»

Cene pomnilnika dosegle enoletno dno

ComputerWorld - Ko se je gospodarstvo začelo pobirati iz brezna, kamor je zgrmelo na začetku finančne krize, se je začela povečevati tudi proizvodnja pomnilnika. Ta je sedaj dosegla takšne količine, da povpraševanje ponudbe ne dohaja. Posledica so najnižje cene v zadnjih 12 mesecih.

Povprečna cena, ki ji sledi DRAMeXchange, je dosegla vrednost 84 dolarskih centov za gigabiten DDR3 DRAM čip, medtem ko je lani aprila in maja znašala 2,80 dolarja. S tem manjka še čisto malo do absolutnega minimuma iz marca 2009, ki je bil pri 81 centih.

Proizvajalci pravijo, da je znižanje do določene mere v prvem četrtletju, takoj po koncu božične nakupovalne sezone, običajno in pričakovano. Proizvajalci računalnikov za pomnilnik običajno zapravijo okoli 10 odstotkov cene, tako da lahko spričo zadnjih znižanj pričakujemo za odtenek nižje...

45 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk na steroidih

The Register - V začetku letošnjega leta je Western Digital začel prodajati svoje dvoterabajtne trde diske, sedaj pa jih je še malo nadgradil. V novo generacijo enako velikih diskov je namestil 64 MB predpomnilnika in dve procesorski enoti, s čimer pričakujejo za četrtino hitrejše delovanje in polovico nižjo porabo energije. Gre za zmogljive diske, ki imajo deklariranih 1,2 milijona ur delovanja pred napakami (MTBF), njihova dejanska velikost pa znaša 2.000.398 MB. Opremili so jih s tehnologijami IntelliSeek, IntelliPark in IntelliPower, ki pametno prilagajajo hitrost vrtenja in skrbijo za nižjo porabo, tako da za branje ali pisanje ta znaša 6,8 W, brez obremenitve 3,7 W, v stanju pripravljenosti pa 0,8 W. Priporočena maloprodajna cena znaša 329 dolarjev.

20 komentarjev

Bitka z 10 000 obrati

Tech Report - SATA -- nov standard, ki napoveduje veliko, a še ni dosegel svojega razcveta, je dobil že kar nekaj predstavnikov. Tokrat so bili v preskus vključeni trije trdi diski, od katerih sta bila dva kompatibilna s SCSI tehnologijo, medtem ko je bil z njima primerjan WD Raptor, ki deluje z že prej omenjenim SATA načinom prenosa. Jasno, da sta SCSI diska močno prehitela Raptorja, a je le-ta še vedno zelo dober upoštevajoč to, da je eden izmed prvih.

1 komentar

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

Eksterni WD

Tom's Hardware - Western Digital ni le izvrsten proizvajalec vgradnih diskov, temveč tudi prenosnih nosilcev podatkov. Na trg so pred kratkim poslali diska s kapacitetami 200 in 250 Gb. Priklopimo jih lahko preko USB2.0 ali Firewire vmesnika, tako kot vgradnji diski pa imata tudi ta 8 MB predpomnilnika. Disk pa ni le hiter, temveč tudi "lep", saj ima pri robu dve svetilni telesi.

2 komentarja

Seagate Baracuda ATA V

Hardware Zone - Zanimanje za SATA očitno narašča in temu primerno je na trgu vedno več diskov s podporo temu novem standardu. Seagate Barracuda ATA V Plus je odlični predstavnik prvih SATA diskov, ki so primerni za masovno prodajo. Kljub temu, da so to eni izmed prvih, premorejo večje hitrosti kot ATA133 diski. Tako kot ostali diski tega tipa ima tudi ta 8 MB predpomnilnika in plošče, ki se vrtijo pri 7200 obratih v minuti. Kapaciteta, ki jo premore, pa je 120 GB, kar bi moralo zadoščati skoraj vsakomur.

4 komentarji

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

Raptorji naprodaj

X-Bit Labs - Western Digital SATA-150 disk poimenovan Raptor, ki so ga predstavili že v februarju, je sedaj dosegel stadij masovne proizvodnje in prodaje, poročajo. Dobavljiv je s kapaciteto 36 GB, plošče pa se vrtijo z 10.000 rpm. Deklariran dostopni čas znaša 5,2 ms, poprečni čas MTBF 1,2 milijona ur. Cena se trenutno vrti med 165 in 180 dolarji. V Sloveniji ga še pričakujemo. Več o tem.

4 komentarji

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

Nov disk

X-Bit Labs - Diskovni gigant Western Digital je danes, dan pred pričakovanji, objavil izid svojega novega trdega diska. Družina se bo imenovala WD Raptor, njihova posebnost pa bo, da se podatkovne plošče vrtijo s kar 10.000 rpm. Diski sicer podpirajo popularen SATA vmesnik, a ne veselite se prehitro. Namenjeni so le strežnikom in zmogljivim okoljem, v domačih računalnikih pa jih boste zagledali le redko. Še tehnikalije: 36 GB podatkov na ploščo, 10.000 rpm, podpora ATA150 (SATA), petletna garancija ter 1,2 milijona ur MTBF. O ceni še ni podatkov. Klik!

13 komentarjev

Fujitsu MAN3367MP

Tom's Hardware - Pri Tomu so testirali disk s kapaciteto 36 GB, dobiti ga je pa možno tudi v velikostih 18, 36 in 72 GB, kar znese 18 GB na eno ploščo. Disk ima veliko predpomnilnika, kar 8 MB, ter teče na vodilu Ultra160 SCSI z 10.000 obrati na minuto, dostopni čas pa se giblje med 4,5 in 5 milisekundami. V testu dosega kar dobre razultate ter kar znosno temperaturo, saj ima med polno obremenitvijo samo 46 stopinj Celzija. Torej, kaj bi še lepšega, saj imamo hiter, dokaj tih in velik disk :D. Za več podatkov pa obiščite tole stran.

0 komentarjev

Novi Seagatov velikan

Seagate - Novice o trdih diskih niso pogosta tema na Slo-Techu, toda novega Seagata enostavno moramo omeniti. Torej, podjetje je predstavilo novi Barracuda disk s kapaciteto 181GB! Zadeva se vrti pri 7200rpm, ima 16MB () predpomnilnika ter deklarirani dostopni čas 7.4ms. Seveda gre za SCSI disk na Ultra160 vmesniku, Seagate pa obljublja, da je ta disk šele uvod v novo Ultra360 serijo. Damn, jaz take zadeve ne bi napolnil še naslednjih par let! Aja, cena... na uradni strani ni podatka, toda šušlja se o 5K DEM.

3 komentarji