»

Znižanje cen procesorjev

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da se nam prihodnji teden obeta tradicionalno avgustovsko znižanje cen procesorjev. V ponedeljek bo tako Intel najhitrejše Pentiume 4 pocenil za 18 do 35 odstotkov; tako bo naprimer 3,6 GHz-različica stala 417, dvesto, štiristo in šesto megahercev šibkejše pa 278, 218 in 178 dolarjev. Celeroni naj bi se pocenili za 6,7 - 13,5 odstotka. AMD bo seveda sledil hudemu tempu, ki ga narekuje Intel, in pocenil svoje procesorje za 30 - 35 odstotkov. Pentium 4 Extreme Edition in Athlon 64 FX se najverjetneje ne bosta pocenila, še poročajo. Več o tem.

21 komentarjev

Dothani februarja

X-Bit Labs - Pri X-Bit Labs poročajo, da bo Intel uradno predstavil novo družino Pentiumov M za prenosnike 16. februarja prihodnje leto. Procesorji, ki se za zdaj imenujejo še s kodnim imenom Dothan, bodo dostopni s takti od 1,6 GHz do 1,8 GHz, kasneje pa tudi kaj več. Vsebovali bodo dvakrat več predpomnilnika L2 kot njihovi predhodniki Baniasi, tj. 2 MB. Zastran večjega predpomnilnika in višje frekvence bodo procesorji navzlic 0,09-mikronski tehnologiji izdelave porabili do 31 W električne energije, medtem ko je Baniasi 24 W. Več o tem.

0 komentarjev

P4 3,22 : Athlon XP 3200+

Pregled AMDjevih in Intelovih procesorjev

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware - Pa smo spet pri boju med gigantoma. Tako kot sta v grafičnem svetu večna rivala ATi in nVidia, sta si v svetu procesorjev največja konkurenta Intel in AMD. Da bi ugotovili katero podjetje ima prednost v "višjem" razredu procesorjev so na Tom's Hardware med seboj primerjali Pentiuma 4 s 3200 MHz in AMD-jevega Athlona XP 3200+. Kljub nižji frekvenci slednjega naj bi bila procesorja primerljiva (predvsem zaradi cene), čeprav je v skoraj vseh testih zmagal Intel. A bolj bo zanimivo, ko bo AMD poslal na trg serijo Athlonov 64 in Intel serijo svojih Pentium petic.

3 komentarji

MSI priznal navijanje FSB-ja

Tom's Hardware - Na nedavnem testu matičnih plošč z novim Intelovim čipovjem 865, o katerem je poročal tudi Slo-Tech, so v laboratorijih strička Toma, opazili kaj nenavaden pojav. Po podrobnem pregledu rezultatov testov so pri MSI-jevi plošči Neo 2 odkrili nadvse prebrisan trik. Gre za t.i. dinamično navijanje FSB med poganjanjem aplikacij. Spremembe so med 6 % in 8 %, s čimer se avtomatično navija tudi procesor. Novica seveda ne bi bila tako zanimiva, če ne bi omenjena lastnost bila razmeroma dobro prikrita, saj je ni moč zaznati s sicer temu namenjenimi programi, kot sta npr. WCPUID ali SiSoft Sandra.



Zadeva najverjetneje ni vredna skrbi, jo je pa seveda moč razumeti tudi kot poizkus prehitevanja konkurence po desni in nategovanje...

4 komentarji

Albatron PX845PEV-800 Limited Edition

SubZero Tech - Kot vsi vemo, bo Intel kmalu na trg poslal procesorje Pentium 4 z 800 Mhz FSB. Na trgu je že nekaj takih plošč, ki tak FSB podpirajo, ampak večinoma le navitega.

Pri podjetju Albatron pa so izdali omejeno serijo v naslovu omenjene matične plošče. Temelji na i845PE vezju, ter ima 3 DDR333 pomnilniške reže. Kot sem že omenil, podpira 800 Mhz FSB, navitega ali pa že tovarniško "narejenega". Podpira Pentium 4 procesorje (Willamette, Northwood, Prescott). Plošča ima veliko dodatkov, kot so npr. 6 USBjev 2.0/1.1 (4 na pomožnem kablu), mrežno kartico, nekaj ventilatorjev, itd. Ima 5 PCI rež ter en AGP 4X priključek.

Ta izdelek so testirali na SubZero Tech in ugotovili, da gre za zelo dobro...

0 komentarjev

Novo SIS655 vezje

X-Bit Labs - Podjetje SIS, eno izmed največjih izdelovalcev naborov za matične plošče, je izdalo novo dvokanalno vezje za Intel Pentium 4 procesorje. Poimenovali so ga SIS 655.

Na X-Bit Labs so si pobliže ogledali ploščo s tem vezjem podjetja Gigabyte. Novo vezje se obnese zelo hitro, a še vedno ne prehiti pošč z Intelovim čipovjem. Vezje podpira Hyperthreading, dvokanalni pomnilnik, AGP 8X, ipd. Podpira module DDR 266 ter DDR333. Čipovje se je na žalost obneslo slabše od pričakovanega v igrah in OpenGL aplikacijah. Ne glede na ostalo pa je nedvomno najmočnejša stran novega SIS vezja cena. Če vzamemo za primer, stane Granite bay okoli 200 dolarjev, SIS 655 pa 140 zelencev, kar je precejšnja razlika. Vendar pa ne bo to vezje obstalo...

2 komentarja