»

Dva VGA hladilnika

Kartica z "velikanom II"

vir: Overclockers Cafe
več strani - Novejši grafični procesorji (GPU-ji) se zelo grejejo zaradi česar so na njih nameščeni hladilniki, ki so včasih zelo glasni ali pa neučinkoviti. V ta namen obstaja kar nekaj hladilnikov, ki jih namestimo na grafične kartice in s tem izboljšamo hlajenje. Eden izmed dodatnih hladilnih kompletov je tudi Thermaltake-ov Giant II. Le-ta pa ni neslišen saj je na njem še vedno ventilator, ki proizvaja minimalno hrupa, medtem pa sta obe hladilni površini povezani z "toplotno cevjo".

Če pa vam je škoda enega PCI mesta, lahko razmislite tudi o nakupu Vantecovega iCEBERQ4, ki pa je sestavljen iz ventilatorja z bakrenim dnom in posameznih pomnilniških hladilnikov. Na ventilator pa svetijo tudi...

3 komentarji

Videotest Zalman HP-80A

3dGameMan.com - Videotesti so nova "pogruntavščina", ki jo pridno uporabljajo na spletni strani 3DGameMan. Tokrat so predstavili Zalman HP-80A o katerem se je že veliko pisalo. Hladilnik sestavljajo hladilna rebra in Heatpipe, ki povezuje rebra na obeh straneh kartice. Velika prednost "pasivnega hlajenja" je v tem, da ne povzroča nobenega hrupa, zaradi katerega grafična kartica postane neslišna. Pa saj to že veste, ne vem, zakaj razlagam. Posnetek je na voljo v .wmv in .mov obliki.

2 komentarja

Pasivno hlajenje grafične kartice

Tweak Town - Grafične kartice se precej grejejo in zaradi tega potrebujejo dodatno hlajenje, ki je ponavadi v obliki hladilnih reber z ventilatorjem. A hrupa se hitro naveličamo in zato obstajajo pasivni hladilniki, ki hladijo samo s hladilnimi rebri, zaradi katerih je hlajenje neslišno. Prav temu namenu služi Zalman ZM80A-HP VGA, ki bo dodobra ohladil grafikuljo. Rebra pokrijejo procesor in celotno grafično kartico, medtem ko nimajo stika s pomnilniškimi čipi. Rezultati so malenkost slabši, medtem ko ta hladilnik zasede eno PCI mesto. Test si preberite na TweakTown.

Dodatek: Na OCAddiction pa zgoraj opisano kombinacijo opišejo še kot tovarniško rešitev. ...

6 komentarjev

Zalman ZM80-HP: pasivno hlajenje grafičnih kartic

GamePC - Na GamePC so si ogledali pasivni sistem za hlajenje grafičnih kartic. Sestavljen je iz dveh velikih razprševalcev toplote (heatsinkov) in vročinske cevi (heatpipe), ki povezuje oba kosa hladilnika ter s tem prenaša toploto s toplejšega na bolj hladen del. V kvaliteto hladilnega telesa smo lahko prepričani, saj ga je izdelal Zalman. Testirali so ga na dveh najmočnejših karticah, ki jih je trenutno moč kupiti: ATijevem Radeonu 9700 Pro in nVidiinem GeForcu 4 Ti4600, ki imata oba tovarniško precej glasne ventilatorje. Zanimivi so za vse, ki imamo radi tišino.

Rezultati? Bili so presenečeni nad dobrim hlajenjem, saj so pričakovali višje temperature. Kljub temu, so bile v primerjavi z zračnimi hladilniki vseeno visoke, saj se tale dva skupka kovine precej segrevata in se toplota le pranaša z enega na drugega. Pokarali so tudi velikost sistema, saj ne bo pasal kar v vsako ohišje in tudi ne na vsako grafično kartico. Klik!

Temperature so v Fahrenheitih, zato bo tale pretvornik priporočen.

...

8 komentarjev

Zalman ZM80-HP VGA Heatpipe Cooler

Spode's Abode - Malo boljši hladilniki za grafične kartice so lahko neverjetno glasni, zato so na Spode's Abode predstavili nov Zalmanov model, ki je neslišen, saj nima ventilatorja. Sestavljen je iz dveh aluminijastih plošč in iz manjših ploščic, ki se dodatno pritrdijo na večjo ploščo za učinkovito hlajenje vseh površin grafične kartice (GPU, RAM).

Kot vse stvari, pa ima tudi ta neko pomanjklivost: uporabite ga lahko samo na grafičnih karticah, ki imajo zraven procesorja manjše luknjice za pritrditev le-tega, pa tudi dovolj prostora morate imeti, saj zasede kar veliko prostora. Klik!

3 komentarji

Srebrne sanje

X-Bit Labs - Časi, ko so grafične kartice služile samo izrisovanju 2D grafike, so mimo. Še več, časi, ko so grafične kartice popolnoma služile 3D pospeševanju (se pravi, so bile v bistvu samo dolgočasni koščki plastike) se tudi bližajo koncu, saj vedno več podjetij predstavlja rešitve, ki se poleg učinkovitosti v 3D programih lahko pohvalijo tudi z lepim izgledom. Nepoznano Tajvansko podjetje Triplex se je odločilo, da se bo posvetilo novim trendom in naredilo konec dolgočasnim rešitvam. Najavili so družino Millennium Silver, katere odlike bodo:
  • Special Cooling Design - zaradi posebne zasnove bo grafična kartica imela kar za 15 % boljše hlajenje in še nekaj precej...

5 komentarjev