»

Suma Geforce4 Ti4200

Digit Life - Digit-life-ovci so si ogledali 3 Sumine kartice, ki temeljijo na Nvidiinem čipu Geforce4 Ti4200. Prva Suma Platinum GeForce4 Ti 4200 64 MB in druga Suma Platinum GeForce4 Ti 4200 SE 64 MB imata obe, kot že ime nakazuje po 64 megabajtov DDR pomnilnika proizvajalca Hynex, ki pri prvi deluje pri frekvenci 250 (500) MHz, pri drugi pa pri 275 (550) MHz. Tretja kartica Suma Platinum GeForce4 Ti 4200 SE 128 MB pa ima 128 megabajtov DDR pomnilnika, prav tako proizvajalca Hynix delujočega pri 275 (550) Mhz z dostopnim časom 3.3 ns. Procesor pri vseh treh karticah deluje z 250 milijoni cikli na sekundo [:P] . Kartice se po izgledu le malo razlikujejo od referenčne Nvidiine kartice, imajo pa lastnost, ki jo ceni vsak overclocker in to so dobre navijalske zmožnosti. Jedro jim je uspelo najbolj naviti pri drugi kartici, in sicer iz 250 na že, za Geforce 4 Ti 4200 čip, kar zavidljivih 320 MHz, pomnlinik pa pri tretji, in sicer iz 550 MHz na 715 MHz. To je navitje za realnih 82 MHz, kar je brez...

0 komentarjev

Še je upanje

X-Bit Labs - Gainward naj bi, sodeč po podatkin na x-bit labsu, izdal še zadnjo serijo GeForce2 Pro kartic. Seriji bo ime GeForce2 Pro 400 in bo imela 64 MB pomnilnika z oznako 4.5ns. Gainward bo kartico precej navil. Tako bo pomnilnik deloval na 450 MHz, za razliko od običajnih 400 MHz, kar je že zelo blizu Ultri. Jedro bo naviti s standardinih 200 MHz na 220 MHz. Kako bo Gainward zagotovil zadostno hlajenje, še ni znano. Ali jo bo povezal s ThermalTake-om kot Hercules ali pa bo sam našel rešitev? Kartica bo imela tudi TV-Out izhod. Upamo lahko samo, da bo prišla v Slovenijo. Ali pa če počakate na GeForce3 MX, ki naj bi izšla nekje jeseni. Bomo videli...

1 komentar

Še ena GeForce3

X-Bit Labs - V zadnjem času se proizvajalci GeForce3 kartic pojavljajo kot gobe po dežju. Skoraj vsak teden se pojavi nov, ki naznani, da bo tudi on izdeloval grafične kartice na GeForce3 čipu. Na žalost pa si je večina teh kartic, po sposobnostih in lastnostih, podobna kot jajce jajcu.
Tokrat je kartico na najnovejšem Nvidiinem čipu napovedala korejska SUMA. Specifikacije so...standardne. Čip bo deloval pri 200 MHz, pomnilnik pa pri 460 MHz. Kartica bo izšla v dveh različicah. SUMA Platinum GeForce3 in SUMA Platinum GeForce3 SE. Razlika med obema je, da bo pri drugi še TV-Out izhod. Kar je pri karticah zanimivo, je njuna estetika. Obe kartici bosta namreč črni. Medtem ko bodo hladilniki in ventilator platininaste barve (njam!). Pa še ena stvar je. SUMA bo kartici prodajala v lepi, estetski kovinski škatli! Na žalost pa so vse te "posebnosti" (le) estetske narave.

1 komentar

Samsung najavil 500MHz DDR DRAM čipe

X-Bit Labs - Samsung, ki se zadnje čase razvija v pravega velikana pomnilniške industrije, je danes najavil prve 128MB DDR DRAM čipe, ki uradno delujejo pri 500MHz (250MHz DDR). Že v zelo bližnji prihodnosti bodo te čipe začeli pošiljati raznih proizvajacem grafičnih kartic, to leto pa nameravajo samo s tem pomnilnikom zaslužiti okoli 700 milijonov $. Glede na ta podatek je mogoče sklepati, da bo 500MHz DDR pomnilnik do konca tega leta postal nekaj povsem vsakdanjega na grafičnih pospeševalnikih. V bistvu je 500MHz pomnilnik neuradno že sedaj v uporabi... recimo Leadtekov GeForce2 Pri je opremljen s 5ns EliteMT čipi, ki delujejo pri 500MHz.

0 komentarjev

Testa SUMA Platinum GeForce2 kartic

Digit Life - Na Digit Life ( BTW, kul novi design... ) so objavili test SUMInih Platinum GeForce2 GTS/MX kartic. Če se spomnite novice izpred nekaj dni, je SUMA tisto podjetje, ki na kartice pritrjuje velike hladilnike in ki uporablja kvaliteten 5.5ns Hyundai pomnilnik ( vsaj na dražjih modelih... ). Mene je prav zanimalo, kako se te kartulje obnesejo in moram reči, da nisem bil razočaran. Testi si lahko ogledate tukaj, jaz pa upam, da se bo našlo kakšno slovenesko podjetje, ki bi jih bilo pripravljeno uvažati, saj je tudi cena navse ugodna!

7 komentarjev

Najbolj overclockabilna GeForce2 kartica

X-Bit Labs - Podjetje SUMA ( urg? ) je najavilo verjetno najbolj overclokabilno GeForce2 Pro kartico, SUMA Platinum GeForce2 Pro. Tako kot druge kartice, je tudi ta opremljena s Pro procesorjem in 5ns pomnilnikom, ki deluje pri 400MHz. Razlika med SUMIno in drugimi karticami pa je v tem, da to podjetje uporablja kvaliteten 5ns Hyundai pomnilnik, medtem ko se drugi proizvajalci zatekajo h komaj zadostnem 5ns EliteMT pomnilniku. Že samo iz tega podatka lahko sklepamo, da gre za zelo overclockabilno kartico, SUMA pa se je še dodatno potrudila in na pomnilnik namontirala pin-fin hladilnike ( vsi, ki ste kdaj videli Alpha hladilnike veste, o čem govorim ), ki hladijo precej bolje, kot navadni. Seveda se tudi procesor hladi pod masivnim hladilnikom. Vsekakor gre za sanjsko kartico vsakega overclockerja!

6 komentarjev