Forum » Izdelava spletišč » Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali.
Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali.
sixty ::
Nekaj me matra
Ko narediš gumb (s CSS-om)... in nanj pritisneš.... se ti izriše črtkana črta (podobno kot ko po namizju vlečeš z miško).... kako se znebit te črte?
Ko narediš gumb (s CSS-om)... in nanj pritisneš.... se ti izriše črtkana črta (podobno kot ko po namizju vlečeš z miško).... kako se znebit te črte?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sixty ()
Road Runner ::
načeloma je to browserjevo označevanje fokusiranega elementa. znebiš se ga tako da fokus postaviš drugemu elementu - lahko za to uporabiš nek element ki ni viden (naprimer -100px od levega roba) ali pa kličeš .blur() na elementu
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)
LapD ::
Mam eno vprašanje. Imam dva iframea in ko kliknem na en link bi rad da se recimo vsebina1 prikaže v iframe1, vsebina2 pa v iframe2. Zdj mam za to javascript ampak me firbec matra če gre z cssjem :)
ce si malo preberes kaj css sploh je bos hitro videl da je tvoje vprasanje precej nesmiselno
dr.bassti ::
Čau!
Mene pa zanima kako na spletni strani locirajo senco s CSSom oz da vprašam drugače kako je možno "prilepit" senco na tabelco in ne na sliko...
Mene pa zanima kako na spletni strani locirajo senco s CSSom oz da vprašam drugače kako je možno "prilepit" senco na tabelco in ne na sliko...
Malo pomalo
BluPhenix ::
Ti bi torej lepil senco na tabelo? Ni mi sicer jasno zakaj bi to rabil in ali se resno ne da narediti, kot pravi racer.
Ampak če se da na sliko, dvomim da se nebi z nekaj dela dalo tudi na tabelo.
Evo, še dve povezavi:
link1
link2
Ampak če se da na sliko, dvomim da se nebi z nekaj dela dalo tudi na tabelo.
Evo, še dve povezavi:
link1
link2
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
no, seveda se da imitirati senco tako ali drugace, ampak neke smiselne css varjante pa ni
oziroma bolj natancno, je v css3, ampak afaik je ne podpira se noben browser
oziroma bolj natancno, je v css3, ampak afaik je ne podpira se noben browser
norden ::
Mene pa zanima če se da s CSS narediti gumb, kateri bi ob prehodu miške zamenjal background.
Mitja
Hair ::
V tem primeru je najbolje, da daš za BG eno sliko, ki vsebuje sliki za navaden link in za hover, potem pa pri a:hover samo spreminjaš pozicijo ozadja.
Lp!
Lp!
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.
norden: da zamenja barvo ali sliko? Miališ na gumb kot gumb za recimo pošlji, ali gumb kot povezavo?
Če gre kot gumb za povezavo je enostavno:
gumb.a{background-color: (prva barva) ali background-image: (prva slika)}
gumb.a:hover{background-color: (druga barva) ali background-image: (druga slika)}
gumb naj bo id diva (
Če gre kot gumb za povezavo je enostavno:
gumb.a{background-color: (prva barva) ali background-image: (prva slika)}
gumb.a:hover{background-color: (druga barva) ali background-image: (druga slika)}
gumb naj bo id diva (
<div id="gumb"></div>)
LapD ::
Lako pa narediš eno sliko v kateri imaš gumb in gumb z hoverjem. Potem spremeniš position od hoverja vertikalno toliko kolikor je gumb visok. Sliši se komplicirano ampak je preprosto, izogneš pa se zakasnitvni, ko gre recimo miška čez sliko, stran pa rabi nekaj časa da naloži hover sliko posebej.
Recimo:
.rollover a {
display:block;
width: 200px;
padding:15px 0px 15px 0px;
background: url("gumb.jpg") 0 0 no-repeat;
}
.rollover a:hover {
background-position: 0 -(višina gumba)px;
}
Recimo:
.rollover a {
display:block;
width: 200px;
padding:15px 0px 15px 0px;
background: url("gumb.jpg") 0 0 no-repeat;
}
.rollover a:hover {
background-position: 0 -(višina gumba)px;
}
njok ::
BluPhenix,
tako ne gre. Pravilno bi bilo:
Ceprav je poseben div za tole cisto nepotreben.
tako ne gre. Pravilno bi bilo:
.gumb a:hover {/*...*/}oz. daljse:
div.gumb a:hover {/*...*/}
Ceprav je poseben div za tole cisto nepotreben.
Ups nisem miti pogledal kaj sem napisal. Se opravičujem, njok ma prav.
Sandoval ::
Problem s css-jem, pa se mi ne sanja kako rešiti.
Torej-stran izdelalo v celti s css-jem.
Div za ozadje, sredinjenje, nato pa vsebina:
-slika
-menu
-vsebina
Problem: menu mi zamakne za kakih 20 pikslov pod sliko, kljub vsem mogočim poskusom poprave.
Povezava na stran
Povezava na CSS datoteko
Torej-stran izdelalo v celti s css-jem.
Div za ozadje, sredinjenje, nato pa vsebina:
-slika
-menu
-vsebina
Problem: menu mi zamakne za kakih 20 pikslov pod sliko, kljub vsem mogočim poskusom poprave.
Povezava na stran
Povezava na CSS datoteko
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval
Najprej te moram pohvalit za izčrpen opis problema. Tvoj post je lahko vzor za vsakogar, ki v tej temi išče pomoč.
Rešitev problema je na kratko:
Razlaga sledi: težave ti povzročajo privzete nastavitve brskalnika. V tem primeru je to UL element, ki ima privzeto določen margin. Te privzete vrednosti so seveda potrebne, saj bi sicer enostavna stran brez pripetih stilov izgledala kot zmazek. Vendar ko tvoj stil definira kaj več kot le pisavo in kako barvo sem pa tja je css datoteko dobro začeti z
Tako se znebiš privzetih odmikov, ki so večinoma krivi za kakšno minuto puljenja las. Jaz poleg odmikov odstranim še nekaj drugih stvari, recimo:
Rešitev problema je na kratko:
#menu{margin:0;}
Razlaga sledi: težave ti povzročajo privzete nastavitve brskalnika. V tem primeru je to UL element, ki ima privzeto določen margin. Te privzete vrednosti so seveda potrebne, saj bi sicer enostavna stran brez pripetih stilov izgledala kot zmazek. Vendar ko tvoj stil definira kaj več kot le pisavo in kako barvo sem pa tja je css datoteko dobro začeti z
*{margin:0;padding:0;}
Tako se znebiš privzetih odmikov, ki so večinoma krivi za kakšno minuto puljenja las. Jaz poleg odmikov odstranim še nekaj drugih stvari, recimo:
:link,:visited { text-decoration: none; color: inherit; } h1,h3,h4,h5,h6,th { font-weight: normal; } ul,ol { list-style:none } a img,:link img,:visited img,acronym,abbr { border:none } address, dfn { font-style:normal }
Sandoval ::
Najlepša hvala za rešitev problema in še nekaj uporabnih reči.
Res vsaka čast.
Res vsaka čast.
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval
R33D3M33R ::
To je dobro znani IE bug. Napaka je IE only, torej če se prav spomnim so pikice v vseh ostalih brskalnikih. Če je zadeva popravljena v IE 7 ne vem, ampak kolikor jaz poznam Microsoft, napake skoraj zagotovo niso odpravili .
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
overlord_tm ::
CaqKa: ie ne narise 1px dotted borderja. 2px gre, 1px pa ne
razlika je v tem da ie za dotted rise krogce, ostali pa kvadratke. in pol ocitno ne shendla zrisat krogca s premerom 1px :)
razlika je v tem da ie za dotted rise krogce, ostali pa kvadratke. in pol ocitno ne shendla zrisat krogca s premerom 1px :)
Racer D: Resno? OMG. Potem so stvaritelji IE še večji loleki kot pa sem mislil, da so. Kot da je tako težko narediti, da se v primeru 1px riše pikica in ne krogec. Tako bi lahko imeli luštne obrobe, ampak ne, to ne gre :/.
Ok. Sedaj pa k mojemu problemu. Nisem verjel, da bom kdarkoli to rekel, ampak dejansko sem uspel spisati kodo, ki deluje popolnoma pravilno v IE in Operi, v FF pa ne dela.
Povezava do težave
CSS koda:
Izgleda kot da bi firefox napačno razumel podatke za višino in širino div.komentar
Nimam pojma kaj je narobe.
Hvala za pomoč!
Ok. Sedaj pa k mojemu problemu. Nisem verjel, da bom kdarkoli to rekel, ampak dejansko sem uspel spisati kodo, ki deluje popolnoma pravilno v IE in Operi, v FF pa ne dela.
Povezava do težave
CSS koda:
<style> html,body { margin: 0; padding: 0; text-align:center; background: white; } div.container { position: relative; text-align: left; margin-left: auto; margin-right: auto; width: 780px; height: 432px; } div.left { position: absolute; top: 0px; left: 0px; width: 125px; height: 432px; text-align:center; } div.top { position: absolute; top: 0px; left: 130px; width: 500px; height: 400px; overflow:hidden; } div.right { position: absolute; top: 0px; left: 635px; width: 150px; height: 432px; background: #ffffff; overflow: auto; margin: 0px; padding: 0px; overflow: hidden; } div.komentar { position: relative; top: 0px; left: 0px; height: 406px; width:150px; border-left: 1px solid black; border-right: 1px solid black; font:75% Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif; background: #ffffff; overflow-x: hidden; overflow-y: auto; padding: 2px; } div.bottom { position: absolute; top: 405px; left: 130px; width: 500px; height: 23px; text-align: center; padding-top: 3px; } div.galerija_def { position: relative; background: white; width: 780px; text-align: left; height: 100px; } </style>
Izgleda kot da bi firefox napačno razumel podatke za višino in širino div.komentar
Nimam pojma kaj je narobe.
Hvala za pomoč!
Iztok Smolic ::
R33D3M33R: lahko še povej kje je sploh napaka, ne vidim je namreč :)
-----------/------------
Ja v firefoxu se desni okvirček - tam kjer je sličica Komentar ne pokaže v celoti. Firefox očitno napačno izračuna širino in višino diva. Par pixlov zato izgine pod nadrejenim divom. V IE in Operi te težave ni ali pa je samo jaz ne vidim.
Link je pa že podan, ga bom pa še enkrat napisal:
Povezava do težave
Link je pa že podan, ga bom pa še enkrat napisal:
Povezava do težave
veteran ::
Hmm, gledam tole v Firefoxu 1.5.0.6 in Operi 9.01 pa ne opazim razlike, okvir je videti do piksla enak, napis nad njim tudi. V obeh pa okvirju manjka črta na desni in spodaj.
Nisem se veliko poglabljal, le izmeril sem renderirano stran v firefoxu. Najprej sem razsiril div.right na 200px, da se je pokazal celoten div.komentarji. Sirok pa je tocno 156px, kot bi moral biti. Torej: 150px widtha + 2*2px paddinga + 2*1px borderja.
Hm, lej ga zlomka. Torej je dejansko kazalo v Firefox pravilno in v IE in Operi 8.5 narobe. Ja, če naredim tale div.komentar za 6px ožji vse štima v Firefoxu. Mislil sem, da se padding upošteva le v notranjosti elementa in ne vpliva na celotno širino, očitno sem se motil :).
Sedaj pa spet ne deluje v Operi in IE, ker ta dva očitno ne upoštevata tega pravila. OMG, že čutim glavobol
In kaj naj sedaj?
/popravek: Spremenil tekst. Prehitro sem se veselil
Sedaj pa spet ne deluje v Operi in IE, ker ta dva očitno ne upoštevata tega pravila. OMG, že čutim glavobol
In kaj naj sedaj?
/popravek: Spremenil tekst. Prehitro sem se veselil
Zgodovina sprememb…
- spremenil: R33D3M33R ()
to o cemer govoris je css box model, ki ga pravilna upostevajo firefox, opera, safari, ..., ter ie6 v standards mode - torej ce na zacetek html dokumenta dodas vrstico, ki doloca kaj dokument je, naprimer:
ie6 brez tega, ter ie5.5 in nizji pa box modela ne upostevajo.
wikpedia
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
ie6 brez tega, ter ie5.5 in nizji pa box modela ne upostevajo.
wikpedia
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BluPhenix ()
Aha, hvala. Sem dodal tale doctype declaration v header in sedaj IE 6 in Opera pravilno upoštevata tele širine. Ni mi jasno zakaj Opera 8.5 ne upošteva tega modela brez tega hacka .
Pravzaprav mi je žal, da sem se odpravil delati stvar s pomočjo samih DIV elementov brez tabel. Vertical align ne bom mogel nastaviti, če ne bom uporabil tabele, problemi so s tem box modelom itd. Rajši niti ne pomislim kako grdo bo izgledalo to na kakem starejšem brskalniku. S pomočjo tabel bi zadevo rešil brez vsakih težav pa četudi so zastarele.
Pravzaprav mi je žal, da sem se odpravil delati stvar s pomočjo samih DIV elementov brez tabel. Vertical align ne bom mogel nastaviti, če ne bom uporabil tabele, problemi so s tem box modelom itd. Rajši niti ne pomislim kako grdo bo izgledalo to na kakem starejšem brskalniku. S pomočjo tabel bi zadevo rešil brez vsakih težav pa četudi so zastarele.
Opera pravilno upoštevata tele širine. Ni mi jasno zakaj Opera 8.5 ne upošteva tega modela brez tega hacka .
Ne vem ce bi temu lahko rekli hack, prej edini pravilen nacin za zacet (X)HTML datoteko.
Tabele je predvesm grdo gledat ko se loadajo. Vse nekaj skace po ekranu in se resiza. Da ne govorimo o neprijaznosti raznim screen readerjem, prenostnim napravam, crawlerjem itd.
Ce mene vprasas je CSS zelo nezahtevna stvar, rabis samo nekaj prakse, da vidis kako se stvarem streze.
arjan_t ::
Jackass ::
Živjo!
Že cel večer se ubadam s tem, kako bi naredil sledeče:
Imam napisano abecedo črk (ločene s presledki) v vodoravni vrsti. Vsaka črka je link. Ko grem z miško čez, bi rad, da se črka na katero sem pokazal poveča. To sem naredil. Vendar pa se mi pri tem ostale črke premaknejo nekoliko dol. Torej namesto, da bi se povečala samo črka na katero sem pokazal, se premaknejo ostale črke nekoliko dol.
Kaj je potrebno narest, da bi niz črk ostal pri miru?
Že cel večer se ubadam s tem, kako bi naredil sledeče:
Imam napisano abecedo črk (ločene s presledki) v vodoravni vrsti. Vsaka črka je link. Ko grem z miško čez, bi rad, da se črka na katero sem pokazal poveča. To sem naredil. Vendar pa se mi pri tem ostale črke premaknejo nekoliko dol. Torej namesto, da bi se povečala samo črka na katero sem pokazal, se premaknejo ostale črke nekoliko dol.
Kaj je potrebno narest, da bi niz črk ostal pri miru?
jAcKaSS
Linke zafloatas, jim dolocis display:block in potem se samo igras z paddingi in margini (namesto presledkov).
na paddingi in margini... lazje bo ce kar fiksno sirino dolocis linku, torej reces naprimer:
a { float:left; width:25px; text-align:center; font-size:12px; } a:hover { font-size:18px; }
Najlepša hvala!
Zanima me še to: Ali "a:active" deluje samo v IE, če uporabiš frame-e?
Zanima me še to: Ali "a:active" deluje samo v IE, če uporabiš frame-e?
jAcKaSS
The :active pseudo-class applies while an element is being activated by the user. For example, between the times the user presses the mouse button and releases it.
w3.org
sumim da ie ne prikazuje tako?
Aha, to je pa drugačno pojmovanje...
No, js bi ga v mojem primeru rabu v drugačnem pomenu, ampak če ga pa rabš samo za efekt, k kliknš gor, pol si pa verjetn precej jezn, če dela tko kt v IE (link je aktiven dokler ne klikneš nekam drugam).
No ja, moj predrag firefox pa ne razume najbl kaj pomen "padding:0 0 0 0;", če uporabiš "display:block;".
Počas začenjam razumet pomen standardov.
No, js bi ga v mojem primeru rabu v drugačnem pomenu, ampak če ga pa rabš samo za efekt, k kliknš gor, pol si pa verjetn precej jezn, če dela tko kt v IE (link je aktiven dokler ne klikneš nekam drugam).
No ja, moj predrag firefox pa ne razume najbl kaj pomen "padding:0 0 0 0;", če uporabiš "display:block;".
Počas začenjam razumet pomen standardov.
jAcKaSS
firefox seveda razume padding:0 0 0 0; (oziroma padding:0;)
pebkac bi rekel ;)
pebkac bi rekel ;)
sokol11 ::
Moj problem je sledeč, znotraj enega DIV-a se generirajo oglasi. Enkrat 728*90 točk in enkrat 468*60 točk. Kako nastavit ta DIV da se bodo oglasi "centrirali" glede na neko sredinsko točko ki jo nastavim? Torej da bom jaz v bistvu pozicioniral točko ki bo center oglasa (tako oglasa 468*60 kot oglasa 728*90) tako da lahko tisto točko pozicioniram glede na glavo strani. Ker če sem pozicioniral na maksimalno širino in višino mi je potem 468*60 oglas sicer prikazalo na sredini, ampak ga je vrglo čisto na vrh strani, torej ni ga pozicioniralo po višini...
Hvala za pomoč.
Hvala za pomoč.
sokol11 ::
Ne vem če sem dovolj jasno napisal. V bistvu kako naredit "td align="center" valign="middle"" torej centriranje tako po horizontali kot po vertikali v css-u?
CaqKa ::
na tretji strani sem nekaj našel: http://www.quirksmode.org/css/centering...
malo nazaj poglej. nisem pa čist ziher če se zadevo da porihtat brez tabele.
malo nazaj poglej. nisem pa čist ziher če se zadevo da porihtat brez tabele.
Par postov nazaj sem omenjal mojo reset.css datoteko. Danes sem slučajno naletel na Yahoojevo, ki vsebuje nekaj več parametrov in je del Yahoo User Interface libraryja.
P.S.: A lahko moderator prosim doctype iz enega posta na tej strani razdeli v več vrstic?
/* Copyright (c) 2006, Yahoo! Inc. All rights reserved. Code licensed under the BSD License: http://developer.yahoo.net/yui/license.txt version: 0.11.0 */ body,div,dl,dt,dd,ul,ol,li, h1,h2,h3,h4,h5,h6,pre,form,fieldset,input, p,blockquote,th,td{margin:0;padding:0;} table{border-collapse:collapse;border-spacing:0;} fieldset,img{border:0;} address,caption,cite,code, dfn,em,strong,th,var{font-style:normal;font-weight:normal;} ol,ul {list-style:none;} caption,th {text-align:left;} h1,h2,h3,h4,h5,h6{font-size:100%;} q:before,q:after{content:'';}
P.S.: A lahko moderator prosim doctype iz enega posta na tej strani razdeli v več vrstic?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njok ()
CaqKa ::
sokol11 eno stran nazaj oziroma:
Poslano: 16.07.2006 23:25:34
je njok podal rešitev za vertical align.
Poslano: 16.07.2006 23:25:34
je njok podal rešitev za vertical align.
urban99 ::
ok, malo offtopic, ampak tile copyrighti na yahoojevih zadevah mi res niso več jasni (tako tale css reset kot css templati)... če bi imel sam eno res podobno datoteko potem na takle način človek dobi občutek, da krade. Sem šel prav po disku gledat arhiv shranjenih strani in predlog (na katere vedno znova pozabljam) in našel par strani, ki res uporabljajo kar Yahoojev reset, skupaj s copyrightom. Zanimivo...
Tudi sam imam Tantekovo(? - se tud sam ne spomnim, kje sem jo staknil) datoteko, ki jo omenja Njok že na prvi strani. Zdej če skombiniramo te zadeve, da recimo Njok lahko gor svoj copyright al kako? In če kaj dosti ni več za dodat zraven, dobi v bistvu tako kar patent nad "css resetom"?
Tudi sam imam Tantekovo(? - se tud sam ne spomnim, kje sem jo staknil) datoteko, ki jo omenja Njok že na prvi strani. Zdej če skombiniramo te zadeve, da recimo Njok lahko gor svoj copyright al kako? In če kaj dosti ni več za dodat zraven, dobi v bistvu tako kar patent nad "css resetom"?
Racer D: Če nardiš tko, da je nek text v block-u, ki mu določiš višino (večja od texta). Ko naštimaš padding na npr. 5px, ti pa poveča višino block-a, namest da bi samo text znotraj blocka premaknu nekolk nižje, medtem ko IE preprosto samo pomakne text nekolk nižje, kot je tudi pravilno.
Pa pustmo zdej to, k to sm že zdavni rešu.
Zanima me naslednje: Ali je možno s CSS-jem linkom določit target frame?
Pa še eno laično vprašanje: V čem je razlika med CSS 1 in CSS 2?
Pa pustmo zdej to, k to sm že zdavni rešu.
Zanima me naslednje: Ali je možno s CSS-jem linkom določit target frame?
Pa še eno laično vprašanje: V čem je razlika med CSS 1 in CSS 2?
jAcKaSS
Jackass: bug je v IEju. in sicer bug v interpretaciji box model-a, o cemer smo v tej temi ze govorili
w3 box model in explorer box model bug na wikipedii
w3 box model in explorer box model bug na wikipedii
No, ne vem. Men se ni zdel v mojm primeru, da bi blo tist, kr je IE naredu napaka. Ker ne vem zakaj bi bla napaka pomaknt besedilo nekolk nižje v block-u, če je prostor. Meni se zdi napaka to, da se zgoraj poveče block za toliko kolikor si določil padding.
Pa pustmo to zdej, k je tega že dolg, pa niti podrazno se mi ne da prebrt nekej strani teksta zato, da bom ugotovu zakaj je temu tako.
Bl me tist zanima glede target frame...
Pa pustmo to zdej, k je tega že dolg, pa niti podrazno se mi ne da prebrt nekej strani teksta zato, da bom ugotovu zakaj je temu tako.
Bl me tist zanima glede target frame...
jAcKaSS
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | poravnava li elementovOddelek: Izdelava spletišč | 2143 (2008) | boss-tech |
» | Wampserver in FirefoxOddelek: Izdelava spletišč | 1845 (1725) | jonystar |
» | CSS problemi (strani: 1 2 )Oddelek: Izdelava spletišč | 9833 (7632) | nuuush |
» | [CSS]Pozicioniranje footer divaOddelek: Izdelava spletišč | 2454 (2401) | amaze646 |
» | CSS background-image in IE6?Oddelek: Izdelava spletišč | 3068 (2934) | Road Runner |