» »

Morda še drugi primer ponovne okužbe s SARS-CoV-2

1
2
»

FastWIND ::

Okapi je izjavil:

FastWIND je izjavil:


NE da je nočejo razglasit. Za tako mali odstotek okuženih ki jih najdejo ne morejo razglasit epidemije. KEr če bi jo bi to bil nonsens brez primere.

Epidemijo so razglasili 12. marca. Takrat je bilo manj okuženih, manj v bolnici, kot danes. In na desni so se drli, da je bilo to prepozno, da bi jo morali že prej.


25 je hospitaliziranih trenutno in to po Corona standardih, če bi bila to katera druga bolezen, bi jih pol bilo doma. Pa pustimo malenkosti. Zaradi 25 oseb od tega 2 na intenzivni negi in to v vseh Slo boljnišnicah je obsedeno stanje?

Kdo je tu nor?

vostok_1 ::

zasekaroza je izjavil:

Okapi je izjavil:

FastWIND je izjavil:


NE da je nočejo razglasit. Za tako mali odstotek okuženih ki jih najdejo ne morejo razglasit epidemije. KEr če bi jo bi to bil nonsens brez primere.

Epidemijo so razglasili 12. marca. Takrat je bilo manj okuženih, manj v bolnici, kot danes. In na desni so se drli, da je bilo to prepozno, da bi jo morali že prej.

Itak vse delajo po navodilih iz tujine. Niso si oni tega izmislili. Zato pa je imela cela Evropa oziroma svet bolj ali manj enake ukrepe. Razen par izjem, ki so jih nato poskusil očrniti v medijih (Švedska), jim organizirati proteste (Trump, Belorusija),..


Zato neke convoluted zarote niso potrebne.
Itak provincialne institucije nimajo ne ne znanja in ne poguma, da bi povsem same določile nek ukrep oz. priporočilo.
Vse čakajo na neke višje inštance, da jim dajo navodila. Te višje inštance pa so vse controlled.

Izvajanje zarote je, kot sem že mnogokrat od januarja omenil, trivialna reč pri tako zabiti in pozabljivi populaciji.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Mr.B ::

vostok_1 je izjavil:

Fair enough.
Ampak, če že treba guesstimate-at. Jz se nagibam na stran, da cepivo ne bo rešilo situacije, jo bo začasno malce omililo.

NO katere situacije ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

nekikr ::

"Vodja laboratorija me sprašuje, kaj se je zgodilo z novimi primeri akutne levkemije, saj jih že dva meseca ni.
Covid je super, dejansko najboljša stvar, ki se je človeštvu lahko zgodila. Smrti zaradi česarkoli drugega ni več, bolanih za drugimi boleznimi tudi ni, pa to je....kakšna druga Švica, lepo vas prosim, mi smo iFeelWakanda!

gruntfürmich ::

rešili s(m)o zdravstveno blagajno!
to pa tudi nekaj šteje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

nomo ::

In ne samo to - ugotovili smo da dejansko splošnega zdravstvenega sistema ne rabimo. Rabimo samo preprečevanje smrti - od koronce. To je sedaj edino važno. Pediatrija, stomatologija.. ok če si ravno na tem da te skine sicer pa ... nima veze, kaj ti bo ? A se sploh zavdate koliko bomo prihranili pri zdravstvenih domovih in ostalih "nepotrebnih" zdravstvenih ustanovah? Tudi pomankanja zdravnikov in oskrbnega osebja ni več!

Koronca je carica!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nomo ()

nekikr ::

Nič ne bomo prihranili, ker zdaj zdravniki pospešeno pišejo recepte. Predpišejo ti vse kar lekarna ponuja, da le ne prideš na obisk in se pokažeš.

antonija ::

Ne vem kje vi zivite, ampak mene dohtar se naprej posilja na ultrazvok, k nefrologu, itd. Otroci imajo se vedno sistematicne preglede, ce zbolijo jih posljejo na diagnostiko. SIcer je treba najprej poklicat po telefonu, ampak dobis pa tocno uro in se ne jebes vec s cakanjem.

Verjamem da moje "zdravstvene dogodivscine" niso vredne omembe v spletnih "novicah", ampak samo zato ker vas najljubsi portal pise izkljucno senzacionalisticne novice, to se ne pomeni da se je zdravstvo carobno ustavilo.

Je pa fino pridet v laboratorij ob naroceni uri, zhirtat vse v 5 minutah in iti domov. Pred korono bi to bilo minimalno eno uro cakanja v naguzvani cakalnici polni penzicev, bolniskarjev in drugih osebkov ki nimajo boljsega dela kot viset pri dohtarjih.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Očitno si rojen pod srečno zvezdo. Jaz sem nazadnje klical od ponedeljka do četrtka, večkrat na dan, ker sem rabil tablete proti alergiji. Po štirih dneh sem jih končno dobil. Očetu je zobozdravnik rekel, da ga ne more prenaročiti, da bodo uredili stanje, potem ga pa pokličejo. Na prvotnih pol leta čakanja bo najbrž zdaj še kakšen mesec ali leto več. Otroci so pred korono čakali na ortodonta 3-4 leta, po novem je pa najbolje, da "obdelaš" partnerko in kar takoj pokličeš in rezerviraš termin za bodočega otroka. Ko bo na vrsti, ga bo že rabil.
Ampak to je vse nepomembno v primerjavi z boleznimi, kjer štejejo dnevi, pa si zdaj ljudje sploh ne upajo do zdravnika, če si upajo pa do njega ne pridejo, prej obupajo. Vse zato, ker imamo bolezen, ki je glede na uporabljeno metriko 100% smrtonosna, sicer pa na ravni zaokrožitvene napake kadilskih smrti.

antonija ::

Meni so se tudi pregledi zamaknili mesec ali dva ko je bila razglasena epidemija, kar se mi zdi povsem razumljivo. Ampak zdaj pa ze nekaj mesecev zadeve laufajo bolj ali manj normalno, z izjemo da ni vec skoraj nikogar v cakalnicah in da se zdravniki drzijo narocenih ur skoraj na minuto tocno.

Razumljivo je da imajo vec klicev ker obiski brez narocila niso dovoljeni, v mojem primeru najhitreje in najbolj komfortno komuniciram z zdravniki prako emaila. Klicem smao specialiste ce jih ze moram, v vecini primerov se sami potrudijo in ponudijo vse informacije ki jih rabim.

Tudi drugi kolegi normalno hodijo k dohtarjem... mama novorojenke je fasala mastitis in je bila takoj sprejeta v bolnico in sla na antibiotike. Zlomljene roke in noge so tudi bile takoj na vrsti na urgenci. Drug kolega je sel na vazektomijo (ne nujen poseg in predvsme tak, za katerega se vsak sam odloci) in so tudi normalno vse izvedli, samo masko je moral nosit ves cas ko je bil v bolnici (~1 uro).

Mogoce ima res moj socialni baloncek vec srece, ampak razen nekaj napol spackanih "novinarskih" skropucal in jamranja se nisem videl vsaj priblizno resnih podatkov, ki bi kazali da nase zdravstvo ne dela vec, da se ne da pridet do zdravnikov, da ljudje nimajo zdravil, itd. Je drugace kot je bilo prej, tako kot marsikje drugje, ampak splosnega kolapsa pa ne vidim. Mogoce pa res ze rabim ocala...

Za zobarje pa res en vem kaksno je stanje, ni bilo nobenemu od nas it k njemu. So pa ze pred korono bile cakalne vrste za zobarske storitve extremno dolge pri javnih zobarjih.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

MrStein ::

Mogoče zato, ker je že prej bilo precej slabo. Zdaj res ni _veliko_ slabše.
Eno so prišli na vrsto prej, drugi pozneje, v povprečju pa vsi jedli segedin.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nekikr ::

"Odhitela sva v celjski urgentni center, kjer so naju najprej testirali na koronavirus. Hčerka je bila skoraj že neodzivna, enostavna je spala in spala. Zelo me je skrbelo, ampak pač enostavno sem si polagal na srce, da zdravstvena stroka le ve, kaj počne," pripoveduje oče.

Po dolgih desetih urah čakanja na negativen izvid so deklico vendarle pregledali in hitro ugotovili, da je z njo nekaj hudo narobe.

"Takoj sva bila napotena na slikanje glave, kjer so mi odgovorili, da gre za možgansko krvavitev," še dodaja.

Deklico so nemudoma odpeljali v ljubljanski UKC, kjer si je po daljšem zdravljenju na srečo tudi opomogla. Toda kaj bi bilo, če bi bile krvavitve hujše, ali pa če bi jo v Ljubljano pripeljali prepozno, se po treh mesecih od dogodka še vedno sprašuje dekličin oče in od sistema zahteva konkretne rešitve.


Ampak ni panike, rešitev je na dlani:
Rešitev je več, meni Čebašek Travnikova, poleg boljše organizacije dela in večjega števila zdravnikov "se bodo mogli pacienti prej sli slej morali naučiti sodobnih načinov komuniciranja."


Torej, če ima vaš otrok možgansko krvavitev pošljite mail v zdravstveni dom. Najbrž vam bodo predpisali lekadol, čaj in sprehod in povedali, da v primeru izrednega poslabšanja pa pač pridite, če že morate. No, otroku pa le povejte, da naj počasi možgansko kvravi na urgenci, da ne bi slučajno prehitro, ker morajo najprej opraviti corona test.

antonija ::

Se pravi so jo pozdravili kot je treba, samo pocakati so morali malo dlje?

Sej noben ne trdi da je nas zdravstveni sistem superca in idealen, ampak trenutno ni nic kaj slabsi od stanja, ki smo ga imeli pred korono. Meni osebno je zaradi krajsih caklanih vrst celo boljse urejeno.
Od kolegov, ki so sami oz. njihovi otroci potrebovali urgentno pomoc, so bili hitro na vrsti na urgenci (niso nic posiljali mailov v ZD, ker niso retardirani in so dovolj informirani da vedo, kam iti po pomoc, ce je zelo nujno). Vecinoma so prisli se prej kot pa pred korono (manj ljudi ki pride k dohtarju ker jim je dolgcajt). So pa v dolocenih primerih tudi cakali na izvid za covid, ce je zdravnik ocenil, da niso v zivljenski nevarnosti, in so kazali znake covida.

Anekdot, kako je slo pri posamezniku kaj narobe, bo pa vedno dovolj, sploh v danasnjih "medijih".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Se pravi so jo pozdravili kot je treba, samo pocakati so morali malo dlje?

Tako je. Sistem deluje. Samo otrokom je pač treba večkrat povedati, ker ne razumejo, da naj počasi možgansko krvavijo, ko so na urgenci. Najbolje skozi kakšno pravljico tipa: "v bolnišnicah imamo trenutno dva obolela, veš, to pomeni razpad zdravstvenega sistema, zato nihče ni obravnavan normalno, tako da le počasi krvavi, saj bova kmalu na vrsti."

Mr.B ::

nekikr je izjavil:

Se pravi so jo pozdravili kot je treba, samo pocakati so morali malo dlje?

Tako je. Sistem deluje. Samo otrokom je pač treba večkrat povedati, ker ne razumejo, da naj počasi možgansko krvavijo, ko so na urgenci. Najbolje skozi kakšno pravljico tipa: "v bolnišnicah imamo trenutno dva obolela, veš, to pomeni razpad zdravstvenega sistema, zato nihče ni obravnavan normalno, tako da le počasi krvavi, saj bova kmalu na vrsti."

Hm, nima veze to s covid-like... To je posledica ljudi, ki volijo ljud, ki obljubljajo "lako čemo".
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

antonija ::

nekikr je izjavil:

Se pravi so jo pozdravili kot je treba, samo pocakati so morali malo dlje?

Tako je. Sistem deluje. Samo otrokom je pač treba večkrat povedati, ker ne razumejo, da naj počasi možgansko krvavijo, ko so na urgenci. Najbolje skozi kakšno pravljico tipa: "v bolnišnicah imamo trenutno dva obolela, veš, to pomeni razpad zdravstvenega sistema, zato nihče ni obravnavan normalno, tako da le počasi krvavi, saj bova kmalu na vrsti."
Pa ves kako izgledajo ljudje, ki imajo mozgansko krvavitev? Kaksni so simptomi? Povecini ljudi boli glava in so utrujeni, brez enegije. Ugani cemu vse se ustrezajo taki simptomi?

Zdej pa povej ali naj vsakega, ki ima glavobol in je utrujen urgentno posljejo na CTA in/ali MRA glave?

Doticna punca in starsi so imeli ogromno srece da so sploh dobili pravo diagnozo in da je otrok prezivel, kaj sele da je prezivel brez hujsih posledic (vsaj upam da je). Jaz bi zdravnikom raje cestital in jim bil vecno hvalezen, ce bi mojega otroka resili iz situacije, ki se velikokrat konca s smrtjo. Smrtnost zaradi mozganskih krvavitev je namrec ogromna, pa ni vazno ali imamo covid ali ne.

Kakorkoli obrnes, se vedno ne duha ne sluha o razpadu zdravstvenega sistema v sloveniji. Dokler ne vidimo vsaj priblizno statisticno relevantih podatkov, je vse tole samo senzacionalisticno zganjanje panike.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

zasekaroza ::

a tisti fantek ki bi lahko ostal brez noge je tudi znak delujočega zdravstvenega sistema?

nekikr ::

Zdej pa povej ali naj vsakega, ki ima glavobol in je utrujen urgentno posljejo na CTA in/ali MRA glave?

Čemu izkrivljaš dogodek? Oseba je prišla na urgenco kjer so jo pustili 10 ur čakati, ker baje razsaja Apokaliptični Virus, za katerega ne bi nihče vedel, če ne bi mediji pisali o tem vsak dan. Če si na URGENCI obravnavan šele po 10 urah je to razpadel zdravstveni sistem. Razpadel do zadnjega atoma. Ali naj, če ni tam ravno 5.000 ljudi, ki vsi rabijo urgentno nekaj, takoj pogledajo kaj se dogaja ali pa naj povedo, da zadeva ni kritična, da naj gre domov in spije čaj ter vzame lekadol. NIKAKOR pa ni dopustno, da na urgenci čakaš 10 ur z majhnim otrokom. Verjamem, da bi v primeru, da se to zgodi tebi in da bi otrok umrl, čestital zdravnikom za dobro opravljeno delo. Izgubil bi otroka, ampak vsaj nihče od njih ne bo smrkal.

Mr.B ::

nekikr je izjavil:

Zdej pa povej ali naj vsakega, ki ima glavobol in je utrujen urgentno posljejo na CTA in/ali MRA glave?

Čemu izkrivljaš dogodek? Oseba je prišla na urgenco kjer so jo pustili 10 ur čakati, ker baje razsaja Apokaliptični Virus, za katerega ne bi nihče vedel, če ne bi mediji pisali o tem vsak dan. Če si na URGENCI obravnavan šele po 10 urah je to razpadel zdravstveni sistem. Razpadel do zadnjega atoma. Ali naj, če ni tam ravno 5.000 ljudi, ki vsi rabijo urgentno nekaj, takoj pogledajo kaj se dogaja ali pa naj povedo, da zadeva ni kritična, da naj gre domov in spije čaj ter vzame lekadol. NIKAKOR pa ni dopustno, da na urgenci čakaš 10 ur z majhnim otrokom. Verjamem, da bi v primeru, da se to zgodi tebi in da bi otrok umrl, čestital zdravnikom za dobro opravljeno delo. Izgubil bi otroka, ampak vsaj nihče od njih ne bo smrkal.

Pise se leto 2017.
https://kavarnahayek.wordpress.com/2017...

Ko človek na urgenci čaka skoraj 10 ur

BUDALE NAREDITE DOMACO NALOGO.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

nekikr ::

Antonija pravi, da je to ok, da sistem deluje. En zdravnik na največji urgenci je očitno povsem dovolj. Jaz pa pravim, da so dodatni zdravniki tam (in predvsem vsaj o od organizacije dela) pomembni kakšnih 500 milijonkrat bolj od drugega tira in podobnih zadev. Ampak v 20 letih nobena vlada ni bila sposobna odpreti dodatne ambulante in zaposliti nekaj dodatnih zdravnikov tam. Zdaj, ko je še Apokaliptični virus pred vrati, je pa sistem sesut do konca. Ampak, no, nič ne de. Dokler so ljudje enkrat do bridkega konca pregledani, sistem deluje, pravijo in veselo kimajo še naprej. Beeeee.

nekikr ::

Podatkov glede smrti zaradi zapletov z gripo (poslabšanje kronične bolezni, sekundarne pljučnice in podobno) ni na voljo, saj se kot osnovni vzrok smrti označi osnovna bolezen, ne akutna bolezen (gripa), je zapisala Eva Leban, specializantka javnega zdravja na inštitutu.
Ampak če imaš pa v telesu covid, medtem ko umreš za pljučnim rakom v zadnjem stadiju, potem te prištejejo pa k žrtvam covida!
Repent! The end is nigh!

antonija ::

Veliko jamranja o "razsutem sistemu", dretje na ves glas o... nakljucnih clankih ki opisujejo posamezne primere, vmes malo podtikanja, lazi in (zelo slabih) poskusov diskreditacije, na koncu pa prav nic podtakov ki bi podprli vsaj delcev tvoje "teorije".

Zdravstveni sistem deluje vsaj enako dobro kot je deloval pred virusom. Kako dobro je deloval prej si pa lahko vsak sam pogleda, podatki so na voljo.

Lahko pa se naprej zganjas panike in se gres samooklicanega prinasalca resnice, ampak tko na uc bi rekel da vecina precej hitor vidi d akotalis bucke in tvoje pisnaje jemlje kot zelo slab poskus trollanja (ali za da si sel "full retard").
Kakorkolize, mogoce razlisli o moznosti da nisi edini na svetu ki ima prav; mogoce se ravno ti motis in imajo prav vsi drugi. Razmisli.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Invictus ::

antonija je izjavil:


Zdravstveni sistem deluje vsaj enako dobro kot je deloval pred virusom. Kako dobro je deloval prej si pa lahko vsak sam pogleda, podatki so na voljo.

Primer je dovolj kar iz prakse.

Imam par prijateljev, ki jim na urgenci niso hoteli pregledati in pozdraviti otroka. Kao COVID... Čakali 24 ur na teste. Par otrok umrlo zaradi tega, pobrskaj.

Ja, v komunističnem manifestu JJ pa piše, da je vse v redu. Ziher je res...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

antonija ::

Sem pogooglal "otrok umrl na urgenci". Na ekran mi pase 10 zadetkov:
- 6 jih je iz leta 2019 ali prej (stanje pred korono)
- Dva zadetka sta iz avgusta 2020. Oba govorita o siti zadevo, da so nekega petletnika v celju obravnavali nestrokovno. Nobena od "novic" ne vkljucuje termino "smr*" ali "umr*", tako da sklepam da je fant prezivel.

Ostala dva nimata navedenega datuma (na google search), klik na prvega razkrije oktober 2019, klik na drugega pa "pred tremi meseci". Drugi zadetek je aktualen za korono. Naslov: "DNEVNA: Zakaj morajo otroci na urgenci čakati več ur?". Spet nobene smrti.

Vec energije pa nebi vlagal v iskanje _posameznih_primerov_. Sem preprican de je mozno najti primere ki potrjujejo eno in drugo plat zgodbe, in nic od tega ne vzdrzi kot resen argument ali nemara celo dokaz.

Se vedno cakam na podatke, ki bodo potrdili t.i. razpad sistema.

P.S.: Sem mislil da je JJ anti-komunist, ker velikokrat pljuva cez ograjo na "komuniste"...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Dobil si podatek, pa si rekel, da ni panike, da je to vse super delujoč sistem. Lahko greva pa bolj počasi, če boš tako lažje sledil. Poglejva:

Odhitela sva v celjski urgentni center, kjer so naju najprej testirali na koronavirus.


Po dolgih desetih urah čakanja na negativen izvid so deklico vendarle pregledali in hitro ugotovili, da je z njo nekaj hudo narobe.


Deklico so nemudoma odpeljali v ljubljanski UKC, kjer si je po daljšem zdravljenju na srečo tudi opomogla.


Resnično ne razumem reklam za pravilno razvrščanje na cestah. Pravijo, da vsaka sekunda šteje in da se je treba zato pravilno razvrstiti. Tule pa Antonija pravi, da to ne drži, da četudi je stanje tako resno, da hitro ugotovijo, da je nekaj hudo narobe in da je potrebno daljše zdravljenje (iz česar sklepam, da ni šlo za bolečino, ki jo sicer odpravi čaj), da je povsem ok, če se 10 ur čaka na pregled. Čemu bi se potem pravilno razvrščali? Oz. še bolje (v razmislek za zmanjšanje stroškov zdravstva) - naj zdravnik oceni, če bo poškodovani preživel 10 ur do izvida testa. Če oceni, da bo prej izkrvavel, naj ga porinejo nekam na stran in gredo nazaj na kavo in čik. Škoda testa in brisač. No, obenem naj povejo, da sistem deluje, ker test pač ne bi bil opravljen prej kot v 10 urah, oni pa nimajo robčkov, da bi se useknili, če bi se slučajno zgodilo najhujše.

Zato pa imamo tako kot imamo. Zaradi ljudi, ki pravijo, da sistem deluje, pa več kot očitno ne. Vse izkušnje ljudi, uradni podatki, vse to ni pomembno, ker oni živijo v paralelnem svetu.

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak je pojasnila, da so sicer imeli srečo, da so lahko opravljali svojo dejavnost ves čas epidemije, v nekaterih državah namreč tudi onkološki centri niso smeli delovati. "Posledice nediagnostike in nezdravljenja so lahko hujše kot posledice covida-19," je opozorila. A so že v začetku marca in nato tudi aprila opazili, da so upadle napotitve bolnikov na onkološki inštitut in potrditve rakave bolezni, tudi za 30 odstotkov. Že v maju je bilo sicer teh napotitev več.


Težko do družinskega zdravnika
A je predsednica Združenja slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO NET, ki je organiziralo okroglo mizo, in izvršna direktorica Združenja L&L Kristina Modic je ob tem opozorila, da se veliko ljudi na njih obrača, ker imajo sum na raka, a še vedno zelo težko ali celo ne morejo dostopati do družinskega zdravnika. "Veliko jih ne more priklicati zdravnika, so v stiku samo z medicinsko sestro. Drugi tarnajo, da ne dobijo odgovora na elektronsko pošto," je izpostavila. Po njenih besedah je izrednega pomena, da na primarni zdravstveni ravni ne pride do zastojev pri obravnavi, saj je to vstopna točka tudi za nadaljnjo obravnavo.

Tako je pozvala, naj se v prihodnje bolnikom omogoči normalen čas dostopa do zdravnika, saj ta ne sme biti podrejen le covidu-19. "Še veliko je drugih smrtno ogroženih bolnikov," je dejala. Ob tem je tudi pozvala javnosti, naj bodo pozorni na simptome in naj tudi v tem času poiščejo in zahtevajo pomoč.


Telefoni zasedeni ves čas
Tudi generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj pravi, da imajo pogoste pritožbe bolnikov, da ne morejo priti v stik z družinskim zdravnikom, saj so telefoni ves čas zasedeni.

Ta dostop pa se utegne v jesensko-zimskem času, ko bodo poleg covida-19 tudi druge viroze, še poslabšati. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant vidi delno rešitev za to v informacijski tehnologiji, ki bi lahko razbremenila medicinske sestre, da ne bodo ves dan na telefonu. Zato je ministrstvo že stopilo v stik z ministrstvom za javno upravo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in informatiki, in upa, da bodo za ta projekt tudi dobili evropska sredstva.

"Epidemija zahteva butičen način dela, kar smo si zdravniki želeli. A zdaj, ko ga imamo, tega ne znamo obvladati," je dejala. Po njenih besedah do težav prihaja predvsem tam, kjer imajo slabo organizacijo dela, za to pa so odgovorna vodstva zdravstvenih ustanov. Nedostopnost družinskega zdravnika je po njenih besedah nesprejemljiva tudi s strokovnega vidika.


Zver: "Covid-19 je bolezen za zraven"
In kot je opozoril predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Samo Zver, "covid-19 ustavlja medicino na vseh ravneh, kar je dosti večja nevarnost, kot si predstavljamo". Opozoril je, da je covid-19 "bolezen za zraven" in ne zahteva popolne pozornosti v zdravstvu, čeprav jo je treba jemati z vso resnostjo. "Ob tem je treba tudi v prihodnje delati vse tisto, kar smo delali," je poudaril.


LAŽI!!! Same laži! Antonija ima prav, Kacin je prikimal! #Ostanidoma

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

MrStein ::

antonija je izjavil:

Veliko jamranja o "razsutem sistemu", dretje na ves glas o... nakljucnih clankih ki opisujejo posamezne primere, vmes malo podtikanja, lazi in (zelo slabih) poskusov diskreditacije, na koncu pa prav nic podtakov ki bi podprli vsaj delcev tvoje "teorije".

Zdravstveni sistem deluje vsaj enako dobro kot je deloval pred virusom. Kako dobro je deloval prej si pa lahko vsak sam pogleda, podatki so na voljo.

Čakalne dobe niso zgolj dolge, ampak NEDOPUSTNO dolge.
To je splošno znano. Nič ni treba mutiti in megliti. Niti ni treba nič "guglati in raziskovati". Stvar je znana. In eni jo poskušajo relativizirati, opravičiti, "normalizirati"...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

antonija ::

Jup, jaz sem na ultrazvok cakal... 6 mesecev? Originalni rok je bil 4 mesece se mi zdi, pa se je podaljsalo zaradi virusa. Pred virusom so bile cakalne dobe podobno dolge. Za nefrologa pa cakam priblizno 3 mesece se mi zdi. Tezko recem ali je to "normalno", ker so sigurno drzave kjer si na vrsti veliko prej, kot so tudi drzave kjer si na vrsti veliko kasneje; v nekaterih drzavah pa nisi na vrsti nikoli dokler ne placas. Zato bi raje prepustil vsakemu da si sam razjasni, ali so take cakalne dobe "normalne" ali ne.
Podatki o cakalnih dobah so javni: https://cakalnedobe.ezdrav.si/

@nekikr: en podatek je statisticno vreden... nic. Ce hoces reklamirat razpad sistema (na vecji ravni kot pred virusom), potem bos moral pokazati podatke (ja, mnozina) ki to dokazujejo.
Tukaj si bom izmislil stevilke, ampak ce nase zdravstvo letno "obrne" 100k bolnikov (verjetno jih veliko vec), bos rabil vsaj statisticno pomemben vzorec da lahko _zacnes_ delati zakljucke. To pa ni 1 primer, tudi ni 10 primerov, celo 100 primerov ne pomeni nic v tem primeru.
Pri 100k populacije rabis skoraj 400 primerov da prides do 95% intervala zaupanja in 5% napake. To je _minimum_.

Pa mislim senzacionalisticno dretje na koncu posta nic kaj prevec ne ojaca tvoje "pozicije" (I use the term very lightly).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Če bi pokazal na 1000 primerov bi jih hotel pa 1500. Če bi jih bilo 5000 pa 10000. Da meni ne zaupaš je povsem normalno in pravilno, ampak ti trdiš, da ker se _tebi_ ne dogajajo zamude, da spodnje osebe lažejo. Opletaš z zahtevo po podatkih, ker spodnjim osebam ne zaupaš, s tvoje strani imamo pa le "meni se je to zgodilo, pa meni se je tudi to zgodilo". GTFO.

Predsednica Združenja slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO NET
Predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana
Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije
Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana

antonija ::

Pa ce cebula nebi imela "ce" bi bila bula. Ce.

Data or bust!
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

sunshine403 ::

Koliko je to spodaj res je vprasljivo. Ko je zena morala pred kaksnimi 14 dnevi k zdravniku, je poklicala, dobila uro za naslednje jutro in je sla. Brez korona testov, brez vprasanj. Ko je v ponedeljek mama klicala svojo zdravnico, ker bi rabila napotnico za fizioterapijo, je dobila cas cez 2h, prisla in zrihtala... brez korona testov. Ko je brat pred dnevi pri sportu padel in si nalomil nogo, je zjutraj poklical zdravnika (ni izgledalo kot da je kaj drugega kot zvin gleznja), se vsedel v avto in sel do zdravnika. Dobil napotnico, sel na Jesenice na rentgen in v mavcarno. Vse v roku dveh ur in vse brez kakrsnih koli testov.
Tako da po teh izkusnja sodec, po pravici povedano malo dvomim, da bi napol mrtvo "Hčerka je bila skoraj že neodzivna" pustili cakati in jo najprej testirali in ne vem kaj se vse. Zato imam feeling da je 3/4 teh clankov navaden izmisljen bullshit in nic od tega ni res.

nekikr je izjavil:

"Odhitela sva v celjski urgentni center, kjer so naju najprej testirali na koronavirus. Hčerka je bila skoraj že neodzivna, enostavna je spala in spala. Zelo me je skrbelo, ampak pač enostavno sem si polagal na srce, da zdravstvena stroka le ve, kaj počne," pripoveduje oče.

Po dolgih desetih urah čakanja na negativen izvid so deklico vendarle pregledali in hitro ugotovili, da je z njo nekaj hudo narobe.

"Takoj sva bila napotena na slikanje glave, kjer so mi odgovorili, da gre za možgansko krvavitev," še dodaja.

Deklico so nemudoma odpeljali v ljubljanski UKC, kjer si je po daljšem zdravljenju na srečo tudi opomogla. Toda kaj bi bilo, če bi bile krvavitve hujše, ali pa če bi jo v Ljubljano pripeljali prepozno, se po treh mesecih od dogodka še vedno sprašuje dekličin oče in od sistema zahteva konkretne rešitve.


Ampak ni panike, rešitev je na dlani:
Rešitev je več, meni Čebašek Travnikova, poleg boljše organizacije dela in večjega števila zdravnikov "se bodo mogli pacienti prej sli slej morali naučiti sodobnih načinov komuniciranja."


Torej, če ima vaš otrok možgansko krvavitev pošljite mail v zdravstveni dom. Najbrž vam bodo predpisali lekadol, čaj in sprehod in povedali, da v primeru izrednega poslabšanja pa pač pridite, če že morate. No, otroku pa le povejte, da naj počasi možgansko kvravi na urgenci, da ne bi slučajno prehitro, ker morajo najprej opraviti corona test.

nekikr ::

To so osebne izkušnje, ki v neki statistiki ne igrajo vloge. Povedal sem, da sem pa jaz klical 4 dni (štiri) preden sem dobil na telefon zdravnika, da mi je predpisal tablete proti alergiji. Povedal sem tudi za očeta in zobozdravnika. Še pred korono sem pa na urgenci čakal skupaj s še tremi debelih 7 ur preden so me pogledali. Nič se ni dogajalo, ni bilo vojno stanje, niti dva avtobusa se nista zaletela. Zdravniki so se sprehajali, pili kavice, zunaj kadili, mi štirje smo pa sedeli in sedeli in sedeli in nihče ni nikogar pogledal. Povsem verjamem, da je danes to še toliko slabše. Lahko pa, da vsi ti predsedniki, predstojniki direktorji in direktorice lažejo. Dvomim.

antonija ::

nekikr je izjavil:

To so osebne izkušnje, ki v neki statistiki ne igrajo vloge. Povedal sem, da sem pa jaz klical 4 dni (štiri) preden sem dobil na telefon zdravnika, da mi je predpisal tablete proti alergiji. Povedal sem tudi za očeta in zobozdravnika. Še pred korono sem pa na urgenci čakal skupaj s še tremi debelih 7 ur preden so me pogledali. Nič se ni dogajalo, ni bilo vojno stanje, niti dva avtobusa se nista zaletela. Zdravniki so se sprehajali, pili kavice, zunaj kadili, mi štirje smo pa sedeli in sedeli in sedeli in nihče ni nikogar pogledal. Povsem verjamem, da je danes to še toliko slabše. Lahko pa, da vsi ti predsedniki, predstojniki direktorji in direktorice lažejo. Dvomim.

To so osebne izkušnje, ki v neki statistiki ne igrajo vloge.
Fixd.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Popravi še vse svoje prispevke potem, da boš dosleden. In dopolni slamo, ker je že precej manjka v možakarju.

antonija ::

Verjamem da bos zmogel sam predstaviti svoja lastna stalisca.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Okapi ::

Toliko o "anekdotičnosti"

... na Koordinaciji Zdravniških organizacij so včeraj opozorili, da so omejitve zaradi epidemije novega koronavirusa globoko zarezale v zdravstveni sistem in letos najbrž ne bo mogoče opraviti vseh predvidenih storitev. Dostopnost do zdravstvenih storitev po preklicu epidemije v Sloveniji se ni vrnila na prejšnjo raven, čakalne dobe so vse daljše.

nekikr ::

Moja lastna? Sem jih povedal, pa ti niso bila všeč, ker ti pa nisi čakal. Nato sem ti predstavil stališča ljudi, ki so najvišji v svoji stroki in direktno odgovorni za to področje in imajo vpogled v to kaj se dogaja, pa ti spet ni bilo všeč.

antonija ::

Okapi je izjavil:

Toliko o "anekdotičnosti"

... na Koordinaciji Zdravniških organizacij so včeraj opozorili, da so omejitve zaradi epidemije novega koronavirusa globoko zarezale v zdravstveni sistem in letos najbrž ne bo mogoče opraviti vseh predvidenih storitev. Dostopnost do zdravstvenih storitev po preklicu epidemije v Sloveniji se ni vrnila na prejšnjo raven, čakalne dobe so vse daljše.
Evo, prvi podatki ki imajo vsaj malo statisticne moci. Cakalne dobe so daljse kot pred virusom.
Sicer ne vemo za katere preglede/posege se to nanasa niti ne vemo koliko daljse so, ampak recimo da so res daljse. Kot pravi citat: "najbrz".

Se vedno nic omenjanja smrtnosti otrok na urgenci zaradi novih priporocil, nic omembe razpada zdravstvenega sistema. Amapak se pa premikamo naprej proti setu podatkov na podlagi katerega se bo dalo _zaceti_ delat zakljucke.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Okapi ::

Nič ne pravi "najbrž". Čakalne dobe SO daljše. Najbrž jih do konca leta ne bo mogoče spravit na predkoronsko raven.

antonija ::

Razumljivo da os dlajse, ce se je v startu epidemije prakticno vse nenujne posege/preglede zamaknilo za vsaj 2 meseca. S tem da kot kaze se vendo obstaja moznost, da do konca leta _mogoce_ (najbrz?) povrnejo cakalne dobe na predkoronsko stanje.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Okapi ::

Eni ste razlagali, da je vse po starem, nobenega vpliva epidemije. Še celo bolje da je, se lahko naročiš in ni treba nič čakati v ambulanti.

Odgovorni še sedaj ne vedo, kako bo pozimi, ko bodo ljudje v mrazu čakali pred vrati zdravstvenega doma.

Pred dnevi je prišla v javnost fotografija starejših ljudi, ki čakajo pred ZD Bežigrad. Ob tem se je marsikdo vprašal, kako bo za njihovo obravnavo poskrbljeno pozimi. V ZD Ljubljana so odgovorili, da težko napovedo, kaj bo prinesel jesensko-zimski čas, kot pravijo, si prizadevajo za prilagoditev organizacije dela, da bodo lahko zagotavljali celostne, kakovostne in varne obravnave. Žal vseh rešitev ne morejo predvideti.

"Bolj ko bodo pacienti disciplinirani in se bodo držali usmeritve, da se na pregled naročijo in na obravnavo pridejo največ pet minut pred terminom, manj bo čakanja," so opozorili in dodali, da so poskrbeli za nadstreške in stole pred vsemi vhodi v zdravstvene domove.
Mogoče bodo še plinske grelce dodali novembra.>:D

antonija ::

Okapi je izjavil:

Eni ste razlagali, da je vse po starem, nobenega vpliva epidemije. Še celo bolje da je, se lahko naročiš in ni treba nič čakati v ambulanti.
Eni smo razlagali da so se zaradi virusa cakalne dobe podaljsale, se celo konretne primere smo napisali. Dodali smo se, da nam je novi nacin narocanja bolj vsec, ker smo na vrsti ob dogovorjeni uri brez da ure visimo po ambulantah (visenje v ambulanti != cakalna doba).

Okapi je izjavil:

Odgovorni še sedaj ne vedo, kako bo pozimi, ko bodo ljudje v mrazu čakali pred vrati zdravstvenega doma.
Odgovorni bojo morali pogruntati kaj narest, ali pa naj zapustijo svoje stolcke in jih prepustijo drugim, ki bojo zmozni resiti probleme.

Okapi je izjavil:

Mogoče bodo še plinske grelce dodali novembra.>:D
Mogoce.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

gruntfürmich ::

čudno. ne trdijo eni da ni sprememb?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

antonija ::

Ja, pri mojem zdravniku in zdravniku od otrok ni sprememb. Tudi pred visrusom je bil v jesenskih casih (zacetek sole) ornk podvig dobit dohtarja/sestro na telefon. Se vedno je enako slabo.

Ce gre za ogrozeno zivljenje pa itak nimas kaj iskati v ZD, takrat sibas na urgenco oz. ekvivalent. Ali si pa narocis prevoz do urgence na 112.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

darkolord ::

V "dobrih starih časih" sem enkrat moral narediti čez 200 klicev, da sem uspel priklicati ambulanto.

zasekaroza ::

Jaz sem do zdaj vedno dobil odgovor na elektronsko pošto v roku par ur, na srečo.

MrStein ::

Klic na telefon je loterija, ker:
- sprejemajo klice samo v "uradnih urah"
- sprejema sestra, ki ima še mali milijon zadolžitev

To je tako kot če bi Prevca med tekmo klical. Itak da nima časa telefon dvigovati.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Covida-19 najverjetneje ne moremo dobiti dvakrat (tako hitro)

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
164994 (3044) vostok_1

Več podobnih tem