»

Hitachi: 30 GB na 1,8 palca

Slo-Tech - Hitachi Global Storage Technologies, naslednik velikega IBM-ovega oddelka za razvoj strojne opreme za trajno pomnjenje podatkov, je predstavil novo vrsto trdih diskov. Travelstar C4K60 spada v razred diskov s premerom 1,8 palca in nudi kapaciteto do 30 GB. Namesto običajnih priključkov za PC uporablja prikjučke ZIF (zero insertion force), tako da je primeren za uporabo v prenosnih napravah, kot so na primer čedalje bolj priljubljeni predvajalniki MP3. Pa ne le zaradi primernosti priključkov, pač pa tudi zaradi prostora, ki ga je zaradi novega načina priklopa 10% več, in zaradi manjše porabe energije. Klik!

1 komentar

SATA tudi v prenosnikih

X-Bit Labs - Naslednik že starega paralelnega ATA, SATA, se je v namiznih računalnikih že dobro prijel, medtem ko mu preboj v prenosnike uspeva šele sedaj. Fujitsu je tako danes najavil nov disk MHT-BH, ki je namenjen prenosnim računalnikom, in kot prvi 2,5'' disk podpira standard SATA. Plošče se bodo vrtele s 5400 obrati na minuto, disk pa bo dostopen kot 40, 60 in 80 GB različica. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Več o tem.

0 komentarjev

Novi Hitachijevi diski za prenosnike

X-Bit Labs - Hitachi Global Storage Technologies je danes objavil, da bo v bližnji prihodnosti izdal dve novi družini diskov namenjeni prenosnim računalnikom. Poimenovani bosta Travelstar 5K80 in 7K60. Slednji se bodo vrteli s 7200 rpm, kar jih postavlja na prvo mesto prenosnih diskov glede hitrosti, diski počasnejše družine pa se bodo vrteli z zgolj 5400 rpm. Počasnejši bodo dobavljivi v kapacitetah med 20 in 80 GB, hitrejši pa le v 60-gigabajtni inačici. O ceni še ni podatkov, prve pošiljke pa bodo na pot krenile še ta mesec. Več specifikacij.

0 komentarjev

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

Najprostornejši mini disk na svetu

X-Bit Labs -

Hitachi Global Storage Technologies oz. kar je ostalo od IBM-ove proizvodnje trdih diskov, je danes predstavil nov minidisk. Njihov štirigigabajtnež formata Microdisk se s svojo velikostjo ene inče (2.54 cm) uvršča med najmanjše velike diske sveta. Disk vsebuje nekatere nove tehnologije, ki so tokrat predstavljene premierno ter vsebujejo dvakrat manjše sestavne dele od predhodnih. Originalna novica na tem naslovu.

1 komentar

Nič več IBM diskov

X-Bit Labs -

Po poročanju X-Bit Labs je IBM včeraj uradno objavil, da je s podjetjem Hitachi sklenil dogovor o združitvi programov proizvodnje trdih diskov. Novoustanovljeno podjetje, ki bo proizvajalo diske, se bo imenovalo Hitachi Global Storage Technologies.

Pod tem dogovorom je Hitachi v resnici kupil večino IBM-ovih oddelkov, ki se ukvarjajo z diskovjem, s ceno dveh milijard dolarjev. 70 odstokov celotne vrednosti je Hitachi že plačal, preostanek pa bodo plačali v prihajajočih treh letih.

Podjetje bo imelo sedež v San Jose, Kalifornija, kjer bodo zaposleni tako IBM-ovi kot nekdanji Hitachijevi inženirji. V celotnem podjetju bo tako približno 24.000 zaposlenih, med katerimi bodo glavnino (slabih 67%) predstavljali IBM-ovi ljudje, svoje tovarne pa bo imelo na enajstih raličnih krajih sveta. Klik!

10 komentarjev