»

Izpadi spletnih strani v letu 2010

Slo-Tech - Medtem ko se Skypovi inženirji ukvarjajo z velikim digitalnim mrkom, zaradi katerega je delovanje njihovega omrežja že več kot 24 ur močno okrnjeno, si poglejmo druge največje izpade storitev v letošnjem letu.

Nekaj ur je bila marca letos zaradi pregretja in zaustavitve evropskih strežnikov nedosegljiva Wikipedija, saj preusmeritev prometa v ZDA ni delovala. Podobno je februarja za nekaj ur poklenil WordPress.com, ki ga uporablja ogromno drugih forumov, ki so bili vsi nedostopni. Gmail je ugasnil kar nekajkrat - februarja za poltretjo uro, marca kar za poldrugi dan, septembra spet za nekaj ur. Twitter ni zdržal navala ob svetovnem prvenstvu v nogometu. O kitajski preusmeritvi prometa skozi svoje strežnike smo tako ali tako obsežno poročali....

3 komentarji

Microsoft tožil MikeRoweSoft.com

The Register - Poznano je dejstvo, da se velike korporacije rade tožarijo zaradi (zelo) podobnih imen in naslovov (Windows in Lindows), a tokrat Redmondski velikan precej verjetno pretirava. Tako je 17-letni kanadski študent Mike Rowe registriral domeno www.MikeRoweSoft.com, kar pa ga je sedaj pripeljalo do srečanja z Microsoftovimi odvetniki. Ti so mu ponudili da jo odkupijo za 10 dolarjev, ko pa je le-ta hotel 10.000 dolarjev, so nameravali domeno iztožiti, ker "naj bi Mike Rowe posedoval domeno samo zaradi izkoriščanja Microsofta".

Da Mikeova domena in domena Microsofta nimata ničesar skupnega, razen dejstva, da se podobno izgovorita (oz. zazvenita), Microsoft seveda ne dojame. Mikeova stran, MikeRoweSoft.com, trenutno ne deluje, vendar če vas zanima njena vsebina, lahko kliknete sem za Googlov shranjeni vnos.

26 komentarjev

Googlov iskalni hrošč povzroči ne-prikazanje več strani

The Register - Hrošč, ki se je pojavil v Googlovem iskalnem algoritmu, povzroči pri določenih nedolžnih straneh, da se obravnavajo kot spam. Tako je eden izmed "poklicnih spamerjev", Elwyn Jenks, ustvaril serijo domen, ki so bile med seboj močno povezane, kar je povzročilo, da je Googlov PageRank-er močno dvignil oceno teh strani, kot posledico pa je to povzročilo popolno zmedo in zrušenje algoritma.

Kako bo vse skupaj vplivalo na povezave, ki jih Google deli z nami v prihodnosti, bomo še videli, a verjetno smo lahko prepričani, da bodo fantje in dekleta pri Googlu našli pametno in uporabno rešitev. Klik čaka!

Slo-Tech verjetno ne bo razglašen za spam ...

4 komentarji

Google upihnil peto svečko

Googlova očeta

vir: BBC
Google - Sicer malce pozno, a takšen jubilej je vsekakor potrebno omeniti. Google, najpomembnejši spletni iskalnik, največji katalog spletnih strani (in največkrat uporabljena beseda v forumu ;)) je v nedeljo praznoval peto obletnico svojega obstoja. 7. septembra 1998 sta Sergey Brin in Larry Page, ki sta tedaj izdelovala doktorsko nalogo na Standfordski univerzi, v Menlo Parku v Kaliforniji začela projekt, sprva namenjen le univerzitetni rabi, ki se je razširil bolj kot sta tedaj pričakovala v najdrznejših sanjah in postal svetovni katalog internetnega znanja. Klik, več o Googlovi zgodovini.

8 komentarjev

Za kratek čas...

Google - Se še komu zdi rahlo ironično, da Google uvršča sebe šele na tretje mesto med iskalniki? Ne verjamete? Kliknite na to povezavo! To za marsikoga ni nevemkakšna novica, je pa vseeno zelo zabavno dejstvo. Kaj mislite? So ljudje pri Googlu šlampasti (ker po moje ne bi imeli veliko dela, da priredijo prvi zadetek) ali preprosto preveč pošteni, da bi posegali na tak način v delovanje njihovega iskalnega strojčka?

8 komentarjev