»

Samsungov BD/HD DVD predvajalnik bo stal okoli 400 €

DigiTimes - Samsung je prejšnji teden na konferenci IFA v Nemčiji razkril, da bodo v zadnjem četrtletju 2007 splavili svoj prvi univerzalni predvajalnik (BD-UP5000), katerega modri laser bo sposoben brati zapis tako po standardu blu-ray kot tudi po standardu HD-DVD. V primerjavi s prvim univerzalnim predvajalnikom, ki ga je na trg poslalo podjetje LG ( LG BH100), bo Samsungov nekoliko naprednejši, saj bo obogaten z interaktivnima tehnologijama HDi in BD-J.

Samsungov Duo HD BD-UP5000 bo sprva na voljo v Evropi, in sicer za dokaj presenetljivo nizko ceno okoli 400 €. Njegov edini tekmec iz logov LG Electronics se trenutno namreč prodaja po ceni med 700 in 800 € (1000 - 1200 $).

Novice na blu-ray.com, DigiTimes in X-bit labs.

39 komentarjev

Test Blu-ray zapisovalnika Pioneer BDR-101ABK

X-Bit Labs - Optični diski nove generacije se počasi, a vztrajno prebijajo v domove uporabnikov. Na X-bit labs so si ogledali enega od trenutno dobavljivih Pioneerjevih Blu-ray zapisovalnikov ter na njem izvedli standardne teste. Žal je opisovalec imel za testiranje na voljo samo en BD, pa tudi testi drugih podobnih enot zaenkrat niso najbolj pogosti, tako da je težko objektivno presoditi kako se obnese na področju zapisovanja z modrim laserjem. Je pa zato bil toliko bolj temeljit preizkus zmogljivosti z DVD-ji, kjer se je na pladnju sukalo 10 različnih medijev. Priporočamo branje. Izvorni članek.

23 komentarjev

Povpraševanje po dvoslojnih ploščkih bo še raslo

DigiTimes - Po poročanjih DigiTimes naj bi se v letošnjem letu prodalo dobrih dvakrat več dvoslojnih DVD medijev kot lani (natančneje 122% več). Analitiki predvidevajo, da se zaradi vojne med formati in trenutno zelo visokih cen modernejši mediji, za branje katerih je potreben modri laser, še ne bodo prijeli. Namesto tega bodo na popularnosti pridobili stari dobri DVDji, ki s slabimi 10 gigabajti kapacitete še vedno nudijo dovolj prostora za posnetke v HD ločljivosti, obenem pa so tudi zelo ceneni in podprti na praktično vseh predvajalnikih. Več informacij v izvorni novici.

30 komentarjev

Panasonicov zapisovalnik Blu-Ray kmalu na voljo

News.com - Podjetje Panasonic je sporočilo, da bo kmalu na voljo eden izmed prvih zapisovalnikov Blu-Ray, DMR-E700BD. Podpiral bo enostranske dvoslojne medije, na katere bo mogoče zapisati 50 GB podatkov, kar je dovolj za okoli štiri ure in pol visokokakovostne ali 63 ur analogne vsebine, so povedali pri Matsushita Electric. Datum prihoda na police v deželi vzhajajočega sonca je 31. julij. Nov standard je podprt s strani nekaj velikih podjetij, kot so Sony, Pioneer in Hewlett-Packard, a vseeno na trgu ni osamljen, zato se lahko nadejamo še boja za obstanek.

8 komentarjev

Gigabajt na gigabajt

EETimes - Danes, ko ima praktično vsak resnejši uporabnik računalnika v svojem računalniki CD snemalnik, zanesnjaki kupujemo single-layer DVD snemalnike s kapaciteto 4,7 GB. O prihajajočih dual-layer DVD snemalnikih s kapaciteto "norih" 8.5 GB, smo že poročali.
Že danes lahko, če seveda dobimo ustrezen medij, pečemo DVDje na dve strani (4.7x2=9.4GB), če bodo na voljo tudi dual-layer dual-side DVD mediji, bomo pa dosegali celih 17GB na plošček.

A CD in DVD nista edini tehnologiji za optično hranjenje podatkov. Že pred skoraj desetletjem se je poročalo o novih prihajajočih medijih, ki naj bi temeljili na modrem (in ne rdečem) laserju. T.i. Blue-ray s kapaciteto 27GB je razvit že dolgo časa, na Japonskem so na voljo tudi snemalniki.
Ker pa se DVD počasi približuje tej številki (17GB za dvoslojni dvostranski plošček), je Matsushita izdelala prototip dvoslojnega blue-ray snemalnika, ki bo na Japonskem na voljo že letos. Dosegel bo celih 50 GB kapacitete. Klik!

7 komentarjev

Modri laserji za DVD

CNN.com -

Devet podjetij, ki propagirajo t.i. Blu-ray Disc tehnologijo -- DVD format nove generacije, ki uporablja lasersko svetlobo modre valovne dolžine -- je končno sprejelo dogovor, da bodo pričeli licence podeljevati jutri. Tehnika modrega laserja bo dopuščala kapacitete do 27 GB na običajni 12 cm plošči, kar je v primerjavi s trenutnimi 4.7 GB nepredstavljivo veliko.

Že prej omenjene licence bodo podeljevali za dobo deset let, stale pa bodo od 20.000 do 60.000 dolarjev, odvisno kaj bodo njihovi kupci razvijali (ploščke, pogone, komponente ...). Kdaj bo ta tehnologija postala dostopna ljudskim množicam, uradno še ni znano, govori pa se, da na Japonskem še letos. Kakorkoli že, tehnologija je po besedah odgovornih nared, zaplete se lahko le še pri licenciranju in patentiranju. Originalna novica.

10 komentarjev

Črni Plexorji

Guru 3D - Plextor je najavil svoj novi "pekač", ki bo pekel pri 40x-hitrosti 8-O . To pomeni, da bo zgoščenka (oh, kako te ljubim Toporišič) zapečena v manj kot treh minutah. Kar je lepo :)) . Kar pa je pri tem pekaču zanimivo je to, da bo v črni barvi. To pa ne zaradi mnenj modifikatorjev (nas), da je bež barva že zelo, zelo dolgočasna, ampak zaradi tehničnih razlogov. Črna barva naj bi namreč vpijala lasersko svetlobo, ki škodi zgoščenki. Tako da s tem, ko črni pladenj vpija slabo lasersko svetlobo, dobra laserska svetloba bolje opravi svoje delo. Tudi PCB naj bi bil posebej skonstruiran, da bi preprečeval hreščanje. Jitter torej. Dotičnemu pekaču bo ime PlexWriter 40/12/40A, Plextor bo zanj dajal dveletno vrnemo-denar-če-se-vam-kaj-pokvari garancijo. Lepo.

16 komentarjev