» »

Backup na NTFS particiji (disku) - peka v linuxu???

Backup na NTFS particiji (disku) - peka v linuxu???

|Luka| ::

Živjo!
Tele vrstice nastajajo v Slo-Tech Linuxu, ker je trenutno moje računalno dokaj neuporabno>:D
Problem je pa sledeč:
IBMov disk (IC35...) je šel rakom žvižgat in z njim vsi podatki...ampak na mojo srečo je bil v kišti še drug disk na katerega sem naredil backup. Cel disk je ena NTFS particija. Backup na tem disku pa je velik ~1,9 GB.
Zdej pa bistvo...kako hudiča zapečt te podatke na CD (DVD pečice žal nimam) da bom lahko vsaj za silo uporabljal računalnik. Pogooglal sem za komando SPLIT v linuxu, vendar piše da moram imeti free space za output.

Torej, vrli linuxači:D vsakršna pomoč je dobrodošla

LP Luka

CCfly ::

Program k3b bi znal rešiti tvoje težave.Če ga nimaš pa povej in zvedel boš kaj moraš napisati v konzoli.
Predvidevam da vidiš NTFS disk ?

Postopek:
pojdi v nadzorno ploščo, odpri root lupino in notri napiši k3b ter pritisni Enter.

hruske ::

1. ccfly, ne nucas bit root.
2. lix, imas samo pekac al imas se kak cdrom zraven?

Se opravičujem, ker se nisem dolgo oglasil...

Skratka, imam samo pečko (beri - NI DVD pekač), ampak bi se dalo še eno enoto not butnit.
k3b poznam, samo ne vidim rešitve kako bi zapekel fajl ki je velik cca 2 GB, in ga potem tudi "sestavil" nazaj8-O

LP Luka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: |Luka| ()

Teoretično bi lahko splital datoteko direktno v mkisfofs in cdrecord. Tole bi moral preizkusiti. Ima kdo kakšno boljšo idejo ?

CaqKa ::

a tar nima nobene split funkcije?

CaqKa:
ima, ampak kot sem že omenil, linux laufa samo iz CDja in ne iz diska. Pri split funkciji pa je opozorilo da moraš imeti frej plac na disku tko da to odpade:'(

LP Luka

MasterMind ::

A un fajl je.. Zip?

CaqKa ::

hmm.
jah ubodi si še en disk :)
naredi md5 ali pa nekaj podobnega one slike od particije... potem pa vzami oni stari crknjeni disk pa probaj gor skopirat.. če bo sum vredi.. pol probaj riskirat peko :)

roscha ::

Lix:
Jeba bo. Načeloma bi se celo dalo redirectat split v mkisofs in naprej v cdrcord, ampak ... pomoje bo to bolj klinc. Splitat pa seveda ne moreš, ker Linux ne zna pisat po NTFSu, tudi če imaš še dovolj placa gor. Lahko mučkaš s še enim diskom na katerega bi splital.. Ampak je potem lažje na ta dodaten disk kar 2000/XP naložit in od tam rešit podatke.

Moj nasvet. Vleci disk do kakega kolega ki ima XPje / 2000 in reši zadevo pri njem...

Hmm...vidm da s te moke ne bo kej dost kruha;(
Ta varjanta torej odpade...
Kaj in kako pa je s programi k "znajo" disk particionirat na novo brez izgube podatkov (če me spomin ne vara je bil to FIPS ali nekaj podobnega)?

LP

dr.J ::

Hmm, nekoč v temnih časih WinNT4.0 sem enake probleme reševal z navadnim ATA diskom v zunanjem ohišju s priklopom na LPT port, sistem sem pa bootal z eno navadno DOS disketo z driverjem za disk in za branje po NTFS. Je kar zadovoljivo delalo.

Kako so bli dotični srečni, da so spet svoje lube *.doc fajle lahko božali! :D

Lix:
ne čaraj po disku dokler ne dobiš podatkov z njega!!!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dr.J ()

Očitno bom res moral disk k nekomu nest in skopirat podatke...samo to je pa spet dela ampak če hočem imet "dokaj delujoče" računalo bo to nujno potrebno.

Sem pač mislil da bi lahko to naredil bolj "na izi" ampak, ga bom tolk časa sral da bom res kej zj**u.

LP

roscha ::

Lix:

Kot vidim obvldaš najenostavnejše reči zakomplicirat. In ker imajo(mo) taki ponavadi srečo, potem ko boš podatke rešil, najprej preveri če si jih tako, da so uporabni, potem šele pobriši dotični disk.

In še opomba. 2Gb podatkov? Verjetno so "življenskega" pomena. Sicer word izdeluje OGROMNE datoteke, ampak koliko seminarskih je potem to? Najmanj par 100. Za tist pr0n in mp3 ki ga pa v 99% želiš rešit se ne sekirat preveč. P2Pji še vedno delujejo...

Imam rešitev, če zna kdo prepričati mkisofs, da zgradi ISO iz standarrdnega vhoda.
dd if=datoteka ibs=1024 obs=1024 skip=0 count=650000 | mkisofs -J -R ... | cdrecord -v -dev=pekač -data -

Mislim da bi šlo tudi brez mkisofs, če bi pravilno določil ibs oz velikost bloka, da bi dobil potem standarden ISO9660.

Raje skopiraj datoteko na drug disk, da ne boš potem bel kot kreda.

roscha:
res gre za word in excel datoteke, ampak prona in mp3 pa ni >:D ...so pa slike iz digitalca ki jih je kar zajetna zbirka

LP

moj_nick ::

Potem pa res nesi disk k nekomu in naredi tam recover. V bashu lahko hitro kake podatke začneš pisat v /dev/null, če ne veš, kaj delaš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kako nardit kopijo linux diska na DVD

Oddelek: Operacijski sistemi
121394 (1214) Gandalfar
»

Kako naj naložim program v linux-u (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programska oprema
1456486 (5415) CCfly
»

Recovery console

241899 (1625) hruske
»

Linux burn

121540 (1342) hruske
»

Help! -->> Linux