»

Zanesljivost diskov tretjič: 4 TB najbolje, Seagate Barracuda katastrofalno

Slo-Tech - Ponudnik oblačnih storitev Backblaze je pred časom objavil novo statistiko zanesljivosti diskov, ki so jo začeli objavljati predlani in lani. Vzorec diskov se je od leta 2013 podvojil in sedaj obsega 41.213 enot, kar omogoča statistično analizo. Večina diskov ima kapaciteto 4 TB, približno četrtina pa jih sodi v strežniške oziroma poslovne serije, ki naj bi bile zanesljivejše, pa so že lani demantirali.

Štiriterabajtneži sodijo med najzanesljivejše diske, so ugotovili. Največ imajo Seagatovih diskov, in sicer okoli 12.000, ki so imeli letno stopnjo pokvarljivosti 2,6 odstotka. To je malo, a še...

106 komentarjev

Težave z diskom Seagate Momentus XT

ComputerWorld - Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki...

9 komentarjev

Konec Barracud IV in V

X-Bit Labs - Diskovni gigant Seagate je včeraj poslal obvestilo vsem distributerjem njihovih trdih diskov, da nameravajo končati s proizvodnjo Seagate Barracud IV ter V ATA. S proizvodnjo bodo končali predvidoma 14. februarja. Nasledili jih bodo diski treh družin in sicer: Barracuda 7200.7 Plus, Barracuda 7200.7 inBarracuda 5400.1, ki so bili predstavljeni že lanskega decembra. Klik!

2 komentarja

Seagateov mejnik

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je podjetje Seagate doseglo pomemben mejnik pri prodaji svojih izdelkov. Iz svojih tovarn so odposlali že 30-milijonti trdi disk serije Cheetah, kateri so trenutno uporabljani predvsem v visokozmogljivih strežnikih. Že omenjeni diski se vrtijo z 10.000 ali 15.000 rpm, na voljo pa so v kapacitetah med 18 in 147 GB. Z visoko zanesljivostjo, velikimi kapacitetami, visko hitrostjo ter ter nizkim MTBF so diski idealni za zahtevna okolja, kjer je zahtevano neprekinjeno delovanje brez izpadov. Novica!

1 komentar

Seagateov Serial-ATA disk

Envy News - Serial ATA je standard, ki je povzročil obilico veselja med računalničarji. Ko je bil najavljen, smo vsi pričakovali prve enote, a je do splavitve preteklo še veliko vode. Počasi (a vztrajno) smo videvali prve PCI kontrolerje za Serial ATA, nato opažali splavitev osnovnih plošč s podporo standardu, in tako dalje. No, do danes je na žalost Seagate edino podjetje z izdanim trdim diskom s podporo temu standardu, a se mu, kot kaže, kani kmalu pridružiti tudi Maxtor. Ostali bodo, po načelu "vodi me, o cenzor moj", sledili kmalu [:D]. Na Envy News so spisali obsežen test Seagateovega 120-gigabajtneža, ki deluje na SATA vodilu. V kopici opravljenih testov so ga primerjali s 120-GB Seagateom na starem ATA vodilu, ter bili z enoto razmeroma zadovoljni. Klikus!

4 komentarji

Seagate Cheetah 15K.3

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so spisali nov test trdega diska, le da so se tokrat posvetili višjemu cenovnemu in kakovstnemu razredu. Testirali so namreč Seagate Cheetah 15K.3 -- ultrahiter SCSI320 disk, katerega plošče se vrtijo z astronomskimi 15.300 obratin na minuto. Primerjali so ga z IBM-ovim ter Fujitsovim konkurentom, za testiranje pa so uporabili standardne programe, kot so HD Tach in WinBench. Klik!

0 komentarjev

Seagate U7 je Barracuda V?

X-Bit Labs -

Ruska navijaška stran X-Bit Labs se je ponovno izkazala. Tokrat se jim je posrečilo dokopati do novega Seagateovega trdega diska, ki sploh še ni bil uradno predstavljen, pa tudi na njihovi uradni strani o njem še ni podatkov. Disk se imenuje Seagate U7 60GB.

Označen kot model ST360012A, s firmwareom različice 3.30 ter 5400rpm izgleda disk kot Barracuda V. Še več, za nameček so testi hitrosti branja in pisanje pokazali identične rezultati kot pri Barracudah V. Se je torej Seagate odločil ponuditi Barracude po nižji ceni z malenkost slabšimi karteristikami kar pod novim imenom? Odgovor, ki so ga prejeli od uradne tehnične podpore to sicer zanika, a dejstva ostajajo zanimiva. Sicer pa so nam tako ali tako obljubili test. Čakamo!

0 komentarjev

Seagate Barracuda IV

Tech Extreme - Seagate je predstavil svoje nove diske Barracuda IV. Pri Seagateu stavijo na tihost diska, saj elektromotoji nimajo navadnih krogličnih ležajev, temveč FDB (Fluid Dynamic Bearing) ležaje - drugo ime za to tehnologijo je SoftSonic. Ta in še nekaj drugih "pogruntavščin", kot so jeklen pokrov diska ter antiresonančni dizajn diska, ga naredijo skoraj neslišnega. Ostale specifiakcije so takemu high-end disku primerne: 7200 obratov/minuto, UATA 100 in 2 MB cacheja. V Ameriki morate za 80 GB različico odšteti 225 dolarjev (~55000 tolarjev).

0 komentarjev