»

Desktop-Tualatin mrtev?

The inquirer - Naslednikov trenutnega P3 procesorja, 0.13 mikronskega Tualatina, naj ne bi bilo več. No sicer pa sem o tej možnosti že nekaj časa nazaj govoril, sedaj pa naj bi se izkazalo za resnično. Tako naj bi Intel vse stavil na njihove P4 procesorje. Trenutna situacija pri Tualatin procesorjih je zelo zanimiva. Medtem ko lahko na Japonskem že kupujejo 1133MHz in 1200MHz procesorje Intel še vedno ni uradno najavil teh procesorjev. Pa tudi na uradni strani Intela lahko dobimo sheme in podatke o teh procesorjih. Vendar pa teh procesorjev ne najdemo med tabelo produktov, kot tudi ni nobenih cen za ta dva procesorja. Pri serverski različici Tualatina pa je podobno. No kakorkoli že. Bomo videli kako se bo vse razpletlo. Po poročanju The Inquirerja naj bi serverska različica bila dobavljiva. Prav tako pa lahko pričakujemo Celeron različico Tualatin procesorja.

0 komentarjev

Coppermine-T in Tualatin

OC Workbench - O Copperminu in Tualatinu je bilo na Slo-Techu že veliko govora. Specifikacije so bile omenjene, tako da bi moral skoraj vsak od vas vsaj malo poznati ta dva procesorja. Specifikacije pa ne pomenijo nič, če procesorjev niste videli na slikah. Vsaj tako pravijo na tej strani, kjer so primerjali Coppermina-T in Tualatina. Tokrat ne gre za kakšne hude primerjave. Na tej strani se nahajata samo dve sliki, ki kažeta Coppermina-T in Tualatina iz sprednje in zadnje strani. Procesorja sta si precej podobna, tako, da ju lahko nevešče oko kaj hitro zamenja. Če ste se odločili za nakup Tualatina, bodite zato še posebej pozorni. Namig: če niste prepričani, ali imate v računalniku Copprermina-T ali Tualatina, je tu še vedno dobri stari WCPUID. Problem rešen.

0 komentarjev

Tualatini na poti

X-Bit Labs - Po pravici povedano mi vse to mučkanje okoli Tualatinov že močno preseda, toda v primeru, da koga zanima: sodeč po tej strani, je Intel že začel s testno proizvodnjo prvih primerkov teh 0.13 mikronskih procesorjev. Kot že veste, bo Tualatin jedro primarno namenjeno Mobilnim procesorjem ter pozneje cenejšim Celeronom2. Pojavili se bodo tudi Desktop Tualatin Pentiumi III, toda Intel se na vso moč (beri: z nenormalno visokimi cenami) trudi, da ta procesor ne bi zasenčil Pentiuma4. Kakorkoli, ta nova poročila dokazujejo, da so govorice o Intelovih težavah s prehodom na 0.13 mikronov lažne. To je potrdil tudi Sunlin Chou, eden izmed vodilnih mož Intela.

2 komentarja

Tualatini samo za prenosnike

VR - Zone - Na IDFju, ki se je zgodil v Taipeiju, je v javnost pricurljalo nekaj zanimivih novic v povezavi s prihajajočimi 0.13 mikronskimi nasledniki Pentiumov3, Tualatini. Sicer je že nekaj časa bilo jasno, da bo Intel naredil vse, da bi v Desktop trgu prevladal Pentium4, ter da bo zato na nek način okrnil Tualatina (ki bi bil prevelika konkurenca Pentiumu4). Najprej so se pojavile informacije o precej višjih cenah dotičnih procesorjev, sedaj pa je postalo jasno, da bo Intel Tualatine popolnoma umaknil iz Desktop področja. Tako bodo procesorji na voljo le v prenosnikih in sicer skupaj z novim i830M (Almador) čipovjem. Dame in gospodje, z zagotovostjo lahko rečemo, da je Pentium3 mrtev. Vsaj kar se nas, navadnih uporabnikov, tiče...

5 komentarjev

Resnica o Tualatinu

X-Bit Labs - O Tualatinu, nasledniku Pentium3 procesorjev se že kar nekaj časa veliko govori. Zaradi tega se je pojavilo kar nekaj nasprotujočih si informacij in težko je izluščiti kaj je res in kaj ni. Na srečo so pri X-Bit Labs dobili precej zanimive informacije o Tualatinu, za katere smo lahko 95% prepričani, da so tudi resnične.
Torej, Tualatin se bo od sedanjih Coppermine procesorjev razlikoval predvsem v tehnologiji izdelave, ki bo 0.13 mikronska. Vse ostale stvari, kot le velikost L2 predpomnilnika in FSB bodo ostale nespremenjene. V bistvu je procesor namenjen zapolnitvi luknje med sedanjimi Pentiumi3 in Pentiumi4, zato so se odločili za (po mojem mnenju) čudno prodajno strategijo: Tualatini bodo stali več, kot Pentiumi4. Intel s tem namerava pospešiti prehod na Pentiume4, toda nekako dvomim, da jim bo uspelo na tako nasilen način. Tualatin jedro bomo videli tudi v Celeronih, ki bodo spremembe deležni nekje v drugem četrtletju tega leta. Takrat bodo Celeroni dosegli 1GHz delovne...

4 komentarji

Intel skubi Tualatina

Ace's Hardware - Tualatin (Coppermine-T), naslednik Coppermina, bi naj prišel med nas nekje v tretjem četrtletju naslednjega leta. Sprva zelo obetaven procesor sedaj postaja vse manj privlačen. Pri Intelu so namreč potrdili, da bo imel le 256KB L2 predpomnilnika (namesto načrtovanih 512KB), ter da za njega ne bo na volljo DDR čipovij. V bistvu bo njegovo čipovje le malce predelan i815E z oznako B.Če je ta poteza pametna ali ne bomo še videli, čeprav so nagibi jasni. Glavni Intelov procesor naslednje leto bo Pentium4, Tualatin s takimi zmogljivostmi pa bi ga zlahka prehitel po popularnosti. Po Intelovem načrtu namreč bi naj Tualatin v prihodnosti zamenjal Celerone, medtem ko bo Pentium4 tisti "ta pravi" procesor.

0 komentarjev