» »

ECS K7S5A

Na Internetu so se kakor strela iz jasnega pojavili testi SIS735 čipovja, ki je obetal zelo veliko glede na ostala za AMD-je narejena čipovja. Prvi, ki si je upal na plano poslati osnovno ploščo na osnovi tega čipovja, je bil ECS (EliteGroup). Tako je tudi v moje roke prijadrala (pravzaprav sem jo kupil) njihova plošča, ki sliši na ime K7S5A.


Lastnosti:

Že na prvi pogled je plošča nekaj posebnega, če ne drugače, že zato, ker je obarvana črno in ni v klasični rjavi ali zeleni barvi, kakor ostale osnovne plošče. To pa še ni vse kar nam pade v oči. Na sami plošči se nahaja dvoje različnih podnožji za RAM-e. In sicer dva slota za klasične SDRAMe, v črni barvi, in dva za DDRe, v modri barvi. Drugače pa plošča ne kaže nobene druge posebnosti. Vsebuje namreč 5 PCI, 1 AGP in 1 AMR (hm, kdo sploh uprablja to) slot. Na njej prav tako najdemo dva IDE ATA100 priklopa, ki pa nimata možnosti RAID-a. Prav tako plošča vsebuje integrirano zvočno kartico, ki deluje po standardu AC97 2.1. Žal te nisem nikoli niti poiskušal usposobiti, ker mi moj dobri stari SBLive dovolj dobro služi. ECS je na tržišče izdal tudi ploščo z integriranim Ethernet 10/100Mbit vmesnikom, vendar moja plošča tudi brez njega shaja dovolj dobro. Mogoče celo je bolje tako, saj se je mnogo uporabnikov pritoževalo nad slabim delovanjem plošč, ki imajo vgrajen ta vmesnik.

Glede samih specifikacij vam lahko povem, da plošča podpira vse trenutno dostopne AMD procsorje in je po besedah proizvajalca, kot tudi v testih lepo delovala z AMD XP (Palomino) procesorji. Prav tako lahko nanjo brez skrbi vtaknete katerekoli SDRAMe, in sicer do največ 1GB. Žal je pri DDRih lista krajša, plošča naj bi namreč delovala le s petimi različnimi modeli teh RAMov: Samsung, Hyundai, Micron, Elite™ in Winbond. Mislim pa, da bo ta lista kaj kmalu daljša in glede DDRov ne bo omejitev. Sploh pa, kot boste videli v nadaljavanju, ni bistvene razlike med obema modeloma RAMov. Tudi DDRov ne moremo imeti več kot 1GB. Prav tako se ne da kombinirati, tako da bi imeli na plošči oboje RAMe, se pravi, da lahko imamo le SDRAMe ali DDRe. AGP slot je AGP 2.0 kompatibilen in podpira AGP4X, vsi PCI sloti pa so 32-bitni in kompatibilni z standardom PCI 2.2. Na plošči najdemo prav tako klasični ATX konektor za napajanje in dva konektorja za ventilator. V sredini Socket-A podnožja za procesor se nahaja nepogrešljiv senzor, s pomočjo katerega z lahkoto odčitavamo temperaturo procesorja.

BIOS je malo drugačen, saj je AMI-jev in ne Award-ov, kakor sem bil navajen do sedaj. Sam BIOS omogoča nastavljanje vseh najpomembnejših funkcij. Žal pa ne omogoča nobenega navijanja, saj je vse, kar lahko nastavimo pri procesorju je 100/100, 100/133 ali 133/133 MHz. Situacija se malo spremeni, če si iz interneta povlečemo neuradno verzijo BIOSa. Pri tej so namreč dodane navijalske sposobnosti, in sicer 112/112, 124/124, 138/138, 150/150 in 166/166. Se pravi, da ni ravno primerna za navijanje, je pa le nekaj. Žal še nisem imel možnosti preizkusiti, kako to navijanje deluje v praksi, saj je moj TB 1,4GHz že tako in tako prevroč pri normanem delovanju. Plošča prav tako omogoča flašanje BIOSa kar iz diskete, v primeru da smo ploščo nadgradili z napačno različico BIOSa. Vse kar morate storiti, je to, da na prazno disketo posnamete delujočo različico BIOSa in datoteko preimenujete v AMIBOOT.ROM. To disketo vtaknete v disketnik in zaženete računlnik. Če se vam prižge lučka na disketniku, počakajte, da zaslišite 4 piske, nato ugasnite in ponovno prižgite računalnik in imate ponovno delujoč sistem.


Testiranje:

Dovolj podatkov o sami plošči. Poglejmo, kako se obnese v praksi. Vso stvar sem preizkusil na sledečem računalniku:

Osnovna Plošča ECS K7S5A
Procesor AMD TB 1,4Gh 266
Pomnilnik 2x256MB Micron CAS2 133 SDRAM
2x128MB Hyundai CL2.5 PC2100 DDR
Disk IBM-DTLA305030 30GB 5400 FAT32
Grafična GF2 MX400 64MB
OS Win98SE Angleški / WinXP


Večina testov je bila opravljenih s SiSoft Sandra Standard 2001te. Prvi test, ki me je zanimal, je, kako se obnese CPU in kakor je bilo za pričakovati, je bil nad vsemi ostalimi, saj sem za test uprabil trenutno najmočnejši dobavljiv procesor od AMD-ja.

Kot vidite sami bistvene razlike med Win98 in WinXP ni.

Naslednja pomembna stvar, ki sem si jo ogledal, je bil pomnilnik. Rezultati, ki sem jih dosegel, so bili izjemno dobri glede na konkurenco.

Prednost se lepo vidi v Win98, kjer plošča prehiti VIA čipovje. V WinXP pa sem na moje presnečenje doživel mnogo slabše rezultate. Mogoče tudi zato, ker WinXP sistema nisem instaliral na novo.

Naslednji so testi DDRa. Kot boste videli, se je izkazalo, da ne pridobimo kaj dosti, razlika pa je le. Tako da, če že ne posedujete DDRov, jih ni potrebno kupovati. Raje počakajte in boste prav tako lepo shajali brez njih.

Za referenco sem v graf dodal rezultate, ki jih je objavil SIS. Kot vidite, sem dobil slabše rezultate, vendar še vedno dovolj dobre, glede na to, da nisem imel najhitrejših CL2 DDR Ramov. Kakor vidite, bistvene razlike med SDRAMi in DDRi ni. Tako da se vam dodatna investicija ne izplača.

Testu procesorja in pomnilnika je sledil še test multimedije.

Sistem se je izkazal kot najhitrejši, in to ne glede na to, ali sem testiral v Win98 ali WinXP. Zanimivo je le to, da je 3dNow! rezultat v WinXP slabši kot v Win98. MMX rezultat pa je bil boljši v WinXP.

Za konec sem pripravil še dva zanimiva grafa in sicer hitrost diska in kako se sistem obnese v Quake3 Arena. Pri obeh sem opazil zanimivost. In sicer, za test sem naložil nove AGP 1.07 gonilnike od SISa in ugotovil, da pri Win98 ti gonilniki pripomorejo k boljši prepustnosti AGP vodila in s tem večjemu številu FPS-jev, s tem, da so pri WinXP sistemu pomagali doseči dosti boljšo zmogljivost diska, se pravi prepustnost IDE vodila. Torej uporaba teh gonilnikov je obvezna, saj prav nič ne izgubimo, le pridobimo. Sicer pa najbolje da si ogledate sami.

Primerjava v Drive Indexu

Primerjava v Quake III: Arena

Primerjava v Quake III: Arena


Zaključek:

Plošča je enostavno vredna svojega denarja, saj ponuja skoraj vse, kar ponujajo vse ostale AMD osnovne plošče in še kaj več. Edino, kar ji lahko zamerimo je njena nezmožnost navijanja, kakršne smo navajeni pri ostalih ploščah, kjer lahko frekvenco povečujemo v korakih po 1 MHz. Ampak na to lahko mirne volje pozabimo, saj je cena plošče skoraj za polovico nižja. Namreč ploščo se da v redni prodaji dobit za dobrih 24 tisočakov, če pa ste pripravljeni malo tvegati, pa se lahko, kakor jaz, odpravite po ploščo v sosednjo Avstrijo, kjer jo dobite za dobrih 1100 ATS. To znese dobrih 17 tisočakov, s tem da dobite še njihov davek nazaj in tako kar kmalu pridete na 15 tisočakov. To pomeni, da dobite super ploščo za ceno rabljene plošče z dobrim starim BX čipovjem. V glavem nakup plošče toplo priporočam, saj se odlično odnese pri delu. Opazil sem le en problem, in sicer, ko sem nadgradil BIOS na najnovejšo različico, mi je sistem neprestano blokiral. Vse sem rešil s tem, da sem BIOS prepisal s staro različico in sistem je zaživel s polno paro.

PS: Zaradi velikega zanimanja objavljam še link do trgovine, kjer je bila kupljena dotična plošča!

Plusi Minusi
  • DDR in SDRAM
  • podpora vsem AMD procesorjem
  • stabilnost
  • nizka cena
  • odlična zmogljivost
  • slabe navijalske zmožnosti
  • nima RAIDa
Vzporedni test Socket-A matičnih plošč

Vzporedni test Socket-A matičnih plošč

V zadnjem času se je na trgu pojavilo toliko novih naborov čipovij, da skupaj s starimi delajo pravšnjo gnečo in zmedo. Koliko je nato tu še matičnih plošč različnih proizvajalcev in z različnimi čipovji, sploh ne gre govoriti. Ker je izbira res ...

Preberi cel članek »

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2 Lastnost/Plošča ABIT SA6R ASUS CUSL2 Čipovje: Intel i815E Intel i815E Možne zunanje frekvence: 50-250 (po 1MHz) ...

Preberi cel članek »

ABIT KA7-100

ABIT KA7-100

[st.slika 41650] Čipovje: VIA KX133, HPT370 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: 5.0x-10.0x ...

Preberi cel članek »

Lucky Star K7VA133

Lucky Star K7VA133

[st.slika 42058] Čipovje: VIA KX133 Možne zunanje frekvence: 90, 95, 100, 105, 112, 133, 140, 150 Faktorji ...

Preberi cel članek »

Test A64 Osnovnih plošč

Test A64 Osnovnih plošč

Eno leto je že minilo, odkar je AMD predstavil novo generacijo procesorjev, imenovanih Athlon 64, vendar se ti med uporabniki kar nekako niso hoteli prijeti. Glavni razlog je bila najbrž cena procesorjev, ki jo je AMD nastavil tako, da sledi cenam primerljivih Intelovih Pentium 4 procesorjev. Zmeda ...

Preberi cel članek »