»

Umrl Dennis Ritchie, avtor C-ja in UNIX-a

computerhistory.org - Minuli vikend nas je v 71. letu starosti zapustil Dennis MacAlistair Ritchie (aka dmr), svetovno znan programer in informatik, avtor programskega jezika C ter soavtor operacijskega sistema UNIX, skupaj s Kenom Thompsonom. Večina vas ga verjetno pozna kot avtorja knjige "The C Programming Language", ki jo je spisal skupaj z Brianom Kerninghamom ("K&R C").

Večino svojega dela je opravil kot znanstvenik v raziskovalnem centru Bell Labs (takrat v lasti AT&T, danes pod koncernom Alcatel-Lucent)...

58 komentarjev

Uporabniki Linuxa radodarni, uporabniki Windows skopi

Višina povprečne donacije

Wolfire - Neodvisni razvijalci iger Wolfire so pripravili paket petih iger, Humble Indie Bundle, v katerem so World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru HD in Penumbra Overture, ki ne vsebujejo DRM-ja in delujejo na vseh treh največji operacijskih sistemih za osebne računalnike, Windows, OS X in Linuxu. Zanimivo je, da za peterico iger, katerih vrednost sicer znaša $80, niso postavili cene, saj vsak kupec lahko plača točno toliko, kolikor želi. Zaslužki gredo lahko razvijalcem aplikacije, dvema dobrodelnima organizacijama (Child's Play charity in Electronic Frontier Foundation), se...

62 komentarjev

Naslednji teden Applov iPhone 3.0

The Register - Apple bo prihodnji teden razkril tretjo verzijo svojega operacijskega sistema za iPhone, poroča The Register. To se bo zgodilo na posebnem dogodku v Cupertinu v torek. Kaj točno bo Apple dodal, ni znano, uporabniki pa najbolj pogrešajo posredovanje (forwarding) SMS-ov in funkcijo izreži/kopiraj/prilepi, ki v trenutnem iPhonu 2.2.1 manjkata. The Inquirer je sestavil celo listo manjkajočih funkcionalnosti, katerih inkarnacijo napovedujejo v novi verziji iPhona - na njej se sicer pojavijo tudi povsem brezupne želje, kot je ta po namestitvi nepodpisanih aplikacij.

Možno je tudi, da bo Apple nekoliko prenovil strojno opremo. Špekulacije, da razvijajo majhno verzijo iPhone Nano, so sicer zavrgli kot nesmiselne, a kitajski izdelovalci dodatkov trdijo, da Apple blefira. Več bomo gotovo izvedeli prihodnji teden, huda konkurenca (Android, Palm, Windows Mobile) pa bo poskrbela, da Apple ne zaspi na lovorikah.

27 komentarjev

GNOME 2.4

OSNews - Danes je izšel GNOME 2.4, priljubljeno prosto namizno in razvojno okolje za različne operacijske sisteme. Kaj je novega? Kot smo že poročali, je Epiphany novi privzeti brskalnik, upravitelj datotek Nautilus ima vgrajeno možnost peke CD-jev, urejevalnik datotek Gedit odslej barvno označuje skladnjo, nove možnosti pa ponujajo tudi Nadzorno središče, Pult in vstavki. Dodanih je 11 programov in 100 izboljšav, ki so jih zahtevali uporabniki. Na seznamu prevodov je tudi slovenščina, ki je jezik drugega najmanjšega naroda, ki ima GNOME v svojem jeziku! Za radovedne so na voljo zaslonske slike prvih uporabnikov novega okolja, z veliko koristnimi informacijami pa postreže tudi prva ocena okolja GNOME 2.4, ki jo je že objavila Ars Technica

Skoraj sočasno je Ximian izdal beta različico okolja Ximian Desktop 3, ki temelji na okolju GNOME. Beta različica gradi na temeljih GNOME-a 2.4, končna različica pa bo izhajala iz različice 2.6, torej jo lahko pričakujemo čez približno pol leta.

4 komentarji

Nekaj novic iz sveta odprte kode

PC Linux Online - Izšla je nova stabilna različica OpenOffice.org 1.0. Različica 1.0.3 vsebuje nove popravke in zelo majhne izboljšave. Novih funkcij ni, zato tisti, ki želite podporo PDF, SWF, RTL (right-to-left) in CTL, namestite OpenOffice.org 1.1beta. Čakamo na poslovenjeno izdajo.

Izšel je Mandrake Linux 9.1 "Bamboo" za procesorje PPC. Nova različica prinaša vse novosti Mandrake 9.1. Klik!

Ne boste verjeli, toda Microsoft se je odločil, da bo proizvajalcem ponudil dostop do skoraj celotne izvorne kode operacijskega sistema Windows CE za PDA in podobne naprave. Klik!

Na voljo je nova razvojna različica namiznega okolja GNOME 2.3.0 "Mighty Atom". Več o tem in Dolteg.

1 komentar

Dobri-stari Slackware

Slackware - Očitno smo spet v odbdobju poplave novih ditribucij Linuxa. Pred kratkim nas je pozdravil novi YellowDog Linux, pred vrati je Mandrake 9.1, zdaj pa je tu še legendarni Slackware, ki nosi oznako 9.0. Nova različica nadaljuje Slackwarovo tradicijo preprostosti, stabilnosti in varnosti, njena namestitev - ki je seveda možna le v tekstovnem načinu - pa je za otroke do petnajstih let smrtno nevarna![:D] Slackware 9.0 je zato toliko bolj priporočen mazohistom(tm). Sloni na prevajalniku GCC 3.2.2, uporablja jedro Linux 2.4.20 in seveda obe glavni namizji - KDE 3.1 in GNOME 2.2. Dolvleka in uradna objava.

3 komentarji

YellowDog Linux 3.0

PC Linux Online - Izšla je nova različica ene izmed popularnejših distribucij Linuxa za Applove računalnike -- YellowDog Linux 3.0. Vključuje KDE 3.1, GNOME 2.2, namestitveni program Anaconda, ki je v glavnem RedHat-ovo delo. Obljublja nam še enoten občutek in izgled med različnimi okenskimi upravljalniki, kar spet močno spominja na RedHat. ISO-datoteke še niso na voljo, saj je YellowDog znan po tem, da tovrstno obliko distribucije izda nekoliko pozneje, sicer pa YellowDog velja za eno najstabilnejših distribucij sploh. Izvirna novica.

0 komentarjev

GNOME 2.2.1

GNOME - Projekt GNOME je 16. marca naznanil izid GNOME 2.2.1 -- nove različice priljubljenega namizja za operacijski sistem Unix in njegove izpeljanke, znanega predvsem uporabnikom Linuxa. Je tudi privzeto okolje najbolj razširjene distribucije Linuxa -- Red Hat. Serija 2.2.x je namenjena odpravi hroščev, prevajanju in splošnim izboljšavam in olepšavam. Nadgradnja na različico 2.2.1 je priporočena vsem, saj vsebuje najboljšo izdajo Nautilusa (upravljalnika datotek) doslej, ki je hitrejša in stabilnejša od prejšnjih.

Natančnejša predstavitev serije 2.2.x, slike in prenos so na voljo na njihovi strani.

1 komentar