»

Intel napoveduje nove procesorje in vezna čipovja

The inquirer - Že 13. novembra naj bi dobili prva 65-nanometrska predstavnika, 672 in 662 (3,8 in 3,6GHZ, 2MB L2 predpomnilnika ter 800MHz sistemsko vodilo), stala pa naj bi nekaj čez 600 in 400 dolarjev. Vse to so priprave na leto 2006, ki bo prineslo veliko novosti, na primer pentium D 9xx serijo (950 - 920), ki bo v celoti narejena z uporabo 65 nanometerskega procesa, vsi procesorji pa bodo podpirali Vanderpool tehnologijo (uradno Virtualisation Technology oz. VT), ki omogoča uporabo in hkratno poganjanje dveh operacijskih sistemov.

Podobni enojedrniki, torej 65 nm Pentium 4 z VT, bodo na trg prišli v januarju 2006, označeni pa bodo tako kot zdaj, na koncu pa bo številka 1 (torej 6x1).

Do sprememb bo prišlo tudi na področju veznih čipovij, saj Intel svoje OEM partnerje že svari, da so celotne serije 925, 915 in 910 čipovij že zastarele. Tako so trenutna čipovja 955X, 945P (v zadnji četrtini leta mu pride delat družbo PL izvedba) ter 845G. V začetku leta 2006 dobimo še 965X ter 945GZ, v drugi...

7 komentarjev

VIA se pripravlja na Tualatina...

X-Bit Labs - VIA je danes, Intelovemu protestiranju navkljub, najavila celotno serijo veznih čipovij za Pentium III Tualatin procesorje, ki bodo med nami julija. Pripravljajo celotno serijo čipovij, od integriranih SDR različic do DDR čipovij, večinoma pa gre za malce predelane že videne izdelke. Več podrobnosti bomo izvedeli na Computexu, tukaj pa so osnovne informacije:
  • VIA Apollo Pro266T: nadgradnja Apolla Pro266 z DDR podporo
  • VIA Apollo Pro133T: nadgradnja Apolla Pro133A s SDR podporo
  • VIA ProSavage PL133T: integrirano SDRAM čipovje s S3 Savage4 grafiko
  • VIA Apollo PLE133T: low-end integrirano čipovje s Tridentovo grafiko

0 komentarjev

SiSov prodor na DDR trg

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij, SiS, je zadnje čase precej agresiven. Na to kaže tudi novo DDR čipovje z imenom SiS735, ki ga podjetje oglašuje kot najboljšo low-cost SocketA DDR izbiro. Celotno čipovje se nahaja v enem samem čipu, podpira pa do 6 USB priključkov, ATA100 diske, 6 PCI Master naprav ter, najpomembneje, tako DDR kot PC 133 SDR. Posebej slednja postavka je zelo zanimiva, saj čipovje SDRAM podpira na dva načina: skozi posebne TwinMosove 184 pinske SDRAM module, vgrajena pa je tudi podpora za navadne SDRAM reže. SiS prav tako obljublja, da bo čipovje ponujalo boljše performanse kot katerokoli DDR čipovje na trgu, toda te napovedi bomo raje vzeli z rahlim zadržkom.
Edini potencialni problem je še vedno precej omejena proizvodna zmogljivost, težava, ki pesti SiS že kar nekaj let. Proizvajalci matičnih plošč so zaradi tega precej skeptični in izdelke na osnovi SiS735 sta do sedaj najavila samo ASUS in ECS. ASUSova plošča, ki bo nas verjetno bolj zanimala, se bo...

1 komentar

VIAini načrti

Jaz - V svojem stostranskem stilu je Sharky objavil še eno analizo, tokratk načrtov največjega neodvisnega proizvajalca veznih čipovij, VIA. Podjetje je zadnje čase res kar hiperaktivno in moram priznati, da pripravljajo nekaj zanimivih stvarc (P4 čipovja, Dual SocketA čipovja...), tako da si zadevo le oglejte. Thnx, Mate.

0 komentarjev

Nova čipovja še daleč

X-Bit Labs - Pred kakšnim mesecem se je precej špekuliralo o vseh novih igralcih na področju veznih čipovij, saj so svoje namere objavili pri Nvidii, ATIju in Micronu. Tudi napovedi o izzidu so takrat zvenele precej optimistično, toda realnost je drugačna. Nobeno od teh podjetij (ok, razen Microna...) se še ni ukvarjalo z načrtovanjem, izdelavo in dobavljanjem veznih čipovij, tako da je "zamuda" v bistvu kar upravičena. Namreč, kot trenutno kaže bomo prve matične plošče z Nvidiinim Crushom (DDR in SDR podpora, integrirani GeForce2 MX, SocketA) videli šele proti koncu leta, ATIjeve (DDR, integrirana RADEON grafika, Socket 370) in Micronove (že v NorthBridge integriranega 6/8MB L3 predpomnilnika, DDR podpora, SocketA) pa komaj naslednje leto. Kot vidite, je vse živčno čakanje odveč, tako da lahko na zgoraj omenjene možnosti za nekaj časa kar pozabite!

0 komentarjev