»

Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

OSNN - Boj za krono na trgu grafičnih kartic je zmeraj bil in še vedno je - hud. Do pred kratkim je dominiral ATi, z novo generacijo grafičnih kartic pa se je ponovno povzpela na vrh nVidia. GeForce 6800 je porazil Radeona X800, poraz je bil najbolj boleč seveda v Doomu III, ki je pritegnil ogromno število igričarjev po vsem svetu, tako da so pri ATi-ju morali nekaj storiti. Izid naslednje generacije grafičnih kartic je še daleč, zato so se odločili za najbolj očitno kratkoročno izbiro, optimizacijo gonilnikov.

Catalysti so kar nekaj časa sloveli po slabši zmogljivosti OpenGL, ki pa so jo pri ATi-ju kompenzirali s surovo močjo kartic, vse dokler jih, kot sem že omenil, nVidia z zadnjo generacijo ni prehitela. Preostalo jim je samo to, da zaprežejo svoje programerje in poskusijo nVidii zmešati štrene. Tako so na dan prišli gonilniki Catalyst 4.9, ki prinašajo nekaj novosti, med katerimi je vsekakor najbolj pričakovana pohitritev Dooma III (znašala bi naj nekje med 10 in 15 odstotki, če...

32 komentarjev

Specifikacije GeForceaFX 5700

X-Bit Labs - Kot vam je verjetno že znano, namerava nVidia to jesen rahlo prenoviti svojo ponudbo grafičnih kartic, tako da bo lahko dostojnejši tekmec ATi-ju. GeForceFX 5600 (NV31) se bo tako poslovila, saj jo bo nasledila inačica 5700 s kodnim imenom NV36. Tu so najverjetnejše specifikacije, ki pa so še vedno neuradne:
  • 82 milijonov tranzistorjev,
  • štirje cevovodi
  • 500 MHz GPU in ~325 MHz pomnilnik,
  • 0,13-mikronska tehnologija izdelave.
Kaže torej, da bo NV36 rahlo hitrejša od NV31 in Radeona 9600 Pro predvsem v pomnilniško zahtevnih operacijah, medtem ko se bo tehtnica prevesila na stran Radeona pri delu s Pixel Shaderju 2.0, ki jih je ATi res odlično implementiral. Tu.

3 komentarji

NV 33 in NV 36 kmalu na voljo

X-Bit Labs - nVidiina serija NV3x nekako ni najbolje uspela, tako kot si je nVidia to zamislila. Po izdani seriji NV30, ki je nVidio spravila dobesedno na kolena, se je iz te zagate poskusila rešiti z NV31 in NV34. Kasneje so izdali celo malo bolje dodelani NV30 -- NV35. Nova procesorja NV33 in NV36 bosta po poročanju X-Bit Labs prišla na tržišče že zelo kmalu. Prvi naj bi bil na voljo že letošnjega avgusta, medtem ko bomo morali na NV 36 počakati do septembra. Obe bosta kompatibilni z DirectX 9 in bosta počasi pripravili tržišče na prihajajoči NV40, ki bo ponujal izjemne hitrosti. Luč sveta bo verjetno ugledal konec letošnjega leta, natančneje okoli božiča. Klik!

1 komentar

Prihajajo naviti Radeoni 9600 Pro

X-Bit Labs - Po tem, ko se je nVidia odločila zvišati frekvenco svojim GeForce FX 5600 Ultra grafičnim karticam, se je konkurenčno podjetje ATi odločilo, da bo pohitrilo svoje Radeone 9600 PRO, da bi premagalo nVidio. Kot vemo, so bil takti procesorja in pomnilnika na kartici 5600 Ultra zvišani iz 350 MHz na 400 MHz. Čeprav takih kartic še ni na tržišču, se ATi in njegovi poslovni partnerji že bojijo konkurence. Nekaj izmed njih je že začelo zviševati frekvence svojih Radeonov 9600 Pro.

Podjetje SUMA je pred kratkim izdalo svojo platinasto inačico Radeona 9600 Pro, katere procesor tiktaka na 450 MHz, pomnilnik pa na 650 MHz. Poleg tega je kartica opremljena še s hladilnimi rebri in dvojnim sistemom hlajenja za VPU. Sapphire je prav tako nedolgo tega izdelal Radeona 9600 Atlantis Pro Fireblade, katerega pomnilnik lahko navijemo tudi do 660 MHz, vendar se še niso odločili, ali bi ga pričeli tudi serijsko prodajati. Novi, hitrejši Radeoni se bodo tako uspešeje borili proti nVidiini naviti 5600...

0 komentarjev

AOpen Aeolus FX5600

Digit Life - Podjetje AOpen je napovedalo prihod njihove grafične kartice, ki bo temeljila na NVIDIA GeforceFX 5600 čipu, imenovano AOpen Aeolus FX5600. Podjetje bo izdelalo dve inačici grafične kartice, in sicer ''hitro'' različico ter inačico, ki bo imela najboljše razmerje cene z zmogljivostjo. Aeolus FX5600 kartice bodo na voljo z 128 ali 256 MB pomnilnika, na tržišče pa jih bo podjetje poslalo 29. aprila. Poleg DVI, Video Out in CRT priključkov ter polne podpore VIVO modulu bomo na kartici našli tudi učinkovit Aeolusov ventilator. Več o tem si preberite tukaj.

0 komentarjev

Informacije o NV3x družini

X-Bit Labs - Po Nvidiini odločitvi, da ne bodo prodali mnogo NV30 kartic na tržišču, so se odločili predstaviti uradne informacije o ostalih karticah NV3x družine. Oglejmo si jih:
  • NV40 bo izdan še letos, a nihče ne ve točno kdaj. Zgrajen bo v 0.13-mikronski tehnologiji, posedoval pa bo 150 milijonov tranzistorjev, kar proti 125 milijonom GeForceaFX ne izgleda ravno veliko. Očitno bo NV40 samo izpopolnjena verzija.
  • O NV35 je na voljo že več podatkov. Dostopen bo poleti letos, sestavljen bo iz 130 milijonov tranzistorjev. Obeta nič kaj presentljivo novega.
  • NV31 bo, kot smo že poročali, uradno predstavljen na letošnjem CeBit-u marca. Imel bo 80 milijonov tranzistorjev in štiri cevovode. Dobavljiv bo v več različicah, edina razlika pa bo delovna frekvenca jedra, ki se bo gibala od 250, 300 do 350 MHz. Pomnilnik bo tiktakal pri 650 MHz oz. pri 500 MHz pri počasnejši različici.
  • Največ inačic pa naj bi ugledala dozdaj neznana NV34 kartica. Tri do šest najverjetneje. Kartice te serije bodo imele 45...

6 komentarjev

GeForceiFX ukinjeni

The inquirer - Po špekulacijah sedaj tudi uradno. Nvidia bo ukinila izdelavo njihovega dolgo napovedovanega paradnega konja, GeForceaFX. O tej grafični kartici se je po medmrežju pisalo na veliko in bila naj bi ena izmed največjih novosti v letu 2003. Vzrok za tako drastično spremembo pa naj bi bila novost, katero pripravlja njen največji rival ATI. Zaradi tega se bo nVidia raje osredotočila na NV35. Klik!

37 komentarjev

Grafične novosti na CeBitu

X-Bit Labs -

Kot še vsakokrat doslej, bo tudi na letošnjm CeBitu v Hannovru vroče. Kar se tiče novosti, jasno. Nvidia namerava začeti s prodajo že dolgo napovedovanega GeForceaFX, ATI pa naj bi predstavil zmogljiva R350 ter RV350 procesorja. Svoj lonček kani pristaviti tudi SiS s svojim Xabre II VPU, popolna novost pa bo NV31, predstavljen s strani Nvidie kot zamenjava GeForce4 Titanium kartic. Poglejmo podrobnosti.

R350 je v bistvu grajen na enaki osnovi kot R300, le da je tehnološko nekoliko bolj optimiziran, s čimer lahko dosegamo višje frekvence. Po neuradnih informacijah naj bi R350 vseboval osem cevodov, vsak s po dvema teksturnima enotama, ter 256-bitni DDR-II pomnilnik. Grajen bo 0,13-mikronski tehnologiji. RV350 bo njegova oskubljena verzija -- počasnejša, manj zmogljiva in cenejša.

NV31 bo po napovedih vseboval mnogo tehnologij premierno predstavljenih že v GeForceFX procesorjih z nekaj izboljšavami antialiasing in anisotropic filtriranja. Povedano v vsakdanjem jeziku, NV31 bo...

22 komentarjev

SiS Xabre600

več strani - Kartica, o kateri se zadnje čase veliko govori, poleg GeForceaFX, je zagotovo SiSova Xabre600, s katero le-ta misli resno konkurirati ATIju ter nVidii. O kartici je bilo povedanega že veliko, napisanega še več, prav tako pa je bila že ogromnokrat pretestirana. Kakorkoli že, informacije nikoli ne škodijo, tako da vam danes podarjam še eno povezave na njen test. Tokrat so ga izvedli na Digital Daily.

0 komentarjev

ATI začel s prodajo Radeona AIW 9700 Pro

X-Bit Labs - Kot kaže, se je ATI ustrašil konkurence s strani GeForceaFX in takoj ukrepal. ATI je tako danes začel s pošiljanjem ter masovno prodajo svoje najhitrejše ter najbolj obložene grafične kartice v zgodovini. Radeon 9700 Pro, opremljen z vsemi mogočimi multimedijskimi ter televizijskimi dodatki, poimenovan All In Wonder, se bo prodajal s ceno 450 dolarjev, na voljo pa bo v prihodnjih dneh. Klik!

2 komentarja