»

Novi gonilniki za ATi-jeve kartice

OSNN - Boj za krono na trgu grafičnih kartic je zmeraj bil in še vedno je - hud. Do pred kratkim je dominiral ATi, z novo generacijo grafičnih kartic pa se je ponovno povzpela na vrh nVidia. GeForce 6800 je porazil Radeona X800, poraz je bil najbolj boleč seveda v Doomu III, ki je pritegnil ogromno število igričarjev po vsem svetu, tako da so pri ATi-ju morali nekaj storiti. Izid naslednje generacije grafičnih kartic je še daleč, zato so se odločili za najbolj očitno kratkoročno izbiro, optimizacijo gonilnikov.

Catalysti so kar nekaj časa sloveli po slabši zmogljivosti OpenGL, ki pa so jo pri ATi-ju kompenzirali s surovo močjo kartic, vse dokler jih, kot sem že omenil, nVidia z zadnjo generacijo ni prehitela. Preostalo jim je samo to, da zaprežejo svoje programerje in poskusijo nVidii zmešati štrene. Tako so na dan prišli gonilniki Catalyst 4.9, ki prinašajo nekaj novosti, med katerimi je vsekakor najbolj pričakovana pohitritev Dooma III (znašala bi naj nekje med 10 in 15 odstotki, če...

32 komentarjev

ATI ali nVidia?

The Tech Report - Umaknite pištolo ter odmislite suicidalne misli ob pogledu na naslov novice, članek se dejansko splača prebrati [:D]. Pri The Tech Report so napisali editorial, v katerem so se dotaknili danes najbolj pereče teme, katero gre opisovati -- boju med ATIjem ter nVidio. Bi se vi ob morebitnem nakupu grafične kartice odločili za GF4 Ti4400, kartuljo osnovano na eno leto starem čipu, ali bi raje izbrali Radeon 9500 PRO? Zakaj na trgu ne najdemo preprodajalca grafikulj, ki bi imel pogodbo tako z ATIjem kot nVidio? Priporočljivo branje, sicer nič novega za osveščene, a lepo zbran komplet dejstev za nočno branje.

3 komentarji

Radeoni Vs GeForcei

X-Bit Labs - V današnjem svetu grafike obvladujeta trg grafičnih čipov dva velika rivala: ATI Technologies in nVidia. V preteklosti je vedno ATI capljal za nVidio. Z izdajo R9700 PRO pa je ATI prevzel glavno vlogo med grafičnimi karticami, kar nazorno kažejo tudi testi šibkejšega modela 9500 PRO, ki je v nekaterih segmentih celo močnejši od GeForce4 Ti 4600 in tudi cenejši. Na x-bit labs so spisali test trenutno najmočnejših grafičnih kartic:
  • R9700pro in R9700;
  • R9500pro in R9500;
  • GeForce Ti4200 in
  • GeForce Ti4600.
Če se v tem trenutku odločate za nakup katerega od teh modelov, vam bo ta test prišel zelo prav.

6 komentarjev

Radeon 9500 Pro

HardOCP - Sicer smo pred kratkim na Slo-Techu že imeli test grafičnih kartic, za katerega se je naš bwana Sergio pošteno namučil ([:P]), a vendarle ... Na [H]ardOCP so včeraj stestirali ATI-jevega najnovejšega Radeona, različico 9500 Pro. Različica Pro se od svojega ne-Pro bratca razlikuje samo po številu cevovodov (štiri proti osem), medtem ko je njun takt enak. V kolikor vas mika nova grafična kartica, klik!

3 komentarji

Radeon 9500

Tom's Hardware - Napredek grafičnih kartic je v zadnjem času gromozanski. V roku enega leta smo videli vse od "ubogega" GeForca 2 pa do kralja današnjih grafičnih prikazovalnikov - ATI Radeona 9700 Pro (kateremu bo krona kmalu spet odvzeta z novimi izdelki). ATI je pred kratkim na trg poslal še kartico srednjega cenovnega razreda - Radeona 9500 Pro - in prav o njem so govorili na Tomovi trdnini. Ima zelo podobne lastnost konkurenčnemu GeForce4 Ti4200 in tako so bili rezultati med karticama skoraj izenačeni, a ATIjevka je vseeno imela rahlo prednost. Klik!

2 komentarja

Prerojeni ATI Radeon 9500 Pro

AnandTech - Kot je že kar nekaj časa v navadi v računalniški industriji, se novi izdelki predstavljajo tudi po več mesecev pred njihovo dejansko dobavljivostjo v trgovinah. ATI tu ni nobena izjema, saj za Radeona 9500 Pro vemo že kar nekaj časa, vendar pa šele sedaj dejansko prihaja na prodajne police. Če ste komaj čakali nanj, je to vsekakor dobra novica, a počakajte, to še ni vse: ATI ima za vas pripravljeno še eno zelo prijetno presenečenje.

Kot kaže so se pri kanadskem proizvajalcu grafičnih kartic odločili, da bodo iz njihovega Radeona 9500 Pro iztisnili še nekaj več hitrosti, da bo lahko uspešnejše konkuriral GeForce4 družini kartic (in morda celo svojemu bratu 9700?). Kot so ugotovili na AnandTech-u, so pri ATI-ju izdelali optimizirano vezje za 128-bitni spominski vmesnik, mu omogočili namestitev celotnih 128 MB spomina ter zamenjali Samsungove pomnilniške čipe za Hynixove. Prvi testni primerki so bili namreč posajeni kar na čipovje močnejšega 9700 Pro in so imeli le 64 MB pomnilnika....

12 komentarjev

Test Radeona 9500 Pro!

več strani - ATI Radeon 9500 Pro je dolgo napovedovana kartica. Danes je prišlo končno dovolj daleč. Na AnandTechu so namreč dobili omenjeno kartico na test, ki so ga seveda z veseljem opravili ter zadevo dokumentirali na kar osemnajstih straneh. Vse te strani vam ponujajo, še posebej v primeru, da vam je dolgčas, veliko zanimivega branja tako, da kar na delo!

Dodatek (18:26): Radeona 9500 Pro so si prav tako ogledali na HardOCP.

23 komentarjev

Radeon 9500 in 9700 naslednji petek

The inquirer - Na strani The Inquirer poročajo, da je ATI objavil datum izdaje novih Radeon kartic z oznakama 9500 in 9700. Skupne lastnosti kartic so 275 MHz jedro, 550 MHz pomnilnik, ter dvojni 400 MHz RAMDAC, razlikujeta se pa po številu cevovodov, količini pomnilnika in bitnosti pomnilniškega vmesnika. Tako je Radeon 9700 opremljen z osmimi cevovodi, medtem ko 9500 vsebuje "le" štiri, kar drastično vpliva na ceno. Pri ATIju so se odločili namestiti 128 MB DDR pomnilnika na kartico Radeon 9700 in 64 MB na verzijo 9500. Radeon 9700 bo uporabljal 256-bitni pomnilniški vmesnik, 9500 pa 128-bitnega.

Tudi cena kartic bo zelo ugodna, saj boste morali za kartico Radeon 9700 odšteti okoli 70.000, za 9500 pa 40.000 SIT. S takšno cenovno politiko bo Radeon 9500 prva grafična kartica na trgu, ki za tako nizko ceno podpira tehnologijo DirectX 9. Datum izida je 18. oktober.

6 komentarjev

Radeon 9500 naslednji teden?

Tech Report - Glede na tole zgodbo, lahko naslednji teden pričakujemo prihod novih Radeonov 9500 in 9500 PRO. Novi grafikulji naj bi delovali s hitrostjo jedra na 275 MHz ter 550 MHz spomina. S 128-bitnim vmesnikom za pomnjenje in najvažnejšim - podporo DirectX 9, bo največja razlika med obema število cevovodov. Izvedenka Pro naj bi jih imela kar 8 medtem ko bo običajna verzija navešena le s štirimi.

2 komentarja