» »

Problem prodaje alkohola. Kako ga omejiti.

Problem prodaje alkohola. Kako ga omejiti.

1 2
3
»

Pyr0Beast ::

Sigurno ma tak test tut pomankljivosti. Zanima me recimo v kolikšni meri bi se dalo tak test "natrenirat", da bi ga kljub opitosti še vedno uspešno izpeljal? Bi že sama naključnost pozicije točke to možnost natreniranosti dovolj izničila/zmanjšala al ne?

Sila preprosto, meri se reakcijski čas, ko se ti posveti rdeča lučka in prehod stopala iz noge na bremzo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Bellzmet ::

Naj vgradijo AvtoHero, kjer je treba pritiskat na predale kakor se lučke prižigajo. Tisti, ki prevozi simulacijo Monaka se lahko odpelje...

:\

T0RN4D0 ::

Tu so samo ene takšne površne ideje. Naj vsakdo ki do kakšne ideje pride, poskusi razmisliti malo v detajle. Kak dan brainstorminga za idejo, od tega kako sistem implentirat v _vsa_ obstoječa vozila brez da bi resno omejevala uporabnost vozila(najbrž si nihče ne želi ene neumnosti v avtu, ki mu bo vsako jutro težila naj eno minuto klika po zelenih pikah....), brezpretiranih stroškov (kamera ki bi čekirala oči in računala nevemkakšne vzorce je bolj znanstvena fantastika pomojem, skalibrirat bi jo blo treba najbrž za vsakega voznika posebej, in najbrž ideja da mora zraven registracije še vsak dat 500 ali 1000€ zraven za eno neuporabno stvar je spet zgrešena, kjer se povečini obira "nedolžne" voznike), kot tretje kako naredit zadevo "bulletproof", da se je ne da relativno enostavno zaobiti (v nasprotnem primeru bo spet 99% ljudem najdel en gizmo, pijanci bodo pa zadeve izklopli in bo mir.) Če bo slučajno na tem mestu kakšn optimist prbil, da "bodo polcaji preverjal", ja bemuboga če bi policaji delal svoj posu takšnih zadev ne rabimo ker obstajajo alkotesti, dvakrat te ustavijo in si ob izpit... Če ti lahko v alkotester napiha kolega, ti lahko opravi tud kakšen drug test itd. OK gremo naprej- v parih sekundah nobena do sedaj znana naprava ne preveri nič pametnega, še običn alkotest rabi 20 sekund da samo odčita vrednost. Testi ki bodo dovolj enostavni, da jih bodo znal vsi rešit, in hkrati dovolj kompleksni, da jih vsak ki ni čisto priseben nebi mogu, so spet znanstvena fantastika. Ne podcenjevat psihofizičnih sposobnosti pijanih/zadetih ljudi, kvečjemu bo kak frajer z 2 promiloma odklikal karkoli že in si mislil- hej, ta zadeva pravi da sm sposobn za na cesto, po drugi strani bi pa nekdo z zlomlenim palcem ne bi prišel mimo blokade...

Dobro, par kosti za prežvečit, ko nekdo pride ven z napravo ki bo za začetek upoštevala zgoraj omenjene problemčke, pa še nekajkrat toliko zraven, potem je to korak v pravo smer. Najbrž bi se dalo za takšno napravico tudi potegnit kakšen miljonček ali 10, tako da le pridno razmišljajte. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Spock83 ::

Kakšno omejevanje porabe. Madona, ko jem ribe, pršut, sir... ni boljšega še zraven piti domače in kvalitetno vino (oz. špricer).

WarpedGone ::

@tornado:
Tu so samo ene takšne površne ideje. Naj vsakdo ki do kakšne ideje pride, poskusi razmisliti malo v detajle.

Oprosti, ker sm naglas razmišljal in prosil soforumaše za PAMETNE pripombe. Če jih nimaš, si lahko tiho.

Kak dan brainstorminga za idejo, od tega kako sistem implentirat v _vsa_ obstoječa vozila

Lepo na glas sm napisal zakaj točno to ni realno in kakšen je lahko realen način vpeljave. Ker maš očitno obupen spomin al bol švoh razumeš to kar prebereš, bom - samo zate - ponovil:

Žal je to seveda antireklama za prodajo avtomobila. Redni uživalci alkohola si tak avto pač nebi kupili. Če bi bil obvezen, bi se pač vozili z 20 let starimi kantami brez tega.

Je pa varianta da sodnik opitemu vozniku, zapove vgradnjo takega sistema v avtomobil, tut če avto proda in si nabavi drugega. Če ga policija dobi v avtu brez tega sistema - se ga obravnava, da vozi avto brez veljavnega izpita. Tak človek dobi zaznamek v izpit, podobno kot če si delal izpit na avtomobilu z avtomatskim menjalnikom al pa če nosiš očala.


Torej, tudi če si povsem trezen, ko si enkrat tako "zaznamovan" lahko voziš le še avtomobile z vgrajenim testerjem. Vgradiš ga seveda na lastne stroške.

brez da bi resno omejevala uporabnost vozila (najbrž si nihče ne želi ene neumnosti v avtu, ki mu bo vsako jutro težila naj eno minuto klika po zelenih pikah....),

Še enkrat se bom citiral, ker maš očitno res težave z branjem:
Torej, treba je zdizajnirat postopek, ki je še vseeno kratek in enostaven, vendar moraš bit čist pri sebi, da ga uspešno izpelješ.
Tvoje zgornje blodnje temu pač ne ustrezajo. Je res treba tako ponavljat očitne neumnosti?

brezpretiranih stroškov (kamera ki bi čekirala oči in računala nevemkakšne vzorce je bolj znanstvena fantastika pomojem, skalibrirat bi jo blo treba najbrž za vsakega voznika posebej, in najbrž ideja da mora zraven registracije še vsak dat 500 ali 1000€ zraven za eno neuporabno stvar je spet zgrešena, kjer se povečini obira "nedolžne" voznike),

Elektronski vedeževalec bi bil še bolš pa še dražji. Nehaj sanjat, pa daj kak konkreten predlog, ki bi po tvoje lahko delal. Če ga nimaš, si lahko tut tiho. Očitne neumnosti so pač očitne neumnosti. Glede cene, pa naj se ponovim še četrtič: poravnat bi jo moral tisti, ki bi ga enkrat policija dobila opitega za volanom. Al naj vrne izpit, al pa si naj ustrezno predela avtomobil.


kot tretje kako naredit zadevo "bulletproof", da se je ne da relativno enostavno zaobiti (v nasprotnem primeru bo spet 99% ljudem najdel en gizmo, pijanci bodo pa zadeve izklopli in bo mir.)

A je tahograf v tovornjakih bulletproof? Ni.
A je ABS bulletproof? Ni.
Idealne stvari so le v glavah idealistov, pa trollov.

Zaznamek v izpitu bi pomenil, da če te ustavi prometna kontrola, lahko policaj preveri tudi to. Enako kot, če te dobi v avtu z ročnim menjalnikom, v izpitu pa ti piše da lahko furaš le avtomatike, al pa če si brez očal, na sliki jih pa imaš. Itd. Temu se reče - preverjanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Če bo slučajno na tem mestu kakšn optimist prbil, da "bodo polcaji preverjal", ja bemuboga če bi policaji delal svoj posu takšnih zadev ne rabimo ker obstajajo alkotesti, dvakrat te ustavijo in si ob izpit...

A ti ločiš med vožnjo v opitem stanju in vožnjo nekoga, ki so ga že nekoč dobili? Največji problem so povratniki, tisti, ki se jih nič ne prime. Takšni bi po mojem predlogu dobili dodatno omejitev v izpit, da lahko vozijo le avtomobil opremljen s testerjem opitosti. Če testerja v avtu ni, on tega avta trezen ali pijan, furat ne sme.
Verjetnost, da te ustavi prometna kontrola je precejkrat večja, kot pa da te ustavi točno takrat ko si pijan/zadet. To ni res le v primerih, ko je oseba VEDNO zadeta. Takšni so pač razred zase.

Če ti lahko v alkotester napiha kolega, ti lahko opravi tud kakšen drug test itd.

Ja, res je. Vsakič ko se boš zadet vsedu za volan, boš fehtal mimoidočega naj ti odtipka pikce na ekranu, ker tega ti sam nisi več sposbn. Ona bo tisto odtipkala in potem mirno sedla zraven tebe? Po tem, ko si direkt dokazal da si nesposobn normalnega funkcioniranja?
Sigurno se bi najdl tut takšni pacienti. Njim so namenjene Darwinove nagrade.

OK gremo naprej- v parih sekundah nobena do sedaj znana naprava ne preveri nič pametnega, še običn alkotest rabi 20 sekund da samo odčita vrednost.

Danes bom sprogramiral en tak demo programček. Potem si pa nabavi en six-pack, in se stestiraj po vsakem spitem pivu. Rezultati zanimajo tudi mene.

Testi ki bodo dovolj enostavni, da jih bodo znal vsi rešit, in hkrati dovolj kompleksni, da jih vsak ki ni čisto priseben nebi mogu, so spet znanstvena fantastika.

En osnutek te znanstvene fantastike dobiš jutri po emailu. Resno.

Ne podcenjevat psihofizičnih sposobnosti pijanih/zadetih ljudi, kvečjemu bo kak frajer z 2 promiloma odklikal karkoli že in si mislil- hej, ta zadeva pravi da sm sposobn za na cesto, po drugi strani bi pa nekdo z zlomlenim palcem ne bi prišel mimo blokade...

Tale pomislek tudi mene resno zanima. Ampak za resno oceno potrebujemo dovolj velik vzorec. 100% efektivnost ne bo, če bo le 80% je to 80% manj zadetežev na cesti, ki dokazano niso sposobni furat.

Dobro, par kosti za prežvečit

Žal si uspel le ponovit en pomislek, ki sem ga izrazil že sam v samem predlogu. Ehja...
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

50, 100. 200 let nazaj pa zihr ni blo na razpolago tolk alkohola na prebivalca.

prav imaš alkohola je bilo dosti manj, zato pa so vsi pili brezalkoholne pijače, kot je kokakola, šveps in fruktalov sok - u fak v bistvu slednjih ni blo. vse kar si imel za pit je bilo mleko (to je sam za otroke), vodo (to pijejo žabe in kolena), ter razne sadne sokove, ki pa so slej ko prej fermentirali in postali alkohol - ljudje v sloveniji so še 50 let nazaj v glavnem pili alkohol, zato ker drugega niso imeli in je normalno, da danes konzumiramo manj alkohola.jaz se smatram za rednega pivca alkohola, pa še vedno pijem redkeje kot 1x tedensko.

@imagodei
kako zmanjšaš količino zaužitega alkohola? otrokom poveš da je pitje alkohola za bednike, pa ponudiš jim alternative.seveda prej še preveriš, če določena stopnja uživanja psihoaktivnih substance ne bo obstajala za zmerom - ker nam je pač privzeto, da se drogiramo - razen yupetu in bighaleu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

black ice ::

Zakaj bi vedno samo nekaj omejevali in prepovedovali? Kot pravijo: šiba se upogiba dokler je še mlada.
Kar se prepovedi prodaje alkohola tiče: vsak živi svoje življenje kot mu ustreza in kdo smo mi da bomo vsem zapovedovali način življenja?

PS: Nisem bral vseh postov, vendar se strinjam z omejevanjem alkohola pri voznikih - za vse ostalo velja zgoraj napisano.

T0RN4D0 ::

Warped one, no da vidimo ta tvoj osnutek. Najprej ga rešim jaz, potem ga dam za kontrolo rešit še fotru ali mami. Še bolje bi morda bilo najti koga ki računalnik uporablja zelo malo, ampak dobro, bomo predvideval da se da interface še izboljšat. (čeprav bolj kot zadevo prilagajaš "počasnejšim" ljudem, lažje pijan folk opravi z njo). Potem pa po par piv, po vsakem počakam pol ure in rešim test. :) Glede na to da pijem ~1x na mesec, pričakujem da me test po dveh pirih ne spusti skozi. Še bolj zanimivo bi bilo to poskusit pri ljudeh ki so alkohola vajeni, tisti, pri katerih po treh pire ne opaziš nobene razlike.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Invictus ::

Tukaj ste postavili nov, zanimiv termin.

"Odgovorni pijanec".

Osebno mislim da to ne obstaja zaradi tukaj že vseh naštetih razlog, pri čemer je glavni podaljšek falusa.

To bi se dalo preprosto rešiti z alkotestom v avtu. Če napihaš, se avto ne vžge.

Je pa tudi res, da smo včasih vsi več pili in vozili, sam nekateri smo zdaj starejši (anti alkoholiki), mlajši se ga pa še vedno natolčejo in zagovarjajo odgovorno pitje ... Ampak bo tudi njih minilo, ko bodo malo bolj resno začeli razmišljati o življenju.

LP I.

T0RN4D0 ::

Heh pa še en zanimiv pojav ki ga opažam, ko ravno omenjaš starost. Imam občutek da nesreče povzorčajo po večini mlajši pijani vozniki, pa pivski amaterji, ki nimajo toliko izkušenj z alkoholom oziroma vožnjo pod vplivom alkohola. Ker mi je naravnost fascinantno, kako se vaški pijančki razvozijo domov po hribih tako da včasih kdo res komaj hodi, ampak ni vrag se pripeljejo domov vsi brez problemov.

Mladci pa medtem po treh pirih pogumni ko stomater, refleksi malo zakasnjeni, fizika izklopljena in delajo neumnosti. Ali pa za razliko od starčkov ki se ob 10 že poberejo domov (ker so začel že po šihtu), ob 10 začnejo pit in ob 6,7 zjutri deloma tudi zaradi fizične izčrpanosti zaspijo za volanom. In spet, starejši pacienti se ga povečini natolčejo v najbližji gostilni, mlajši pa hodijo tam kjer se kaj dogaja.


Ne vem no, nekako tak občutek imam, lahko da je le stereotip in mam jst ravno srečo da poznam takšne primere.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

T0RN4D0 ::

No, samo da dopolnim dialog z Warpedom, poslal mi je programček kjer klikaš na rdeče pike, meri pa ti reakcijski čas. Test bom poskušal izvest čim bolj dosledno, vendar moram najt enkrat čas da test dosledno izvedem in podokumentiram. :) Mogoče naseldnji teden, če bom zbral voljo da se spravim sam pred kompom pit. :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Napihal sem (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25429249 (6115) Kvinta
»

Alkohol in vožnja. Nekdo je spet upal, da se bo "izmazal" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
10716341 (13285) Mare2
»

Avto in izpit za avto (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7212297 (10833) SplitCookie
»

Pet let zapora za nesrečo, ki je zahtevala dvoje mladih življenj (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16211535 (7915) Pyr0Beast
»

En hribček bom kupil, bom trte sadil... (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
977602 (5838) snow

Več podobnih tem