»

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

Intel in Prescott

več strani - Nekaj podatkov o tem prihajajočem procesorju iz Intelovih logov. 90 nanometrski Pentiumi 4 z SSE3 bodo po pričakovanjih v letu 2004 dosegli lepo številko sedemdesetih (70) milijonov in do konca leta dosegli hitrost štirih gigahertzev. 60 % vseh procesorjev, ki jih bodo izdelali bodo prav P4 Prescotti s 3,6 in 3,8 GHz v Q2 in Q3, medtem ko bodo 90 nm Celerone 2,8 in 3,06 GHz izdelali že v drugem kvartalu. Prav tako nameravajo povečati izdelavo Centrinov - prenosniških procesorjev, saj ti že sedaj obvladujejo kar 42 % celotnega trga mobilnih procesorjev. The Register in X-bit labs.

9 komentarjev

Nov Xeon splavljen

X-Bit Labs - Kot se je po spletu napovedovalo že nekaj tednov, je Intel danes uradno splavil svoj nov strežniški procesor Xeon. Njegova najnovejša reinkarnacija tiktaka pri 3.06 GHz. Zanimivo je predvsem dejstvo, da Intel okrog današnje uradne splavitve ni delal velikega pompa; verjetno ozirajoč se na tovarno v Santa Clari, ki je že pred uradnim izidom dotične procesorje dobavljala gigantoma Dellu in HP. Skladno s predstavitvijo procesorja je Intel spustil tude cene ostalih procesorjev, o čemer smo že poročali. Le da omenimo, cene starejših Xeonov se bodo spustile za 11-16 %. Detajlne informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Compaqov prenosnik

Hardware Zone - Compaq je pravi računalniški gigant -- v lanskem letu ga je kupil Hewlett Packard; slovijo po dlančnikih in prenosnikih, enega izmed slednjih pa so stestirali na Hardware Zone. Pri tem modelu boste lahko izbirali med AMDjevimi procesorji in sicer od 1400+ do 2000+. Poleg tega boste v njem našli še 40 GB trdega diska in 256 MB DDR266 pomnilnika. Če imate odveč kakih 1000 ameriških dolarjev, o nakupu tega prenosnika le razmislite.

4 komentarji

Prenosnik s 3.06 GHz?

AnandTech -

Da, pravilno ste prebrali; prenosnik s procesorjem, ki tiktaka pri 3.06 GHz. No, Intel v resnici tako hitrega prenosnega procesorja sploh še ni predstavil, a to podjetja Hypersonic ni motilo. Sestavili so računalnik, ki se po velikosti uvršča med prenosnike, njegova funkcija pa je zamenjava namiznega računalnika. Trigigarečni procesor, gigabajt pomnilnika, DVD pogon ter Radeon 9000 res ni tako slabo, kajne? Klik za branje!

8 komentarjev

HyperThreading

Tom's Hardware - Tehnologijo z imenom HyperThreading HT so "iznašli" pri podjetju Intel, na njej pa sloni najnovejši Pentium4, ki tiktaka s kar 3.06GHz. O tej tehnologiji so tokrat govorili na Tom's Hardware, kjer so spisali zanimiv članek. V tem, dokaj kratkem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o tej novosti. Če imate na vašem bančnem računu nekaj 100 tisočakov odveč, o nakupu 3.06GHz procesorja resno razmislite. Klik!

2 komentarja

Penitum4 na 3.06 GHz

več strani - Na Tom's Hardware so si ogledali novega Intelovega paradnega konja, ki tiktaka s skoraj neverjetnimi 3.06 GHz. Seveda Procesor je že bil, jasno, testiran v vseh običajnih benchmarkih in primerjan z ostalimi P4 procesorji, a vseeno. Črki HT v imenu predstavljata tehnologijo imenovanno HyperThreading, kar pomeni da lahko procesor opravlja dve funkciji obenem (in je tako zaznan kot dva enaka procesorja). Prišli so do zanimivih zaključkov, ugotovili so namreč, da 3.06 GHz HT verzija prekaša celo običajno 3.6 GHz inačico. Klik!

Dodatek: Testa enakega procesorja so spisali tudi na X-Bit Labs ter na [H]ardOCP.

6 komentarjev

Roadmap prenosnikov

ZDNet - V logih namizih računalnikov je napovedovanje prihodnosti zelo nahvaležna reč. Na srečo je drugače na področju prenosnikov, kjer je trg veliko bolj transparenten, pa tudi podjetja se trudijo na drugačen način. Nenazadnje tudi zaradi cen, ki presegajo cene namiznih računalnikov za faktor ena do dve.

Če gre verjeti poročanju v tem članku, nam trije veliki, Toshiba, Hewlett-Packard in Sony pripravljajo bolj ali manj nove modele s procesorji okoli 1.8-2.0 GHz, 30 GB diski, 15" zasloni in kombiniranimi enotami CDR/DVD. Za bolj petične stranke bodo predstavili prve modele tablet PC-jev (glej povezane novice), za vse z debelimi denarnicami pa Toshiba pripravlja prvi model z DVD pekačem. Ni slabo, kajne?

Glede na to, da je trg prenosnikov beležil večji prirast prodaje kot trg namiznih računalnikov, vas bo mogoče tudi denarnica bolela manj. Ali pač?

3 komentarji