»

Prvi prenosnik s Core i7

TG Daily - Štirijedrne procesorje Core i7 je Intel sicer razvil za namizne računalnike, a to ne pomeni, da jih ne moremo vtakniti v kakšen prenosnik. Za uporabnike, ki želijo tudi na poti veliko procesorske moči, je to storil Eurocom s prenosnikom Phantom-i7. Dobiti bo moč več modelov, in sicer s procesorji Core i7-940, i7-965 Extreme ali še nesplavljenim Xeonom X5580. Zaslon bo imel 17-palčno diagonalo z ločljivostjo 1600 x 1050, računalnik pa bo podpiral do štiri trde diske v RAID 0,1 ali 5, ki bodo skupaj shranili do 2 TB podatkov. Trokanalnega pomnilnika bo 12 GB ali 24 GB, ko se bodo pojavili 8 GB-čipi. Vsi modeli bodo imeli eno grafično kartico, ki bo bodisi Nvidia GeForce Go GTX 280M bodisi Quadro FX3700M. Vse našteto ima svojo ceno, ki bo segala od 3000 do 5000 dolarjev, in svojo težo, ki bo znašala okrog šest kilogramov. Pričakujemo ga konec meseca.

22 komentarjev

Socket 370 se poslavlja

X-Bit Labs - Intel je danes uradno najavil, da bo prenehal z dobavo Pentiumov III 1,4 GHz s 512 kB L2 distributerjem, ki so tudi zadnji procesorji, ki še uporabljajo Socket 370 podnožje. Tako se po štirih letih uradna podpora ležišču, ki je že davnega leta 1999 nosilo 366 MHz Celerone, izteka. Intel bo naročila za te procesorje sprejemal še do sedmega novembra, zadnjo pošiljko box inačic pa bo Intel odposlal 16. aprila prihodnje leto. Tray verzije procesorjev bodo dobavljive še malce kasneje. Klik!

4 komentarji

Dva Pentiuma in Xeon se poslavljajo

X-Bit Labs - Dokaj normalno je, da se vsi izdelki po določenem času umaknejo s tržišča in prostor prepustijo svojim naslednikom. Intel je tako objavil, da s polic umikajo dva Pentiuma, 2,0 in 2,2 GHz inačici, ter 1,8 GHz Xeona. Slednjega ne bo mogoče več naročiti od prihodnjega januarja, zadnje oškatljene verzije pa bodo odposlali aprila. Pentiuma bosta na voljo za naročila do srede letošnjega novembra, medtem ko bodo zadnje procesorje pri Intelu odposlali februrja prihodnje leto. Klik!

Dodatek: To seveda še ne pomeni, da procesorjev sploh ne bo moč več dobiti, saj bodo še vedno dostopni prek programa Intel Embedded in ustreznih distributerjev, ne bodo pa več dostopni pri lokalnih prodajalcih.

1 komentar

Intelovi procesorji za elito

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim predstavil nove procesorje, ki so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom. Tako so bili predstavljeni novi Itaniumi 2, kodno imenovani Madison in Deerfield, ki so izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji. 1,5 GHz primerek vsebuje 6 MB, 1,4 in 1,3 GHz inačica pa 4 in 3 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Ker se cena predpomnilnika povečuje v skladu s količino le-tega, cene procesorjev ne bodo ravno nizke. Po vrsti bodo znašale $4226, $2247 in $1338 za naročilo od 1000 kosov naprej. Prva dva bosta delovala v večprocesorskih sistemih, medtem ko naj bi bil slednji namenjen enoprocesorskim sistemom.

Večprocesorskim sistemom bodo namenjeni tudi novi Xeoni. 2.80GHz (2 MB L3 predpomnilnika), 2.50GHz (1 MB L3 predpomnilnika) in 2.0 GHz (1 MB L3 predpomnilnika) različice bodo stale $3692, $1980 in $1177 za naročila od 1000 kosov naprej.

Pa jih kupite, če jih morete [>:D].

5 komentarjev

Intel Xeon DP razkriti

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril novo družino procesorjev, Xeon DP. Najpomembnejše je, da procesorji ne bodo tekli pri 800 MHz-vodilu, temveč še vedno pri 667 MHz. Najprej lahko pričakujemo izid 3,06 GHz-inačice s 512 KB L2 in dvakrat več L3 predpomnilnika ter podporo HyperThreadingu. Cena ne bo pretirana -- 700 zelencev.

V zadnjem četrtletju pa lahko pričakujemo Nocona procesorje, ki bodo v bistvu strežniške izdaje Prescottov. Imeli bodo kar megabajt L2 predpomnilnika, prvi modeli pa bodo tiktakali pri 3,2 in 3,46 GHz.

Tretja novost, ki jo lahko pričakujemo šele prihodnje leto, bo novo dvoprocesorsko čipovje, poimenovano Lindenhurst. Podpiralo bo 667 MHz-vodilo, hitrejši pomnilnik, PCI Express in najhitrejše Nocona procesorje, ki bodo takrat tikatali tudi že pri 3,67 GHz. Več o tem.

2 komentarja

3D Studio MAX na SMP sistemih

X-Bit Labs - Zanimiv test pri x-bitovcih. Vzeli so dva konkurenčna si testna dvoprocesorska sistema. Prvi je AMDjev, na katerem se potita dva Athlona MP 1200, na drugem pa podatke obdelujeta dva Pentiuma III 1133 MHz s 512 KB predpomnilnika. Oba sta sparjena z enim gigabajtom pomnilnika, s to razliko, da na AMDjevem sistemu tiktaka DDR modul. Testni program je bil 3D Studio MAX 4, z njim so pa merili hitrost renderirnega procesa večih različnih scen. Do česa so prišli? Do zaključka, da je za 3DS Max 4 še vedno bolje uporabljati Intelove procesorje, saj je AMDju v nos hodilo ozko grlo pri AGP vodilu, kar se je izkazalo v počasnosti renderiranja žičnatih modelov. Pri renderiranju končnih scen, kjer AGP več nima vloge, se AMD pobere in prevzame vodstvo za 10% navkljub večjemu predpomnilniku Intela. Kaj bi torej izbrali? Pasje hitre in navijanju prijazne Athlone MP ali standardizirane stabilne Intele?

12 komentarjev