»

ATI ostaja na Shader 2.0 tehnologiji?

X-Bit Labs - Po internetu krožijo govorice, da naj bi kanadski velikan ATI v svojih prihajajočih modelih, R420 in R423, ohranil Pixel Shaders in Vertex Shaders 2.0 ter se predvsem osredotočil na izboljšanje delovanja, namesto da naredi dokončen prehod na tretjo generacijo senčnikov.

R420 in R423, ki bi naj po ATI-jevih trenutnih načrtih dosegla police trgovin enkrat v marcu ali aprilu, bosta tako, če držijo 3DCentrove trditve, "optimizirana" naslednika sedanjih čipov R300, grajena pa naj bi bila v 13-mikronski tehnologiji. Posedovala naj bi 160 milijonov trazistorjev z osmimi prikazovalnimi cevovodi, šestimi senčnimi pogoni Vertex, novimi FSAA- in antistropičnimi filtri, vse skupaj pa naj bi delovalo kot velika pohitritev sedanjih ATI-jevih modelov. 3DCentrova in X-bit Labsova novička.

12 komentarjev

Radeoni 9600 bodo zamudili

X-Bit Labs - Pri ATI Technologies so ob uradni predstavitvi družine Radeon 9600 zagotovili, da bodo v prodaji še marca, a trenutno stvari kažejo na zamudo. Po nekaterih podatkih bosta Radeon 9800 in Radeon 9800 Pro naprodaj v drugem tednu aprila, medtem ko bodo zamude pri dobavi Radeon 9600 kartic resnejše. Po neuradnih informacijah jih lahko namreč pričakujemo šele v drugi polovici maja, kar je dosti kasneje, kot je ATI sprva napovedoval. Več o tem in specifikacije.

0 komentarjev

ATI sodeluje z Nintendom

X-Bit Labs - Kanadski velikan ATI Technologies je ta teden objavil novico, da so podpisali dogovor o sodelovanju z Nintendom. S tem dogovorom se je ATI zavezal, da bo razvijal tehnologije, ki bodo uporabljene v prihodnjih Nintendovih proizvodih. Podrobnosti še niso znane. Prav tako nobeno izmed podjetij ni dalo nobene uradne izjave o naravi izdelkov, ki jih lahko pričakujemo kot plod sodelovanja, čeprav je vse bolj ali manj očitno. Ninteno izdeluje igričarske konzole, ATI pa je vodilni proizvajalec grafičnih procesorjev. Klik!

3 komentarji

Milijon prodanih kartic

X-Bit Labs - Kanadski velikan ATI Technologies je ta teden dosegel osupljiv in omembe vreden dosežek. Prodali so namreč že milijon svojih DirectX 9.0 združljivih kartic. Da ponovimo, mednje štejemo Radeone 9700 Pro in 9500 (Pro). Ta podatek je še toliko bolj razveseljiv (seveda za ATI, da ne bo pomote :)), ker Nvidia še vedno ne more dobavljati svojih NV3x kartic v zadvoljivih količinah. Novica.

8 komentarjev

MSI in ATI

X-Bit Labs -

Poročali smo že, da se je grafični gigant MSI odločil preiti od Nvidie h konkurenčnemu proizvajalcu grafičnih procesorjev, k ATI-ju. Danes je znanih že nekaj več dejstev in podrobnosti tega presenetljivega dogovora.

Po poročanju Dow Jones Newswires je Medion, dokaj znan evropski retailer, objavil, da bo hitro potreboval veliko količino Radeon 9500 (Pro) kartic, ki se bodo verjetno prodajale za med. Kartice bo dobavljal nihče drug kot MSI. Če se bo to zgodilo, bo Nvidia izgubila tudi prek 30 milijonov dolarjev letnega dobička.

Dejstvo je namreč, da Radeoni 9500 že polno podpirajo DirectX 9, medtem ko bo Nvidia svoja NV31 in NV34 šele izdala.

Uradnih informacij, izjav in mnenj zgoraj navedena podjetja še niso izdala. Klik!

9 komentarjev

Radeon 9000 Pro tudi na Macih

X-Bit Labs - Kanadski gigant, podjetje ATI Technologies, je danes objavil vest, da so začeli z masovno prodajo svojih grafičnih kartic Radeon 9000 Pro -- tokrat za uporabnike Macev. Kartica bo tako kot PC inačica delovala pri 275 MHz (RAM in GPU), zanimivo pa je dejstvo, da ne bo imela aktivnega hlajenja. Kartica bo na voljo s 64 MB pomnilnika, njena cena pa bo znašala približno 170 ameriških zelencev. Klik!

2 komentarja

Radeoni Vs GeForcei

X-Bit Labs - V današnjem svetu grafike obvladujeta trg grafičnih čipov dva velika rivala: ATI Technologies in nVidia. V preteklosti je vedno ATI capljal za nVidio. Z izdajo R9700 PRO pa je ATI prevzel glavno vlogo med grafičnimi karticami, kar nazorno kažejo tudi testi šibkejšega modela 9500 PRO, ki je v nekaterih segmentih celo močnejši od GeForce4 Ti 4600 in tudi cenejši. Na x-bit labs so spisali test trenutno najmočnejših grafičnih kartic:
  • R9700pro in R9700;
  • R9500pro in R9500;
  • GeForce Ti4200 in
  • GeForce Ti4600.
Če se v tem trenutku odločate za nakup katerega od teh modelov, vam bo ta test prišel zelo prav.

6 komentarjev