»

Napoved 0,11 mikronov

X-Bit Labs - Največji proizvajalec polprevodniških elementov TSMC, naj bi prve 0,11 mikronske čipe začel proizvajati že v prvi četrtini leta 2004, medtem ko se bo masovna proizvodnja izvajala v drugem kvartalu. 0,09 mikronov pa naj bi pričakali v drugi polovici leta 2004. A vse skupaj so le ugibanja, saj je TSMC napovedal razvoj teh procesov že prej, pa jim jih ni uspelo zagotoviti potrebne podpore in zato so vse skupaj malce preložili.

Ti podatki so, kot izgleda, izpeljani iz dejstva, da ATI ni zavrnil nekaterih predikcij, ki so jih zastavili razni analitiki po svetu. ATIjeva čipa R420 in R423 bosta skoraj zagotovo izdelana v 0,13 mikronih - februar/marec - njuna nadgradnja R450 v 0,11 mikronih pa jeseni 2004.

Naj ponovim, da so te informacije izključno predvidevanja in da jih nista ne ATI, ne TSMC niti potrdila niti zavrnila. X-bit labs.

4 komentarji

Novo pakiranje Pentiumov 4

Novo pakiranje

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - stran na bo, kot vse kaže, skladno z uvedbo novih Pentiumov 4 EE spremenil tudi pakiranje klasičnih Pentiumov 4. Poznavalci pravijo, da gre vzrok podobnosti obeh pakiranj iskati v Intelovi želji po enotnem postopku pakiranja in posledično cenejši proizvodnji. Med vidnejše spremembe lahko prištevamo osemslojni substrat namesto šestslojnega, malce višje pa bo tudi jedro, ki bo merilo 3,75 mm (0,29 mm več kot prej). Naj omenimo še, da bodo novi Pentiumi pravzaprav na voljo v dveh različnih verzijah, a bodo razlike med njima izredno majhne (enako jedro, toplotna, električna prevodnost ...). Več o tem.

18 komentarjev

Intel naznanil dve novi čipovji in ceno Prescotta

več strani - Intel se je odločil, da bo izdelal dve novi čipovji za svoj trenutno najhitrejši Pentium 4 procesor s prednjim vodilom na frekvenci 800 MHz. To čipovje naj bi bilo zelo podobno kot sedanje i865P, le da bo do podatkov procesor dostopal preko enega kanala, za razliko od i865P, ki za dostop do podatkov potrebuje dva ločena kanala, ki podpirata 400 MHz-pomnilnik. Pri Intelu so ga poimenovali 848P, prej znan kot 865PL. 865GV pa bo deloval podobno kot 848P, le da bo imel že integrirano grafikuljo. Cena prvega nabora bo znašala $31 za izdelek, cena drugega pa naj ne bi presegela 35 dolarjev. Klik!

Hkrati s to novico pa je Intel javnosti naznanil tudi ceno najnovejšega procesorja, sedaj znanega pod kodnim imenom Prescott. Le-ta bo tiktakal pri kar 3,4 GHz, imel 1 MB L2-predpomnilnika, 16 KB L1, 800 MHz FSB, podporo tehnologiji Hyper-Threading, itd. Za to zverino bo treba odšteti zajetnih 640 ameriških zelencev, tu pa velja posebej omeniti, da ta cena velja za 1000 izvodov. Naj pa le še...

0 komentarjev

Pentium 4 se poslavlja

The inquirer - Ne dobesedno, saj smo nekaj novic nižje objavili izid novega Pentiuma 4, seveda! A če smemo verjeti The Inquirerju, je nov Pentium 4 3,2 GHz zadnji iz te serije. Intel namreč, tako pravijo, ne načrtuje hitrejših Pentiumov 4, saj jim 0,13-mikronska tehnologija tega ne dopušča. Naslednji hitrejši procesor bo grajen v 0,09 mikronih na jedru Prescott in se ne bo več imenoval Pentium 4. Ali bo dobil logično ime Pentium 5, še ni znano. Izvirna novica.

15 komentarjev

Pentium 4 3.20 GHz

The inquirer - Trenutno poteka zelo tesen boj med AMD-jem in Intelom, saj tržišče preplavlja vedno več njuhih procesorjev. Na The Inquirer nas opozarjajo naj bomo izredno previdni pri nakupu procesorjev, saj je to opravilo v tem času lahko zelo kočljivo. Naslednji procesor, ki ga bo Intel poslal na tržišče bo Pentium 4 3,2 GHz, o katerem vemo že veliko. Poleg tega pa naj bi Intel predstavil tudi procesorje, ki naj bi delovali pri frekvencah 2,4, 2,6 ter 2,8 GHz in imeli zelo podobne lastnosti. Naslednja Intelova hitrostna stopnička pa naj bi bila frekvenca 3,4 GHz. Tukaj si preberite novico, velja pa še omeniti, da bo Pentium 4 3,2 stal 640 ameriških zelencev.

5 komentarjev

Intel v Q3 z novimi Pentiumi4

The inquirer - Vojna za prevlado na tržišču procesorjev je očitno zopet v polnem razmahu. Medtem ko AMD počasi osvaja izgubljeno s svojimi izboljšanimi Athloni, bo Intel poizkušal pridobiti nove kupce s še hitrejšimi procesorji Pentium4. V tej četrtini bomo namreč ugledali kar tri nove Pentiume4 in enega Celerona. Cene so naslednje in veljajo za nakupe po 1000 kosov:
  • Pentium4 2.8 GHz - $637

  • Pentium4 2.66GHz/2.6GHz - $562

  • Pentium4 2.53GHz/2.5GHz - $433

  • Pentium 4 "Celeron" 1.9GHz - $138

Tisto pravo pa naj bi nas čakalo v četrti četrtini tega leta, ko bo Intel splavil Pentiume4 s frekvenco 3 GHz.

0 komentarjev

Modra suxx!

X-Bit Labs - Oziroma tako vsaj meni večina kupcev novih Pentium4 procesorjev. Intel je menda dobil kar nekaj pritožb v zvezi z modrimi ščitki na RIMM modulih, saj so kupci enostavno že siti tradicionalno modre barve. Zaradi tega bodo vsi novi RIMM moduli priloženi Pentium4 procesorjem sive barve. Kot pravi Intel: "Sprememba je čisto kozmetične narave in nima nobenega vpliva na performanse pomnilnika in procesorja!". Yay .

6 komentarjev

Baby P4 že v prodaji

X-Bit Labs - V Japonskih računalniških trgovinah se je že pojavil novi Pentium4, ki pa, "presenetljivo", ni višje, temveč nižje frekvence kot njegova starejša brata. No, zadevica deluje pri 1.3GHz, prodaja pa se kot polni BOX produkt z dvema 64MB palčkama RDRAMa. Cena? Malenkost... od $543 do $590! Me res zanima, kako nahypan morešt bit, da greš kupit tako stvar, potem pa gledaš kako pri kolegu na 1GHz Athlonu stvari delajo hitreje. Jaome .

2 komentarja

Intel odpisal dva procesorja

X-Bit Labs - Razvoj gre naprej in z izidom novega Pentium4 procesorja so se pri Intelu odločili za odpis dve najslabših Pentium3 modelov, 650E in 667EB model ( tako FC-PGA, kot Slot1 modela ). Naročila za ta procesorja se bodo sprejemala samo še do 27. februarja, potem pa bosta postala le stvar računalniške zgodovine. Slava jim!

0 komentarjev