»

Mozilla 1.3.1 in 1.4 Beta

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.3.1. Različica je enaka Mozilli 1.3, le da je sedaj nekoliko bolj varna in podpira namestitvene datoteke XPI tudi na sistemu Mac OS X. Za podrobnejše informacije si oglejte opombe k izdaji. Dolpoteg.

Vse novosti in dobrote pa so na voljo v Mozilli 1.4 Beta, ki je prav tako že izšla. Med novostmi je tudi izbira privzete strani, ki se odpre ob novem oknu, zavihku ali zagonu Navigatorja -- izbiramo lahko med domačo stranjo, prazno stranjo in stranjo, ki smo si jo ogledali nazadnje. Komponenta Pošta in novice zdaj podpira avtentifikacijo CRAM-MD5, poleg tega pa lahko tudi izbiramo privzeto pisavo, velikost in barvo pri pisanju elektronske pošte v obliki HTML. Tako kot vedno je na voljo seznam vseh novitet in dolpoteg.

Kmalu lahko pričakujete tudi slovenske jezikovne pakete in binarni različici za Linux ter Windows.

1 komentar

Pisave Bitstream Vera 1.10

PC Linux Online - Kakovostne pisave so vsekakor nujno potrebne za sodobno grafično namizje in le redke med njimi so brezplačne. Pravkar je ena izmed njih postala družina pisav Bitstream Vera, ki je od različice 1.10 naprej dostopna pod precej radodarno licenco. Omogoča namreč uporabo, kopiranje in razširjanje pisav, vse dokler je to početje v skladu z avtorskimi pravicami in blagovno znamko.

Poteza podjetja Bitstream je posledica predhodnega dogovora s projektom GNOME. Zdaj lahko upravičeno upamo, da bomo tudi zagovorniki odprtokodnih sistemov na vseh glavnih distribucijah Linuxa v bodoče imeli na voljo nekaj dragocenih pisav. Tudi uporabniki distribucije Slotech GNU/Linux [:D]!

Na Tinyminds.org so spisali kratek članek o namestitvi pisav, preberite pa si tudi opombe k izdaji in se nato odpravite po nove pisave!

2 komentarja

Phoenix in Minotaur odslej Firebird in Thunderbird

Mozillazine - Brskalnik Phoenix in poštni odjemalec Minotaur, ki sta izvlečka iz Mozilline kodne osnove, bosta dobila novi imeni. Po številnih mesecih razprav o novem imenu in dolgem čakanju na potrditev s strani pravnikov, je Phoenixu odslej uradno ime Firebird, Minotauru pa Thunderbird.

Firebird in Thunderbird bosta tudi osrednji enoti naslednjega rodu zbirke Mozilla. Sodeč po avtomobilu Firebird, bo slednji zelo hiter [:D]. Upajmo le, da se ne bo ponovila zgodba AMD-ja. Še pomnite dilem okoli AMD-jevega Thunderbirda, prijatelji?

4 komentarji

Mozilla.org praznuje 5 in 200.000

Mozillazine - Na včerajšnji dan (torej to ni prvoaprilska šala [:D]) je minilo natanko 5 let, odkar je podjetje Netscape naredilo pogumen korak -- izdalo izvorno kodo svojega Communicatorja. 31. marca 1998 ob 10.00 po pacifiškem času so na skupnost mozilla.org poslali zgodnjo razvojno različico Communicatorja 5.0. Izvirna novica in komentarji.

Skoraj točno po petih letih, včeraj ob 13:11 po pacifiškem času, pa se je na Bugzilli -- hroščetrebnem sistemu skupnosti mozilla.org -- pojavil hrošč z zaporedno številko 200.000! Srečni pošiljatelj je Chris Hofmann. Ta številka pa še zdaleč ne pomeni, da je Mozilla na gosto posejana s hrošči, saj se odpravljeni hrošči ne odstranjujejo iz seznama, med njimi so tudi zahteve po izboljšavah, veliko hroščev je podvojenih ... Izvirna novica in komentarji.

0 komentarjev

Izšla je Mozilla 1.3

Mozilla.org - Mozilla 1.3 je na voljo! Najprej je bilo zavračanje slik, nato smo dobili zavračanje pojavnih oken, zdaj pa je na voljo tudi filtriranje elektronske pošte. Med novosti sodijo tudi samodejno prilagajanje velikosti slik, API za urejanje obogatenega besedila spletnih strani, filtri za novičarske skupine, dinamična zamenjava profilov, skoraj 2000 popravkov in še marsikaj. Za natančne informacije preberite opombe k izdaji. Slovenska različica je že na poti, zato jo lahko pričakujete v naslednjih dneh!

19 komentarjev

Še boljša Mozilla 1.3b

Mozilla.org - Izšla je nova Mozilla, vse popularnejši spletni brskalnik.

Različica 1.3beta prinaša:
  • samodjeno resizanje prevelikih slik, da se prilegajo velikosti okna<
  • dinamično preklapljanje profilov
  • urejanje vseh nastavitev direktno iz About boxa, to pomeni, da je sedaj možno vklopiti vse testne možnosti brez text editorja
  • še boljše filtriranje spama (mozilla mail)
  • strojno učenje pri dokončevanju vpisovanja naslovov. tako računalnik poskuša pametno dopolniti kaj boste vpisali in ne le uporabiti zadnji podoben vpis.
Večini enostvnih uporabnikov verjetno čisto zadostuje IE. A naprednejši (power-userji), ki hočejo brskati malo bolj učinkovito, bodo morali poseči po Mozilli ali Operi ...

19 komentarjev