»

MSI GF4 MX440-T8X

Viper's Lair - Serija GeForce MX je že skoraj zamrla, saj so njih procesorji preslabotni in ne zadovoljujejo niti v tem cenovnem razredu. To serijo grafikulj so nekateri označili za popolnoma zgrešeno, saj jo je precej prekašal že GeForce3 Ti. A novo priložnost jim je dala nVidia, saj jim je zamenjala obleko in začela uporabljati AGP 3.0 (8x). Seveda so grafični giganti pograbili po predelanih karticah in jih začeli vključevati v svojo ponudbo. Ena izmed teh kartic je tudi MSI GF4 MX440-T8X, katere posebnost je ta, da ima pasivni hladilnik. Pasivno hlajenje je v bistvu haljenje s hladilnimi rebri in brez ventilatorja, kar ne povzroča hrupa. Ravno zaradi tega je kartica neslišna in bo na tem področju pridobila svoje privržence. A kaj,...

2 komentarja

MSIjev GeForce

Hardware Zone - nVidia je trenutno eden izmed vodilnih proizvajalcev grafičnih procesorjev. Pred kratkim se je na policah (na žalost ne tudi pri nas) pojavila nova predstavnica družine GeForce -- imenuje se MSI G4Ti4200-VTD8X. Kot lahko razberemo iz njenega imena, je proizvajalec MSI -- ki ga bolje poznamo kot izdelovalca matičnih plošč -- ter ima zanimivo lastnost, ki je že zvezda stalnica pri ATIjevih karticah, da podpira AGP 3.0 (8x).To kartico so si ogledali na Hardware Zone.

3 komentarji

Ohišje s toplotno cevjo

DWPG - Tip na DWPG.com si je izdelal lastno ohišje iz aluminija. A to ni navadno aluminijasto ohišje. To je omara za računalo z vgrajeno toplotno cevjo. Princip toplotne cevi verjetno že vsi poznate vsaj v osnovi, zato se raje posvetimo celotnemu ohišju.

Iz aluminija je izdelal malce tanjši veliki stolp ("slim big tower") in vanj vgradil svoje komponente. Naredil je hlajenje na princip "heat pipe-a" in zadevo fiksiral. Vse skupaj mu omogoča, da dva Xeon procesorja hladi le z enim ventilatorjem. Pa recite, da se ne izplača! [:D] Tule! Članek je malce premalo podroben, pa tudi kakšna slika več ne bi bila odveč. Ah, ja!

0 komentarjev

Kaj se skriva pod kodnimi imeni?

X-Bit Labs - Kratice NVxx, kjer je xx poljubno dvomestno število, so postale že kar Nvidiin zaščitni znak. To seveda ne pomeni nič slabega, vendar pa vse skupaj postane že rahlo moteče, ko nas podjetje zasuje s številnimi kodnimi imeni za različne družine svojih grafičnih čipov. A na srečo se na vsake toliko časa pojavijo dobre duše, ki razložijo, kateri čipi se skrivajo pod kodnimi imeni. X-Bit labsi so že ena izmed teh dobrih duš. Če jim gre verjeti, se pod številnimi novimi kodnimi imeni skrivajo naslednji čipi:
  • NV18.1 - GeForce4 MX 440 s podporo AGP 8x

  • NV18.2 - GeForce4 MX 440SE s podporo AGP 8x

  • NV18.3 - GeForce4 MX 420 s podporo AGP8X

  • NV18GL.1 - Quadro4 580 XGL

  • NV18GL.2 - Quadro4 280 NVS

  • NV18GL.3 - Quadro4 380 XGL

  • NV28.1 - GeForce4 Ti 4600 s podporo AGP 8x

  • NV28.2 - GeForce4 Ti 4200 s podporo AGP 8x

  • NV28GL.1 - Quadro4 980 XGL

  • NV28GL.2 - Quadro4 780 XGL

Kot lahko opazite, ni nikjer omenjenih čipov GeForce4 MX 460 in GeForce 4 Ti4400. To pa zato, ker naj bi se slabše prodajali zaradi...

0 komentarjev

4x GF4 MX440

Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so na kup spravili 4 GeForce4 MX440 kartice ter spisali primerjalni test. Tako so poslali škratke elektrončke skozi:
- ChainTech GF4MX SE,
- Gainward GF4MX Golden Sample,
- Leadtek A170T in
- PixelView GF4 MX.
Odkrili so, da se najbolj splača nakup Leadtek-a ali ChainTech-a zaradi njunih navijaških potencialov. Boste sploh vrgli uč na GeForca4, ali boste raje segli po Radeonu?

4 komentarji

NVidiini spomladanski zvončki

X-Bit Labs - NVidia, kraljica grafičnega dvora, v svojih skrivnih in nedosegljivih temnicah, v laboratorijih iz katerih se nihče ne vrne živ ... snuje nove generacije grafikulj. Nepreverjene govorice, ki pa zvenijo dokaj realne (in jih zato tudi objavljamo), govorijo o dveh GPUjih, seveda - NV25 in NV17. Produkta, ki bi naj bila končana spomladi (ampak pred ATIjevim R300), se bodo prodajali pod pričakovanimi tržnimi imeni - GeForce 4 in GeForce4MX. NVidia bo še enkrat poizkusila masovno poplaviti trg s cenejšimi MXi, ki pa bodo sedaj ponujali veliko dobrot.

GF4 bo končno v motor T&L uvedel še drug cevovod namenjen senčenju točk modela (vertex shader) - nekaj s čimer ga je ATIjev Radeon8500 dodobra prehitel. Vsi GF4 čipi bodo kot novost vsebovali tudi pospeševanje in dekodiranje DVD zapisa in to na strojnem nivoju (spet nekaj kar ATI v veliki meri ponuja že danes), podprt pa bo še vedno TwinView saj bodo imele kartice dva RAMDAC čipa (ATI...)... GF4MX bo po zgradbi podobna GF4, strojno bo...

7 komentarjev