»

Navijanje 64-bitnega AMDja

Overclockers.com - Na spletnih forumih so se začeli pojavljati prvi rezultati navitih AMDjevih Opteronov. Osebek, ki se je spravil navijati Athlona 64 3200+, je lahko zvišal zunanjo frekvenco iz 200 na 215 MHz, medtem ko je pomnilnik deloval pri enaki hitrosti zunanjega vodila, torej pri razmerju 1:1. Pri spremembi hitrosti pomnilnika iz 200 na 166 MHz je lahko zlepa zvišal zunanjo frekvenco procesorja iz 200 na 240 MHz, kar je že zgledna pohitritev sistema (20 odstotkov). Vedeti moramo tudi, da pomnilnik, čeprav nastavljen na 166 MHz, ni delal pri dotični frekvenci, saj Opteronom malo drugače nastavljamo razmerje med hitrostjo pomnilnika in procesorja.

Zaradi tega, ker je hitrost pomnilnika neposredno odvisna od hitrosti jedra procesorja, je pomnilnik deloval namesto pri 166 kar pri 200 MHz. Težava je tukaj poglavitno v tem, da bo moral uporabnik, za dosego višje frekvence procesorja, zniževati hitrost pomnilniku, kar pa je v večini primerov precej "kisla" rešitev. Seveda pa moramo vedeti, da bodo...

5 komentarjev

Thoroughbred B0 1600+

X-Bit Labs - Advanced Micro Devices ali krajše AMD so danes dodali na listo svojih procesorjev, grajenih na Thoroughbred B0 jedru, še 1600+ različico procesorja. Odslej so vsi AthlonXP procesorji z 256 KB L2 predpomnilnika grajeni na tem najnovejšem 0,13-mikronskem jedru. Novonajavljeni procesor teče pri nazivni napetosti 1,6 V in porablja do 48,5 W električne energije za svoje delovanje. Maksimalna temperatura, pri kateri se jedro še ne stopi, je deklarirana na 194 F oz. 90°C. Več o tem.

8 komentarjev

Benchmark maraton

Nostalgija :)

vir: Tom's Hardware
Tom's Hardware -

Na Tom's Hardware so se tokrat zares potrudili. Spisali so namreč test vseh procesorjev, ki jih je sploh moč dobiti. Primerjali so benchmark rezultate, reci in piši, petinšestdesetih različnih procesorjev s hitrostmi od 100 MHz do najnovejših zverin s 3066 MHz. Test so, kot se spodobi, pričeli z legendarno štiriosemšestko (486 DX), nakar so si ogledali vse Penitum, Celeron, K5, K6, Athlon in Duron procesorje. Vas zanima, koliko so procesorji v devetih letih resnično napredovali? Nadmočen test!

23 komentarjev

Maksimalne temperature procesorjev

Heatsink Guide - Sploh ne morete vedeti, kako sem Tillmannu hvaležen za ta članek. Ko človek dobi nekaj sto popolnoma enakih vprašanj, mu namreč počasi začnejo iti na živce (pa brez zamere...). Urednik ene izmed najstarejših strani, ki se ukvarjajo s hlajenjem, Heatsink Guida, je namreč sestavil kratek člančič, v katerem je navedel maksimalne varne delovne temperature različnih procesorjev. Seveda morate vedeti, da gre za neoverclockanje procesorje. Overclockani se lahko sesujejo že pri precej nižjih temperaturah, kot so navedene v njegovi razpredelnici. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar

Prve slikice Tualatina

3ag - Srečneži z Insane Hardware so si lahko med prvimi na svetu pobliže ogledali naslednika Coppermine procesorja s kodnim imenom Tualatin. Gre za procesor, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli nekje na sredini tega leta, v srednjem tržnem segmentu pa bo zamenjal Pentium3 Coppermine. Zadevca bo predvidoma izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, delovala bo pri 1.2V, imela 512KB L2 predpomnilnika. Procesor bo podpiral DDR SDRAM in 200MHz zunanjo frekvenco. Zaradi vseh teh sprememb bo potrebno tudi novo čipovje, in sicer i830 ali Almador. No, kot vidite bo proc fizično precej drugačen od trenutnih Coppermine in Celeron2 procesorjev, saj bo čez jedro imel "IHS" ali Integrated Heat Spreader, ki naj bi omogočal boljši prenos toplote med jedrom in hladilnikom. No ja, kolikor jaz vem, so take zadeve imeli že stari Celeroni in Pentiumi in je ravno FC-PGA format in ukinitev aluminijaste zaščite vzrokoval za precej nižje temperature. Več lahko izveste tukaj.

vir: 3ag

vir: 3ag
...

3 komentarji