» »

redhat 7 in update jedra

redhat 7 in update jedra

footprint ::

Še nikoli do sedaj nisem prišel do problema, ko bi moral nadgraditi le posamezno komponento sistema, sedaj pa se mi porajajo vprašanja kako se zadeve lotiti. Ker ne bi rad izgubljal časa v prazno vas prosim za osnovne informacije in sicer:
Imam kupljen RH Linux enterprise server 7.0 z jedrom 2.4, postavil pa bom apache s php in perl podporo ter mySQL za komercialni namen.

• rad bi nadgradil jedro na zadnjega stabilnega. Kje najdem how to za to verzijo in ali grem po jedro na linux.org ali po rpm-je?

• pakete apache, php in mySQL ter phpmyadmin, bi tudi imel zadnje verzije, torej ne nameščem v zagonu ničesar in potem nameščam vsak paket posebaj ali je bolje že osnovne imeti nadgrajene (morda zaradi jedra ko ga bom preje nadgrajeval)?

• ali ve kdo za kakšne licenčne zadržke pri uporabi teh paketov v komerijalne namene s tem da imam kupljen RHLES

Hvala za vse napotke in odgovore in upam da nisem komu preveč zagrenil dan s tako trivialno "trapastim" vprašanjem.

LP Footprint
Footprint

cryptozaver ::

rpm kernela sicer dobis, a ne moras kaj dosti balinat po svoje (beri nastavljat jedra). Stran katero si omenil, ti bo povedala tudi katera verzija jedra je zadnja in stabilna. Glede prevajanja pa najbolje da si najdes kaksno literaturo knjiznica-internet. Tega je na tone.

Apacha php in MySQL ravno tko snames z neta brezplacno tudi za komercialno uporabo a se prej splaca prebrat izkusnje drugih glede zadnjih verzij.

Sicer pa preveri kako je s podporo RH enterprise. Mogoce obstaja kaksna boljsa resitev za tvoje tezave.

footprint ::

Še eno vprašanje.

Nikakor mi ni jasno ali pa angleščine ne razumem dovolj dobro kaj je sedaj z licencami določenih distribucij oz. ali jih sploh imajo?!

Npr. RedHat se je zaprl in distribucije so dostopne le tistim, ki plačuje support, enako so storili pri SUSE Linux-u, kjer že dlje časa ni mogoče dobiti ISO distribucije.

Kaj to pomeni, da si doma če pač dobim distribucijo od prijatelja lahko namestim in sem tiho o tem da nisem nič prispeval ali jo celo smem uporabljati. In kakšno stališče tu zavzema podjetje? Ali mora imeti legalen, kupljen paket zato da ga uporablja ali je dovolj da ga dobiš od prijatelja?

Prosim, če je komu to jasno da mi obrazloži, saj sem precej zmenden v tej zadevi.

Hvala.
Footprint

cryptozaver ::

Veliko Linux distribucij je pod GPL licenco. So brezplacni in placljivi kot recimo tvoja ali SUSE. Ce imas 'sposojen' (na crno) program katerega uporabljas, krsis zakon. Podjetja so obcasno tarca inspekcijskih pregledov, kazni pa niso niti slucajno majhne.

Placljiv RH lahko nadgrajujes z GPL programjem kolkor te je volja.

Verjamem da support za placljiv RH ni 'zaprt' kot pravis. Ponavadi, ko kupis nek SW poleg pripada tudi support. Kako tocno je s podporo pri RH enterprise pa ne vem.

Zgodovina sprememb…

dr.J ::

RedHat objavlja source v obliki rpm datotek. Tudi za enterprise produkte dobiš izvorno kodo, saj je pod gpl licenco. Ker pa nimaš supporta, boš moral prevajati sam. Pobrskaj po njihovem ftp arhivu.

Zakaj pa ne vzameš Fedore, ki je nastala na redhatovi osnovi? Če nimaš supporta, je itak vseeno. Zunaj je verzija 3, ki bo kar nekaj časa podprta.
Ali pa gentoo ali katera druga distribucija.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali verzija linuxa vpliva kakorkoli na webserver?

Oddelek: Operacijski sistemi
8770 (433) Invictus
»

RedHat naj bi letos prodal za milijardo dolarjev odprtokodnih rešitev

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
449498 (8154) Ales
»

cene linux distibucij - je možno, da je Microsoft cenejši?

132419 (1915) nonenone
»

Linux Strežnik

181420 (1248) prix
»

Kater paket Linuxa mi priporocate?

372460 (1939) Cr00k

Več podobnih tem