»

Itaniumi 2 bodo predstavljeni na IDF

X-Bit Labs - Kot kaže bo Intel prihodnji teden na IDF-ju uradno najavil nove procesorje Itanium 2 s kodnim imenom Madison 9M. Itaniumi bodo namenjeni zmogljivim strežnikom, na voljo pa bodo v izvedenkah do 1,7 GHz z 9, 6 ali 4 MB L3-predpomnilnika. Prav tako namerava Intel predstaviti oskubljeno različico s kodnim imenom Fanwood, ki bo cenejša in bo namenjena dvoprocesorskim strežnikom in delovnim postajam. Oboji procesorji bodo imeli sistemsko vodilo s 400 MHz in bodo združljivi z obstoječo infrastrukturo. Več o tem.

7 komentarjev

Novi Itaniumi

Slo-Tech - Intel bo naslednje leto izdal nov rod strežniških procesorjev Itanium (delovno ime Montecito). Glavne novosti:
  • Vsak procesor bo imel 2 jedri.
  • Tehnologija Pellston: procesor lahko samodejno popravi nekatere napake, na primer izključi del predpomilnika za napako.
  • Zvišanje frekvence vodila iz 400 na 667 Mhz.
  • Tehnologija SpeedStep: mobilni Intelovi procesorji jo uporabljajo za varčevanje z energijo.
  • Večje število podatkovnih vodil.
  • Podpora hipernitnosti.
  • Silverdale: omogoči boljše delovanje v sistemih z virtualnimi stroji, npr. VMware.
Znano je že tudi delovno ime naslednika Montecita, to je Tukwila. Imel bo še več jeder, najmanj 4. Klik! in še nekateri prihodnji procesorji.

10 komentarjev

IBM-ov POWER5

POWER5

vir: The inquirer
The inquirer - Na strani The Inquirerja se je pojavila slika novega IBM-ovega procesorja, sestavljenega iz štirih POWER5 čipov, v vsakem sta dve procesorski jedri, zraven pa je še zajetnih 144 MB L3 predpomnilnika.

Procesor, ki je že skoraj nared za proizvodnjo, bo tiktakal pri dveh gigahertzih, moč pa jih bo povezati v sistem šestnajstih. Prodaja se bo začela v prvi polovici prihodnjega leta, cena pa bo verjetno nekje tam zgoraj, v oblakih. Še klik.

12 komentarjev

Intel pripravlja protiudarec

več strani -

Po tem, ko je AMD izdal svoj najmočnejši procesor AMD AthlonXP 3200+, se je konkurenca predramila. Intel, trdno odločen, da bo AMD-ju speljal slehernega kupca v vseh cenovnih razredih, je danes takó najavil svoj nov procesor. Novi Pentium 4 bo tiktakal pri 3,2 GHz, njegov izid pa lahko pričakujem 23. junija, če Intel ne bo spremenil načrtov. Zverina bo opremljena s 512 kB L2-predpomnilnika, 800 MHz-FSB, HyperThreading tehnologijo in D-1 revizijo Northwood jedra. Kaj več bi si za ceno 637 dolarjev še lahko želeli? Novica.

Intel je aktiven tudi na drugi fronti. Strežniškega favorita Itaniuma 2 bo Intel uradno izdal 30 junija, trdijo na The Inquirerju. Procesor s kodnim imenom Madison bo izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji, izdan pa bo s frekvencami delovanja 1,5, 1,4 in 1,3 GHz in s 6, 4 in 3 MB L3-predpomnilnika (v tem vrstnem redu). Najšibkejša inačica bo po vsej verjetnosti dobila svoje ime -- Deerfield. Cene bodo od astronomskih 4.200 dolarjev za najmočnejšega predstavnika do...

4 komentarji

Intel Madison Itanium

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, bodo Intelovi Madison Itanium procesorji ugledali luč sveta 30. junija. Na začetku bodo na voljo tri različne verzije, in sicer z 1,5 GHz, 1,4 GHz in 1,3 GHz frekvenco. Takisto se bodo razlikovali po količini L3-predpomnilnika; prvi 6 MB, drugi 4 MB in zadnji 3 MB. Cena najzmogljivejšega modela naj bi se gibala okrog 4.200 ameriških zelencev, za 4 MB verzijo bo treba odšteti 2.250 dolarjev, za najšibkejšo pa okoli 1.300 zelencev. Pozneje naj bi Intel izdal še Itaniuma 2, ki bo deloval na 1,0 GHz in bo imel 1,5 MB L3-predpomnilnika. Stal bo 750 dolarjev. Klik!

2 komentarja

Intel spreminja načrte

X-Bit Labs -

Intel ponovno spreminja načrte. Po tem, ko smo že pred časom poročali, da nameravajo v prihodnosti predstaviti procesorje z dvema jedroma, so si očitno premislili. Procesor kodno poimenovan Chivano se bo tako pojavil šele proti koncu leta 2005. Chivano bo v resnici dvojedrna verzija procesorja Monteico, ki ga bo Intel predstavil že leto poprej -- 2004. leta. Procesorja bosta zgrajena v 0.09-mikronski tehnologiji.

Tudi Itanium 2 se še vedno prodaja odlično, predvsem na račun velikega L3 predpomnilnika ter visokim delovnim frekvencam. To leto bodo predstavili tako še Itaniume2 s čipi Madison ter Deerfield, ki bodo tiktakali pri 1.5 GHz ter več, opremljeni pa bodo s 3-6 MB L3 predpomnilnika. O velikosti predpomnilnika ter delovnih frekvencah Chivana ter Monteica Intel zaenkrat ostaja še skrivnosten. Novica.

0 komentarjev