»

Prihajajo nove podražitve matičnih plošč

Lahko pride do pomanjkanja krmilnikov

vir: VR - Zone
VR - Zone - Čeprav smo nedavno poročali o Elpidi in njihovi nemoteni dobavi pomnilniških čipov, kar naj ne bi vplivalo na zalogo oz. cene pomnilniških palčk, zaradi posledic japonskega potresa vseeno lahko pričakujemo še en dvig cen matičnih plošč. Nedavno so se te dvignile zaradi močnejšega tajvanskega dolarja (cene drugod po svetu se morajo dvigniti, da Tajvanci zaslužijo enako) in višjih cen surovin, zdaj pa naj bi podražitev prišla zaradi višjih cen oz. pomanjkanja nekaterih ključnih komponent.

Skupaj o brezskrbnosti Elpide smo poročali prav o skorajda izničeni zalogi NEC-ovih krmilnikov za USB 3.0, ki so praktično edini v uporabi na matičnih ploščah, tako na Intelovih kot na AMD-jevih rešitvah. Proizvodnja osnovnih elektronskih komponent, ki se...

0 komentarjev

Povpraševanje po dvoslojnih ploščkih bo še raslo

DigiTimes - Po poročanjih DigiTimes naj bi se v letošnjem letu prodalo dobrih dvakrat več dvoslojnih DVD medijev kot lani (natančneje 122% več). Analitiki predvidevajo, da se zaradi vojne med formati in trenutno zelo visokih cen modernejši mediji, za branje katerih je potreben modri laser, še ne bodo prijeli. Namesto tega bodo na popularnosti pridobili stari dobri DVDji, ki s slabimi 10 gigabajti kapacitete še vedno nudijo dovolj prostora za posnetke v HD ločljivosti, obenem pa so tudi zelo ceneni in podprti na praktično vseh predvajalnikih. Več informacij v izvorni novici.

30 komentarjev

Povpraševanje po zapisljivih DVD-jih raste

DigiTimes - Sočasno s padanjem cen DVD zapisovalcev in zapisljivih medijev DVD se povečuje tudi povpraševanje po njihm, ugotavljajo na DigiTimes. Gordon Yeh, Ritekov generalni direktor, tako napoveduje, da se bo povpraševanje v prihodnjem letu podvojilo in doseglo vrednost 1,5 milijarde medijev. Prav tako načrtuje dvotretjinsko rast prodaje DVD pogonov, saj naj bi jih prodali kar 50 milijonov. Več o tem.

11 komentarjev

Dva vrhunska grafična čipa konec leta

DigiTimes - Največja rivala na grafičnem trgu -- ATi in nVidia -- bosta koncem letošnjega leta na tržišče poslala vsak svoj high-end grafični čip. Pri nVidii načrtujejo NV40, dočim pri ATi-ju pripravljajo poleg R(V)360 tudi R420, o katerem smo že poročali. NV40 naj bi bil narejen v tovarnah giganta, IBM-a, v 0,13-mikronski tehnologiji. Po poročanju DigiTimes naj bi na trg priplaval NV40 v tretjem četrtletju letošnjega leta, R420 pa bo luč sveta ugledal v zadnjem četrtletju. Klik!

1 komentar

Dražji zapisljivi CD-ji

DigiTimes -

Kot poročajo na DigiTimes, se nam obeta nova podražitev CD-R medijev. Trenutno je njihova cena približno 0,2 dolarja (40 tolarjev), v tretjem četrtletju letošnjega leta pa lahko pričakujemo kar desetodstotni porast nabavnih cen na 0,22 dolarja (44 tolarjev). Ritek in CMC Magnetics, največja izdelovalca teh medijev, poudarjata tudi, da se bodo še zadnje letošnje podražitve pojavile koncem leta. Razlog je povečano povpraševanje, ki bi v letošnjem letu doseglo predvidoma devet milijard enot, medtem ko proizvodnja zaostaja za dve milijardi. Po njihovih besedah proizvodnja ne bo dosegla povpraševanja vsaj še dve leti. Več o tem.

Kakšen učinek bo imela ta, na prvi pogled malenkostna podražitev na cene pri nas, je težko reči, a cene se pri nas po vsej verjetnosti ne bodo dvignile samo za deset odstotkov.

13 komentarjev

Cene CD-R medijev kmalu 3x višje?

PC World - PCWorld je objavil zanimiv članek o pričakovani podražitvi CD-R medijev. Trenutna cena okoli 10 centov na kos je enostavno prenizka in tako se bodo po napovedih cene to poletje dvignile na 30-35 centov, kar je 350% podražitev. S to potezo naj bi veliki proizvajalci (Memorex, TDK, Verbatim...) tudi razbremenili CD-RW medije, ki jim marsikdo očita previsoko ceno (trenutno 70 centov)... Točni razlogov za podražitev proizvajalci nočejo izdati, namigujejo pa, da gre za dogovor med njimi ter tudi odgovor na povpraševanje, ki je zadnje čase izjemno visoko.
Kakorkoli, jaz si bom naredil zaloge pred podražitvami, vi pa kakor hočete .

16 komentarjev