»

Zmanjšanje porabe pri grafičnih karticah

X-Bit Labs - S pojavom vedno novejših grafičnih kartic, se je konstantno povečevala tudi njihova poraba električne energije. Septembra 2005 so pri X-bit labs za Radeon X1800 izmerili porabo kar 112,2 W ( klik). Nekaj mesecev kasneje so test ponovili z enako kartico in enakim BIOS-om, rezultat pa je bil ''le'' 103,1 W ( klik). Poraba se je tako zmanjšala za skoraj 10%.

ATI je poleg tega predstavil nove različice BIOS-ev za grafične kartice najvišjega razreda, ki v primeru, da trenutne aplikacije ne potrebujejo polnega 3D izkoristka, zniža frekvence grafične kartice. Obenem je ATI v svoje grafične procesorje vgradil t. i. dynamic clock gating technology , ki je sprva bila uporabljena v grafičnih čipih, namenjenih prenosnikom. Le-ta omogoča, da se neuporabljeni deli grafičnega procesorja izklopijo in s tem pripomorejo k znižanju porabe.

Podobnih prijemov so se lotili tudi pri konkurenčni nVidii, saj so tudi oni uporabili tehnologije, sprva namenjene grafičnim procesorjem za prenosnike. Poleg...

12 komentarjev

Testa na X-Bit Labs

All in Wonder 9700 Pro

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Tokrat so na X-Bit Labs na test postavili dve zanimivi komponenti. in sicer All in Wonder 9700 Pro ter prenosni Sonyjev pekač ter hkrati predvajalnik MP3 glasbenih datotek. Verjetno ste karakteristike te, do nedavnega še najhitrejše grafikulje za neprofesionalno rabo, slišali že velikokrat. Zato pa naj vam le povem, da so testirali inačico All in Wonder, ki ima poleg standardne opreme priložen še dokaj velik kupček strojne ter programske opreme, med drugim tudi daljinski upravljalnik. Klik! Sonyjev prenosnež pa se lahko pohvali z za svoje razmere visoko hitrostjo zapisovanja CD medijev, saj peče pri hitrosti 24x, poleg vsega pa bo navdušil vse DVD-navdušence, saj bere tudi ploščke sedanjosti. Namenjen je predvsem...

0 komentarjev

Tyan Tachyon G9500 Pro

X-Bit Labs -

Ponovimo že ničkolikokrat slišano lekcijo za osvežitev spomina: Radeon 9500 Pro je grafična kartica iz ATi-jeve serije R300, v kateri najdemo tudi Radeona 9700 Pro, od katere se šibkejša grafikulja razlikuje le po frekvenci procesorja in pomnilnika (275/540 MHz) ter širini pomnilniškega vodila (128-bit).

Na X-Bit Labs so si ogledali Tyanov model te grafikulje. V testih se je na privzetih nastavitvah obnesla odlično, nakar so jo tudi navili. Tudi tu je blestela. Več o samem preizkusu si lahko preberete tukaj.

3 komentarji

Domač test Radeona 9500pro

Connect3D 9500pro

slo-system - Na Slo-System sem podrobneje opisal grafično kartico Radeon 9500 Pro, podjetja Connect3D. Kartica se po videzu ne razlikuje od referenčnega 9500 Pro ter ima enake specifikacije:

  • 128 MB Infinion 3,0 ns spomina, ki deluje na 270 MHz (540 MHz DDR)

  • GPU deluje pri 275 MHz

  • podpira DX9

  • deluje v 8x AGP načinu

  • uporablja 128-bitno podatkovno širino za pomnilnik

Uporabil sem 3DMark2001SE, 3DMark2003 in Codecreatures PRO. Testiral sem tudi v igrah in sicer v Serious Samu: The Second Encounter, Quaki 3: Arena in Retrun to Castle Wolfenstein, ter Unreal Tournament 2003.

Prosim da ocenite moje delo in poveste kaj vam je všeč in kaj ne, da bo naslednji test še boljši. Test grafičnih kartic Radeon...

4 komentarji

ATI uradno začel s prodajo Radeona 9600 Pro

Radeon 9600 PRO

vir: Digit Life
Digit Life - ATI, kanadsko podjetje, znano predvsem po svojih grafičnih karticah, je podalo uradno obvestilo, da je začelo s prodajo Radeon 9600 PRO grafičnih kartic. Le-te naj bi bile rdeča nit prodaje ATIjevih kartic in naj bi stale pod 200 ameriških dolarjev, sodeč po izjavi za tisk. Na ta trenutek smo dolgo čakali, saj smo Radeona 9600 PRO, ki je osnovan na Rv350 čipu in grajen v 0.13-mikronski tehnologiji, že spoznali pred več kot mescem dni. Povezava do originalne novice.

6 komentarjev

Tyan Tachyon G9500 Pro

HotHardware - Radeon 9500 Pro je grafična kartica, ki se je med uporabniki zelo priljubila s svojim odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo. Tokrat so si na Hot Hardwareu pobliže ogledali Tyanov model te grafikulje. Kartica ima pokrito jedro z velikim hladilnikom in pomnilnik z rebri. Sepcifikacije smo že velikokrat omenili in jih najdete v testu -- kartico so stestirali in ugotovili, da gre za dober izdelek in ji prisodili kar visoko oceno -- 9,5. Klik!

0 komentarjev

Tyan Tachyon G9700 Pro

X-Bit Labs - Tyan -- tajvansko podjetje, ki je znano po svojih matičnih ploščah -- je nedavno izdalo svojo verzijo ATI-jevega Radeona 9700 Pro. Že na pogled izgleda dokaj dobro, predvsem zaradi svojega kar velikega hladilnega sistema. Ta Tyanov produkt so si ogledali na X-bit Labs; za razliko od pravih ATI-jevih modelov ima z rebri prekrit tudi pomnilnik. S takim hladilnim sistemom bo pripravljen tudi na delovanje pri višjih hitrostih od privzetih (beri: navijanje [:D]). Opravili so nekaj testov kartico tudi navili. Za primerjavo so dodali še Sapphirejev model. Rezultati so zanimivi, zato -- klik!

2 komentarja

Defektni Radeoni v prodaji

X-Bit Labs -

Poročali smo že, da naj bi bilo možno Radeona 9500 spremeniti v 9700 verzijo. Zadeva je seveda super dobra, a danes so se pojavili na spletu namigi, da vseh kartic ne moremo tako modificirati. A?

Po poročanju X-Bit Labs namreč okrog 30 odstotkov kartic takšnega posega ne preživi; začnejo delovati nestabilno ali pa se pojavijo artefakti. Na žalost jim še ni uspelo ugotoviti, kako te - do modificiranja neprijazne kartice - ločiti. Zatrdili so le, da to ni odvisno od različice BIOS-a in deklariranih frekvenc delovanja. Zakaj je to tako?

Pojavljata se dve razlagi. Po prvi naj bi sámo modificiranje tako poškodovalo kartico, da le-ta ni več zmožna brezhibno delovati. Druga, po mnenju X-Bit Labs verjetnejša teorija, pa pravi, da so nekateri Radeoni 9500 pravzaprav defektni Radeoni 9700. V tovarnah namreč vse Radeone 9700 testirajo in rahlo defektne izločijo, razen če se napaka ne skriva v štirih cevovodih. Ti potem enostavno postanejo Radeoni 9500.

No vsekakor ni vse tako črno, saj je...

13 komentarjev