»

VIA s 64 biti

X-Bit Labs - Pri VIA Technologies so uradno najavili svoj prvi x86-64 procesor, ki se zazdaj imenuje še Isaiah, s katerim se želi VIA postavili ob bok AMD-ju in Intelu na področju 64-bitnih procesorjev. Isaiah bo imel vgrajeno PadLock tehnologijo, vrsto multimedijskih izboljšav, povečan predpomnilnik in celo tehnologijo, podobno Intelovem HyperThreadingu, so dejali v Vii. Razkrili niso nobenih oprijemljivejših podatkov, so pa zatrdili, da bo procesorjeva poraba električne energije in posledično tudi gretje zelo nizko. Pričakujemo ga lahko leta 2006. Več o tem.

5 komentarjev

HyperThreading 2

The Register - Da, Intelov naslednji procesor, kodno imenovan Prescott, naj bi vseboval HyperThreading 2. Vsaj tako pravi Juergen Thiel, direktor evropskega dela. Zadeva naj bi na enem čipu vsebovala celo več kot dva virutalna dela oziroma procesorja in naj bi izšel nekje v četrti četrtini tega leta. Izdelan bo v 90nm tehnologiji in bo deloval pri 800MHz zunanje ter več kot 3.4GHz prave hitrosti.

Prav tako zanikajo izdelavo 64-bitnega procesorja, ki bi konkuriral AMDju, kar napoveduje da Yamhill morda vseeno ne bo 64-biten. Bomo videli. Nemško in angleško.

4 komentarji

Pentium z 800 MHz vodilom

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs namerava Intel v letošnjem aprilu izdati Pentium 4 procesorje z 800 MHz Quad Pumped vodilom. Po neuradnih informacijah bodo za začetek izdali pet modelov s tem vodilom: Pentium4 2,40, 2,60, 2,80, 3,0 in 3,20 GHz različice. Procesor, kodno poimenovan Northwood, ki bo tiktakal pri 3,40 GHz bo izdan kasneje, predstavljal pa bo tudi konec Northwood družine, saj Intel hitrejših procesorjev na tem jedru ne misli več izdajati. Še o čipovjih; potrebovali boste bodisi i875P bodisi i865PE ali pa i865G čipovje, če boste želeli izkoristiti prednosti 800 MHz vodila. Novica.

3 komentarji

Vse o večnitenju

Tom's Hardware - HyperThreading oz. večnitenje je najnovejša tehnologija, ki jo je v svojih novih Pentiumih 4 uporabil procesorski gigant Intel. Prav o njej so pisali na Tom's Hardware. Njena prednost je predvsem hitrost, saj je princip HyperThreadinga podoben dvoprocesorskim sistemom. Za enkrat je v trgovinah s podporo večnitenju na voljo le 3.06 GHz inačica Pentiuma 4, ki s pomočjo te tehnologije dosega izjemne rezultate. V članku boste izvedeli vse prednosti in slabosti večnitenja, zato hitro k branju.

6 komentarjev

Novi Intelovi prevajalniki

X-Bit Labs - Intel je danes predstavil dodatne oz. izboljšane prevajalnike, ki bodo programerjem pomagali optimizirati njihove programe oz. bolje učinkoviteje prevesti njihovo kodo. Glavna naloga teh orodij bo nedvomno prilagoditev programov na Intelove napredne funkcije kot npr. HyperThreading ter posledična pospešitev izvajanja programov. Prevajalnika Intel C++ ter Fortran naj bi tako amplikacije pohitrila za tudi do 40 odstotkov. Podrobne informacije najdete na X-Bit Labs.

Ah, da, še cena: Intel C++ stane 400 dolarjev, medtem ko cena Fortrana kovergira med 500 ter 700 dolarji.

6 komentarjev