»

Nov mobilni Athlon64

The Register - AMD je včeraj poslal na trg nove mobilne procesorje, in sicer Athlon64 3000+, ki so izdelani v 90-nanometerski tehnologiji. Procesor je hitrejši od predhodnika, obenem pa ne porabi več električne energije. Med prvimi jih bo v svoje najmočnejše prenosnike, ki se prodajajo pod blagovno znamko Ferrari, vgrajeval Acer. Cena za procesorje znaša 241 dolarjev, seveda v količinah po najmanj 1000 kosov. Še povezava do izvirne novice.

10 komentarjev

AMD-jevih 90 nm odloženih na drugo polovico naslednjega leta

AMD-jeva pota

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje Advanced Micro Devices je obvestilo javnost o nekaterih njihovih načrtih za prihodnost na področju procesorjev. Za bližnjo prihodnost so že napovedali izdajo procesorja s kodnim imenom "Newcastle". Opremljen bo s 512 KB L2-predpomnilnika, izdelan v 0,13 mikronih in operiral s 64-biti naenkrat. Na področju mobilnih procesorjev pa se nam obeta kar nekaj pridobitev, kot so SOI tehnologija, 90 nanometrov, procesorji pa bodo poimenovani s kodnimi imeni Odessa, Oakville in Trinidad. Seveda se bo kmalu tudi izven prenosnih računal pojavila 90-nm tehnologija in SOI. Več o tem.

19 komentarjev

Festival Te Mikka

Slo-Tech - Da naštejemo: hip hoper Edo Maajka, ska-pankerji Elvis Jackson, avantgardni hip hop trio Dälek, alter rockerji Psycho-path, hardkorovci Monochrome, kontraverzna metal zasedba Noctiferia, ska žurerji Shandon, in še mnogo drugih, vas čakajo na festivalu Te Mikka, 11. in 12, julija na letališču Murska Sobota. Za podrobnejše informacije obiščite spletno stran www.temikka.com.

13 komentarjev

Nov mobilni procesor

X-Bit Labs - VIA se je odločila razširiti svojo družino mobilnih procesorjev. Tokrat bodo dodali procesor, ki se zaenkrat imenuje še s kodnim imenom Antar. Takisto podjetje optimisično pričakuje, da se bo prodaja njihovih procesorjev potrojila. Z lanskih dveh na letošnjih šest milijonov, nameravajo. Torej, prihajajoči Antar bo najverjetneje tiktakal pri 900 MHz, porabil pa naj bi manj kot 10W energije. Mamljivo, ni kaj. Podrobnejše informacije žal še niso znane. Novica.

5 komentarjev

Happy New Year

ZDNet - Na kratko, ker se mi na dolgo ne da: kot že več let, se po spletu tudi 'letošnje novo leto' sprehaja virus 'Happy' oz. njegovih tisoč izpeljank. S podrobnejšo obrazložitvijo se ne bom matral, saj ne želim žaliti vaše inteligence. Več.

0 komentarjev

Intel spet niža cene procesorjev

The Register - Intel se je zopet odločil, da opravi kar zajetne pocenitve procesorjev. Tokrat so bili na udaru desktop in mobilni procesorji. Predvsem slednji so doživeli največje pocenitve, saj so se nekateri primerki pocenili kar za 37 %. Če mislite, da so pocenitve posledica pritiskov AMD-ja, ste se malce zmotili. Intel se na ta način hoče znebiti starih zalog in pripraviti prostor za nove 0.13 mikronske Pentiume 3 s kodnim imenom Tualatin. Koliko so se procesorji pocenili, si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Stanje na mobilnem trgu

ZDNet - Intel je, sodeč po tej novici, malce presenetljivo prestavil izzid svojih novih mobilnih procesorjev z ultra nizko porabo. Namesto nekje v prvi polovici leta, bomo novi 500MHz P3 procesor ugleali že konec januarja. Zadevica bo res varčna, saj bo pri 500MHz potrebovala le 1.1V napajanja in požrla 1W energije, v Battery Save modu pa le 1V in 0.5W energije (ampak pri frekvenci 300MHz). Novi proc bo v večjih količinah stal okoli $200. Poleg tega bodo predstavili tudi nove mobilne Celerone z ultra nizko porabo, toda o teh zaenkrat ni znanega kaj več, razen cene, ki naj bi se v količinah po 1000 gibala okoli $100.
Ti novi procesorji bodo najbolj škodovali Transmeti, ki se je s svojimi 500 in 600MHz TM5600 procesorji ravno začela uveljavljati. Čeprav je poraba Transmetinih procesorjev podobna (okoli 1W), se vseeno ne morejo kosati s čistokrvnim Pentiumom3. To pa ne pomeni, da je mlado podjetje obupalo, saj bodo kmalu predstavili 667 in 700MHz procesorje, pozneje pa celo novo generacijo z...

0 komentarjev