» »

Problem prodaje alkohola. Kako ga omejiti.

Problem prodaje alkohola. Kako ga omejiti.

«
1
2 3

sprasujem ::

To temo odpiram, saj smatram da je alkohol najhujši strup namenjen množici ravno zaradi njene gromozanske prodaje in destruktivnosti na družbo.

Link o vplivu alkohola na družbo:
http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&i...

Iztočnica za moj predlog:
Vse je zdravo, če je le ima svojo pravo mero. Oziroma tudi zdravilo je lahko strup, če je v prevelikih količinah.

Ergo: Alkohola kategorično ne zavračam. Podpiram pa njeno omejitev prodaje.
Sedanje stanje ni zadovoljivo. Porabo alkohola na prebivalca je treba nadzorovati. Če je treba tudi zakonsko.

Moja provokativna = nora ideja kako omejiti prodajo alkohola je, da se jo več ne prodaja v navadnih trgovinah. Namesto tega bi jo lahko prodajali le recimo v lekarnah. Prednost take prodaje je v boljšem nadzoru (priložiti je treba zdravstveno izkaznico) ter resnična uveljavitev prepovedi prodaje alkohola za mladoletnike.

Kaj pa vi mislite o tem?

Ciklamen ::

sprasujem, še vedno je bil način kako so "mulci" dobili alkohol. Lahko se ga omejuje, lahko se dela nevem kaj z njim, alkohol bo ostal v družbi, ne glede kaj bo.

Mi je pa všeč tvoje razmišljanje :)
- End of the Post ->

IceIceBaby ::

Problem ni v alkoholu ampak v ljudeh. IMHO omejevanje ne reši ničesar. Mogoče bi imela takšna ureditev kratkotrajne učinke, ampak to je samo hitro krpanje resničnega problema.

Če hočemo normalno uživati alkohol je treba spremeniti mislenost ljudi. To je pa v Sloveniji praktično nemogoče, ker je alhokol vkoreninjen globoko v našo družbo.

mtosev ::

jaz nikoli nisem bil pijan. pijem zelo zelo zelo rekdo. za druge mi je vseeno ce se bodo napil ali ne. to je pac problem vsakega posameznika. ce je pac komu cool ali mora biti pijan vsak konec tedna da se ma fajn v zivljenu pa se naj napije a naj potem ne joka ce konca kot alkoholik al koga ubije. potem pa vsi mozni izgovori: nisem bil pristeven, itd,.. bullshit

BTW si gledal danes trenja in zato oprl to temo?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

sprasujem ::

ja zato ker sem gledal trenja. In zaprepadel me je strošek države 350 milijinov eur-ov.
Sej bi lahko za ta denar deloma zaposlil nove inšpektorje za nadzor prepovedi prodaje mladoletnim, sam problem bi bil tako slabo rešljiv. Zato ta predlog. Na ta način bi še najbolj omejil prodajo odraslim, s tem pa tudi mladoletnim.

IceIceBaby ::

mtosev, nista samo 2 plati alkohola - Trezen in alkoholik.

Alkoholne pijače so pomemben del skoraj vsake kulture, so sestavni del dobrega in kvalitetnega jedilnika, sredstvo za sproščanje... Ne podpiram prenažiranja z alkoholom. Hkrati pa zelo podpiram kulturno pitje alkohola, uporabo v kulinariki itd.

mtosev ::

kaj 100% dela. primer za kadilce: ker je mama zdravnica in dela z takimi ljudmi mi je povedala kako se tako strastni kadilci prenehajo takoj kadit ko jih mama poslje na dodatne preiskave ce imajo raka na pljucih. ko gredo na taksne preiskave skoraj vsi takoj prenehajo kadit. a je ze prepozno. ko gredo na taksne preiskave je ze skoraj nemogoce ga bi se pozdravili. zalostno a vse je resnicno. ljudje bi se lahko zamislili. ko si blizu dejstva da bos lahko zaredi tega umrl je mozno prenehat takoj prej pa ne, ker meni se to ne more zgodi ali drugi kadijo vec od mene pa so se zivi,... najbolj pogosti izgovori.

samo primer. verjetno je isto za alkoholike in druge.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Ciklamen ::

se strinjam kst, ampak včasih se res sprašujem, v čem je poanta biti cel čas pijan, mislim, šur, greš ven in spiješ pač nekaj, toliko da ti je "lepo", ampak da bi pa bil tako, da za sebe ne bi vedel, oz. da se ne bi spomnil kaj in kako je bilo dan poprej.

Pač, fajn je da je prisoten, kot kst pravi, v kulinariki tudi prav pride.
- End of the Post ->

IceIceBaby ::

Tud meni ni jasno v čem je fora prenažiranja. Ampak verjetno za takšno stanje ni kriv alkohol. Če ne bo alkohola se bodo ljudje z drugimi stvarmi drogiral.

Pijančevanje je pomoje simptom, ne bolezen.

sprasujem ::

Alkohol sem omenil. Zarad mene bi lahko isto naredil tud za cigarete, čeprav kadim. Vse kar bi lahko opredelil kot droga dovoljena za prodajo.

dzinks63 ::

Problem prodaje alkohola.

Alkohola niti ni potrebno kupiti, kamot si ga pripraviš sam. Od vina, piva, žganja, likerjev, wiskija,... sploh ni problem, receptov in tudi znanja je dovolj. Praktično oboje prodaja in proizvodnja nista problem. Le ta tiči v glavah posameznikov, v kulturi ljudi,... Večina posameznikov pije po "pameti", za zdravje, kakšen deci ali dva na dan. So pa tudi drugačni, kateri alkohol konzumizajo v večjih ali celo v zelo velikih količinah. In te posameznike je zelo težko prepričat v normalno pitje alkohola. Enostavno nimajo mere, ko ga potegne kozarček, ga hoče še enega in še, dokler praktično ne zmore več, so še bolj hudi primeri, ko se gre nasilno bruhat, da se potem lahko pije dalje. Sicer pa to ni nič novega, to so prakticirali že Rimljani in še drugi pred njimi.

Torej z omejitvijo prodaje alkohola bi se rešilo bore malo. Veliko več je naredil cestni zakon, vozniški izpit ima dandanes praktično že vsakdo in poraba alkohola se je na ta račun zelo zmanjšala, na pamet rečeno kar razpolovila. Opažam da največji pijanci so že itak pomrli, ali pa bodo vsak čas, ostalim pa se je kultura pitja zelo spremenila in sedaj prevladuje, pij malo, pij dobro. Edina izjema so trenutno srednješolska mladina, kateri še nimajo izpita in se ga praktično nalivajo do "nezavesti", vendar tudi tukaj ni kriva samo prodaja kot taka, ampak je predvsem zatajila vzgoja in popularnost vrednot. Trenutno je med mladimi, če se ga ne naliješ, pač nisi in.

IceIceBaby ::

Jaz imam do cigaret in drugih drog enako stališče. IMHO problem niso droge same ampak ljudje, ki jih zlorabljajo.

T0RN4D0 ::

No, v lekarnah prodajat pivo bi bla ena velika neumnost. Že tako bolan folk čaka na na svoje ospene, in zdej bi _farmacevti_ tam ene kelnerje špilal?

Lepo vas prosim, če bo ljudje želel pit bodo pil, če bodo želel kadit travo jo bodo. So preveč elementarne stvari to da bi jih lahko prepovedal. Poleg tega glede na to da po mojem kakšnih 90% slovencev uživa alkoholne pijače, niti ni v interesu da bi se preveč omejvalo. Mladoletnim se že sedaj ne sme prodajat, če se to dogaja je to problem tistih ki zakon izvršujejo, ne pa problem zakona. Da ne omenjam da ste najbrž vsi ki niste pretirano proti alkoholu sigurno že imeli stik z alkoholom pred 18tim, takrat si ravno v takšnih letih ko je tako nobl it po pouku na pir :) Tako da tud ta meja če bi bila ali pa ne. Z vsemi kebrovimi zakoni vred.

Naj folk dela kar jim paše, dokler ne ogrožajo drugih. Če se to zgodi, pa brez milosti, vsak ve kaj dela že preden zaužije kakršnokoli substanco. No, vsaj moral bi. Zato pa izobraževanje, pa takšno s pravimi podatki ne z nekimi zgodbicami izmišljenimi, da potem nakoncu dejansko smrklovje mora vse probat da zvejo za kaj se gre, ker je do pametnih informacij težje priti kot do trave in lastne izkušnje.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

solatko ::

Uredit bi morali prodajo tako, kot imajo to na Švedskem - specializirane trgovine z alkoholnimi pijačami, nakup možen samo z osebno izkaznico, z obveznim vpisom kupca v evidenco. Brez posledic lahko kupiš eno steklenico žgane pijače na mesec, če trgovino obiščeš večkrat, dobiš obisk socialne delavke, s predlogom o zdravljenju. Po lokalih pa je cena tako visoka, da si je tudi oni, kljub dobremu standardu ne morejo privoščit za redno uživanje. Omejevanje ali celo prepovedi pograbi mafija in ima tako še dodaten zaslužek. Država lahko to s pametno politiko ustavi, po drugi strani, pa se iz alkohola in cigaret, poleg nafte, najbolj polni proračun.

T0RN4D0 ::

Eh, bi pa malo manj češpelj šlo v marmelado pa mal več v šnopc. Poleg tega da ma tu okol itak vsak svoj vinogradek. Hardcore alkoholiki se ponavadi ne obremenjujejo ravno s kvaliteto alkohola. Da bi mogu pa en tedn šparat da greš v petek s kolegi na dva al pa tri pire pa tudi hvala lepa. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

WarpedGone ::

Tak ukrep bi bil samo gnojilo za razcvet domačih žganjarn.

Kaj pa potem? Še več inšpektorjev ki bojo brsakli ljudem po hišah in razbijal sode doma skuhanega strupa?

A res znate mislit samo na represijo in kako z njo spreminjat druge?
Kaj ko bi raje začeli pri sebi? Naprimer naslednji rojstni dan brez alkohola? Abraham brez alkohola? Oh groza, novo leto brez alkohola?
Zbogom in hvala za vse ribe

IceIceBaby ::

solatko, jaz definitivno nebi dolgo gledal neke socialne delavke, ki bi mi težila na vratih.

1. Kupim kar precej žganja in dobrega vina. Velikokrat zmešam kak cocktail in za to rabiš veliko različnih pijač. Pa pogosto mešam tudi za družbo.

2. Pravzaprav nikogar ne briga kaj jaz delam s sabo, dokler nikomur ne škodujem. Če bom pa komu pijan škodoval pa tako kot je TORN4DO rekel, brez milosti.

sprasujem ::

Solatko bi lahko odgovoril, kako laufa stvar na Švedskem oz kako dolgo. Sicer bi pa jst "predpisal" največ pol litra pira al pa 2 dcl vina na dan. Tko da glih prohibicija ne bi bila.

WarpedGone ::

@sprasujem:
Svoj nasvet najprej stestiraj na sebi.
Čez eno leto poročaj, kako ti je uspelo.
Zbogom in hvala za vse ribe

T0RN4D0 ::

Aha. In če bi organiziru piknik bi poslal vsakega po svojo piksno pira :) Nerazumno omejevanje je prohibicija. Ne popolna, ampak če si lahko malo citat iz Tu pa tam sposodm; "Koji kurac ste pa vi?" Da boste posamezniku določal da lahko na dan spije 2dl alkohola? Mogoče še 10dkg mesa na dan? Da ga ob petkih ne sme? Mogoče še sladkane pijače ukinemo?

Že tako se vlada vtika povsod, obdavčeno to obdavčeno ono, kazen tuki, prepoved tam, mal carine mal prispevkov in še zmer se najde folk ki je očitno še preveč ovčkast da se ne zna sam obnašat. Dejte nam še to prepovedat pa tamle neki je še premal obdavčeno... :\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zheegec ::

Kazni za alkoholizirane voznike so žal prenizke in kontrola premalo pogosta. Pa večinoma dajo pihati samo tistim, ki so jih ustavili zaradi drugega prekrška.
Možnost, da storiš prekršek (tudi zelo pijan) ravno v tistih par 100 metrih, kolikor te lahko vidijo, niti ni visoka. Če imajo pa "akcijo" pa tako in tako vsi pijančki že prej zvedo za to, pa še po radiju je. Za alkohol bi morali biti hitri testi - kontrola vozniške (10 sekund) in pa alkotest.

Še večji problem je pa, da je to družbeno sprejemljivo. Torej da kolegi svojemu pijanemu prijatelju še celo pomagajo v avto, ali pa gre nekdo pred njim in sporoča, če vidi policaje - to bi moralo biti družbeno nesprejemljivo, ne pa praksa.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

tsh2 ::

mislim da mora biti vsak, ki gre voziti pijan, pijanček, oziroma odvisen od alkohola. ker odvisniki se ne morejo zadržati, morajo piti, ne glede kaj bo potem. normalen nezasvojen človek pa nima problema biti nepijan, če ve, da bo moral voziti.

ljudje so neumni, ker sploh izzivajo in se opijajo. tako ustvarjajo nevarnost, da bodo postali zasvojeni. in ko si enkrat zasvojen se zelo težko rešiš te zasvojenosti.

jaz bi predvsem dal veliko več policistov na ceste in naj ustvaijo čim več ljudi. tiste ki dobijo pijane pa takoj v zapor za nekaj časa, odvzem vozniškega pa še denarna kazen glede na njihov socialni položaj. še bolje pa bi bilo, če bi v vsak avto vgradili eno napravo, ki meri pijanost voznika. in če je voznik pijan bi ali zablokirala avto ali pa javila policiji, da mu da kazen.

Pyr0Beast ::

Pojavi se problem ker pri kronikih odvzem vozniške pogostoma ne pomaga. Odvzem vozila pa mogoče celo bi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Sc0ut ::

Hm, trošarine.

Nekomu drugemu od pivovarne tudi prodaja paše, pa lahko govori kaj hoče o omejevanju.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

jype ::

WarpedOne> Kaj ko bi raje začeli pri sebi? Naprimer naslednji rojstni dan brez alkohola? Abraham brez alkohola? Oh groza, novo leto brez alkohola?

Abrahama še nisem nikol imel brez alkohola, vse ostalo pa do zdaj vedno.

whatever ::

Eni pač pozno začnejo pit.:D Drugače se pa strinjam, da je prodaja alkohola problem. Moral bi biti zastonj!!! ... hik...
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

Aljaz1980 ::

da ne omenimo, kako bi cena sla gor ce bi bil na prodaji v lekarnah, nic konkurance

drugace so pa ze ostali povedali, treba je spremenit razmisljanje ljudi, ne pa prohibicija

prepovedanih je veliko stvari pa se jih se vedno pocne ali uziva

Bellzmet ::

Sej so že poizkusili s prohibicijo (nazadnje dva dni nazaj v Rimu) in evidentno stvar ne zaleže. Treba je spremeniti splošno mišlenje, ljudem mora kliknit v glavi - do takrat ne bo pomagalo nič.

Drugače si pa jaz ne predstavljam naših žurov brez alkota. Brezveze.

lp

BigWhale ::

Alkoholne pijače so pomemben del skoraj vsake kulture, so sestavni del dobrega in kvalitetnega jedilnika, sredstvo za sproščanje... Ne podpiram prenažiranja z alkoholom. Hkrati pa zelo podpiram kulturno pitje alkohola, uporabo v kulinariki itd.


Jaz sicer ze precej casa ne pijem, proti nekemu zmernemu pitju alkohola nimam nic proti, ce komu pase, pa naj pije.

Ampak to, da so alkoholne pijace sestavni del dobrega in kvalitetnega jedilnika je pa traparija. :> Sestavni del kulture? Ce rabi kultura za svojo prepoznavnost alkoholne pijace, potem lahko kar izgine.

noraguta ::

Ampak to, da so alkoholne pijace sestavni del dobrega in kvalitetnega jedilnika je pa traparija. :> Sestavni del kulture? Ce rabi kultura za svojo prepoznavnost alkoholne pijace, potem lahko kar izgine.


povej ti to bukovskemu
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zeberdee ::

Ma bedni ste in delate umeten problem.

Večji problem je, da se Slovenci po litru popitega vina brez problemov usedemo za volan. To, da se mladina napija pa je nekaj totalno normalnega. Vsi so se ga (v preteklosti) in vsi se ga bodo. Osebno mislim, da se stanje, kljub kebru, med mladino poslabšuje.

Da pa ne bom bolj papeški od papeža. Vsak teden si odpreva s punco eno ali dve buteljki, v petek ali v soboto zvečer - ker je alkohol najboljše sredstvo, da pozabiš na stres in da pozabiš na vse misli, ki se ti pletejo po glavi - od faksa, do finančnih problemov, do stranke, ki ti teži že od prejšnjega četrtka.

alexa-lol ::

najbols je pol litra terana pa 5 slamerjev
2-3 mesec in je to to

WarpedGone ::

@jype:
Po svoje zanimivo, da si ti edini, ki se je direkt odzval na moj predlog. Večina ignorira in še naprej soli pamet drugim.

Včeri sm še mal razmišlal o vsem skupaj. Res, koliko je smisla v tem da od opite osebe pričakuješ odgovorno ravnanje? Pišuka, opitost je po definiciji ravno to - zmanjšana prisebnost. Ja, da se reklamirat preventivo da sploh ne pit, če boš na tem da moraš peljat. S tem pokriješ "močno odgovorne ljudi", ki jim ni ravno veliko do alkohola.

Kaj pa če se človek odloči, da bo pil ker bo pol itak poklical taksi? Ampak ko je ornk pod dozo pa na tist taksi lepo pozabi in se poskisi odpeljat domov?

V avtomobil vgrajeni alkotesti so korak v pravo smer, problem je pa princip. Direkt predvidevajo da bo voznik lahko pijan, niso zanesljivi (niti pozitivno niti negativno), da se jih komot izključit in pretentat.

Glavni problem je, da je avtomobil vklopit preveč enostavno. Obrniti ključ al pa stistnit en velik knof je zmožna tudi oseba, ki ni več zmožna niti hodit. Po moje bi bila precej bolša rešitev bistveno bolj kompleksna startup procedura. Da če nisi čist pri sebi in nimaš OK refleksov, enostavno zadeve ne boš mogu vklopit. Tak pristop pokrije hkrati tudi ne-alkoholne opijate in zdravila, ki imajo podoben efekt na zbranost in reakcijske čase, hkrati pa ne predvidevajo neke mejne za vse enake koncentracije alkohola, ki na različne ljudi različno močno vpliva.

Torej, treba je zdizajnirat postopek, ki je še vseeno kratek in enostaven, vendar moraš bit čist pri sebi, da ga uspešno izpelješ.

Ena možnost: na enem majhnem touch-screenu cca 5x5 cm (ali več), se zaporedoma prižigajo majhne pike na random koordinatah. Ti moraš s prstom pokazat direkt nanjo v manj kot eni sekundi (točn mejni čas je stvar poskusov). Predvidevam, da po ene treh štirih takšnih poskusih bi se opiti že lepo ločili od treznih.

Ta postopek je treba speljat samo po cold-startu. Ko se avto odklene in v njega vstopiš. Če ga ugasneš pred zapornicam, na rdeči luči al pa ti crkne pred speljevanjem, se ta procedura seveda preskoči. Če pa avto zapustiš in zakleneš, jo je treba spet ponovit.

Žal je to seveda antireklama za prodajo avtomobila. Redni uživalci alkohola si tak avto pač nebi kupili. Če bi bil obvezen, bi se pač vozili z 20 let starimi kantami brez tega.

Je pa varianta da sodnik opitemu vozniku, zapove vgradnjo takega sistema v avtomobil, tut če avto proda in si nabavi drugega. Če ga policija dobi v avtu brez tega sistema - se ga obravnava, da vozi avto brez veljavnega izpita. Tak človek dobi zaznamek v izpit, podobno kot če si delal izpit na avtomobilu z avtomatskim menjalnikom al pa če nosiš očala.
Zbogom in hvala za vse ribe

IceIceBaby ::

WarpedOne, jaz sem bil že večkrat na raznih žurkah za novo leto in rojstne dneve povsem trezen. Velikokrat cel večer "zdržim" ob žuljenju enega pira. No big deal :)

Ampak to, da so alkoholne pijace sestavni del dobrega in kvalitetnega jedilnika je pa traparija. :> Sestavni del kulture? Ce rabi kultura za svojo prepoznavnost alkoholne pijace, potem lahko kar izgine.


Ni traparija, zakaj? Predpostavljaš, da je alkohol v osnovi nekaj slabega in hudobnega.

Dobro (in ustrezno) vino zraven hrane običajno bistveno izboljša okus celotnega obroka. Podobno velja za žgane pijače, ki jih pijemo pred ali po jedi, pivo, likerje...

Sestavni del kulture so pa alkoholne pijače brez dvoma. Pa ne samo naše, povsod po svetu že praktično od vedno delajo različne alkoholne pijače. Si predstavljaš francijo brez šampanjca? Portugalsko brez porta, češko brez piva... Jaz si jih ne, pa teh narodov kljub temu nebi označil za vsesplošne pijance.

Ciklamen ::

Sestavni del kulture so pa alkoholne pijače brez dvoma. Pa ne samo naše, povsod po svetu že praktično od vedno delajo različne alkoholne pijače. Si predstavljaš francijo brez šampanjca? Portugalsko brez porta, češko brez piva... Jaz si jih ne, pa teh narodov kljub temu nebi označil za vsesplošne pijance.


Ali ruse brez Vodke ;)
- End of the Post ->

KaiV6 ::

Mogoce malo off-topic, navsezadnje je bila tema odprta zaradi zadnje oddaje Trenja.
Dober predlog je imel bisi minister Keber, naj se dodadno obdavci alkohol in se zvisana obdavcitev nameni v proracun lih za take primere, ko je kriv alkohol.
Drug zorni kot razmisljanja hudicevega odvetnika (sicer malo offtopic), ja voznik vinjen.. povzroci pa prometno zaradi slabega stanja cestisca? A upravljalci cest niso nic krivi ? Kdaj bodo upravljalci cest nosili malo odgovornosti pri nesrecah? tudi v eni izmed prejsnjih oddaj Trenja, je bil podatek, da se pri nas doloci kot vzork slabo cestisce v manj kot 1% vseh primerov, v Nemciji je pa ta odstotek 23%, a imamo mi tolko boljse ceste od nemskih ?
Ampak, zakaj se ustavit pri alkoholu ? Naj placujejo tudi vec tisti, ki kopujejo svinjska rebrca, saj zdravljenje bolezni debelosti oz. srca in ozilja tudi ni zastonj napram avtomobilskim nesrecam ? Zaradi cesa pa umre oz. se zdravi najvec ljudi v Sloveniji sploh ? oziroma zdravljenje cesa najbolj placamo v Sloveniji ? umrljivost je sicer na strani bolezni srca in ozilja (cca 37%, dalec pred vsemi, vir Google)
Pa se naprej, kadilci ... saj so si sami krivi, kaj pa kadijo!! Kurc, naj si sami placajo pljucnega raka pol, ko ga dobijo, kako bi sele tukaj prisparali.
Se bolje, gremo obratno, naj vlada vse drzavljane vzreja kot prasce saj : "Vzrok, da je zdravljenje debelih ljudi povezano s "plusom“ za zdravstveno blagajno, leži v preprostem dejstvu, da slednji običajno prej umrejo." (vir Dnevnik.si - Debeli ljudje so „cenejši“ za zdravljenje, je dokazala študija)
Zakaj sploh cakat da kdo odraste, ki je nagnjen debelosti ali rakavim obolenjem, takega otroka takoj evtanazirat. Invalide evtanazirat. Bolne ljudi, ki so prevelik strosek za drzavo tudi evtanazirat. Povzrocitelje nesrec evtanazirat. Kaj evtanazirat, to je predrago, take ljudi zbrat na kup pa jih sezigat v sezigalnicah, hmm ... Hitler niti ni bil tako neumen, sparal je za zdravstvo zaboga!!

Mislim, lahko je pametovat, dokler sosedov sin hodi na kemoterapijo, ali pa dokler vaskega norcka dobi policija vinjenega. Ali pa dokler zaenkrat zdravi sami jeste rebrca iz naslonjaca, in pol pokadite 2, 3 cike na balkonu.

Treba je vzroke odstranit ter v glavah misljenje spreminjat in ne se s posledicami politicno ubadat.
<insert>podpis.html</insert>

Tear_DR0P ::

Sem dokaj reden uživalec alkohola in ga nimam namena nehat uživat. Vidim pa da se reševanja sociološkega problema lotevate preveč tehnično. Švedski sistem ni tako oh in sploh, kot ga tle riše solatko. stvar ima resen problem in sicer to, da se ga švedi še vedno za malo denarja smrtno resno napijejo, ker pijejo na ladjah, pače se zapeljejo v mednarodne vode in je stvar rešena.problem je tudi, ker se vozijo v sosednje države kupovat zanič šnopc in pol požrejo celo flašo tistga sranja.
ne smete pozabit da je alkohol prisoten med ljudmi že dlje časa.da ga danes pijemo mnogo manj, kot pa so ga ljudje 50, 100 al pa več let nazaj.smo pa bolj ozaveščni in se zavedamo problemov z alkoholom in imamo občutek da se ga pa danes pije več.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Pyr0Beast ::

Ni toliko pomembno ali se ga pije nekaj manj ali nekaj več, če se ga pije PREveč.

Proti kakšnemu kozarčku na dan nimam nič proti, proti nalivanju s strani ljudi podprtih s socialno pa veliko.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

JanK ::

Sem dokaj reden uživalec alkohola in ga nimam namena nehat uživat. Vidim pa da se reševanja sociološkega problema lotevate preveč tehnično. Švedski sistem ni tako oh in sploh, kot ga tle riše solatko. stvar ima resen problem in sicer to, da se ga švedi še vedno za malo denarja smrtno resno napijejo, ker pijejo na ladjah, pače se zapeljejo v mednarodne vode in je stvar rešena.problem je tudi, ker se vozijo v sosednje države kupovat zanič šnopc in pol požrejo celo flašo tistga sranja....


Ampak ena bistvena razlika je med njim in nami. Pitje je tam tretirano kot strogo "staticna" zadeva - nekam prides in se prbijes, domov gres pa ko se streznis ali pa s taksijem. Je pa moralno nesprejemljivo da po pitju sedes za volan. Kolega s Svedske mi je povedal, da se je ze zgodilo, da so prijatelji voznika poklicali policaje in jim povedali, da se je odpeljal pijan, da mu niso mogli prepreciti, in da naj ga policija ustavi. Taisti kolega mi je tudi razlozil, da tam dajo starsi radi kljuce svojih avtomobilov otrokom, ker je to vec ali manj garancija, da se ne bodo napili!

Gandalfar ::

Pa ste kle mnenja, da ce se vozi moras bit 0.0 alkohola v krvi al je dva velka pira se sprejemljivo?

šernk ::

Taisti kolega mi je tudi razlozil, da tam dajo starsi radi kljuce svojih avtomobilov otrokom, ker je to vec ali manj garancija, da se ne bodo napili!


pri nas je to žal bolj garancija da se bodo pijani nekam zabili.

drugače pa omejitve prodaje ne bodo pomagale...kaj pa pomaga če prodajajo alkohol le do 21 ure ko je pa ob 20:30 50m dolga vrsta pred vsemi blagajnami? pač namesto da ga začneš pit ob 11 zvečer ga začneš ob 9. no big deal...

smo tudi mi tako delali ko je prišel zakon ven...na žure smo začeli hoditi precej precej prezgodaj, da smo ujeli najbližjo odprto črpalko. takšno omejevanje ne reši ničesar!

to kar se dogaja danes mi je pa že malce smešno... 3 ure si na svojem najljubšem koncertu, prej 3 ure še čakaš pred vhodom da boš čim bolj v ospredju in nato po 6 urah ko si popolnoma dehidriran in nisi videl niti požirka vode umes, enostavno zaprejo vse šanke. kaj da bi spil eno pivo...še kozarca vode ti ne dajo več. in to opažam da se vse več dogaja... sem že večkrat tako zapuščal prizorišča in tu je ni logike! Žal v takšnih primerih vedno preklinjam državo in vse zakone.

sem pa seveda zato da vsi ki zakrivijo kakršenkoli prekršek katerega posledica je alkohol se jih močno kaznuje, vendar ne meni omejevati dostopa do enega piva ob 2 zjutraj, če prej nisem 6 ur videl tekočine...

@WarpedOne: ni problema lahko preživim milijon rojsnih dnevov popolnoma brez alkohola, mi je popolnoma vseeno, tako kot preživim ogromno žurov brez alkohola, ker raje vozim kot pa pijem. vendar pa mi ne moreš preprečiti da spijem eno pivo, popoldne pred lastno hišo s sosedom in tako vzdržujem poleg vsega še dobre sosedske odnose.

edit:

Gandalfar:
Pa ste kle mnenja, da ce se vozi moras bit 0.0 alkohola v krvi al je dva velka pira se sprejemljivo?


sem mnenja da mora biti za volanom 0.0, vendar tu te potem ponovno zna tolči kozarček ki si ga spil 2 uri nazaj ob kosilu in če mi kdo dokaže vpliv tistega kozarčka na moje sposobnosti... dve pivi je pa spet težko reči...če jih piješ z užitkom in 3 ure pa zraven še kaj poješ je nekaj popolnoma drugega kot če jih spiješ pol ure preden se usedeš za volan. čeprav zame 2 pivi so že precej in ni pogojev da bi se usedel potem za volan. meja bi morala biti zelo nizko postavljena vendar v razumnih vrednostih in kršitelje strogo kaznovati!
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: šernk ()

Phil ::

Brezveze, tako nadzor kot tudi omejevanje prodaje. Efekt bo le par novih banana državnih služb in povečano konzumiranje domačih pijač.

Problem pijanih voznikov se pa enostavno reši s povečanimi preverjanji s strani policajev. Niti ne nucamo višjih kazni, samo patrulje naj bojo tako pogoste da bo na "tveganih" odsekih verjetnost da pihaš večja od 50%.

ABX ::

To temo odpiram, saj smatram da je alkohol najhujši strup namenjen množici ravno zaradi njene gromozanske prodaje in destruktivnosti na družbo.

Link o vplivu alkohola na družbo:
http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&i...

Iztočnica za moj predlog:
Vse je zdravo, če je le ima svojo pravo mero. Oziroma tudi zdravilo je lahko strup, če je v prevelikih količinah.

Ergo: Alkohola kategorično ne zavračam. Podpiram pa njeno omejitev prodaje.
Sedanje stanje ni zadovoljivo. Porabo alkohola na prebivalca je treba nadzorovati. Če je treba tudi zakonsko.

Moja provokativna = nora ideja kako omejiti prodajo alkohola je, da se jo več ne prodaja v navadnih trgovinah. Namesto tega bi jo lahko prodajali le recimo v lekarnah. Prednost take prodaje je v boljšem nadzoru (priložiti je treba zdravstveno izkaznico) ter resnična uveljavitev prepovedi prodaje alkohola za mladoletnike.

Kaj pa vi mislite o tem?


USA je poskusila ukinit alkohol, vsi vemo kako je končalo. Alkohol še vedno na razpolago in veliko denarja za Mafijo. Čeprav zlgeda na površini enostavno vsako dejanje ima posledice.

Moj predlog je dekriminalizirat travo in tako preusmerit zlorabo na drugo snov. V končni fazi boš vedno imel ljudje ki tako ali drugače se ga bojo napili/zadeli. Če želiš rešit ta problem boš moral prvo ugotovit zakaj ljudje to potrebujejo.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

sprasujem ::

Odgovor na post KaiV6 :: danes, 15:45:12
Razlika med alkoholom in npr.: kajenjem, prenajedanjem je v tem, da z alkoholom lahko zelo hitro naredimo hudo škodo drugemu (zmanjšana razsodnost, prištevnost); pri kajenju, prenajedanju škoduješ samemu sebi in me nima kdo obtoževat, da sem koga zaradi tega kakorkoli oškodoval ali kako drugače povzročil hudo.

Opijati (tudi alkohol) so v samem začetku uporabljali za bolj ali manj pogoste obrede ( rituale, vendar strogo ob nadzoru starešin. Vzgojni namen. Ta starešina mora biti danes država. Nisem za prohibicijo.

Buggy ::

Jaz pa ob petkih, ko se delavni teden konca z veseljem spijem par pirckov v druzbi kolegov, kjer malo prediskutiramo stvari in se narezimo ob dobrih ali pa slabih stosih.
Voznje pod vplivom alkohola ne odobravam in tudi ne prakticiram in mislim da bi to seveda moralo (saj je) biti primerno sankcioanirano.
Da pa me bo kdo posiljal v lekarno ali pa pod nadzor zaradi tega, da bom lahko kupil six-pack pa se mi zdi bolano.

@sparsujem: saj ce pijes alkohol in se ne vsedes za volan tudi ne skudujes drugemu kot sebi...zakaj delas pri alkoholu izjemo?

EDIT:
Kar pa se tice mladoletnikov pa ves da so prepovedane stvari najbolj zazeljene...sam recimo raznih gandz ne prakticiram kot pa slisim je za danasnjo mladino to nekaj samoumevnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

Steinkauz ::

BigWhale očitno ne kuhaš kej velik.
Alkohol je izjemno uporaben v prehrani za okus. Ne da ga piješ, ampak da ga dodaš jedem :)

In omejevanje se mi zdi bedarija. Kdor hoče pit, bo pil. Al bo pa kej druzga najdu. Sicer ne vem zakaj morte takoj povezat z vožnjo pod vplivom alkohola, ker je problem čisto drugje in tega problema ne boš uredil z omejevanjem prodaje alkohola. Ja sprasujem, če si pijan začneš kr takoj štihat po ljudeh. Jst povečini spijem pivo ali dve, 1-2 na mesec pa tudi kej več(študentsko življenje :))). Še nikol nism pijan vozu, niti se tepel ali "naredil hudo škodo drugemu"(karkoli naj bi to že bilo). In ti boš zdej meni predpisoval koliko in kdaj lahko pijem zaradi debilov, ki se nažirajo in vozijo pijani/naredijo hudo škodo drugemu.
Za pijane voznike več policajev na ceste, z internetom pa tut dolgčasa ni, zaradi katerega je marsikdo pil samo, da je čas preganjal. No sej so še, sam pomoje bo počas začel upadat.

sprasujem ::

Alkohol name bolj pomirjevalno deluje, tko da tud če bi ga več spil, bi sam še za pojslo bil.

Ja buggy in Steinhauz vidva imata že nekako pridobljeno mejo konzumiranja, kar je pohvalno.

Ja Steinhauz danes tud statistika kej pove, a ne?
Priznam da so druge substance in...Tud te bi spravu v lekarno.
(pol litra pira ali 2 dcl vina ali 1 džoint ali 10 cigaretov/ DAN itd...)
Loh kupiš za cel mesec

Kar se pa tiče mladine, ta naj malo odraste (20 let) in potem odloči. Ker v mladosti se vzpostavljajo vzorci obnašanja in tega se korporacije dobro zavedajo

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 ::

Vino je najbolj pleminta pijača in to velja že par tisoč let, nekateri bi spet vse na novo izumljali. Tisti ki smo rastli ob trti imamo do vina drugačen odnos in se ga ne nacejamo - torej, izboljšati moramo kulturo pitja. Pir in večina žganja je tretjerazredna čorba.

krneki0001 ::

Ljudje morajo v glavah poštudirat, da jim alko škodi, prej ne bo nobenih sprememb. Tut če ga še za enkrat tok podražiš bo isto, nstradale bodo samo družine pijancev, ki bodo imele še manj denarja. Jst bi rekel, da je veliko boljše delat veliko reklame o škodljivosti alkota, kot pa dvigovat cene.

Buggy ::

hmm..zanimvo, jaz pa raje spijem par pirov kot pa par deci vina. Po vinu me pac pece zgaga pa se pivo bolj zapase v vrocini sploh ko kaj konkretnega okol hise naredis. Stvar okusa.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napihal sem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25429037 (5903) Kvinta
»

Alkohol in vožnja. Nekdo je spet upal, da se bo "izmazal" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10716084 (13028) Mare2
»

Avto in izpit za avto (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7212158 (10694) SplitCookie
»

Pet let zapora za nesrečo, ki je zahtevala dvoje mladih življenj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16211430 (7810) Pyr0Beast
»

En hribček bom kupil, bom trte sadil... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
977560 (5796) snow

Več podobnih tem