»

HyperThreading tudi v prenosnikih

The Register - Kot poroča The Register, je Intel dodal podporo že dobro poznanemu HyperThreadingu tudi procesorjem, ki so namenjeni uporabi v prenosnih računalnikih. Za zdaj so na voljo štirje procesorji s hitrostmi 2,66, 2,8, 3,06 in 3,2 GHz. Intel trdi, da vsak izmed njih porabi manj kot 3 W električne energije, gotovo pa je, da imajo 512 kB drugonivojskega predpomnilnika in da še vedno uporabljajo 533 MHz-FSB. Cene za količine nad tisoč kosov so 653, 433, 294 in 234 dolarjev. Izvirna novica.

11 komentarjev

Novi Celeroni

X-Bit Labs - Intel je danes objavil, da bo štiriindvajsetega tega meseca izdal nov Celeron procesor, ki bo tiktakal pri 2,7 GHz, njegovega 100 MHz hitrejšega bratca pa bomo ugledali 5. novembra. Še pred tem se nam obeta nova pocenitev, saj bo Intel predvidoma 26. oktobra znižal cene vseh Celeronov. 2,7 GHz model bo tako stal 103 dolarje (v količinah nad tisoč kosov), hitrejša inačica pa 117 dolarjev. Oba procesorja bosta zgrajena v 0,13-mikronski tehnologiji, imela pa bosta 128 kB L2-predpomnilnika in 400 MHz sistemsko vodilo. Več o tem.

V prihodnjem letu se nam bojda obetajo tudi 0,09-mikronski Celeroni z 256 kB predpomnilnika in 533 MHz vodilom.

9 komentarjev

XP 1700+ DLT3C JIUHB

1700+ jiuhb dlt3c

winhq.net - Za malo vloženega denarja dobimo dosti več -- to je bistvo navijanja. Na WinHQ.Net so se lotili navijanja enega najbolj obetevnih "steppingov" tega Athlona za navijanje - DLT3C JIUHB. Obstaja sicer še en podoben stepping - DUT3C - ki se od DTL3C razlikuje po privzeti voltaži. DUT3C ima napetost jedra namreč 1,6 V, DLT3C pa 1,5 V. Kako se oba steppinga obneseta si oglejte v tej tabeli, za identifikacijo vašega procesorja pa tale PDF dokument s strani AMDja.

1 komentar

Cene Athlonov po 22. aprilu

X-Bit Labs - No, pa je znano, kakšne bodo cene AMDjevih procesorjev po 22. aprilu. Seveda veljajo za ZDA in v količinah po tisoč:

  • Athlon XP 3000+ 347 dolarjev, 41% znižanje
  • Athlon XP 2800+ 375 dolarjev, 38% znižanje
  • Athlon XP 2700+ 267 dolarjev
  • Athlon XP 2600+ 241 dolarjev, 34% znižanje
  • Athlon XP 2500+ za ceno ni podatka, 28% znižanje
  • Athlon XP 2400+ 141 dolarjev, 24% znižanje
  • Athlon XP 2200+ 107 dolarjev, 23% znižanje
  • Athlon XP 2000+ 81 dolarjev, 19% znižanje
Znižanje cen je kar znatno in utegne pritegniti še več kupcev k AMDju, kar utegne imeti za posledico znižanje cen s strani Intela, nižje cene pa so v končni fazi najboljše za nas - potrošnike. Kot drugo pa bo AMD verjetno prenehal s proizvodnjo "počasnejših" procesorjev hkrati pa naj bi konec aprila na prodajne police prišli AthloniXP z Barton jedrom in oznako 3200+.

Za konec pa še klik na originalno novico.

10 komentarjev

Roadmap ping pong

The inquirer - Kot vam je verjetno že znano, se AMD rad igra s potrošniki. To sega od sedaj zelo popularnih "paperlaunchev" do neskončnega odlaganja izdelkov, ki jih ni in ni.

Tako sem danes na Inquirerju zasledil, da je AMD v zadnjem tednu na svoji strani najprej objavil svoj roadmap do leta 2004, nato ga zaradi samo njim znanih razlogov poslal nazaj v interno uporabo, potem pa ga spet objavil. Kakorkoli, načrt do prve četrtine 2004 je tukaj, in kakor lahko razberemo, se nam obetajo 90 nm tehnologija in pa Hammerji, poimenovani po mestih, in sicer "Odessa", "San Diego" in "Athens", po vsej verjetno pa še nekaj paperlaunchev.

Dodatno literaturo najdete tukaj. Ni pa to čtivo obvezno, in tudi na izpitu ne boste dobili višje ocene.

4 komentarji

Tudi Intel z znižanjem cen

InfoWorld - Poročali smo že o znižanju cen procesorjev s strani AMDja, očitno pa mu je sledil tudi Intel. Poglejmo kaj in kako.

Cena Pentiuma4 2.8 GHz bo padla iz 500 na 400 dolarjev, šibkejši različici pa se bosta pocenili iz 400 na 300 dolarjev. Prav tako bodo znižanja na trgu Celeronov, le-ti se bodo znižali od 20 do 50 dolarjev po kosu. Cene veljajo seveda za količine nad 1000 kosi. Podrobnejše informacije na tem naslovu.

0 komentarjev

Nov mobilni AMD procesor

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil svojega novega predstavnika mobilne serije AthlonXP procesorjev. Zaenkrat najmočnejši bratec te družine nosi oznako 2200+, koliko pa to znaša resničnih megahercev, pa si izračunajte sami. [:P]

Nov procesor uporablja AMDjevo tehnologijo PowerNow!, ki služi "energetskim namenom", na voljo pa je tudi v Evropi. Trenutno ga v svoje prenosnike vgrajuje samo Fujitsu, a v roku meseca dni pričakujemo tudi modele ostalih proizvajalcev z omenjenim procesorjem. Procesor trenutno stane 186 ameriških zelencev, kar pripelje do absurdne situacije, ko so mobilne izvedenke 2000+, 1900+ ter 1800+ dražje od novopredstavljenega procesorja. Hja, očitno se nam obeta znižanje cen s strani AMDja. Še cena konkurenta: Pentium 4-M procesor, kateremu AMDjev konkurira stane celih 562 dolarjev. Cene veljajo za količine nad tisoč kosi. Klik!

0 komentarjev

AMD: Čipov je dovolj

Vnunet - AMD je že v torek predstavil in uradno splovil svoja nova AthlonXP procesorja, vendar bodo morali kupci počakati vsaj do konca leta, da se bosta znašla tudi v računalnikih navadnih uporabnikov. Ker so Intelovi procesorji navadno ob predstavitvi že na zalogah, so se na internetu pojavile govorice, da AMDjeva proizvodnja procesorjev ne dohaja povpraševanja ter njihovega marketinškega oddelka. Kakorkoli že, AMD je te novice ostro zanikal, saj bosta, po besedah njihove tiskovne predstavnice, procesorja v omejenih količinah OEM proizvajalcem dostopna že v poznem novembru. Pravi še, da bodo računalniki namenjeni božični prodaji, že vsebovali ta procesorja. In še ceni: 400 dolarjev za močnejšo ter 350 dolarjev za šibkejšo različico v količinah nad tisoč kosov. Klik!

4 komentarji

Mobilni Athloni XP

AnandTech - Po poročanju AnandTecha je AMD danes predstavil najmočnejša mobilna predstavnika AthlonXP serije, to sta Athlon 1900+ ter 2000+, oba zgrajena v 0.13 mikronski tehnologiji. Procesorja sta združljiva z obstoječo Socket A arhitekturo, torej delujeta pri 266 MHz zunanje frekvence.

Trenutno vgrajujeta ta dva procesorja v svoje prenosnike le HP ter Fujitsu, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi Bellove ter NECove prenosnike, osnovane na predstavljenih procesorjih. In še cene: v količinah po 1000 kosov bosta procesorja stala $240 za Athlon XP 1900+ in 345 dolarjev za zmogljivejši model. Celotna novica tu!

0 komentarjev

AMD predstavil dva nova mobilna Durona

X-Bit Labs - Razmere na trgu prenosnikov se iz dneva v dan bolj zaostrujejo, saj Intel predstavlja vedno močnejše različice mobilnih procesorjev, AMD pa še vedno ni dosegel pričakovanega razcveta prenosnikov, v katerih bi tiktakali AMD-jevi procesorji. Vendar pa to dejstvo ne vpliva kvarno na AMD-jevo motivacijo, saj podjetje vztrajno kopiči sile v obliki novih mobilnih procesorjev in se pripravlja na veliko ofenzivo. Tako so pred kratkim predstavili dva nova mobilna Durona. To sta 1.1 in 1.2 GHz različici, ki sta zgrajeni na podlagi bolj varčnega jedra Morgan in se lahko pohvalita z vgrajeno tehnologijo PowerNOW!, ki omogoča varčevanje z dragoceno energijo, ki je v akumulatorju prenosnika ni nikoli dovolj. Procesorja staneta 130 in 160 $, njuna predstavitev pa je bila kot naročena za to, da AMD zopet zniža cene svojim starejšim mobilnim Duronom in jih tako naredi še bolj privlačne za bodoče kupce.

0 komentarjev

Gigantski televizor

Slo-Tech - NEC zopet povzroča navdušenje med pripadniki močnejšega spola, ki se kar ne morejo upreti novosti, zelooo velikemu plazma televizorju. Diagonala 155 cm pove več kot dovolj o ustreznih dimenzijah te zveri, ki pa se ponaša s ceno 18.000 britanskih funtov. Slovensko ceno si izračunajte sami, vendar le, če niste srčni bolnik. Kakorkoli že, za ta denar dobimo zelo veliko. Izredna slika, priklop do petih naprav, slika v sliki, možnost prikaza slike iz računalnika in ohišje iz magnezijevega oksida. Funkcij je malo morje, vseh na tem mestu ne bom opisoval, kaj več o televizorju pa dobite tukaj.

Kociju hvala. Ker sem hudoben, sem izračunal približno ceno v slovenskih tolarjih. Vzemivši, da je angleški funt nekje 345 sit... ~ 6.210.000 sit. Če želite kupiti na 36 mesečnih obrokov, bi to zneslo nekje 172.500 sit mesečno.

11 komentarjev