»

Higgsovemu bozonu slabo kaže

Slashdot - Fermilab je včeraj še nekoliko skrčil habitat, kjer bi utegnil tičati izmuzljivi Higgsov bozon. Na podlagi prejšnjih eksperimentov so v Fermilabu ocenili, da mora njegova masa ležati v intervalu 114 and 185 GeV/c2. Združeni izsledki iz preizkusov CDF in DZero v Tevatronu pa sedaj kažejo, da s 95-odstotno gotovostjo Higgsov bozon ne more imeti mase med 160 in 170 GeV/c2. Z 90-odstotnim intervalom zaupanja pa njegova masa ne leži med 157 in 185 GeV/c2. Prav iskanju tega misterioznega delca je namenjen tudi CERN-ov LHC, ki pa je trenutno v popravilu, tako da bomo morali, če ga Američani ne bodo odkrili prej, počakati še vsaj do konca leta, ko bodo v Ženevi zagnali svoj trkalnik. Če pa Higgsovega bozona ne bomo odkrili, se bo potrebno ozreti za novimi teorijami, ki bodo pojasnile maso nekaterih elementarnih delcev.

13 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
  • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
  • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
  • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
  • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev

Vesolje še ne bo umrlo v Big Ripu

Washingtonpost - Pred kakšnim letom smo na tem forumu že omenili Lindejevo idejo, da bi repulzivna sila (sila, ki razpenja Vesolje) utegnila nekega lepega dne raztrgati celo Zemljo in pol ure kasneje še vse atome, ki so jo (in nas) sestavljali. To naj bi se zgodilo sicer milijarde let v prihodnosti, ampak vendarle.

Zadeva se je zaostrila okoli novega leta, ko je ta teorija dobila krila. Tako so "na vrat na nos" začeli delati natančnejše meritve, kako daleč so v resnici eksplodirale nekatere supernove in kako svetle so bile. Iz tega se da namreč precej zanesljivo izračunati, kako močna je antigravitacija in predvsem kako hitro narašča.

Rezultati so pomirjujoči. Big Ripa ne bo še vsaj kakšnih 33 milijard let, verjetno pa sploh nikoli. Big Whimp ali celo Big Chrunch sta (spet) precej verjetnejša razpleta.

Washington Post.

21 komentarjev

Fantomska nadloga

New Scientist -

Pojavila se je nova teorija o koncu vesolja. Ta pravi, da bi se to lahko zgodilo že v naslednjih 22 milijardah let. "Krivec" naj bi bila t.i. repulzivna sila, ki sedaj trga narazen galaktične clusterje in naj bi sčasoma delovala na čedalje manjših razdaljah in nazadnje raztrgala tudi atome. To bi se zgodilo v zadnjem delčku sekunde. Odgovornost za to nosi t.i. negativna energija.

Tako konec to pravzaprav sploh ne bi bil, temveč "zmaga" negativne energije, kar pa ni nujno slabo, saj "negativna" nima nujno negativnega pomena. [:D] Udeležite se lahko nastajajoče debate v našem forumu, ali pa le preberete izvirno novico.

6 komentarjev

Tekmovanje v modificiranju ohišij

Overclockers.com.au - Na Overclockers.com.au so objavili zanimivo poročilo z njihovega lokalnega tekmovanja v modificiranju ohišij. Seveda so vso zadevo temeljito poslikali in pokomentirali, stvaritve nekaterih udeležencev pa so res vredne ogleda. Meni je seveda še najbolj všeč ohišje organizatorja, ki ni nič drugega kot predelan Black Cube, ampak ok... Kakorkoli, oglejte si zadevo če je v vsa vsaj malo moderja.

Tukaj bi rad izkoristil priložnost, da prvič javno najavim podobno Slo-Techovo tekmovanje. Yup, prav ste slišali, kaj kmalu bomo tudi Slo-Techovci imeli svoje čisto pravo tekmovanju v modificiranju ohišij, stvar pa se bo dogajala nekje konec februarja v Portorožu. To sedaj je le majhna omemba, saj se bo o vsej stvari še veliko govorilo, toda radi bi povabili vse, da se udeležite (če ne kot tekmovalci pa vsaj kot opazovalci). Seveda bo po tekmovanju en megastičen LAN party in čaga, toda to je že druga zgodba... Za več informacij pa se kar podajte v Forum....

1 komentar