»

Nvidia izdala Quadro NVS 420

TG Daily - Nvidia je izdala novo grafično kartico z imenom Quadro NVS 420, ki podpira do štiri zaslone z ločljivostjo 2560 x 1600. Na kartici je pol gigabajta pomnilnika GDDR3 s 128-bitnim vmesnikom (64 bitov na GPU) s propustnostjo 11,2 GBps, 16 paralelnih jeder CUDA in priklop VHDCI. Vstavi se v režo PCI Express x16 oz. x1, podpira pa DirectX 10, Shader model 4.0, OpenGL 3.0, štiri priključke DisplayPort, štiri DVI in nobenega analognega VGA.(podrobne specifikacije). Priporočena cena za kartico, ki porabi 40 W energije in jo na policah pričakujemo februarja, znaša 499 dolarjev.

16 komentarjev

Gigabyte 3D1-68GT (Dual GeForce 6800GT)

Gigabyte 3D1-68GT (Dual GeForce 6800GT)

vir: Digit Life
Digit Life - Nvidiino tehnologijo SLi lahko uporabimo tudi drugače kot tako, da povežemo dve (ločeni) grafični kartici. Na PCB pricinimo dva grafična procesorja, za povezavo med njima pa jasno skrbi SLi.

Gigabyte je med prvimi predstavil pravo (SLi!) dvoprocesorsko kartico, uporabil je dva 6600 GT GPU-ja. Kasneje so tudi ostali proizvajalci, denimo Leadtek in Asus, predstavili svoje izpeljanke take rešitve. Asus je na letos sejmih kazal izpeljanke s precej močnejšim GPU-jem, s 6800 GT, nedavno pa je od masovno proizvodnje odstopil. Za ta korak so se verjetno odločili potem, ko so se prepričali o zmogljivosti novega Geforca 7800 GTX in/ali zaradi stroškov izdelave.

Pri Gigabytu so se odločili, da...

11 komentarjev

Masovni test grafičnih pospeševalcev.

Digit Life - Na Digit-Life so se potrudili in stestirali večino grafičnih pospeševalcev narejenih po letu 1999 in vse do danes. Spisek obsega kar 80 kartic, in se začne pri Rivi TNT2 Ultra, konča pa se seveda s trenutno najmočnejšima pospeševalcema: nVidinim GeForceom FX 5950 in ATIjevim Radeonom 9800XT.

Test je zelo obsežen, zato vsi, ki vas zanima kakšen napredek je industrija grafičnih kartic naredila v štirih letih, kar veselo na branje testa.

18 komentarjev

Quadro FX 3000 in 3D Studio Max 5

X-Bit Labs - Pred dobrima dvema tednoma smo poročali o zelo visoki ceni Quadra FX 3000 - profesionalne nVdiine grafikulje. Vendar se vas je večina ob prebrani novici vprašala ali je izdelek res vreden svojega denarja. Na X-Bit Labs so zverino preizkusili v profesionalnem programu za 3D modeliranje - 3D Studio Max 5. Izdelek so primerjali z njegovim starejšim bratom, Quadrom FX 2000, najhitrejšo kartico za domačo rabo FX 5900 Ultra ter ATi-jevim FireGL X1. "Profesionalec" je v skoraj vseh preizkusih prekašal ostale.

Dejstvo, da je FX 3000 hitrejši od FX 2000 je povsem logično, že zaradi višje frekvence pomnilnika, ki je pri 3000-ki kar 1700 MHz (pri 2000-ki 1 GHz). Pri GPUju takih hitrostnih...

1 komentar

ATi vs nVidia -- večni boj in goljufanje

Digit Life - Boj teh dveh podjetij poznamo domala vsi. Z vsako izdajo grafičnega čipa poskuša vsak prevzeti kraljevi stolček, vendar pa vsi vemo, da ima vsak grafični čip določeno mejo hitrosti. Ko se doseže ta meja in dlje ne gre več, se prozvajalec loti goljufanja in prilagajanja gonilnikov -- to se je pripetilo s tema dvema gigantoma na področju grafikulj. Polotila sta se goljufanja in sta gonilnike prilagodila testom, da delujejo čimbolje v navezi s testi, ki jih more grafična kartica prebaviti. Na Digit-Life so spisali zelo zanimiv članek, v katerem so obravnavali oba proizvajalca. Programa, katera sta najbolj primerna za testiranje grafičnih kartic -- 3D Mark 2001 SE in 3D Mark 2003 sta na tem področju zelo sporna, zato ju seveda lahko najdete tudi v članku. Vsem privržencem prvega ali drugega podjetja priporočam branje članka. Klik!

3 komentarji

QuadroFX 1000 in 2000

Digit Life - Digit-Life je objavil zanimiv test dveh nVidiinih grafičnih kartic -- profesionalnih QuadraFX 1000 in QuadraFX 2000, namenjeni predvsem profesionalni rabi in poganjanju zelo zahtevnih aplikacij. Kartici se razlikujeta pri frekvencah jedra in spomina ter pri nekaterih dodatnih funkcijah. V celoti gledano je QuadroFX 1000 počasnejša od svoje zmogljivejše sestrice. Avtor je grafikulji, ki so ju poganjali gonilniki Detonator 43.51, testiral v petih profesionalnih programih. Pri preizkusih ju je primerjal še z njuno predhodnico, Quadro 4, in ugotovil, da je nova serjia FX prinesla kar nekaj izboljšav. Klik!

0 komentarjev

Triinšestdeset grafikulj na preizkusu

Legendarni 3dfx-ov Voodoo 2

vir: Digit Life
Digit Life -

Zgodovina grafičnih kartic je zelo zanimiva, tu ni kaj. Z njihovim razvojem so postali potrebni tudi vse zmogljivejši procesorji za uspešno delovanje grafičnih kartic in danes najmočnejše kartice le stežka najdejo ustrezno zmogljive procesorje.

Tokrat pa kratek pogled v preteklost; na Digit Lifeu so opravili zanimiv test in sicer so preizkusili, kako se obnsejo starejše grafične kartice (in novejše) na Pentiumu 2 350 MHz. Praktično uprabne vrednosti ta test nima, saj je bolj ali manj zanimivost, a nakljub temu lepo pokaže, da najzmogljivejše kartice brez ustreznega procesorja ne pomenijo nič. Klik!

27 komentarjev