»

nVidia še enkrat na DDR-II

X-Bit Labs - nVidiina NV 30 serija je bila po specifikacijah zelo zmogljiva. Ena izmed dobrot je bila uporaba DDR-II pomnilnika. Ob izidu pa se je na žalost izkazalo, da grafikulja še ni pripravljena za delo pri takih frekvencah, saj se je pomnilnik prekomerno grel in enostavno ni pridelal dovolj dobrih rezultatov, da bi opravičili ceno. Pri NV 35 so uporabili DDR-I pomnilnik, kar se je izkazalo za pametno potezo, a sedaj zopet segajo v hitrejše vode.

nVidio še vedno mika visoko zmogljivi DDR-II, zato so se odločili, da se bo z novimi čipi NV 36 in NV 38 uporabil prav ta. NV 38 -- kodno ime za Geforce FX 5700 Ultra -- bo pripravljen za DDR-II s frekvencami med 475 MHz in 900 MHz. Prav tako bo to prvi nVidiin GPU izdelan v 0.13 mikronih pri IBM-u. Tudi vodilni proizvajalci, kot so ASUStek, Sparkle, Gainward in Albatron so grafikulje, temelječe na teh GPU-jih že najavili. Klik!

8 komentarjev

NV35 bo GeForce FX 5900 Ultra

Techconnect - Po poročanju TechConnect se je nVidia odločila svoj najnovejši grafični čip NV35 poimenovat kar GeForce FX 5900 Ultra. Luč sveta naj bi ugledal 14. tega meseca, teste pa lahko pričakujemo v kratkem. Seveda bo najnovejši grafični čip hitrejši od 9800 Pro in 5800 Ultra, a velikih razlik naj ne bi bilo. Največje razlike naj bi se pokazale pri velikih ločljivostih, omogočenem glajenju robov FSAA in anizotropnem filtriranju.

Seveda pa ima ATI že pripravljen odgovor na FX 5900 Ultra, a so se odločili da želijo najprej videti zmogljivosti NV35. Kot pravijo ima R350 še velike arhitekturne potenciale in najboljši dokaz naj bi bil Radeon 9800 Pro podjetja POWERCOLOR z 2 ns pomnilnikom in višjimi frekvencami grafičnega procesorja in pomnilnika. Več!

7 komentarjev

NV30 ni izpolnila pričakovanj

Tech Seekers - nVidia nas je močno razočarala, saj smo od njenega čipa NV30 pričakovali veliko več, za napake pa je krivila vse razen sebe. Tokrat pa so vodilni možje nVidie priznali, da NV30 Ultra, poznan tudi kot Geforce FX 5800 Ultra, ni izpolnil vseh stvari, ki so jih s partnerji pričakovali. Zagotavljajo pa, da se z Geforce FX 6800 Ultra, ki vsebuje čip NV35 in naj bi na tržišče prišla okoli junija, ista napaka ne bo ponovila. Več o tem ...

2 komentarja

NV35 končno pravi odgovor na Ati R9800

Chip Online - Izgleda, da bo pomlad nadvse zanimiva, saj naj bi nVidia osvežila svoj najzmogljivejši GPU. Spodrsljaj NV30 bo ob NV35 hitro pozabljen in kot vse kaže, bo pravi odgovor na ATI-jev R350. NV35 bo imel naslednje lastnosti;
  • 256-bit spominsko vodilo
  • 500 MHz GPU
  • 500 MHz DDR1
  • tišje hlajenje (drugačen dizajn kot NV30)
Prvi silicij je že narejen, tole pa so prvi vtisi iz Cebita, kjer so kartico pokazali redkim izbrancem.
Pri testu Quake 3 s 1600x1200 4xAA 8x AF je NV35 dobil 111 FPS v primerjavi z 48 FPS NV30, obe kartici pa sta bili zaradi primerjave nastavljeni na hitrost GPU-ja 250 MHz ker je pač NV35 še prototip ...

15 komentarjev

Test GeForceFX 5800 Ultra

vir: Guru 3D
Guru 3D - Pri Guru3D so se res potrudili in napisali izredno temeljit test najnovejše, zdaj že kar kontroverzne grafične kartice Geforce FX, narejene po referenčnem designu Nvidia. Test je dolg kar 24 strani, v njem se natančno posvetijo vsakemu detalju te kartice. Zaključek, odličen izdelek z odličnimi lasnostmi, najhitrejša kartica trenutno, draga ter glasna ob izbiri FX Flow hlajenja. Res zanimivo branje.

7 komentarjev

GeForce FX 5800 Ultra

Hardware Zone - No, očitno so se stvari pri nVidii že začele premikati, saj se na medmrežju pojavlja vedno več testov FX serije. Na Hardwarezone spisali res obsežen test o nVidini mojstrovini imenovani GeForce FX 5800 Ultra. Kartica bo imela 8 cevovodov, 256 MB DDR II pomnilnika in procesor, ki bo tiktakal na skoraj neverjetnih 500 MHz. To zverino pa bo hladil sistem OTES, ki deluje kot nekakšna izpušna cev, saj vroč zrak odvaja skozi zadnjo stranico ohišja.

2 komentarja

Bo GeforceFX omejena serija?

več strani - Na spletu krožijo govorice (klik ter klik), da naj bi nVidia podjetju Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, njenemu proizvajalcu čipov, naročila, naj podjetje ustavi proizvodnjo NV30 procesorjev, ko bo število "naštancanih" doseglo 100.000. Novica je nepotrjena ter nekomentirana s strani nVidie, a vseeno izgleda, da bo GeforceFX le neka prehodna faza do kartic, ki bodo grajene na čipih NV31, NV34 ter NV35. Če se bo to izkazalo kot resnično, potem ne rabimo biti geniji, da ugotovimo, da je bila splavitev NV30 forsirana zaradi pritiskov s strani ATI-ja. Ali mislite, da bi nVidia izdala NV30 tako kmalu, če ji ATI ne bi grozil z že izdanim ter huronsko hitrim 256-bitnim Radeonom 9700 Pro? Močno dvomim. Klik!

30 komentarjev

Renderiranje filmov v realnem času?

The inquirer - Če gre verjeti temu poročilu na The Inquirer, se lahko bojimo, da bomo kaj kmalu lahko ugledali fotorealistične igrice. nVidia, naš najbolj napredni (heh :)) proizvajalec grafičnih procesorjev za igričarje, je pred časom naznanila, da bi lahko njen procesor (nVidia George Ti4600) lahko v realnem času zrenderiral film Final Fantasy, in to s 24 sličicami v sekundi. To so tudi poskusili na Athlonu XP 2100+ s 256 MB pomnilnika. Avtor je baje ostal odprtih ust, saj je zadeva tekla tekoče z izjemo občasnih izpadov sinhronizacije med zvokom in sliko. Vizualni efekti naj bi bili identični kot v filmu, čeprav v to dejstvo močno dvomim. Če je na temu vsaj pol resnice, se jaz 3D Marka 2002 že bojim [:D]. V pričakovanju DirectX 9, Matroxove Parhelie, nVidiinega DreamForcea, ATIjevega R300 ter igric, ki bodo to pošastno moč celo deloma izkoriščale...

11 komentarjev