»

Nova ATI grafična kartica za zahtevnejše uporabnike

Slo-Tech - Podjetje ATI je predstavilo svoj nov izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim uporabnikom. Gre za model FireGL X2-256t, ki ima 25 % večjo zmogljivost od svojega predhodnika, kar so dosegli predvsem s povišanjem takta delovanja procesorja in pomnilnika. Zaradi tega so morali prilagoditi tudi razporeditev elementov na plošči. Za hlajenje skrbi hladilnik izdelan iz bakra, kartica ima 256 MB pomnilnika in, kar je redkost, kar dva digitalna priključka za priklop LCD monitorjev (DVI-I). Cena se bo gibala okoli 900 dolarjev, na voljo pa bo konec januarja. Več si lahko preberete tukaj.

2 komentarja

Quadro FX 3000 in 3D Studio Max 5

X-Bit Labs - Pred dobrima dvema tednoma smo poročali o zelo visoki ceni Quadra FX 3000 - profesionalne nVdiine grafikulje. Vendar se vas je večina ob prebrani novici vprašala ali je izdelek res vreden svojega denarja. Na X-Bit Labs so zverino preizkusili v profesionalnem programu za 3D modeliranje - 3D Studio Max 5. Izdelek so primerjali z njegovim starejšim bratom, Quadrom FX 2000, najhitrejšo kartico za domačo rabo FX 5900 Ultra ter ATi-jevim FireGL X1. "Profesionalec" je v skoraj vseh preizkusih prekašal ostale.

Dejstvo, da je FX 3000 hitrejši od FX 2000 je povsem logično, že zaradi višje frekvence pomnilnika, ki je pri 3000-ki kar 1700 MHz (pri 2000-ki 1 GHz). Pri GPUju takih hitrostnih...

1 komentar

ATi FireGL X1 z novimi gonilniki

Tom's Hardware - Kar je Quadro proti GeForce-u, je FireGL proti Radeonu, torej ATi-jeva kartica, ki je usmerjena na profesionalni trg grafičnih pospeševalnikov. Ob prihodu je FireGL X1 malce razočaral, a pred kratkim so prišli iz ATi-ja novi gonilniki, ki so drastično spremenili hitrost v določenih aplikacijah. Stric Tom se je zato odločil, da kartico še enkrat preizkusi vzporedno s šibkejšo izvedenko, FireGL Z1. Vključno s slikami obsega članek sedem strani, gonilniki pa naj bi povzročili dokaj opazne spremembe. Vsi, ki jih želite preizkusiti, jih dobite na uradni strani podjetja ATi.




Povezavo je prispeval monster-x, hvala.

1 komentar

Radeon OpenGL hack

ZDNet - RivaTuner kot program za "tvikanje" ATIjevih grafičnih kartic je že zaslovel s tem, da je Radeonu 9500 omogočil kar precejšnje hitrostno napredovanje z malce spremenjenimi gonilniki. No, sedaj pa je z njim možno prilagoditi tudi OpenGL gonilnike za FireGL X1 na Radeonu 9700 in s tem pospešiti delovanje OpenGL na teh karticah tudi za 166%. A ta modifikacija gonilnikov, se v igrah na žalost ne bo odražala prav veliko, saj bodo pohitritve minimalne, razlike se bodo kazale šele v bolj profesionalnih programih, kot Maya/3DSMAX. Prevedeno verzijo članka iz nemškega ZDNeta si preberite tukaj.

Na to novico nas je opozoril Putimir.

1 komentar

Grafične kartice v 3ds Max 5

X-Bit Labs -

Na ruski spletni strani X-Bit Labs so se tokrat odločili testirati kopico trenutno najbolj prodajanih in uporabljanih grafičnih kartic. Pot na test so si utrle

  • RADEON 9700 Pro (325MHz/620MHz),
  • RADEON 9500 (275MHz/540MHz),
  • FireGL X1 (325MHz/620MHz),
  • FireGL Z1 (275MHz/540MHz),
  • NVIDIA GeForce4 Ti4600 (300Mhz/600MHz),
  • NVIDIA Quadro 4 900XGL (300Mhz/600MHz) in
  • FireGL 8800.
Vse kartice so bile opremljene s 128 MB pomnilnika. Kot je za X-Bit Labse že skoraj značilno, so jih testirali v popularnem grafičnem programu 3ds Max 5. Kaj so ugotovili? Absolutni prvak je bila Quadro 4 900XGL kartica, ki je v vseh testih dominirala, ostale kartice pa so bile mnogo bolj izenačene. Klik!

...

4 komentarji

Catalyst pred "sodniki"

FiringSquad - Po izdaji dolgo pričakovanega DirectX 9 in ATIjevi izdaji Catayst 3.0 gonilnikov, ki so napisani posebej za DX9, so bili na FiringSquad prvi, ki so se opogumili izdati prvo poročilo o tem, kako se Catalyst 3.0 gonilniki obnesejo ter se ustavili ob morebitnih težavah in nevšečnostih. Testni zajčki so bili:
  • ATI RADEON 9700 PRO
  • Sapphire ATLANTIS RADEON 9500 128MB
  • ATI RADEON 9000
  • ATI RADEON 9500 PRO
  • ATI RADEON 8500
  • Driver version Catalyst 2.5
  • Driver version Catalyst 3.
  • DirectX 8.1
  • DirectX 9.0
Še klik!

9 komentarjev

ATI z novimi gonilniki

Rage3D - Po Microsoftovi izdaji DirectX 9 knjižic, je bil tudi Ati izdal nove gonilnike s podporo DirectX 9 tehnologiji, imenovane Catalyst 3.0. Gonilniki so digitalno podpisani za Radeon 9700/9500 družino, medtem ko ostale kartice na podpis še čakajo. Novi gonilniki naj bi vsem karticam prinesli kar lepo število dodatnih FPS v igrah. Poleg tega pa dobite na ATI-jevi še nekaj novih demotov ter screenshootov. Klik!

2 komentarja

Čas je za novice

Jaz - Ok, čas je, da krmilo Slo-Techa spet prevzamem jaz (vsaj za ta vikend ). Drugi fantje nekje očitno na veliko uživajo in so novice zadnje, na kar mislijo. Nič hudega, bom pa jaz poskrbel za vas.
Danes bom prav tako objavil rezultate in komentar naših Oskarjev, edino ne morem obljubiti točno kdaj. Verjetno bolj zvečer ali celo ponoči, ker je s tem več dela, kot je izgledalo na prvi pogled.
Jutri ali v ponedeljek pa lahko pričakujete tudi test Kyra proti GeForce2 MXu, ki je že napisan in pripravljen na objavo!

1 komentar

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev