»

Integriran DirectX 9 še letos

X-Bit Labs - Govorilo se je že o tem, da naj bi kanadsko podjetje ATi začelo izdelovati nabore za matične plošče. Sedaj pa je na dan prišla novica, da naj bi v teh naborih našli tudi prvo integrirano grafično kartico s podporo DirectX 9. To bo grafična kartica iz serije RV350 -- Radeon 9600 Pro. Integrirana bo v tako imenovan "južni most" in bo grajena v 0,13 mikronski tehnologiji. To bo prva integrirana grafikulja s podporo deveti verziji Microsoftovega DirectX-a. X-bit labs.

2 komentarja

Nova družina cenejših FXov

X-Bit Labs - nVidia je pred kratkim na trg poslala cenejše inačice močnejšega Geforce FX 5800 Ultra, namreč NV 31 ter NV 34. Kartice so oskubljene verzije NV30 ter so namenjene tistim, ki niso preveč zahtevni in želijo čim boljše razmerje med ceno in hitrostjo. Na X-Bit Labs so si ogledali štiri grafične kartice, dve iz serije NV34 (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra) ter dve iz NV31 (Geforce FX 5600 in 5600 Ultra). Pognali so jih skozi kar precejšnje število testov, saj je članek dolg kar celih 13 strani. Več tehničnih podatkov in rezultatov boste našli v samem testu. Več o tem!

1 komentar

DirectX 9 za vse

Gainwardov hladilnik v vsem svojem sijaju :)

vir: GamePC
GamePC - Pri nVidii so nedavno tega na trg poslali serijo grafičnih kartic, osnovanih na NV34 grafičnem procesorju - da bi zadovoljili tiste manj zahtevne in za manjšo ceno. Kartica pa seveda podpira DirectX 9. Na GamePC so si pobliže ogledali dve grafični kartici iz te serije - obe podjetja Gainward (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra). Obe sta NV34 in zgrajeni v 0,13 mikronih. Seveda obe uprabljata 128-bitno pomnilniško vodilo ter podpirata AGP 8X. Razlikujeta pa se po frekvenci procesorja in pomnilnika. Ultra tiktaka pri 325 MHz/650 MHz, ne-Ultra pa pri 250 MHz/400 MHz.

V testih sta zaostajali za že kar precej starim Ti4600. Torej, če boste kupovali grafično kartico za igranje iger vam nepriporočam, da posegate po teh dveh. Ultra je sicer nekako še sledil Ti4600, drugi pa je...

6 komentarjev

Creative FX 5800 Ultra?

The inquirer - Creative, eden izmed večjih nVidiinih partnerjev v Evropi, se je odločil, da bo kartice s čipom FX 5800 Ultraraje preskočil. Glavni razlog za tako odločitev sta predvsem glasnost, premajhna količina čipov in cena. Ta je namreč previsoka glede na zmogljivost kartice. Proizvajalci to največkrat poskušajo prikriti z veliko količino iger in dodatne opreme (kabli). Čeprav Creative ne bo izdeloval kartic, ki bazirajo na FX 5800 Ultra, bo delal kartice, ki bazirajo na "šibkejših" članih FX družine. Celotna zgodba tukaj.

6 komentarjev

GeForceFX 5200 in 5600

vir: 3DGPU
Slo-Tech - V zadnjih nekaj dneh so nVidiine grafične kartice iz serije FX postale ena izmed najbolj vročih tem o strojni opremi. Videli smo že kar nekaj testov ter člankov, pogum pa so zbrali tudi na 3DGpu in spisali dva ločena testa "cenejših" grafikulj te serije. GeForceFX 5600 je hitrejši in temu primerno tudi dražji od GeForceFX 5200, ki naj bi spadal v "nižji" cenovni razred. Če se vam zdita testa preobsežna in nebi radi izgubljali časa pa si lahko ogledate kratek predogled obeh kartic.

5 komentarjev

nVidia NV31 in NV34

vir: Bjorn3D
Bjorn3D - Vsi se veselijo, ko v roke dobijo GeForca FX in seveda ga morajo še v istem zamahu, ko ga potegnejo iz škatle, tudi vreči v prazen AGP in v istem trenutku z drugo roko prižgati računalnik in ga ... da, testirati. Tako sedaj testi teh kartic rastejo kot gobe po dežju in seveda mora tudi Bjorn3D, ki se kiti z naslovom "Vaš vir za novice nVidie", pristaviti svojo skledico.

Tako so testom podvrgli GeForce FX 5600 Ultra (NV31) in GeForce FX 5200 Ultra (NV34). Naj omenim še eno čudno lastnost tega testa: vsako kartico so testirali na drugi mašini. Zakaj, ne vem, morda pa kje kaj piše. Kartica...

28 komentarjev

nVidia z 0.13 mikroni

DigiTimes - nVidia je danes objavila svoje načrte za prihodnja leta. Po njihovih pričakovanjih naj bi do konca prihodnjega leta izdelali kar polovico čipov v 0.13-mikronski tehnologiji. V tej tehnologiji nameravajo izdelovati predvsem svoje NV30-based čipe, med katerimi je trenutno verjetno najbolj znan GeForceFX. Če jim bo uspelo, bomo pa še videli!

0 komentarjev