»

WD Raptor

X-Bit Labs - Pri podjetju Western Digital so že nekaj časa nazaj izdali trdi disk Raptor. Od ostalih se razlikuje predvsem po tem, da je to prvi SATA disk, ki obratuje z 10000 vrtljaji na minuto, s čimer se postavlja ob bok SCSI diskom. Pobliže so si ga ogledali na X-Bit Labs. Njegova kapaciteta sicer ni enormno velika (zgolj 36 GB), a njegova vrlina je hitrost. V testu mu je za ovratnik dihal edinole Fujitsu MAN. Z izdelkom so bili preizkuševalci zadovoljni, saj ni predrag glede na 10.000 rpm specifikacije. Klik!

1 komentar

Maxtor 6Y080L0

Digit Life - Danes se potrebe po velikih in hitrih trdih diskih večajo hitreje kot kdajkoli. Na Digit Life so si tokrat pod drobnogled vzeli v naslovu omenjen trdi disk kapacitete 80 GB in njegovega manjšega bratca s kapaciteto 60 GB. Primerjali so ju predvsem z namenom ugotoviti, če je večji disk tudi hitrejši. Teste so opravili po standardnih postopkih in dobili zanimive rezultate -- večji disk je konstanto hitrejši. Klik!


3 komentarji

Maxtor vs. WD

Tom's Hardware - Ti dve podjetji že kar nekaj časa tekmujeta na področju trdih diskov. Tokrat so si na Tom's Hardware to tekmovanje ogledali pri velikosti 250 GB. Oba diska imata v sebi plošče, izmed katerih vsaka vsebuje 80 GB podatkov, hitrost vrtenja pa dosega 7200 obratov na minuto, kar je že stalna praksa. Velja pa omeniti še 8 MB predpomnilnika, ki odigra veliko vlogo pri prenosu podatkov. Prišli so do zaključka, da sta oba diska izvrstna in da nas bo pri izbiranju čakala težka naloga.

4 komentarji

Seagateovi SATA-diski

X-Bit Labs -

Kot je videti, smo zadnje čase priče pohodu novih tehnologij na računalniškem področju. Danes je tako Seagate storil nov korak k popularizaciji SATA-diskov, saj so štiri mesece za Maxtorjem le začeli prodajati svoje SATA-150 diske, tokrat na ameriških tleh.

Zaenkrat je moči dobiti le 80 in 120 GB inačici z 8 MB prepomnilnika in 7200 rpm hitrostjo vrtenja plošč. Cena manjšega modela bo 160, medtem ko bo cena večjega okroglih 200 dolarjev. Očitno lahko diske te vrste pričakujemo kmalu tudi na Slovenskem. Več o tem.

4 komentarji

Deset tisoč obratov v minuti

AnandTech -

Na AnandTech so si ogledali novo WesternDigitalovo zverino, poimenovano Raptor. Disk je zanimiv predvsem zaradi hitrosti vrtenja, ki znaša pri tem modelu polnih 10.000 rpm, kar so doslej dosegali le SCSI diski. Raptor uporablja klasičen SATA priključek, zato ga boste lahko uporabili na prav vseh novejših osnovnih ploščah brez dokupa kakršnihkoli dodatkov. Disk se bohoti še z 8 MB predpomnilnika, dostopni časi pa so konstantno pod 9 ms. Omeniti velja tudi hitrost prenosa podatkov, ki se lahko v najboljšem primeru dvigne tudi do 60 MB/s. Vsekakor zverina.

22 komentarjev

Nov disk

X-Bit Labs - Diskovni gigant Western Digital je danes, dan pred pričakovanji, objavil izid svojega novega trdega diska. Družina se bo imenovala WD Raptor, njihova posebnost pa bo, da se podatkovne plošče vrtijo s kar 10.000 rpm. Diski sicer podpirajo popularen SATA vmesnik, a ne veselite se prehitro. Namenjeni so le strežnikom in zmogljivim okoljem, v domačih računalnikih pa jih boste zagledali le redko. Še tehnikalije: 36 GB podatkov na ploščo, 10.000 rpm, podpora ATA150 (SATA), petletna garancija ter 1,2 milijona ur MTBF. O ceni še ni podatkov. Klik!

13 komentarjev