»

Izšel Wine 1.2

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova, izboljšana različica API vmesnika za poganjanje Windows aplikacij Wine.

Wine razvijalci so v novo različico dodali preko 23.000 sprememb in potolkli več kot 3.000 hroščev. Tako Wine z različico 1.2 na 64-bitnih sistemih zna poganjati 64-bitne aplikacije, podprt je velik del DirectX 9.0, Wine podpira simbolne povezave v Windows registru, Wine je bolje integriran v namizje, izboljšave so tudi na področju zvoka in (TCP) omrežji, itd. Seznam novosti si lahko preberete na njihovi strani.

55 komentarjev

Nero za Linux!

OSNews - Nero AG, znan po zelo razširjeni istoimenski aplikaciji za zapisovanje CD-jev in DVD-jev, je sedaj izdal tudi Nero Linux, različico tega programa za Linux. Uporabniški vmesnik je zelo podoben tistemu, ki ga poznamo iz Windows, žal pa uporablja zastarelo grafično knjižnico GTK različice 1.2, ki ne podpira glajenja pisav. Tako je K3b dobil resnega (žal komercialnega) konkurenta na svojem področju, okolje Gnome pa prvi resni izdelek za zapisovanje na optične nosilce, ki uporablja knjižnico GTK.

Na voljo je tudi galerija, kjer si lahko ogledate kako program izgleda. Do programa lahko pridete, če se registrirate in imate vsaj Nero 6 (OEM izdaje žal ne pridejo v poštev), na voljo pa je kot rpm in...

77 komentarjev

DTP v slovenščini

Slo-Tech - Eden izmed glavnih razlogov, da se je na malih računalnikih razvijalo grafične zmogljivosti, je bilo že od osemdesetih dalje namizno založništvo (DTP - DeskTop Publishing). Od letos je to mogoče početi tudi v Linuxu, z (skorajda) profesionalnim orodjem, Scribusom. Med njegovimi odlikami je perfektna podpora za izvoz v format PDF, uporaba upravljanja z barvami, možnost skriptiranja s pythonom ...

No, od tega tedna naprej je njegova lastnost tudi ta, da govori slovensko, kar je še posebej pomembno, ker je to prvi profesionalni program za namizno založništvo v slovenščini. Scribus bo sicer...

5 komentarjev

GIMP 2.0pre1

Slashdot - Izšla je prva predstavitvena različica druge izdaje orodja GNU Image Manipulation Program. GIMP 2.0pre1 predstavlja nov mejnik v razvoju priljubljenega brezplačnega orodja za obdelavo slik, ki deluje tako v Linuxu kot tudi v Windowsu. Trenutna stabilna različica 1.2.x je že precej zastarela, saj so se razvijalci usmerili predvsem v beta razvoj druge izdaje, ki so jo začasno poimenovali kot 1.3.x. Skupnost uporabnikov odprtokodnih rešitev z nestrpnostjo pričakuje GIMP 2.0, saj bo prinesel mnoge novosti, čeprav se že zdaj odlično kosa z glavnim konkurentom, Adobovim Photoshopom. Kliknite za prenos in si oglejte GIMP 2.0pre1.

4 komentarji

Mozilla 1.4 Release Candidate 1

Mozillazine - Izšel je prvi kandidat za končno različico Mozille 1.4. Potem ko se je organizaciji mozilla.org pripetil neljubi dogodek pri izdaji Mozille 1.2, ki so jo zaradi hude varnostne luknje morali umakniti s strežnikov in pripraviti novo različico -- 1.2.1, se je vodstvo odločilo, da bo pred vsako končno različico objavljalo še kandidate zanjo. Klik! Zdaj imate torej še zadnjo priložnost, da naredite Mozillo 1.4 še stabilnejšo in varnejšo. Zgrabite jo!

Opomba: Različica 1.4 bo zadnja Mozilla, ki še NE bo temeljila na novem razvojnem načrtu (roadmap).

6 komentarjev

Mozilla.org praznuje 5 in 200.000

Mozillazine - Na včerajšnji dan (torej to ni prvoaprilska šala [:D]) je minilo natanko 5 let, odkar je podjetje Netscape naredilo pogumen korak -- izdalo izvorno kodo svojega Communicatorja. 31. marca 1998 ob 10.00 po pacifiškem času so na skupnost mozilla.org poslali zgodnjo razvojno različico Communicatorja 5.0. Izvirna novica in komentarji.

Skoraj točno po petih letih, včeraj ob 13:11 po pacifiškem času, pa se je na Bugzilli -- hroščetrebnem sistemu skupnosti mozilla.org -- pojavil hrošč z zaporedno številko 200.000! Srečni pošiljatelj je Chris Hofmann. Ta številka pa še zdaleč ne pomeni, da je Mozilla na gosto posejana s hrošči, saj se odpravljeni hrošči ne odstranjujejo iz seznama, med njimi so tudi zahteve po izboljšavah, veliko hroščev je podvojenih ... Izvirna novica in komentarji.

0 komentarjev

Knoppix 3.2

DistroWatch - Zvončki, trobentice, mačice, vijolice in drugi znanilci pomladi so sklenili, da od letos naprej medse sprejmejo novo skupino tovrstnih rastlin. To so distribucije Linuxa, ki so se že v svojem prvem mandatu odrezale odlično in se z zvončki borijo za prvo mesto po številu primerkov. Danes se je na širnih poljih in v gozdovih pojavila distribucija Knoppix 3.2, ki prihaja na plošči CD, iz katere se samodejno zažene in namesti v pičlih dveh minutah. Slovi po odlični podpori strojni opremi, ponuja širok spekter programske opreme, je odličen pripomoček za reševanje nedelujočih sistemov in nudi možnost namestitve tudi na trdi disk. Različica 3.2 prinaša namizno okloje KDE 3.1, OpenOffice.org 1.0.2, Evolution 1.2.1 in druge dobrote.

5 komentarjev

Nova Mozilla

Mozilla.org - Da, izdelovalci Mozille so vedno bolj pridni. Nedavno so izdali stabilno različico 1.2, ki pa je žal imela zelo resnega hrošča, zato so jo potegnili nazaj in sedaj izdali inačico 1.2.1. Priporočajo nadgradnjo iz vseh prejšnjih različic, saj naj bi bila 1.2.1 najboljša in najstabilnejša doslej.

Privrženci Billa si jo snamite na tem naslovu, fani Linusa pa tukaj. Hkrati je na voljo še regionalni paket za Slovenijo, ki ga lahko namestite na vse platforme.

Mozillini bugi so popravljenji. Za vse napake lahko sedaj krivite izdelovalce strani. [:D]

3 komentarji