»

Nekaj dobrih 'overclockov'

VR - Zone - Na VR-Zone so objavili spisek najboljših overclockov procesorjev. Če si najprej ogledamo Intelovo stran, lahko ugotovimo, da so bili navijalci kar pridni, saj znaša trenutno najboljše navitje Pentiuma 4 s privzetih 3 GHz na končnih 4,9 GHz. Več o navijanju na področju Intela.

Ob pogledu k AMDju pa lahko vidimo, da tudi tukaj prevladuje kar nekaj dobrih rekordov. Lastniki procesorjev z Barton jedrom so bili prav tako pridni, saj znaša najboljše navitje procesorja kar več kot 1 GHz. Klik!

Zelo odmeven pa je pospešek AMD-jevega Athlona XP 1700+, katerega osnovna frekvenca je 1,46 GHz. S pomočjo zračnega hlajenja so ga prisilili do tega, da se je zbudil pri 2,5 GHz. Več o TBredB pospeških.

Kot kaže, imamo Slo-Techerji vse večjo konkurenco...

3 komentarji

XP 1700+ DLT3C JIUHB

1700+ jiuhb dlt3c

winhq.net - Za malo vloženega denarja dobimo dosti več -- to je bistvo navijanja. Na WinHQ.Net so se lotili navijanja enega najbolj obetevnih "steppingov" tega Athlona za navijanje - DLT3C JIUHB. Obstaja sicer še en podoben stepping - DUT3C - ki se od DTL3C razlikuje po privzeti voltaži. DUT3C ima napetost jedra namreč 1,6 V, DLT3C pa 1,5 V. Kako se oba steppinga obneseta si oglejte v tej tabeli, za identifikacijo vašega procesorja pa tale PDF dokument s strani AMDja.

1 komentar

Vedno več Tbred-ov B

Overclockers.com - Le dva dni nazaj sem vas opozoril na prihod nizkohitrostnih 0.13-mikronskih Athlonov XP revizije B0, ki pa so, kot kaže, imeli eno pomanjklivost. Njihovo navijanje ni bilo ravno to, kar smo pričakovali od Tbredov B, saj so zmogli od 1,8 GHz pa do največ 2 GHz, kar ni bistveno bolje od novejših Tbredov A.

V preteklih dveh dneh se je izkristalizirala ena zelo pomembna informacija, ki se skriva v steppingu posameznih procesorjev. Izkazalo se je namreč, da so steppingi, ki se začnejo na črko J (JIUCB, JIUGB in JIUHB) očitno precej slabši čipi od običajnih Tbredov B, ki so se prodajali kot 2400+ (2GHz), saj so se slednji brez kakšnih extremnih naporov večinoma navijali tja do 2,2 - 2,3 GHz.

Za razliko od J-jev, pa se Tbredi B, katerih stepping se začne na črko A (npr. AIUGB), navijajo bistveno bolje. Ta primerek se je z vodnim hlajenjem in pod 1,825 V, navil do celih 2,5 GHz! Edini problem je, da ta čip ni bil 1700+ ali 1800+, ampak 2100+, kar za nas pomeni 30.000 SIT namesto 18.000...

20 komentarjev

Poceni 0.13 mikronski Tbred B Athloni XP

Overclockers.com - Kak mesec nazaj so se pojavile govorice o prihajajočih 0,13 mikronskih Athlonih XP na Tbred-B jedru, ki bodo na voljo tudi pri nižjih hitrostih, kot sedanji 2400+ modeli z dvema GHz-jema. Takrat so bili mnogi upravičeno skeptični do takih napovedi, a ne boste verjeli kaj se je zgodilo. V zadnjih nekaj dneh so se točno ti procesorji začeli pojavljati v trgovinah širom sveta.

Kot si lahko preberete v tej forumski niti so se, resda redki primerki, znašli v rokah srečnežev v Hong Kong-u, Grčiji in Nemčiji. Gre za zelo sveže čipe, saj so izdelani v 50. ali 51. tednu ravnokar minulega leta, kar pomeni, da so iz proizvodnje linije prišli dobra 2 do 3 tedne nazaj. Procesorji imajo nazivno hitrost 1700+ in 1800+.

In kako se izkažejo ti procesorji pri...

7 komentarjev

Kateri Athlon?

Overclockers.com - AMD je v zadnjih mesecih ustvaril precejšno zmedo s celo vrsto t.i. papirnatih izdaj procesorjev. Najprej se je začelo z 2200+ Throughbredom A, nadaljevalo z 2400+ in 2600+ Throughbredoma B in doseglo vrhunec z 2700+ in 2800+ Throughbredoma B na 333 MHz FSBju. Od vseh teh lahko zaenkrat v trgovinah najdemo le 2200+ v zadostnih količinah ter v zadnjih dneh celo 2400+ v zelo omejenem številu, če malo pobrskamo po spletu. Do tu je stvar še nekako jasna, sedaj pa je AMD počasi začel z uvajanjem Throughbredov tudi v počasnejše modele, vse do 1700+. Vendar pa je pri tem poskrbel za svojevrstno zmedo. Tako so sedaj nekateri modeli na voljo na treh različnih jedrih, drugi na dveh, tretji pa celo samo na enem. Zmeda zgleda nekako takole:
  • 1700+: Palomino, TBred A
  • 1800+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 1900+: Palomino, TBred A
  • 2000+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 2100+: Palomino, TBred A, TBred B
  • 2200+: TBred A, TBred B
Smetana problema je pa še pojav 2600+ modela na 333 MHz FSBju (2083 MHz; 2600+...

4 komentarji

Neprijetne spremembe

AthlonOC - Spremembe so, gledano generalno, dobra stvar, ne? Ja, so. Neprijetne so le v nekaterih banalnih primerih. Kot je na primer ta, da se stepping kode menjajo. O čem govorim? Če ste pred dvema mesecema nameravali kupiti AMD procesor, ste normalni iskali AXIA stepping, ker je imel najboljši navijaški potencial. Samo do danes je AXIA procesorjev že zmanjkalo. Pa tudi boljši steppingi so se pojavili.
No, da bi ta problem rešili, odsurfajte sem in si poglejte kateri stepping je najboljši. Seznam je še nedokončan, je pa za Athlone in Durone. Edini problem, ki ostane, je najti ta stepping procesorja v Sloveniji.

1 komentar