» »

Kaj sledi Visti

1
2
3 4

ALTbla ::

kje ste pa na MSDN vi nasli visto? js ze par tednov gledam kje bi jo nasu pa je nikjer ni za najdet..

darkolord ::

Pri Visti je hudo še to, da ti zunanjo USB flash napravo uporablja za swap in s tem zaradi precej manjšega dostopnega časa pohitri zadeve (kjer se uporablja swap)

Edit: hehe, Apple

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

opeter ::

Saj, Apple tudi ni izjema v kopiranju - Steve Jobs je že v osnovi kopiral nekatere zadeve od Xeroxa.
MS kopira od Apple-a, Apple od MS-a, na koncu pa dobimo Linux >:D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

CWIZO ::

Pa na Visti je baterija prenosnika veliko bolje izkoriščena. Vprašanje, če boš sploh še rabil kak namenski program ala NHC.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Dark Angel ::

ALTbla: ti pa res ne znaš pogledat kakšnih navodil??? (predvidevam da govoriš to za MSDNAA na FRI)


Na voljo sta DVD Windows Vista Business x86 in DVD Windows Vista Business x64.
Zaradi tehničnih težav v ELMS sistemu lahko Visto zaenkrat dobite le preko spletne strani https://www.kodirnica.net/VistaFRI, kjer dobite tudi navodila za prenos in ustrezno aktivacijsko kodo (dobljena koda velja le za različico Windows Vista Business).

ALTbla ::

ne preko epja mam MSDN in ne vem o kaksnih navodilih govoris, js mam sam seznam stvari ki jih lahk dol potegnem.. :\

CoolBits ::

Dark Angel ::

ALTbla: V tem primeru ti pa povem da jim je zmanjkal ključev. V naslednjem mesecu bo na voljo več ključev. Malo še počakaj pa bo... :D

Thomas ::

Tkole bom rekel ... OS ni tako pomemben kot si domišljajo. Samo praktičen je pa zelo in iz tega ven raste vsa njegova pomembnost.

Ki ni tako majhna, ampak vseeno manjša, kot si v svoji omejenosti predstavljajo. In Linuxovci z njimi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

OS je boyz toy. Menz toyz so vse kaj drugega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

OS jev tej analogiji kvečjemu peskovnik.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

lorenz ::

Ni mi najbolj jasno zakaj bi uporabljal USB flash memory za swap . Res da ima flash zelo mali dostopni cas zato pa ima nekajkrat slabse (pocasnejse) prenose podatkov kot RAM ali Hard Disk, potem das raje malo vec rama notri. (pa za swap je cca.100k life cycle malo premalo )

Bi pa lahko naredili boot-up iz polprevodniskega spomina (recimo ram+baterija), ali rom , ali pa ce bodo flashi ratali hitrejsi.

amigo_no1 ::

A dela nmap na wisti ?

darkolord ::

lorenz:
pri swapu je dostopni čas bolj pomemben (zato tudi tisto praskanje diska, če po pol dneva povečaš en bolj "kompliciran" minimiran program), res pa je da niso vsi kljucki primerni za to (neka minimalna sprejemljiva hitrost obstaja). Je pa USB flash precej cenejši kot ram (tudi glede na teh mitoloških 100k overwritov). Pa še lahko ga enostavno izpuliš ven in uporabljaš normalno naprej kot usb flash enoto.

ALTbla ::

zmanjkalo? pa te ljudje niso resni.. kako jim lahko zmanjka zgenerirane kode? cjao :\
torej preko msdn ne bom mogu dobit viste se mesec dni? ma naj se grejo solit ;((

zee ::

bos pa ze se potrpel ... pa tako ali tako lahko lahko namestis katerikoli okus Vista zastonj za en mesec.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

ALTbla ::

ma ja, potem pa ce se mi dopade spet na novo instalirat visto? ne hvala.. sovrazim postavljat vse v red, instalirat vse male programcke itd.. btw, kako sploh ves kateri programi so kompatibilni z visto? a bojo to toliksni problemi kot z temi novimi symbiani 3tje generacije kjer nc ne dela starega? ali le bo ohranjeno nekaj kompatibilnosti?

BendeR ::

Mogoče ti bo kaj pomagalo:

http://www.iexbeta.com/wiki/index.php/Windows_Vista_RTM_Software_Compatibility_List

Če boš mel biznis varianto pač daš to gor in pol ko dobiš key aktiviraš. Big deal. :\
:=)

BigWhale ::

> Če si laik, drugega kot vmesnika itak ne vidiš

Hec je v tem, da vecina laiki kupujejo OS-e. ;)

TribesMan ::

Bootanje s pomočjo USB ključka WAW... OS X ima malce drugačen pristop. Ko prvic zazenes OS na masini zadeva sestavi "cache" vseh kernel extensionov ki jih mašina potrebuje za delovanje in jih shrani v eno novo veliko datoteko, ki vsebuje vse kar comp rabi in se hkrati izogne slabim dostopnim časom diskov, ker to datoteko prebere v enem šusu...

Aja... kaj se pa zgodi ce slucajno vzames USB kljucek ven? Pa to ste vedeli da imaj flash spomin omejeno stevilo zapisovanj... Zlo zabavno.

Glede Time Machinea in Volume Shadow Copy. Tisti ki trdi da je TM kopija VSCja verjetno se nikoli ni videl kako VSC deluje v praksi, ker potem ne bi takih neumnosti govoril...
Če pa ne verjamete pa preberite še tale članek o tem kako je Time Machine skopiran...
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

darkolord ::

Bootanje s pomočjo USB ključka

Jaz sem sicer govoril o swapu...

TribesMan ::

Swapanje na USB key je še večja neumnost, ker je veliko več zapisovanja na flash spomin, ki tega ne tolerira preveč rad...

Mislim kdo bi pa rad menjal USB key vsake dva tedna, ker bu ga bodo winsi zjebali s swapanjem...

edit: pa kej se zgodi ko med delovanjem racunalnika nekdo potegne ven USB key na katerem so swap podatki. Se samo meni zdi ali bi se zadeva slabo končala.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

CWIZO ::

Nope zadevo lahko kamot vmes vn potegneš.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Matevžk ::

Boot s ključka je uporabna zadeva (in nima veze s številom zapisovanj). Ampak AFAIK Vista tega ne podpira.

Swap na ključku ... hja, če so oni testirali in ugotovili, da se izplača ... Konec koncev še vedno verjetno prej ključek uničiš na drug način kot pa s tolikimi zapisi ... fino bi bilo, če bi Vista potem malo pazila na to, da ne bi vedno na eno in isto lokacijo pisala (ampak verjetno so mislili tudi na to) ... EDINA težava je torej res s tem, kaj če ključek medtem odstraniš ... V najslabšem primeru se ti OS razsuje in izgubiš podatke. To je sicer zelo slabo, ampak ponavadi še vedno manj slabo, kot če izvlečeš USB ključek, ki ga uporabljaš za datotečni sistem, pa se ti "po pomoti" ta datotečni sistem razsuje (kar je dokaj možno, glede na to, da se za tako majhne kapacitete uporablja arhaičen MS-ov datotečni sistem).

Jest v splošnem nisem velik zagovornik MS-ja, ampak v tem swapu na ključku pa res ne vidm problema.
Makes me wonder ... saj to bi tudi jaz na Linuxu lahko naredil :). Samo namesto nekaj klikov bi me stalo nekaj vrstic v terminalu ... Verjetno pa ni kakšnih algoritmov, ki bi razprševali pisanja po ključku, da omejimo težavo s tistimi, kot že rečeno, mitološkimi omejitvami števila zapisov.
lp, Matevžk

Matevžk ::

Nope zadevo lahko kamot vmes vn potegneš.

Se pravi se zapisuje še na disk in se na USB samo zaradi časovne optimizacije pri branju?
lp, Matevžk

noraguta ::

he he vsc uporabjam , in nevidim ene prednosti time machina. razen , da njihov revert neprevidnemu userju povozi še kaj več kot je hotel.ko parcialno restavriraš backup pač moraš vedeti kaj počneš. in tu time machine kolikor sem videl ne naredi povem nič čudežnega. mal olišpan interface v osnovi pa kopija vsc-ja. po šestih letih je bil že čas.

najlepša pa je tale
A fourth new idea in Time Machine is not even a backup feature. Time Machine is a demonstration of two new things Apple added to Leopard: Core Animation, and a new way to allow users to leave the desktop in the style of Front Row. This unlocks a lot of new applications for jumping out of the desktop.


pa nevem od kje piscu članka ,da nihče ne uporablja nt backupa?

edit 2:
A third new feature of Time Machine is that it delivers a system wide service that developers can hook into to optimize backups, so that backups only involve the real information users might want to recover. That is a key new thing: VCS just backs up a volume or set of directories without regard for how much of the data would be useful to actually archive. Developers have no mechanism to tell Windows not to back up their scratch files.


exclude files v ntbackupu je pa kaj ??


tribes dej ne mormo se zanest na članek tegale neznalca , ki samo oglašuje time machine.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

TribesMan ::

The public actually knows more about the features that have been cut from Vista than they do about the features that will actually ship in Leopard this spring.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

TribesMan ::

noraguta... mislim da si falil kaj je hotel avtor povedat s "A third new feature of ..."

V Time Machineu imajo developerji moznost da povejo katere datoteke so pomenbne in katere ne... recimo lahko dolocijo da se "temporary" datoteke sploh ne backupirajo, da ne trosis nepotrebnega placa za backup pomenbnih stvari, in za to ni treba vsakemu uporabniku posebej nastavljat stvari ampak bodo sami developerji povedali kaj in kako.

Vseskupaj je veliko bolj enostavno. Kdor trdi da bi lahko VSC uporabljal vsak povprecen PC uporabnik, tipa moja mama in babica ali pa tajnica našega šefa, nima stika z realnostjo.
Koliko uporabnikov misliš da uporablja VSC na svojih računalnikih? 1%? 0.1%? Pa še to so ponavadi samo serverji. Time Machine bo laufal prakticno na vsakemu Macu ki bo imel Leoparda. Razen ce ga bo user rocno izklopil. Hkrati pa bo ze v osnovi tako skonfiguriran, da userju ne bo potrebno rocno nastavljati nic, da bi dobil uporabne rezultate.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

noraguta ::

o apijih za backup pa je bog pomagi ,da bi aplikacija odločala o le tem.

tempe filete lahko izklopiš iz backupa.tako da nevem kaj beblja oni v članku.

bekapiranje je stvar administracije, ne vsakdanje uporabe sistema.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

TribesMan ::

bekapiranje je stvar administracije, ne vsakdanje uporabe sistema.

HURA! Pogruntal je... ampk problema backupa v windowsih še vedno ne vidiš a ne.
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

noraguta ::

seveda ne nasproti macu je vse rešeno ene 5 let pred cajtom. pustimo to ,da so ultriumi dragi.

sem pa vrgel met tem na vista backup in vsc uč to pa je spet nekaj kar bodo v coppertinu kopirali naslednje 3 service packe.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

TribesMan: USB ključek ne crkne po dveh tednih. Ene par let minimum zdrži (sej ne swapa vsega gor, d0h, to dela kot cache). Pa ven ga lahko brez problema potegneš.

Zgodovina sprememb…

Urajmal ::

Tribes je govoru o izrabljenosti ključka, glede na to da swap piše in briše nanjga cel čas.

btw Tribes, kako veš da so ključki omejeni s shranjevanjem. Potem so tudi nanoti.

MasterMind ::

Vidim da se tukaj v glavnem kregate o Mac vs Windows :). Zdaj Windows sem uporabljal od Windows 95 pa do XP. Kako leto dve po XP-jih sem odšel na Linux/KDE.

Ugotovitve? V Linux okolju sem se veliko bolje počutil, imel veliko boljšo produktivnost. Večina odprtokodnih, dokaj uporabnih (in zadnjih parih letih jih je vedno več in vedno bolj uporabnih) programov je bila dostopna samo s parimi pritiski na konzolo (pač Gentoo ;) ). Seveda Gentoo ni točno za navadnega uporabnika :) To je bolj za take ljudi, ki jih zanima svet računalništva, mogoče tudi najnovejše tehnologije, ki se še razvijajo (Xgl recimo).

Zdaj pa, da se dotaknem še malo navadnih uporabnikov. KDE in Gnome (pa mislim da še nekaj drugih namiznih okolij) sodelujeta skupaj v freedesktop projektu (ne vem točno imena) ki se trudi poenotiti različna namizna okolja na nivoju aplikacij. Potem kar se tiče frotendov in uporabniškega vmesnika. Kakšna dva tedna sem uporabljal Kubuntu in sem ugotovil, da je zadeva dokaj enostavna za uporabnika. Enostavno nameščanje programov (seveda treba vedet, da ni tako kot v Winsih, tukaj imaš program adept, ki ti avtomatsko downloada program) in konfiguracija je tudi zelo enostavna. No, priznam da težave pridejo pri konfiguraciji ADSL povezave, sam hej, navadni uporabniki imajo po večini router doma :).

Za konec pa še končna misel. Tisti OS, ki bo konkuriral Windowsom, po mojem mnenju ne bo MAC OS X, ker je pač vezan na svoj hardware (kar tudi niti tako slabo). Po vsej verjetnosti bo Linux. Seveda konkurirale bojo "user-friendly" distribucije kot so (K)ubuntu, Ark Linux in podobne distribucije, ki ciljajo na enostavno uporabo. Stopnja razvoja Linuxa in odprtokodnih programov je hitra! Pa seveda ne pozabimo na XBox 360 in ostale igralne konzole. Namreč se lahko zgodi, da bo večino iger prešlo na igralne konzole...

Drugače pa. Mene ne moti da je večina uporabnikov na Windows *. Men je Linux všeč, kot je. Drugače bo pa čas vse pokazal...
Gentoo, KDE uporabnik.

MrStein ::

Mavrik:
- Nov window manager

Nič več "stuck" oken ? Prosim, prosim, prosim , prosim ...

- Popolnoma na novo napisani audio stack, ki bi naj bil hitrejši in stabilnejši

In ne podpira EAX/strojno pospeševanje in podobni problemi z Creative karticami. Ne poznam detajlov, ampak baje je zadeva resna. Cretaive kao odpovedal podporo DirectSound in bo forsiral OpenAL.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

talmai ::

A vista ma kiosk mode? Po možnosti skriptabilen?

Jst ::

Premišljujem in gledam API v Visti. Ker je naslov teme "Kaj sledi Visti?", bi rekel, da to, kar so 2004 za Visto obljubljali Full List. Če dam na stran DirectX in se osredotočim na samo delo z APIjem vseh stopenj, vidim, da security sploh niso vzeli resno, ampak so samo security na nivoju uporabnika naredili. Nov kernel, ki se malenkostno spreminja od nt4.

WinFS koncept mi je bil zelo všeč, a v Visti so malo popatchali NTFS, nič posebnega.

Driverjem naj ne bi več pustili delati takšnih neumnosti, a ko gledam, naj z "Admin" Apijem lahko delaš - tista kretenska zloglasna zaščita proti kopiranju SaveDisk/SecuRom (ne vem točno) - tukaj tudi lahko takšno pizdarijo narediš.


Kot programer nisem nekako navdušen nad Visto. Takšen hype, dobili smo pa spet tipično MSjevo platformo. Razočaranje...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

darkolord ::

Seveda, saj hočemo nekaj tipičnega. Drugače pač ne bi bilo kompatibilno za nazaj.

RejZoR ::

MrStein, tole pa ne bo držalo sploh. Creative nič ne forsira OpenAL. MS se je odločil da ostareli DirectSound, ki že dolgo ni šel nikamor zamenja z odprto OpenAL platformo. Creative je res pobudnik slednjega APIja, ampak dejansko pa je dostopen vsem razvijalcem.
Auzentech je recimo že napovedal full OpenAL podporo za X-Plosion in X-Meridian kartice.
Tud ni res da zvok ne bo delal. DirectSound se bo še vedno izvajal kot legacy sound provider preko OpenAL APIja (emulacija). Iz tehničnega vidika to res polomi igre kjer se uporablja EAX preko DirectSound-a, špili kot so NFS:HP2, Doom 3, Quake 4, UT2004 itd, ki že nativno uporabljajo OpenAL pa ne bojo nič oškodovani niti pri EAX-u.
Neuradno pa se sušlja da bojo X-Fi kartice to emulacijo izvajale preko lastnega driverja, kar naj bi vsaj teoretično omogočilo polno emulacijo DirectSounda in EAX efektov pod OpenAL APIjem. Ampak to je še neuradno. Vse ostalo zgoraj pa je že znano.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Spc ::

HMM.
Imam občutek, da bodo odstelili celoten DirectShow.
;((
 

CCfly ::

Pri Visti je hudo še to, da ti zunanjo USB flash napravo uporablja za swap in s tem zaradi precej manjšega dostopnega časa pohitri zadeve (kjer se uporablja swap)

Hudo ? Pri swapanju se shrani vsebina celotnega procesa ali posamezne strani, ki niso ravno random 4 kB bloki. Bolj malo bi pridobil s takšnim pomnilnikom. Še za indeks in statistiko swapanih strani se ga ne splača uporabiti.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CaqKa ::

>>> ampak ponavadi še vedno manj slabo, kot če izvlečeš USB ključek, ki ga uporabljaš za datotečni sistem, pa se ti "po pomoti" ta datotečni sistem razsuje (kar je dokaj možno, glede na to, da se za tako majhne kapacitete uporablja arhaičen MS-ov datotečni sistem).


convert h: /fs:ntfs
in je problem rešen.
dela skupaj z hardlinki in vsem ostalim kar ntfs omogoča.. mam tak formatiranega. sranje je edino ko ga potem na linuxu malo težko upporabljaš.

darkolord ::

ki niso ravno random 4 kB bloki. Bolj malo bi pridobil s takšnim pomnilnikom.

V swapu niso samo nekajmegabajtne zadeve. Malih random zadev je včasih veliko, ravno zato je swap na disku včasih tako počasen.
Zdej se je lahko delat pametnega, ampak stvar, ne boš verjel, DELUJE. Sorči.

CCfly ::

Zdej se je lahko delat pametnega, ampak stvar, ne boš verjel, DELUJE. Sorči.

Hudoooo je. Sorči za pametovanje.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

@LOL ::

Ne vem ampak res ne vem zakaj razni Appli fani takoj najedajo vsako temo:\
Če stvar s ključem deluje dobro potem ne vem kaj imate tako proti (razen to da tega featura OSx nima)
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

MrStein ::

RejZoR, si prepričan ?
Na openal.org nič takega ne piše.
Pa še zelo presenetljivo bi bilo, da bi MS podpiral OpenAL (not-invented-here sindrom).

Linki ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

lorenz ::

Ali lahko da kdo gor kake linke oz. objektivne , prakticne teste vista vs. Xp na isti clean masini
(recimo file copying,mp3 convert,powerpoint,search,pdf,photoshop,word....)

BendeR ::

:=)

Kenpachi ::

A ni Microsoft prepovedal primerjalne benchmarke med XP in Visto?

EDIT: Eh, v pfdju vidim, da je MS sam naročil te teste. Nevermind.
Zaraki Kenpachi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kenpachi ()

opeter ::

@LOL
ne delamo flame war, ampak samo primerjamo sisteme. So simple. V tem ne vidim nič spornega.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9931222 (25273) krneki0001
»

Windows 7 prispel bučno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
728820 (5446) MrStein
»

Microsoft najavil datum uradnega izida Viste

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
304914 (3322) 1fris
»

Naslednik Viste ima novo kodno ime (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
628501 (5475) darkolord
»

Obletnica XP SP2 in napoved za SP3

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
133569 (3021) Jeebs

Več podobnih tem