskalniki podpirajo tvoje fancy ideje :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tody ()

overtach ::

Prosil bi za pomoč. Naredil bi rad stran in sem spisal osnovno kodo (trenutno je brez slik), ker sem hotel preveriti kako bo delovalo v vseh brskalnikih in šele nato vnesti slike, besedilo,...
A že na samem začetku se je zakomliciralo z prikazovanje v IE. Mi lahko prosim kdo razloži oz. spiše kaj sem naredil narobo, oz kaj bi moral dodati, da bi mi stran normalno prikazovalo tudi v IE (druge še probal nisem, razen FF).
<strong>
HTML koda:</strong>
<div id="glavni">
	<div id="header"></div>
	<div id="telo"></div>
	<div id="telo_spodaj">jaka<div id="telo_spodaj2">jaka2<div id="telo_spodaj3">jaka3</div></div></div>
	<div id="prvo_spodaj"></div>
	<div id="drugo_spodaj"></div>
</div>

<strong>CSS koda:</strong>
*		{position:relative}

body	{
		text-align:center;
		min-width:940px;
		}
#glavni	{

width:940px;
		height:768px;
		margin:0 auto;
		}
#header	{
		border:2px solid #990066;
		height:233px;
		}

#telo	{
		border:2px solid black;
		height:39px;
		}

#meni	{
		border:2px solid #00CC66;
		width:188px;
		height:39px;

}

#telo_spodaj	{
				border:2px solid #996666;
				width:262px;
				height:380px;
				}

#telo_spodaj2	{
				border:2px solid #CC00CC;
				width:513px;
				margin-left: 262px;
				margin-top: -22px;
				}

#telo_spodaj3	{
				border:2px solid #FF0000;
				width:165px;
				margin-left: 513px;
				margin-top: -22px;

}

#prvo_spodaj	{
				border:2px solid #0000FF;
				height:58px;

}

#drugo_spodaj	{
				border:2px solid #00FF00;
				height:58px;

}
Lepo prosim za pomoč!

Sem že našel rešitev; lahko zbrišete oba posta!;)

Lahko zbrišete prosim...

Lahko zbrišete prosim...

Lahko zbrišete prosim...

izbis prosim...

izbris

izbris

.

.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: overtach ()

Prosim za izbris zgornjega in tega posta!

Zgodovina sprememb…

KmelJo ::

kaj si pa naredu?
deli rešitev z nami.
Ni važn', kdo zmaga, sam' da mi ne zgubimo!!!

Da sem naredil tri vertikalne kolone sem samo dodal: float:left; display:block; pading pa glede na prejšne elemente. Lahko pa dodam komplet kodo, če kdo želi?!

Zgodovina sprememb…

KmelJo ::

Da sem naredil tri vertikalne kolone sem samo dodal: float:left; display:block; pading pa glede na prejšne elemente. Lahko pa dodam komplet kodo, če kdo želi?!

če ti ni težko, kr kodo prilimaj zraven ;)
Ni važn', kdo zmaga, sam' da mi ne zgubimo!!!

Veron ::

Naredil sem meni po sistemu ul li.... nima veze ali nastavim list-style-type ali pa ne, IE ne prikaže tiste pikice pred izbiro... zato nevem kako zadevo popravit. IE8 pokaže, ie7 in ie6 pa ne, ff tudi normalno.

nevem ali je potrebno še kako lastnost nastavit?

maš inline menu?

nevem točno kaj misliš s tem

postavljeni imam

(ul)
(li)meni1(/li)
(li)meni2(/li)
(ul)

oklepaji niso taki, sam tle jih ne morem prikazat, mi tezi, da ni ok

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Veron ()

a je meni horizontalen (inline) ali vertikalen?

vertikalen

vprašal sem zato ker ie6 ma probleme s prikazovanjem bullet-apri inline in float elementih
http://www.adobe.com/cfusion/communitye...

našel napako. Hvala za tale link, mi je pomagal!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Veron ()

pizdarija1 ::

1) Kako div prepričam da je width velik kolikor je texta noter.
2) Rabil bi height: 100% a mi ne dela?
3) Tole pride v desni kot v drugem divu, text bi moral bit v svoji vrstici,
ne morem uporabit ker je potem problem če je v levi strani diva več texta to ignorira.
.generatedIn {
float:right;
position: absolute;
bottom: 2px;
right: 10px}

1) width:auto;
2) height:100% na funkcionira, če ima element 1 nivoj višje definirano velikost
3) probaj position:relative
««
19 / 26
»»