»

Intel naznanil dve novi čipovji in ceno Prescotta

več strani - Intel se je odločil, da bo izdelal dve novi čipovji za svoj trenutno najhitrejši Pentium 4 procesor s prednjim vodilom na frekvenci 800 MHz. To čipovje naj bi bilo zelo podobno kot sedanje i865P, le da bo do podatkov procesor dostopal preko enega kanala, za razliko od i865P, ki za dostop do podatkov potrebuje dva ločena kanala, ki podpirata 400 MHz-pomnilnik. Pri Intelu so ga poimenovali 848P, prej znan kot 865PL. 865GV pa bo deloval podobno kot 848P, le da bo imel že integrirano grafikuljo. Cena prvega nabora bo znašala $31 za izdelek, cena drugega pa naj ne bi presegela 35 dolarjev. Klik!

Hkrati s to novico pa je Intel javnosti naznanil tudi ceno najnovejšega procesorja, sedaj znanega pod kodnim imenom Prescott. Le-ta bo tiktakal pri kar 3,4 GHz, imel 1 MB L2-predpomnilnika, 16 KB L1, 800 MHz FSB, podporo tehnologiji Hyper-Threading, itd. Za to zverino bo treba odšteti zajetnih 640 ameriških zelencev, tu pa velja posebej omeniti, da ta cena velja za 1000 izvodov. Naj pa le še...

0 komentarjev

Intelovo novo označevanje

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo za Pentium 4 in Celeron procesorje uvedel novo označevanje. Procesorji z novimi oznakami bodo na voljo po 12. juniju. Spremembe so naslednje:
- 2D matrix oznaka se bo zmanjšala in bo premeščena na novo mesto;
- od FPO oznake se bo odstranila štriri mestna serjiska številka;
- poleg 2D matrix oznake bo Intel dodal še novo ATPO in štirimestno serijsko številko.

Kombinacijo nove ATPO in FPO oznake pa lahko uporabimo za edinstveno identificiranje procesorja. Klik!

0 komentarjev

Canterwood v akciji

AnandTech - Intelovo novo čipovje za matične plošče je na papirju obetalo veliko. Kako pa je v resnici? To vprašanje so si zadali na AnandTech-u, kjer so stestirali dve plošči. Prva, a malenkost slabša je 8KNXP Ultra, ki jo je izdelalo podjetje Gigabayte. Druga plošča pa je ASUS P4C800 Deluxe, ki pa je tudi malo bolj razkošno opremljena. Obe plošči sta se dobro odrezali, kar dokazuje visok potencial tega novega čipovja.

7 komentarjev

Novi Pentium 4 in Celeron uradno najavljeni

Digit Life - Na strani Digit-Life so nas obvestili, da je podjetje Intel uradno naznanilo prihod novih procesorjev. Na prodajne police kanimu kmalu ugledati procesorje Pentium 4-M 2.5 GHz, mobilni Celeron 2.2 GHz in 1.26 GHz. P4-M in 2.2GHz Celeron podpirata 400 MHz sistemskega vodila, medtem ko 1.26GHz Celeron deluje na 133. Znane so že cene -- Pentium 4-M se bo prodajal za ceno 562 dolarjev, 2.2 GHz Celeron za 149 ter 1.26 GHz Celeron za 107 zelencev. Več o tem ...

0 komentarjev

Intel Xeon DP razkriti

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril novo družino procesorjev, Xeon DP. Najpomembnejše je, da procesorji ne bodo tekli pri 800 MHz-vodilu, temveč še vedno pri 667 MHz. Najprej lahko pričakujemo izid 3,06 GHz-inačice s 512 KB L2 in dvakrat več L3 predpomnilnika ter podporo HyperThreadingu. Cena ne bo pretirana -- 700 zelencev.

V zadnjem četrtletju pa lahko pričakujemo Nocona procesorje, ki bodo v bistvu strežniške izdaje Prescottov. Imeli bodo kar megabajt L2 predpomnilnika, prvi modeli pa bodo tiktakali pri 3,2 in 3,46 GHz.

Tretja novost, ki jo lahko pričakujemo šele prihodnje leto, bo novo dvoprocesorsko čipovje, poimenovano Lindenhurst. Podpiralo bo 667 MHz-vodilo, hitrejši pomnilnik, PCI Express in najhitrejše Nocona procesorje, ki bodo takrat tikatali tudi že pri 3,67 GHz. Več o tem.

2 komentarja

Intel znižuje cene

X-Bit Labs -

Če smo dozdaj poročali samo o AMD-jevem zniževanju cen, tokrat konkurenčna novica. Intel je danes uradno najavil, da namerava z 11. majem znižati cene večine svojih procesorjev. Na prvi pogled nenavadna odločitev dobi smisel, čim izvemo, da bo kakšen teden kasneje Intel izdal nove procesorje z 800 MHz-vodilom in HyperThreadingom (HT) -- tokrat tudi v počasnejših inačicah.

Znižanje bo več kot očitno, saj se bo naprimer cena Pentiuma 2,8 GHz spustila s 375 na 262 dolarjev. Razumljivo, saj bo enako hiter procesor z 800 MHz-vodilom in HT stal 278 dolarjev. Tabela cen.

9 komentarjev

Intel i875P Canterwood

več strani - Končno je v javnost prišlo novo Intelovo čipovje - i875P Canterwood imenovano. Čipi, ki bodo vgrajeni v matične plošče, imajo veliko prednosti pred svojimi predhodniki, saj vodilo (FSB) deluje pri neverjetnih 800 MHz, kar je občutno povečanje od prejšnjih 533 MHz. Novosti pa niso le v vodilu, temveč tudi na drugih področjih, saj bodo vse plošče podpirale SATA in DDR 400. Vse bodo seveda podpirale večnitenje in bodo primerne za P4 procesorje. Za nas so se potrudili in članke spisali na:

6 komentarjev

Intel razkril nov procesor in novo čipovje

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno razkril svoj prvi mikroprocesor, ki podpira 800 MHz-vodilo (Quad Pumped Bus), in novo čipovje i875P, poimenovano Canterwood. Novi trigigaherčni procesor je tako nadomestilo za obljubljene Prescotte, ki jih nismo dočakali. Pentium 4 3.0GHz sprva pravzaprav sploh ni bil zamišljen kot procesor s podporo novemu vodilu, a so Intel v to dejanje prisile težave z 0,09-mikronsko proizvodnjo Prescottov.

Novo čipovje takó podpira Pentium4 procesorje s 400, 533 in 800 MHz-vodilom, DDR ECC pomnilnik in HyperThreading tehnologijo. Cene matičnih plošč grajenih na tem čipovju se bodo gibale okrog 200 dolarjev, medtem ko bo novi Penitum še za enkrat dražji. Več o tem.

0 komentarjev

Vse o ASUS P4C800

X-Bit Labs - Izid Intelovega čipovja i875P, ki se kodno imenuje Canterwood, je sicer še precéj oddaljen, a na X-Bit Labs so vseeno uspeli dobiti nekaj informacij o Asusovi plošči, grajeni na njem. Plošča bo imela
  • podporo za Socket 478 Pentium4 in Celeron procesorje s FSB 400/533/800 MHz;
  • podporo Hyper-Threadingu;
  • i875P čipovje s Canterwood MCH in ICH5R I/O krmilnikoma;
  • štiri DDR podnožja za dvokanalni PC3200;
  • pet PCI in en AGP slot;
  • dva ATA133 IDE in Promiseov SATA krmilnik;
  • osem USB2.0 priključkov;
  • FireWire podpora;
  • gigabiten ethernet in
  • vgrajen 6-kanalni audio sistem.
O ceni še ni podatkov, plošča pa naj bi postala dobavljiva sredi aprila letošnjega leta. Slin, slin.

2 komentarja

Pentium z 800 MHz vodilom

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava Intel v letošnjem aprilu izdati Pentium 4 procesorje z 800 MHz Quad Pumped vodilom. Po neuradnih informacijah bodo za začetek izdali pet modelov s tem vodilom: Pentium4 2,40, 2,60, 2,80, 3,0 in 3,20 GHz različice. Procesor, kodno poimenovan Northwood, ki bo tiktakal pri 3,40 GHz bo izdan kasneje, predstavljal pa bo tudi konec Northwood družine, saj Intel hitrejših procesorjev na tem jedru ne misli več izdajati. Še o čipovjih; potrebovali boste bodisi i875P bodisi i865PE ali pa i865G čipovje, če boste želeli izkoristiti prednosti 800 MHz vodila. Novica.

3 komentarji

Vedno manj mikronov

X-Bit Labs - Intel nadaljuje s svojo agresivno politiko zmanjševanja litografije svojih procesorjev in izdelkov nasploh. Po poročanju X-Bit Labs nameravajo takó pri Intelu že sredi letošnjega leta pričeti s proizvodnjo v 0.09-mikronski tehnologiji. Prav tako sta, vsaj po njihovih besedah, naslednja procesorja, to sta Prescott in Dothan, že izrisana in čakata na začetek proizvodnje. Prescott naj bi se na prodajnih policah znašel še letos. Pojavlja pa se vprašanje, do kam bo zmanjševanje litografije še mogoče. In kaj po tem ...

13 komentarjev