»

Albatron ponudil mini-ITX ploščo za AMD-jeve Turione

Albatron KI51PV

vir: Tech Report
Slo-Tech - Standard Mini-ITX je ob predstavitvi veliko obljubljal. Rekli smo si, končno ne bo več potrebe po gromozanskih škatlah na naših mizah, če (en) računalnik potrebujemo zgolj za pisarniška opravila in brskanje po medmrežju. Mere osnovne plošče (17x17 cm) so obljubljale, da bo računalnik zelo majhen, ob katerem se celo Shuttlovi XPC-ji zdijo veliki.

Realnost seveda ni tako rožnata. Na trgu sicer je mogoče kupiti matične plošče tega standarda, vendar je na skoraj vse pricinjen šibak Viin procesor (C3, C5, C7) , ki sparjen z njenim veznim naborom včasih ne nudi dovoljšnje in udobne odzivnosti.

Albatron očitno zna prisluhniti potrebam na trgu...

31 komentarjev

Mini ITX plošča

Slo-Tech - Na medmrežju se pogosto pojavljajo testi ATX matičnih plošč, katere najdemo v skoraj vseh računalih. Manj pogoste pa so Mini ITX/ATX, katere najdemo v manj zahtevnih računalnikih, katerih prednost je predvsem majhnost in kompaknost. Na izgubljenih vezjih, so si ogledali ploščo VIA EPIA-M, ki je zgrajena po prej omenjenem standardu. Na plošči lahko tiktaka 1000 MHz procesor, če pa se odločimo za 500 MHz verzijo, ga lahko ohladimo samo s hladilnimi rebri. Na mamaplato lahko priklopimo eno PCI napravo, 1 GB DDR pomnilnika in dve IDE enoti. Seveda pa ne smemo pozabiti na konektor za napajanje in na konektor za...

7 komentarjev

VIA tudi z RAID krmilniki

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA, izdeluje že ogromno stvari, vse od matičnih plošč, procesorjev, čipovij in še bi lahko naštevali, danes pa so objavili odločitev, da bodo začeli izdelovati tudi svoje RAID krmilnike.

Zaenkrat VIA načrtuje izdelavo dveh krmilnikov; VT6410 bo standardni IDE PCI RAID krmilnik, ki bo podpiral priključitev štirih diskov ter RAID 0, 1 ter 0+1 načine. Drugi krmilnik pa se bo imenoval VT6420 ter bo prav tako podpiral različne RAID načine, le da bo omogčal priključitev štirih Serial ATA trdih diskov ter dveh starih IDE. Proizvodnja že teče, o datumu začetka prodaje pa zaenkrat še ni znanih podatkov. Klik!

0 komentarjev

Viini poslovni rezultati

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes objavil poslovne rezultate preteklega meseca. V mesecu novembru so znašali prihodki od prodaje debelih 67 milijonov dolarjev, kar znaša 8 odstotkov manj kot v mesecu oktobru (73 milijonov). Viini letošnji prihodki za 28 odstotkov presegajo dohodke podjetja SiS, a so za 14 odstotkov nižji kot v lanskem novembru.

V celotnem letošnjem letu je tako VIA pridelala za 670 milijonov dolarjev prihodkov, kar za 80 odstotkov presega dohodke njihovega konkurenta, podjetja SiS, a je za 27 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. V mesecu decembru tržni analitiki napovedujejo povečanje prodaje in dobičkov, med drugim tudi zaradi potrošniške mrzlice okrog božiča ter novega leta. Klik!

0 komentarjev

VIA izdala novo EPIA osnovno ploščo

X-Bit Labs - Tajvanski gigant, podjetje VIA Technologies, je danes izdal novo osnovno ploščo družine EPIA, ki se imenuje EPIA-M. Via pravi, da naj bi imela nova plošča izjemno malo skupnega s svojo predhodnico, ploščo EPIA. Plošča podpira integriran C3 ali EDEN in EBGA procesor, PC2100 DDR SDRAM, USB2, Firewire, Ethernet, vgrajeno pa ima tudi lastno grafično kartico. Natančnejših podatkov o tem, kdaj bodo plošče dostopne tudi v Kokoški ter ceni še ni, v zraku visi le informacija, da cena plošč ne bo presegala 200 dolarjev. Natančnejše specifikacije ter preglednica novosti na tem naslovu.

0 komentarjev

VIA in Intel: saga se nadaljuje

X-Bit Labs - Gotove se še spomnete raznih zgod in prigod okrog Viinega čipovja za Pentiume 4, ki ni dobilo uradnega žegna s strani Intela. Zadeva je takrat šla v Nemčiji celo tako daleč, da je sodišče v Düsseldorfu razsodilo prepoved prodaje teh čipovij v Nemčiji. No, zgodba sedaj dobiva epilog.

Dejstvo je, da je bilo takrat v Nemčiji, pa tudi drugod po svetu mnogo slabe volje in jeze, morda tudi zaradi nezadostnega poznavanja dejstev. No, urednik na X-Bit Labs se je odločil temu narediti konec ter napisati nekaj neuradnih dejstev:
  • Podjetje VIA Technologies se je na razsodbo pritožilo, saj na zaslišanju ni bilo njihovih predstavnikov.
  • Sodišče je nato Vii dovolilo prodajo osnovnih plošč na tem naboru, ne pa tudi golih čipovij, dokler se situacija ne razjasni.
  • Kakorkoli že, pa bo prišlo do novega sodnega procesa v prihodnosti. O datumu zaenkrat še ni podatkov.
Zgoraj navedene informacije so sicer neuradne, vendar pa zelo verjetne ter pojasnjujejo, kako so se lahko na nemških prodajnih policah...

1 komentar

Še več testov KT266A

več strani - Da je VIA izdala nov DDR nabor, ki se imenuje K266A, vam je povedal že Pretorijanec, vendar pa je gotovo marsikdo podvomil v test na VIA Hardware, kjer imajo kar precej prijateljske odnose z Vio in Viinih izdelkov gotovo ne kritizirajo tako, kot kakšne druge neodvisne strani. Teste so opravili še na:

0 komentarjev